Vork & Mes = Een Feestje Voor Alle Zintuigen

Het is maandagmiddag, 17.15 uur. Nadat we zondag Pippa haar verjaardag gevierd hebben, brachten we een groot gedeelte van deze maandag al chillend met onze billen thuis. Het weer nodigde niet erg uit om ook maar 1 voet buiten de deur te zetten en dat vonden we eigenlijk wel heerlijk zo even na al die festiviteiten.

Maarrrrrr…. Toen brak het zonnetje door en kregen we ontzettend veel zin in een goede hap frisse lucht. Dus chop chop: de auto volladen met kids, kinderwagen en Wishbone Bike voor een fijn rondje Haarlemmermeerse Bos. Just us & het geluid van vrolijke vogeltjes.

Om 18 uur vergezelde ook vriendlief aka papa Thaddeus ons voor een avondje uit met ons vierkoppige gezin bij restaurant Vork & Mes.


Eigenlijk dekt het woord restaurant bij lange na niet de lading van wat er zich allemaal in en om deze prachtige plek afspeelt; het is veel en veel meer dan dat. Om je te laten begrijpen wat daarmee bedoeld wordt, zetten we alle feiten op een rijtje:

  • Eigenaar Jonathan Karpathios (vader van 3 kids, fanatiek beschermer van Moeder Aarde en bekend van zijn boeken Echt Eten en het tv-programma ‘Van Hollandse Bodem’)  is dagelijks op zoek naar de mooiste (h)eerlijke ingrediënten. Hij selecteert de zaden, zoekt naar de schatten die onze mooie Waddenzee te bieden heeft en bezoekt onze boeren zodat hij zeker is van de beste kwaliteit voor zijn gasten.

Let food be thy medicine and let medicine be thy food – Hippocrates (460-370 BC)

cover_500x589

  • De kruiden en en groenten worden zelf (onbespoten) gekweekt in de moestuin die bij het restaurant hoort en in de kwekerij van 25oo m2 in Aalsmeer.

kwekerij-en-jon_500x334

  • Chef Martijn van der Meer stelt dagelijks een menu samen, die hij afstemt op de oogst van de dag. Je kunt kiezen uit een 2 (alleen voor lunch), 3 of 4 gangen menu. Natuurlijk is á la carte lunchen of dineren ook mogelijk.
  • Ieder bord wordt opgemaakt als een waar kunstwerk. Foto’s van alle prachtige gerechten sieren de muur van het restaurant in de vorm van behang.

  • Ieder gerecht is belachelijk fingerlicking good. Een waar feestje in je mond. Alle ingrediënten passen perfect bij elkaar. Je weet niet wat je proeft.
  • Wanneer je de menukaart leest, kom je hoogstwaarschijnlijk allerlei ingrediënten tegen waar je nog nooit van gehoord hebt. De bediening geeft graag uitgebreide uitleg en zo leer je nog eens wat!

  • Evenals de uitleg over de ingrediënten en bijzondere combinaties hiervan, kan het personeel zeer passioneel vertellen over de oorsprong van de wijnen die prachtig bij de gerechten passen. (Oh, vooral die Griekse wijn die een blend van rode en witte wijn is TE lekker!)
  • Het gebouw waar Vork en Mes in huist is van een zeer bijzonder soort. Ontworpen door Hani Rashid van Asymptote Architects uit New York, omringd door de schone natuur van het Haarlemmermeerse Bos, “drijvend” op het water en vergezeld door eigen tuinen is het pand zelfs van heinde en verre een lust voor het oog.  Ook maakt de waterval die via het dak naar beneden stroomt indruk op jong en oud.

IMG_9368

Een vorkje prikken bij dit fantastische ‘meer dan’ restaurant is een ware belevenis. Zeer geschikt voor een zakelijke lunch of diner, romantisch avondje uit, maar ook helemaal super met je gezin. Vriendlief heeft wel 5 keer gezegd:

Damn…. Dit is echt heerlijk…

En dat terwijl hij behoorlijk kritisch is!

Bekijk het filmpje om te zien hoe wij ons gezinsuitje ervaren hebben.

Oké. We horen je nu denken:

Ja hallo?! HOE doe je dit? HOE ga je relaxed uit eten mét je kids?! Er is niet eens een ballenbak of speelhoek waar ze zichzelf kunnen vermaken!

Uit eten gaan in een ‘high-end’ restaurant waar niet alles gericht is op kinderen is een tikkeltje anders dan bijvoorbeeld neerstrijken bij Langs Berg en Dal in Noordwijkerhout (incl ballenbak en bioscoop) of Grut & Groot in Heemstede (grote speelhoek). We gaan graag naar deze restaurants waar het voor de kids aan niets ontbreekt, maar voor de afwisseling is een ietwat chiquere eetgelegenheid ook wel erg fijn. Voordat je dit gaat doen, is het handig om de volgende tips door te nemen zodat je ieder lid van je gezin een TOPavond heeft!

1. Relaxxxxxxx (deel 1)

Wanneer je zelf gaat stressen over of de avond wel zal verlopen zoals jij zelfs hoopt, dan breng je dit gevoel over op je kids. Geniet van de voorpret, geniet van je gezelschap, geniet van het eten en natuurlijk de drankjes. Ook dit zien je kids!

2. Come Prepared

Wat vinden je kids leuk om mee te spelen wanneer je thuis bent? Waar kunnen ze zich een tijdje mee vermaken en past op tafel? Pak allerlei van dit soort dingen in in een koffertje en/of stop er iets nieuws in dat je als verrassing meeneemt. Een leuk magazine of stickerboek bijvoorbeeld. Leuk ook om gezellig samen te kleuren/lezen/stickeren/memory-en!

Als troef kun je een tablet of telefoon achter de hand houden. Voel je daar absoluut niet schuldig of iets dergelijks over! Fantastisch dat die dingen bestaan toch?!

3. Relaxxxxxxxx (deel 2)

Wees niet te streng over dat ze persé hun bord moeten leeg eten of de hele tijd moeten blijven zitten. Met leuke spelletjes of speeltjes kun je het rondlopen voorkomen, maar zo nu en dan moeten er toch wat beentjes gestrekt worden. Dat hoort nu er eenmaal bij wanneer je bakken energie hebt. Ga bijvoorbeeld buiten even een rondje met ze rennen/klimmen/huppelen/gek doen tussen de gangen door.

4. Planning

Laat het hoofdgerecht van de kids tegelijkertijd met jullie voorgerecht serveren. Dan kun je tijdens jullie hoofdgerecht rustig genieten van deze heerlijke maal terwijl je kids spelen of nog wat hapjes meesnavelen.

5. Flexy Lexy

Met kinderen is het zo: Always Expect The Unexpected. Altijd. Altijd. En soms beginnen ze te gillen. Of schreeuwen. Of poepen ze hun broek of liever luier vol. Tja. Dat hoort er nu eenmaal bij. Ook hier geldt weer: Relaxxxxxxx…… Maak je vooral ook niet druk over wat andere gasten of het personeel ervan vinden!

Hoe Overleef Ik Een Avondje Uit Eten Mét Kids??

 

 

 

 

 

 

 

 

    IMG_9452

Mmmmm BIETerballen!!!

bieterbal.home.1

  

 

 

 

 

Lief team van Vork & Mes: Tot heel gauw!

Gepubliceerd door

Annette de Graaf

Annette de Graaf (17 augustus 1983) richtte in februari 2015 MOMspiration.nl op: een positieve online community voor perfecte imperfecte moeders. In februari 2020 gaf ze het MOMspiration stokje over aan medebloggers Anouk & Marjolijn en ging zelf verder met The Flying Dutch Family. Op Instagram gebruikt ze deze naam ook en het leek haar overzichtelijker om vanaf nu onder één naam te opereren. Onder de naam The Flying Dutch Family houdt ze hetzelfde doel voor ogen: gezinnen inspireren om positief in het leven te staan. Annette is de vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops. Samen wonen zij sinds juli 2021 in Noorwegen en hebben zij twee dochters en een zoon: Jools (24 september 2013) en Pippa (31 maart 2015) en Sol (30 juli 2019). Zij werkt als juf op Haugesund International School en Thaddeus is hoofdtrainer bij CrossFit Verftet in Haugesund. Daarnaast runt ze haar bedrijf 'Opvoeden met een Growth Mindset' en schrijft een boek met dezelfde titel. Regelmatig heeft ze de eer om Harvard Graduate School of Education te representeren op (internationale) congressen. Leuk feitje over Annette en haar gezin: van juni 2017 tot en met juli 2018 reisden zij met z'n viertjes de wereld rond en hadden dat jaar 86 t(huisjes) in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Wanneer je op haar account op Instagram @theflyingdutchfamily naar beneden scrolled, krijg je een kijkje in hun bijzondere avonturen.

Een reactie op “Vork & Mes = Een Feestje Voor Alle Zintuigen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: