Portugal – Cascais & Lissabon

Wat er gebeurt wanneer je een BackPack Family in een Superdeluxe Holiday Resort zet…

Tijdens de zomer van 2016 reisden wij met ons vierkoppige gezinnetje ruim een maand door Frankrijk. Een jaar eerder deden we hetzelfde in Italië en een half jaar dáárvoor tourden we 3,5 week Zuid-Afrika rond. Onze ‘pre-kids’ reisstijl is de afgelopen 3 jaar weliswaar wat aangepast naar iets meer vooraf geregel ipv we-zien-wel-waar-het-schip-strandt, maar nog steeds vermijden we het liefste de vakantieoorden met alles d’r op en d’r an.

*VERMEDEN* moet dat nu zijn, want afgelopen week hebben wij ervaren hoe vakantie vieren ook kan. Compleet anders dan gewend (maar open-minded en nieuwsgierig als wij zijn) gingen we op het verzoek van Martinhal Family Hotels & Resorts in om ‘zo’n soort vakantie’ eens te ervaren.

Olá Portugal! Olá Cascais!

Het ‘verwengevoel’ begon al op het vliegveld van Lissabon waar onze eigen chauffeur Ali ons een warm welkom heette. Hup hup het mooie busje in, flesje water in de hand, film aan voor de meisjes en gáán!

Datzelfde gevoel bleef gedurende de gehele vakantie hangen. Jeetje, wat een luxe! Dit voelde dat eerst ontzettend onwennig, maar wat hebben we er iedere seconde van genoten!

Aan werkelijk álles is gedacht om de vakantiedroom voor ieder familielid uit te laten komen: 

 • De villa’s en hotelkamers worden voor jouw gezin op maat voorbereid. Met traphekjes en al. Heb je een baby of dreumes? Dan staat er een commode, babybedje en kinderstoel klaar. Er lagen zelfs bij aankomst zelfs te schattige vossen-badcapes en -slippers op Jools & Pippa te wachten.
  Wanneer je geïnteresseerd bent kun je ook kosteloos een babyfoon lenen bij de receptie.
 • In de villa’s staat bij aankomst een welkomstpakket met de belangrijkste boodschappen voor je klaar. Er is een volledig ingerichte keuken waar je los kunt gaan als chef-kok. Wij hebben dat deze week even gelaten voor wat het was…!
 • Alle medewerkers van Martinhal staan ten alle tijden voor je klaar en iedereen is ontzettend vriendelijk. Niets is teveel: niets moet en alles mag. De meiden kregen van de receptiemedewerkers een welkomsttasje met daarin een Rafi de Vos knuffel en een zonnehoedje, in de restaurants wordt gevraagd of je voor je kids een slab wilt hebben, ze hebben hun eigen kinderbeker, -bord en -bestek en wanneer er een snotneus gesignaleerd is staan ze klaar met een zakdoek. Just.Wow…..
 • In het Finesterra Spa gedeelte zijn kinderen van harte welkom om vrolijk rond te spetteren in de zwembaden en jacuzzi. Voor groot en klein liggen handdoeken, badjassen en slippers klaar. Maar wanneer je van een rustgevende massage gaat genieten en daarna rustig bij zou willen komen zonder kinderstemmetjes om je heen dan is daar een aparte ruimte voor.
 • Het Kids Club House is voor kinderen vanaf 6 maanden tot en met de oudste tienerjaren. Als een waar kinderdagverblijf weten de de leiders en leidsters van de hoed en de rand. Nu leek het ons voorafgaand aan onze vakantie een best bizar idee om je kids achter te laten bij mensen die je (nog) niet goed kent, maar tijdens het verblijf werd al snel duidelijk hoe geweldig professioneel het eraan toegaat. Na een paar dagen was Jools helemaal gewend aan de juffies en meester en wilde ze dolgraag knutselen en spelen in het Club House. Er wordt nog (!) geen Nederlands gesproken door het entertainment team, maar dat is work in progress. Juf Rute was enorm haar best aan het doen om het te leren! Jools had al snel door dat niemand het begreep wanneer zij Nederlands sprak en switchte voor het eerst écht over in het Engels. Ondanks dat ze tweetalig op wordt gevoed door ons reageert ze altijd in het Nederlands, omdat ze toch weet dat wij dat verstaan. Maar nu dus niet! Oh oh oh, wat waren wij trots om haar zo volledig Engels te horen spreken! Ze kwam soms even vragen hoe je iets moet zeggen, bijvoorbeeld ‘dat de oven van het speelkeukentje niet aan gaat’, maar verder gebruikte ze geen enkel Nederlands woord wanneer ze met haar juffies en meester was. TE trots….! We hoorden haar ook tegen zusje Pippa zeggen: “Pips, you have to speak English, otherwise they don’t understand us.” *smelt*-Het Kids Club House gaf dus ons echt wat tijd samen zonder dat we ons daar schuldig over voelden. We zaten ook lekker dichtbij voor het geval dat er iets aan de hand zou zijn, maar dat hoeft in principe niet wanneer je je daar oké bij voelt.
  -Om het Kids Club House heen is een enorme speeltuin en een zwembad waar je zelf met je kinderen (van alle leeftijden) kunt spelen. Eromheen staat een hek en je kunt alleen binnenkomen met een sleutelkaart van het hotel. Fijn gevoel!

  -Iedere ochtend om 9.10 uur bij het ontbijt en om 17.45 uur bij het Kids Club House komen de vossen Rafi of Rosita langs om te dansen of te knuffelen met de kinderen die dat leuk vinden. Het entertainment team houdt heel goed rekening met de kinderen die die een beetje spannend (of zelfs doodeng, zoals onze meiden) vinden.
  kids-club-mascots-on-micro-scooters
 • Zelfs bij het ontbijt en diner in het O Terraço restaurant is iemand van het entertainment team aanwezig. Kun je gewoon ook zelf even lekker eten en drinken…! 
 • De taxichauffeurs staan met hun busjes altijd voor jou en je gezin klaar om je waar-je-maar-wilt naar toe te brengen of op te halen. Mét autostoeltjes op maat. Mét dvd speler. Mét gekoelde flesjes water.
  Op bepaalde tijden is er een shuttle van het hotel naar Cascais voor E1,50 per volwassen persoon. Anders is een enkeltje E7,50 voor het hele gezin.Heerlijk Indiaas eten bij Massala in het leuke Cascais:
  Een enkeltje met de taxi naar Sintra is E25,- en wanneer je helemaal naar boven wilt naar het paleis kost dat E30,-. Het is nogal een klim en wij hadden geen rugdrager mee, dus namen we dankbaar gebruik van deze service!
 • Ook allerlei andere tripjes waar je in geïnteresseerd zou zijn kunnen tot in detail voor jou en je gezin worden uitgestippeld. Maar ja, avonturiers als wij zijn, wilden we dat toch lekker zelluf doen! Wat hebben we een gave dag in Lissabon gehad!
  De ochtend brachten we door in het Oceanarium (trein van Cascais naar Lissabon Cais do Sodre – groene metrolijn naar Alameda – rode metrolijn naar Oriente) en dat was echt alle trappen af, op, af, op, af in de trein- en metrostations waard. Wanneer je het metrostation Oriente uitkomt zie je een groot winkelcentrum voor je. Wil je een leuke route over het water lopen dan ga je bij het verlaten van het winkelcentrum nog een stuk verder rechtdoor tot je rechts een pad over het water ziet. Deze loop je helemaal over en boven je zie je sight-seeing gondels. Het Oceanarium ligt rechts van deze brug.

  DCIM102GOPRO
  DE brug!

We hadden ervoor gekozen om een dagtrip te maken en Pippa in de buggy te laten slapen. Dan maar een keertje wat minder structuur in haar dagritme: moet ook kunnen!
Wat te schattig was, was dat ze tijdens onze tour door het Oceanarium wakker werd met uitzicht op enorme roggen en haaien. Opeens kwam er geluid uit de buggy: “KIJK MAMA PAPA JOOLS, KIJK!!!! WOWWWW!”
Te schattig….!

De middag was voor Lisbon City Center. Niet heel erg geschikt voor buggy’s, dus een rugdrager is zeker aan te raden. Wanneer je van de ene naar de andere kant van de stad zou willen kun je ook een tuk-tuk nemen. Met buggy en al pasten we daar prima in met z’n viertjes.
We genoten van een prachtige zonsondergang vanaf Miradouro das Portas do Sol (vlakbij het kasteel) en Miradoura da Sinhora do Monte (andere kant, met uitzicht op het kasteel).

 • In de lobby van het hotel vindt je een specialist in fietsverhuur die voor jou en je gezin fietsen klaarzet wanneer je dat maar wilt. Hij kan met je meegaan op een uitgezette tocht of je kunt zelf op avontuur. Wij kozen OF COURSE voor het laatste. Hij stuurde ons op pad met elektrische mountainbikes en dat voelde in eerste instantie als vals spelen! Wij als fanatieke sporters zouden toch niet op een elektrische fiets rond gaat toeren…?!?! Haha nou wel dus! En wat was die powerknop toch fijn met dat heuvelachtige landschap. In 2,5 uur tijd konden we flink wat van de prachtige omgeving zien en eindigen we onze ontdekkingstocht (zoals de meiden dat noemen) met een koffietje op exact dezelfde plek als waar wij pre-kids 4,5 jaar geleden samen romantisch dineerden. Met prachtig uitzicht op de kliffen en al!

Je begrijpt het. Wij zijn om. Zo’n vakantie doet echt wel wat met je. Niet dat we vanaf nu alleen maar naar luxe oorden gaan, maar dit is dus ook echt wel ‘ons ding’. Die persoonlijke aandacht, oog voor detail en topservice op maat voelt TOO GOOD!

MOMspiration en Martinhal hebben ook zoveel gemeen: het welzijn van de ouders is net zo belangrijk als die van de kinderen. Bij Martinhal weten ze hoe je álle familieleden in de watten moet leggen en dat doen ze vol passie. Dat vóél je!

Happy parents = happy kids. En andersom!

Dussuhhhh…. Wanneer gaan we weer?? Er zijn nog 3 andere hotels/resort te ontdekken in Sagres, Quinta en Lissabon. YES PLEASE!

img_9448

%d bloggers liken dit: