De eerste 12 dagen in Noorwegen: Hoe gaat het met ons?

Wow. Zo. Jeetje. Ja, hoe gaat het eigenlijk met ons? Is dat eventjes snel uit te leggen? Ik denk het niet! Misschien als je zelf een emigratie hebt meegemaakt dat er dan geen woorden voor nodig zijn om te begrijpen hoe dat gevoel is om ergens met het vliegtuig te landen waar je niet op vakantie gaat, maar echt gaat wonen. Dat gevoel is best bizar. Intens. En we voelden het allemaal, vooral die eerste dagen. Behalve Sol dan, want hij heeft nog geen besef van in een ander land zijn. Geef hem eten, drinken, genoeg slaap, liefde en lol en hij is helemaal happy. Zo werkt dat natuurlijk niet voor de andere 4 gezinsleden: onze hoofden en harten zitten toch nèt iets anders in elkaar. Al die levensveranderende gebeurtenissen vragen om een echte Growth Mindset: uitdagingen zien als mogelijkheid voor groei, vertrouwen hebben in het proces en niet alleen maar bezig zijn met het resultaat, weten dat fouten maken van essentieel belang is om te kunnen leren en groeien. Prachtig en oh zo waardevol om samen dit hele (best wel uitdagende) proces te beleven. We leren iedere dag zo veel!

Gevoelig met gevoelens omgaan

Thaddeus en ik letten heel scherp op de gevoelens van de kinderen. Bij allebei de meiden komen deze op een compleet andere manier tot uiting. Dat kan in de vorm van woorden, houding en daden zijn en dat is niet altijd makkelijk te spotten. We proberen Jools en Pippa altijd het gevoel te geven dat al hun gevoelens er mogen zijn en dat wij er voor ze zijn als ze erover willen praten. Ze worden er steeds beter in om aan te geven wat ze nodig hebben. Bijvoorbeeld door te zeggen dat ze even tijd voor zichzelf nodig hebben. Jools gaat regelmatig al in haar eentje beneden naar de ontbijtzaal hier in het hotel (haha jaaaa we zitten nog steeds in een hotelkamer met z’n vijfjes), zodat ze heerlijk rustig een bakje cornflakes kan eten met uitzicht op het water en de boten. Pippa is juist een paar keer op de hotelkamer gebleven om te snoozen in het grote bed, terwijl wij met z’n allen naar de ontbijtzaal gingen. Allebei de meiden vertelden dat ze daar zo van genoten hadden. Wanneer we op avontuur in de natuur gaan pakken ze ook dat soort momentjes mee: lekker alleen klimmen over de rotsen of gewoon zitten in de branding en staren over het water. Die rust en ruimte helpt dan zo ontzettend mee om alle gevoelens een plekje te geven en het overzicht te pakken. We zien op die momenten heel andere kinderen dan tijdens de momenten dat we te lang met z’n vijfjes op de hotelkamer zitten… Best logisch ook!

1001 punten op de To-Do Lijst

We kunnen al heel wat to-do’tjes afvinken, want we hebben echt al veel geregeld. We hebben een auto gekocht en dat geeft fantastische vrijheid om de omgeving te verkennen. Tijdens die trips krijgen we steeds de bevestiging waarom we naar dit prachtige land verhuisd zijn. Noorwegen is zo zo zo prachtig. Wanneer het even kan dan racen we het stadje Haugesund (waar ons hotel is) uit om in de natuur te zijn. We hebben al heel wat pareltjes ontdekt tijdens onze expedities.

Kyststien Haugesund

Åkraham

Djupadalen

Eivindsvatnet

We weten nu best wel goed waar we wel en vooral ook niet willen wonen. Gisteren hebben we een ‘visning’ gedaan van een huis waar we online een oogje op hadden gekregen. Ons voorgevoel zei dat dit best wel eens hét huis zou kunnen zijn. Toen we er waren voelden we het allemaal: JA, hier kunnen we onszelf zien wonen. De tranen stonden in m’n ogen en m’n hart ging tekeer: dit wil ik, dit wil ik, dit wil ik voor ons. Jools en Pippa hadden al een kamer gekozen toen we nog maar net binnen waren en waren dolenthousiast over de tuin, het uitzicht, het bos + berg + meertjes achter en naast ons huis én de WATERVAL in de voor-zijtuin! Nu ik dit typ gaat m’n hart weer tekeer: van enthousiasme, maar ook van zenuwen…. Dit moet moet moet moet moet lukken! Maar ja, nu is het zaterdag en kunnen we vrij weinig koppen met spijkers slaan. Geduld hebben tot maandag. Dan kunnen we met een aannemer om tafel, bij de bank aankloppen en een bod doen. Duimen jullie mee voor ons?

Wat we tot nu toe super leuk vinden aan Noorwegen

Om je een idee te geven hoe we het hier tot nu toe vinden, heb ik er een vragenrondje doorheen gegooid hier bij de familie: Wat vinden jullie super leuk aan Noorwegen?

Sol: seentjes vooien in de waterrrrr – kimmen op de rosse – singe kouboi billy bom met mama – tuukjes doen op de bed – kijke naar de bootjes – spotte met papa

Pippa: Mijn nieuwe vriendje Matheo – Zwemmen in het zwembad in Tysvær – De KrabbenVangersClub op het strandje – dat we steeds bijna alleen zijn op de strandjes

Jools: Mijn nieuwe vriendinnen Aurora, Nora en Malena – de CrossFit Box

Thaddeus: de CrossFit Verftet community – de natuur – de koffietentjes – ons hopelijk nieuwe hondje

Annette: De lieve lieve mensen die zo behulpzaam en geïnteresseerd zijn – de bizar mooie natuur – de rust en ruimte – het actieve leven buitenshuis – de koffietentjes – ons hopelijk nieuwe huis

Allll right, tijd om de kiddies naar bed te brengen. Jools en Pippa zitten hier nu naast me naar Harry Potter en de Steen der Wijzen te luisteren. In de winkelstraat vlak achter ons hotel is ons favoriete winkeltje waar ze beneden kinderkleding verkopen en boven Engelse boeken. De eigenaars zijn helemaal fan van Harry Potter en ze hebben er heel veel Hogwarts merchandise. De meiden zitten er inmiddels ook lekker in en willen ieder vrij momentje naar het boek luisteren en bezoeken dagelijks Den Lille Bokbutikken om zich te vergapen aan de toverstaffen, beeldjes van uilen en tovenaars, boeken, Gouden Snaai, Triwizard Troffee en nog veel meer. Ze zijn begonnen met sparen voor een toverstaf + outfit van Ron Wemel (Pippa) en Hermelien (Jools). Sol is vooral fan van de honderd Sleig dinosaurussen die ze daar ook in de winkel verkopen.

Maar wat ik dus wilde zeggen is dat het tijd is om de kiddies naar bed te brengen. Goh, dit stukje wordt nu bijna een boekwerk door al m’n ‘geklets’. 3, 2, 1…. Tanden poetsen en laptop dicht.

Ha det bra!

Liefs,

Annette

Gepubliceerd door

Annette de Graaf

Annette de Graaf (17 augustus 1983) richtte in februari 2015 MOMspiration.nl op: een positieve online community voor perfecte imperfecte moeders. In februari 2020 gaf ze het MOMspiration stokje over aan medebloggers Anouk & Marjolijn en ging zelf verder met The Flying Dutch Family. Op Instagram gebruikt ze deze naam ook en het leek haar overzichtelijker om vanaf nu onder één naam te opereren. Onder de naam The Flying Dutch Family houdt ze hetzelfde doel voor ogen: gezinnen inspireren om positief in het leven te staan. Annette is de vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops. Samen wonen zij sinds juli 2021 in Noorwegen en hebben zij twee dochters en een zoon: Jools (24 september 2013) en Pippa (31 maart 2015) en Sol (30 juli 2019). Zij werkt als juf op Haugesund International School en Thaddeus is hoofdtrainer bij CrossFit Verftet in Haugesund. Daarnaast runt ze haar bedrijf 'Opvoeden met een Growth Mindset' en schrijft een boek met dezelfde titel. Regelmatig heeft ze de eer om Harvard Graduate School of Education te representeren op (internationale) congressen. Leuk feitje over Annette en haar gezin: van juni 2017 tot en met juli 2018 reisden zij met z'n viertjes de wereld rond en hadden dat jaar 86 t(huisjes) in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Wanneer je op haar account op Instagram @theflyingdutchfamily naar beneden scrolled, krijg je een kijkje in hun bijzondere avonturen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: