En ze zwommen nog lang en gelukkig…

Het begint een wekelijks terugkerende vraag te worden: “Hoe doe je dat toch, zwemmen met 2 kids?” Mijn antwoord hierop is tot nu toch nog iedere keer het bijster intelligent klinkende: “Uhhh… Nou, gewoon?!” geweest en tegelijkertijd ook inspiratie voor een nieuwe blog. Want ja, hoe dóé ik dit nu eigenlijk? Lees en huiver. Goed opletten, want pure rocket science it is!

Stap 1: Je pakt de zwemtas in: zwemluiers, schone luiers, billendoekjes, badpak(ken)/zwembroek(en), zwemvleugeltjes/band, handdoeken, portemonnee, sleutels, iets lekkers om te snacken.

Stap 2: Aankleden, ontbijten, tandenpoetsen, haren kammen, deo’tje spuiten, schoenen aan, jas aan.

Stap 3: Auto/bus/trein/bakfiets/wandelwagen in of fiets op.

Stap 4: Auto/bus/trein/bakfiets/wandelwagen uit of fiets af.

Stap 5: Koop een toegangsbewijs voor het zwembad

Stap 6: Uitkleden, zwemluier aan, badpak/zwembroek aan, vleugeltjes om.

Stap 7: Plekje zoeken om je handdoeken en tas te installeren.

Stap 8: Douchen.

Stap 9: Zwemmen, zwemmen, zwemmen, zwemmen, zwemmen.

Stap 10: Snack-time.

Stap 11: Zwemmen, zwemmen, zwemmen, glijbaan, glijbaan, glijbaan, glijbaan, zwemmen, zwemmen, zwemmen, zwemmen.

Stap 12: Douchen.

Stap 13: Afdrogen en uitkleden, aankleden, haren kammen.

Stap 14: Auto/bus/trein/bakfiets/wandelwagen in of fiets op.

Stap 15: Auto/bus/trein/bakfiets/wandelwagen uit of fiets af.

Stap 16: Lunchen.

Stap 17: Kids moe, maar voldaan naar bed.

Stap 18: Kopje thee/sapje en….. ME-time!

Nou, zo dus.

Was dit te lastig? Dan kan dit filmpje wellicht voor meer uitleg zorgen:

Fout
Deze video bestaat niet

  

Ok, alle gekkigheid op een stokje en op een iets serieuzere toon: Nu is het (hoogst)waarschijnlijk zo dat niet iedereen de wereld zo luchtig ziet als ik en (soms) last heeft van die denkbeeldige beren op de weg. Voor jullie zijn hier ‘echte’ tips die je hopelijk helpen om toch (letterlijk én figuurlijk) die sprong in het diepe te wagen!

TIP 1: De eerste en belangrijkste tip is dat je bij jezelf eerst maar eens moet bedenken waarom je er zo tegenop ziet, waar je bang voor bent en wat er fout zou kunnen gaan. Zijn dit reële gedachten of zijn ze misschien wel erg pessimistisch? Probeer in je hoofd iedere angst te weerleggen door er een oplossing voor te bedenken.

TIP 2: Pak de zwemtas al in voordat de kinderen wakker zijn, zodat je ‘alleen nog maar’ de kinderen aan hoeft te kleden en te voederen voordat je de deur uit gaat. Gebruik bij het inpakken losse tassen die je per categorie verdeelt: zwemkleding, eten/drinken, waardevolle spullen en een extra plastic zak voor na afloop de natte kleding in te bewaren.

TIP 3: Het schapenhok is een ideale ruimte om rustig de tijd te nemen om je kids aan en uit te kleden en je spullen te (re)organiseren in de tas. Ze kunnen geen kant op! Vaak zijn er ook zelfs speciale ruimtes voor gezinnen met baby’s inclusief verschoningskussen.

TIP 4: Doe in de kleedruimte al de vleugeltjes om. Mocht je kiddo er dan plotseling vandoor gaan, dan is hij/zij in ieder geval veilig gevlucht.

TIP 5: Geef de oudste steeds een verantwoordelijkheid. Laat hem/haar iets voor jou tillen (wat niet breekbaar is en nattigheid kan overleven) en leg duidelijk uit waar het naar toe gebracht moet worden. Vaak heb je even geen handen vrij om beide kinderen mee te tillen of een hand vast te houden, dus bedenk hiervoor een oplossing. Er bestaan gelukkig ook kinderen die heel keurig met je meelopen, maar helaas zijn we daar niet allemaal mee gezegend….

TIP 6: Wordt er niet goed geluisterd en steeds weggelopen terwijl je nog niet de boel geïnstalleerd hebt? Gooi fruit in de strijd! Lok je kind met je mee dmv lokfruit en beloof dat hij/zij dit krijgt wanneer jullie op de plaats van bestemming zijn (stoel of ligbed). Wordt dit niet op prijs gesteld? Koekje kan ook!

TIP 7: Meerdere kinderen vraagt nu eenmaal om verdeling van de aandacht. Spreek duidelijk af waar jij wilt dat je kind blijft spelen. Vindt jouw kind het moeilijk om zichzelf te vermaken? Laat zien hoe je kunt spelen met de meegebrachte of aanwezige materialen. Zien spelen doet spelen en kan uiteindelijk leiden naar ontzettend veel creativiteit!

TIP 8: Houd een gezellig gezamenlijk momentje door wat lekkers te eten of te drinken. Prijs de oudste de hemel in door te zeggen hoe leuk hij/zij aan het spelen is en beloon dit door met z’n tweetjes (kleinste in de maxi-cosi) van de glijbaan te gaan! Even wat onverdeelde aandacht! Is dit niet mogelijk en/of zie je dit niet zitten? Geef dan wat extra dikke kussen, glimlachen en knuffels. Laat voelen hoe trots je bent!

TIP 9: Do.Not.Panic. Als ouder weet je dat je altijd het onverwachte kunt verwachten. Een dikke vette doorgelekte poepluier, een glijpartij die eindigt op het achterhoofd, kapotte of vergeten mee te brengen vleugeltjes, een spontaan hongerige baby, etc, etc. Do.Not.Panic. Ik herhaal: Do.Not.Panic. Alles komt goed. Blijf ademhalen. Alles komt goed.

TIP 10: Leer je kind zo jong mogelijk vertrouwen op de zwemvleugeltjes. Mochten ze opeens het diepe inspringen, dan hoef je er niet als een idioot achteraan te rennen of springen. Laat ze natuurlijk wel duidelijk weten dat ze niet zonder papa of mama zomaar het diepe in mogen!

TIP 11: Trek om tijd te besparen thuis alvast je zwemkleding aan. Vergeet alleen niet droog ondergoed mee te nemen…! 

TIP 12: Trek nooit, om tijd te besparen, van te voren thuis al een zwemluier bij je kind aan. Zwemluiers houden GEEN vocht tegen en dat zou dan toch behoorlijk zonde van je autostoeltje zijn. Ook bespaar je dan uiteindelijk geen tijd. 

TIP 13 (voor Marloes!): Wil je kind geen vleugeltjes om? Ga samen naar de winkel, maak er een speciaal uitje van en laat hem/haar zelf nieuwe vleugels uitkiezen én betalen. Praat er samen over hoe gaaf dat is om met deze nieuwe vleugels te gaan plonzen! Wanneer je daadwerkelijk in het zwembad bent en het moment van vleugels omdoen is daar, herleef dan het winkelavontuur als afleiding van het ergste moment van zijn of haar dag/week/leven. 

TIP 14: Relax. Geniet. Maak plezier. Doe lekker gek. Wees lief. Blijf lachen. Spetter als een malle. Gewoon doen!

  

IMG_0248

IMG_0250

Gepubliceerd door

Annette de Graaf

Annette de Graaf (17 augustus 1983) richtte in februari 2015 MOMspiration.nl op: een positieve online community voor perfecte imperfecte moeders. In februari 2020 gaf ze het MOMspiration stokje over aan medebloggers Anouk & Marjolijn en ging zelf verder met The Flying Dutch Family. Op Instagram gebruikt ze deze naam ook en het leek haar overzichtelijker om vanaf nu onder één naam te opereren. Onder de naam The Flying Dutch Family houdt ze hetzelfde doel voor ogen: gezinnen inspireren om positief in het leven te staan. Annette is de vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops. Samen wonen zij sinds juli 2021 in Noorwegen en hebben zij twee dochters en een zoon: Jools (24 september 2013) en Pippa (31 maart 2015) en Sol (30 juli 2019). Zij werkt als juf op Haugesund International School en Thaddeus is hoofdtrainer bij CrossFit Verftet in Haugesund. Daarnaast runt ze haar bedrijf 'Opvoeden met een Growth Mindset' en schrijft een boek met dezelfde titel. Regelmatig heeft ze de eer om Harvard Graduate School of Education te representeren op (internationale) congressen. Leuk feitje over Annette en haar gezin: van juni 2017 tot en met juli 2018 reisden zij met z'n viertjes de wereld rond en hadden dat jaar 86 t(huisjes) in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Wanneer je op haar account op Instagram @theflyingdutchfamily naar beneden scrolled, krijg je een kijkje in hun bijzondere avonturen.

6 reacties op ‘En ze zwommen nog lang en gelukkig…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: