5 TOPtips om een relaxte mama te zijn/worden/blijven

Vraag jij je altijd al af hoe die mama’s dat nou doen? Die relaxte moeders die wel door het leven lijken te rollen. Lijken te rollen, precies: lijken. Want natuuuuuurlijk ervaren deze op onaardse wezens lijkende superhelden ook de SHIT die bij het ouderschap komt kijken. Weinig (of geen) slaap, 24/7 aan staan, poepluiers tot aan het nekkie, van hot naar her racen om (te proberen) kids ergens op tijd te brengen (wat vaak niet lukt), proberen een beetje voor jezelf te blijven zorgen (wat op een onmogelijke taak lijkt), in situaties terechtkomen die je nooit van te voren aan had zien komen en waarvan je geen idee hebt hoe je ermee om moet gaan, etc, etc, etc.

Geloof mij: Hier hebben ALLE mama’s mee te maken

Tenzij ze een nacht-nanny hebben. 

GELUKKIG zijn hier 5 TOPtips die jou kunnen helpen om ook zo’n relaxte moeder te zijn/worden/blijven. Die ‘ongemakken’ die nu eenmaal bij het ouderschap horen kunnen we niet voor je wegnemen, maar je kunt er wel op een bepaalde manier mee omgaan waardoor je een stuk relaxter in het leven zult staan/liggen/zitten/hangen of zelfs zweven!

Het vergt wat training, maar dan heb je ook wel wat.

Daaaaarrrr gaan we!!!!

TIPPPPPPP……. 1!

Installeer een denkbeeldige zonnige knop in je hoofd. Iedere keer wanneer je jezelf hoort klagen/steunen/kreunen (op een negatieve manier dan hè), dan druk je op deze knop. Door op deze knop te drukken gooi je het roer om: je verandert je negatieve gedachte in een positieve gedachte.

Voorbeeld 1

NEGATIEF: Damnnnnn die was! Komt er oooooooit een einde aan???

(soort van) POSITIEF: Tja, it is wat it is. Zolang je leeft heb je kleding nodig en zolang je schone kleding wilt dragen moet er nu eenmaal gewassen worden. Lekker muziekje aan en gaaaaan. En kijk eens wat een leuke kleren we allemaal hebben! Oh, ik weet nog precies waar en wanneer we deze broek kochten! 

Voorbeeld 2

NEGATIEF: Pfffff…. Het is wel heftig hoor zo’n kind. Je moet er de hele dag voor zorgen, je hebt bijna geen vrije tijd meer en je bent altijd moe. 

POSITIEF: Ze zijn maar zo kort zo klein. Natuurlijk is het een hele verandering, maar dit wilde ik toch zelf? Dit was toch waar ik altijd op gehoopt had en over gedroomd had. Hoe zonde is het dan wanneer ik er alleen maar over klaag? Ach kijk nou: die kleine handjes, hoe mijn kind speelt, denkt, praat: MIJN kind! Dit is gewoon MIJN kind. Hoe bizar?? Ohhhhh ben toch zo stapeldestapelgek op jou!!!

Samengevat: Train je brain om positief te denken

192135_thumb_612x386

TIP 2

Las regelmatig een dagje helemaal speciaal voor jou alleen in. Of natuurlijk met je partner. Maar in ieder geval even zonder kids. Even lekker opladen. Het glas weer bijvullen. Want uit een leeg glas kun je niet schenken. Hier hoef je je totaal niet schuldig over te voelen, want een blije jij zorgt voor een blije wij!

De mood van je kids is een weerspiegeling van die van jezelf

Samengevat: Zorg goed voor jezelf

keep-calm-and-be-good-to-yourself

TIP 3

Ga sporten bij Mom in Balance! Al is het maar een uurtje in de week, het zal je zo goed doen. Lekker kletsen met andere mama’s over 1001 dingen, fris in de buitenlucht: buiten sporten goed voor je lijf en hoofd. Het fijne aan deze lessen is dat de oefeningen door de professionele (en leuke!) trainsters aan wordt gepast aan jouw niveau. Heb je last van zwangerschapskwaaltjes, ben je nog niet zo lang geleden bevallen of zijn je bekkenbodemspieren nog steeds niet back in shape? De Mom in Balance trainsters weten er alles van en kunnen je helpen.

Jouw investering:

  • Je betaalt per maand E38,50 (Mom in Shape/All Women) of E48,50 (Zwanger en Back in Shape -de eerste periode na je bevalling-,
  • Je maakt 1 uur per week tijd vrij
  • Een setje toffe sportkleding om buiten in te sporten

Wat je ervoor terugkrijgt: 

  • Meer energie
  • Een sterk lijf en hoofd
  • Leuke contacten met andere moeders
  • Tijd voor jezelf
  • Je leert energiek te balanceren tussen werk, gezin en jezelf

Kijk gauw op www.mominbalance.com om te zien waar de workouts bij jou in de buurt plaatsvinden. Met de code MOMPRF kun je een gratis proefles boeken! 

Samengevat: Van sporten krijg je energie

TIP 4

Maak van een olifant een mug. Iedere keer wanneer er iets gebeurt wat je frustreert of waar je gestrest van raakt, zeg dan tegen jezelf: CHILLLLLL en stel de vraag:

Is het echt zo erg?

Meestal is het antwoord heel geruststellend: “Nee joh!” en kun je weer rustig ademhalen. Fijn toch?! Het kost even wat training, maar je zult merken dat je op een gegeven moment echt minder stress ervaart.

Samengevat: Relativeren kun je leren

 

TIP 5

Vier ieder blij momentje GROOTS. Een mooie zonsopgang terwijl je alleen in de auto (in de file?) op weg naar je werk zit. Een slapende, snurkende baby op je schouder. Een kusje van je partner. Een schaterlach van je kind. Een toiletbezoek in helemaal in je eentje. Een gaaf boek dat je voorleest en met veel genot ontvangen wordt. Een kop thee die je nog warm opdrinkt. Een avondje uit voor 2. Een wandeling door het bos met je gezin.

Voel het geluk door je aderen stromen. Zie het, voel het, beleef het! Maak van deze mug een olifant!

72698_10153755494435729_4905863424535212903_n

BONUSTIP:

Durf nee te zeggen tegen die ene verjaardag, afspraak, feestje of ander event wanneer dat je niet lekker uitkomt. Houd je weekenden zoveel mogelijk vrij om te doen wat jou en je gezin blij maakt. Én durf gewoon eerlijk te zeggen dat het je niet uitkomt of dat je er even geen zin in hebt. Hey! It’s okay!!! 

Gepubliceerd door

Annette de Graaf

Annette de Graaf (17 augustus 1983) richtte in februari 2015 MOMspiration.nl op: een positieve online community voor perfecte imperfecte moeders. In februari 2020 gaf ze het MOMspiration stokje over aan medebloggers Anouk & Marjolijn en ging zelf verder met The Flying Dutch Family. Op Instagram gebruikt ze deze naam ook en het leek haar overzichtelijker om vanaf nu onder één naam te opereren. Onder de naam The Flying Dutch Family houdt ze hetzelfde doel voor ogen: gezinnen inspireren om positief in het leven te staan. Annette is de vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops. Samen wonen zij sinds juli 2021 in Noorwegen en hebben zij twee dochters en een zoon: Jools (24 september 2013) en Pippa (31 maart 2015) en Sol (30 juli 2019). Zij werkt als juf op Haugesund International School en Thaddeus is hoofdtrainer bij CrossFit Verftet in Haugesund. Daarnaast runt ze haar bedrijf 'Opvoeden met een Growth Mindset' en schrijft een boek met dezelfde titel. Regelmatig heeft ze de eer om Harvard Graduate School of Education te representeren op (internationale) congressen. Leuk feitje over Annette en haar gezin: van juni 2017 tot en met juli 2018 reisden zij met z'n viertjes de wereld rond en hadden dat jaar 86 t(huisjes) in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Wanneer je op haar account op Instagram @theflyingdutchfamily naar beneden scrolled, krijg je een kijkje in hun bijzondere avonturen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: