Sssssstttt! Slaaptraining in progress…..

Vannacht gaat het gebeuren. Onze allerliefste, gezelligste, spontaanste, gekste, maar oh zo slecht slapende jongste dochter Pippa zal vannacht de eerste training uit haar 9,5 maanden korte leventje ondergaan. En wat voor een training. Een slaaptraining.

Twee nachten op rij gaat oudste dochter Jools (2 jaar en 4 maanden) logeren bij opa en oma, zodat no-mercy drill-instructors papa en mama met de leerling aan de slag kunnen. Of beter gezegd: Niets zullen doen. Geen nachtelijk(e) flesje(s), geen geknuffel, geen sneaky speengeplop, niet tussen ons in laten slapen, geen ‘In de maneschijn’ op repeat, geen gebellenblaas (don’t ask) en geen hobbel-de-hobbel-huil-maar-niet-en-val-nou-alsjeblieft-in-slaap rondjes door de slaapkamer.

Naast alles wat je kunt doen om een goede nachtrust te bevorderen, zoals een warm bad, slaapritueeltjes afwerken en zoveel mogelijk rust creëren voordat het bedtijd is, gaan we vannacht gaan we voor de evil ‘Cry It Out‘ methode….

Benieuwd of ze net zo’n aanhouder is als haar zus een klein jaar geleden. Die hield het een behoorlijk lang vol. En de aanhouder won, want onze harten huilden nog harder dan dat van haar. Maarrrr, daarna vond ze het doorslaapwiel uit en sliep (meestal) de hele nacht door. Het doel heiligt de middelen zullen we maar zeggen.

Oh, wat zou het toch fijn zijn om na zo’n lange tijd weer wat nachten door te mogen slapen. Wij allemaal!

Let.Us.Do.This. 

(Nog even wat Qtime met z’n tweetjes voor het slapen gaan) 

Night Night lieve Pippa!!!

988632_1084602674903600_7429312628692770828_n.jpg

 

 

Gepubliceerd door

Annette de Graaf

Annette de Graaf (17 augustus 1983) richtte in februari 2015 MOMspiration.nl op: een positieve online community voor perfecte imperfecte moeders. In februari 2020 gaf ze het MOMspiration stokje over aan medebloggers Anouk & Marjolijn en ging zelf verder met The Flying Dutch Family. Op Instagram gebruikt ze deze naam ook en het leek haar overzichtelijker om vanaf nu onder één naam te opereren. Onder de naam The Flying Dutch Family houdt ze hetzelfde doel voor ogen: gezinnen inspireren om positief in het leven te staan. Annette is de vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops. Samen wonen zij sinds juli 2021 in Noorwegen en hebben zij twee dochters en een zoon: Jools (24 september 2013) en Pippa (31 maart 2015) en Sol (30 juli 2019). Zij werkt als juf op Haugesund International School en Thaddeus is hoofdtrainer bij CrossFit Verftet in Haugesund. Daarnaast runt ze haar bedrijf 'Opvoeden met een Growth Mindset' en schrijft een boek met dezelfde titel. Regelmatig heeft ze de eer om Harvard Graduate School of Education te representeren op (internationale) congressen. Leuk feitje over Annette en haar gezin: van juni 2017 tot en met juli 2018 reisden zij met z'n viertjes de wereld rond en hadden dat jaar 86 t(huisjes) in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Wanneer je op haar account op Instagram @theflyingdutchfamily naar beneden scrolled, krijg je een kijkje in hun bijzondere avonturen.

51 reacties op ‘Sssssstttt! Slaaptraining in progress…..

  1. Denk echt dat ze een soort ‘spelletje’ met ons speelt… Vandaar dat we dat willen doorbreken.
   Bij oudste dochter heeft het ook gewerkt en zij heeft er niets aan overgehouden, dus denk dat het wel goed gaat komen!

   Like

   1. Dat ze een spelletje speelt is niet zo. Daar is ze cognitief nog niet toe in staat omdat ze te jong is om oorzaak-gevolg te begrijpen. Ouders denken dit soms omdat de baby bv gaat lachen als ze bij hem komen. Maar dat is alleen maar omdat de baby blij is dat je er bent en met lachen instinctief probeert je.bij zich te houden. En zonder te willen beweren dat dit bij je dochter aan de hand is, wordt vaak makkelijk gezegd dat een kind er niets aan overhoudt. Maar vertrouwen zit van binnen en is niet altijd meetbaar. Wist je dat 1/3 van de kinderen onveilig gehecht is? Ik zeg echt niet dat een onveilige hechting zomaar ontstaat na 1 x slqaptraining als de ouders verder sensitief en responsief zijn, maar inmiddels weten we wel uit onderzoek dat structureel laten huilen aantoonbaar schadelijk is en een risicofactor voor onveilige hechting. Ik weet uit ervaring dat het niet makkelijk is als je kind niet doorslaapt maar crying it out is echt niet ok. Als je vastbesloten bent, overweeg dan in ieder geval om toch regelmatig te gaan troosten. 9 maanden is ook nog een ls de fase dat verlatingsangst gaat spelen. Een belangrijke fase in de hechtingsontwikkeling.

    Geliked door 1 persoon

 1. Moet het toch kwijt; ben je je er bewust van dat je kleintje niet gaat slapen omdat ze ‘het doorslaapwiel’ uitvindt, maar omdat ze uiteindelijk zal beseffen dat er niemand komt en ze het opgeeft? En dus van hopeloosheid maar stopt met hulp vragen (huilen)? Niet ok! Niet doen! Echt niet…

  Like

  1. Bedankt voor je reactie! We hebben het idee dat het nu een gewenning is geworden dat ze weet dat wanneer ze ook maar 1 kreetje geeft we naast haar bed staan. Vooral omdat anders grote zus wakker wordt… Dus we willen haar leren het zelf op te lossen en weer in slaap te vallen als ze wakker wordt ’s nachts. Bij oudste zus heeft het ook gewerkt en sliep daarna door….
   Maar begrijp je reactie hoor!

   Like

  2. Ik ben het zo met je eens!!! Begrijp echt niet dat ze deze kennis en feiten allemaal zo makkelijk weg wuift! Ik vindt het echt zielig.. Het schijnt ook dat ze niet stoppen met huilen omdat ze het “opgeven” maar ondat ze vreezen.. Zoek het maar eens op.. Sorry ik denk dat je hier echt niet goed aan doet 😦

   Like

 2. Omg! Ik word er gesoon broerd van als ik dit lees..
  JIJ wil een kind..en JIJ zal er dus de rest van je leven voor haar moeten zijn…
  En niet je kind zolang laten huilen dat het uiteindelijk ondervind dat haar “ouders ” er NIET voor haar zijn.. ik vind dit een lekker voorbeeld voor de toekomst… je bent (hoop ik voor je) nog zoon 60 jaar moeder en je bent te broerd om 3 jaar max. Snachts even je kleintje te knuffelen! Waardeloos mens blegg

  Like

  1. Deze “ouder” slash waardeloos mens bedankt jou van harte voor je reactie. Dankzij jou besef ik mij pas dat ik er nog 60 jaar voor mijn zoon zal moeten zijn. Of wacht even. Zoon? Dochter toch? Twee zelfs! Nu ben ik helemaal in de war. Zal vast door het slaapgebrek komen.
   Welterusten alvast lieve mama.

   Like

  2. Ik vind deze reactie erg overtrokken, iedereen doet het op zijn of haar eigen manier maar om Annet hier nu zo op aan te vallen, vooral je laatste zin, zo werkt het niet. Ze vraagt om tips niet om afkraking, dus of een tip of geen antwoord denk ik zo…..

   Geliked door 1 persoon

  3. Nou, nou zeg!
   Nergens lees is dat ze er niet zal zijn voor het kindje, en ik lees ook niet dat er ergens staat, dat ze geen kinderen wilde.
   Dat je het er niet mee eens bent prima!
   Maar dan hoef je niet zo bruut te reageren!
   Dat is waardeloos!

   Geliked door 1 persoon

 3. Als – zoals je zelf zegt – je moederhart breekt, waarom moet je dit dan willen? Waarom zou een kindje zo lang moeten huilen? (Ik heb het niet over bij elke kik gaan kijken, maar uren huilen?) Als een kindje zo lang blíjft huilen, dan zal dat toch wel een reden hebben? Anders zou ze wel sneller ermee stoppen in plaats van tot uitputting door te blijven huilen.
  Kindjes kunnen zich nog niet veel anders uiten dan door te huilen. En ze hebben zo jong nog niet genoeg besef om de boel te manipuleren.
  Als mij iets bij is gebleven zijn het de momenten dat “mijn moederhart brak” omdat ik adviezen opvolgde of dingen uitprobeerde waar ik me eigenlijk niet prettig bij voelde. En daarom doe ik nu alleen nog maar dingen die mijn moederhart me ingeeft. Jij als moeder weet het beste wat je kindje nodig heeft. En als je hart ervan breekt is dat al teken genoeg dat je tegen je eigen gevoelens ingaat.

  Like

  1. We hebben haar tot nu toe steeds maar max een minuut laten huilen omdat anders onze andere dochter wakker werd. We gaan nu kijken of het verschil maakt wanneer we haar iets langer laten huilen en haar laten proberen het zelf op te lossen. We zullen haar heus niet helemaal over haar toeren laten gaan!

   Like

   1. Klinkt gelukkig al heel anders dan CIO. Succes. En hoewel ik echt anders over denk vind ik een aantal reacties hier wel erg heftig. Dat is ook weer niet nodig toch dames?

    Geliked door 1 persoon

   2. Maar heeft een kindje het vermogen om het zelf op te lossen vraag ik me af? Heb je daar bijv. onderzoek over? Ben benieuwd namelijk. Volgens mij kunnen kindjes zichzelf niet troosten maar zijn ze uiteindelijk stil omdat ze oververmoeid zijn van het huilen.

    Tip, loop nooit je moederhart voorbij. Als deze bij voorbaat al breekt, waarom eraan beginnen?

    Geliked door 1 persoon

 4. Wij hebben het ook gehad. Wel laten huilen maar steeds na 5 min na 10 min na 15 bij hem geweest weer neergelegd en aai over z’n bol en weer weg. Eerste keer duurde het 40 min tweede keer 30 min en derde keer een kwartier en sindsdien slaapt hij super nu al anderhalf jaar. Echt geen nacht meer wakker. Uiteindelijk is een kind ook meer gebaat bij nachten doorslapen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Een baby heeft zijn ouders nodig, huilt omdat ie genegenheid nodig heeft. Hoe kil om je je kind 2 uur te laten huilen, schreeuwen om de armen van zijn moeder. Wat ben jij een wreed persoon. Alleen omdat JIJ wil doorslapen.

  Like

  1. Bedankt voor je reactie Jazzie. Wanneer wij allemaal goede nachtrust hebben denk ik dat wij allemaal leukere personen zijn. Toen we de slaaptraining een jaar geleden met onze oudste dochter hebben gedaan was dat 1 nacht even bikkelen, maar daarna was het allemaal weer goed. Ze is het blijste, gezelligste en liefste ei dat er is dat helemaal gek is op haar wrede mama en papa, dus weet zeker dat het met haar zusje ook goed gaat komen!

   Like

 6. Waar zitten mensen hun gedachten?? Zolang ze zelf maar kunnen slapen, want ja hun leven moet doorgaan.
  Misselijkmakend…
  Mensen die dit soort praktijken uitvoeren en totaal niet kijken naar wat een kind nodig heeft zouden een voortplantingsverbod moeten krijgen.
  Ik walg hiervan.
  Arm kind…..
  9.5 maand alsjeblieft zeg…..

  Like

  1. Lieve Mercedes. Bedankt voor je reactie. Eigenlijk wilden wij een heel elftal, maar dankzij jouw reactie stuur ik mijn lieve vriend en vader van onze twee dochters maandag nog naar de dokter om er een knoopje in te leggen.

   Like

  2. Ik vind deze reactie erg overtrokken, iedereen doet het op zijn of haar eigen manier maar om Annet hier nu zo op aan te vallen, vooral je laatste zin, zo werkt het niet. Ze vraagt om tips niet om afkraking, dus of een tip of geen antwoord denk ik zo…..

   Geliked door 1 persoon

 7. Ik heb het geprobeerd bij allebei. Bij mijn oudste was het zo voorbij. Langer als 15 minuten heeft hij niet gehuild, maar hij houdt van slapen (nog steeds) dus het is nooit een echt probleem geweest. Bij mijn jongste zoon werkte het helemaal niet. Geprobeerd om hem gecontroleerd te laten huilen, resultaat ik voelde me vreselijk en had de volgende dag een drama dag omdat hij te weinig had geslapen. Nog een keer geprobeerd, met hetzelfde resultaat. Ik heb het opgegeven en hem een tijdje bij ons laten slapen. Daarna weer terug naar zijn eigen bed en met 1 jaar sliep hij uit zichzelf door tussen 19.00-06.00. Hij slaapt nog steeds niet zoals zijn oudere broer en staat minimaal 1x per week s nachts in de slaapkamer. Overigens is er nu geen drama meer om hem terug te leggen, hij kroelt even of wil een slokje water en ik kan hem terug leggen. Ik hoop voor jullie dat het werkt, maar ik moet zeggen 2 uur en 19 minuten vind ik heel heel heel erg lang.

  Geliked door 1 persoon

 8. Sorry je kindje is 9,5 maand. Rond die leeftijd hebben ze verlatingsangst… dan beseffen ze echt dat papa en mama weggaan.. en dam wil jij jr kindje s nachts laten huilen? Ik vind dat behoorlijk heftig voor zo’n kleintje! En onnodig. Mijn zoontje is bijna 4 en slaapt sinds een maand of 3 pas de meeste nachten door. (Wel een baby van 4 maand doe voor nachtvoedingen komt dus nachtouder blijf ik nog wel voorlopig. Maar heb het er met liefde voor over! Ik laat mn kindjes nooit lang huilen…

  Like

 9. Zo’n Mooie foto bovenaan je pagina, zijn jullie dat? Als ik deze blog van je lees, denk ik dat jij meer die persoon bent van op de foto dan de persoon van het laten huilen. Volg je moedergevoel, wat zegt het echt? Zonder alle advies dat je hebt gekregen rond de gebroken nachten in rekening te brengen? Voor je beslist hebt om cio in de praktijk te brengen? Wat zegt JOUW moedergevoel?

  Nina
  Beheerder Mona’s blog – voor mama’s die hun moedergevoel volgen.

  Like

  1. Lieve Mona. Dat zijn inderdaad Pippa en ik op die foto! Had ik al eens eerder op MOMspiration geplaatst en was toen we een apres-bad-slaapje namen samen.
   Pippa heeft tot nu toe steeds maar max een half minuutje gehuild voordat wij al toegesneld kwamen met speentje, flesje of knuffel zodat haar grote zus niet ook wakker werd. Door haar nu wat langer haar eigen gang te laten gaan hopen we dat ze leert om zelf weer terug in slaap te laten komen. En hopelijk zal dat niet te lang duren, anders komen we heus wel in actie!

   Like

   1. Dit is al een ander verhaal dan 2u laten huilen zonder naar je dochtertje (die nog heel jong is) toe te gaan… 🙂

    Geliked door 1 persoon

 10. Ik snap dat iemand slaaptekort heeft en t daardoor niet ziet zitten. Toch zijn er andere opties. Je kindje kan het vanzelf wanneer hij/zij eraan toe is. En manipuleren lukt idd niet. Tis een natuurlijk meganisme… hier 4 kids en oudste is 5. Ik slaap al 5 jaar niet door. Ik werk 4 dagen in de week. *met kinderen* maar ik moet hier niet aan denken. Wij slapen samen tot mn kind zelf aangeeft in eigen bedje te willen slapen. En laat dat nou elke keer net na het jaar zijn. Zonder huilen mokken of 100x troosten. *geen speen* alleen mn jongste 2 van 4maanden en 2 jaar doen t niet. Mn 2jarige wil graag nog 1x n flesje en mn 4maanden zoon heeft nog aantal nachtvoedingen. Ik zou zeggen relax… t komt goed. Je moederhart hoeft niet te huilen…

  Like

 11. Oh, wat zielig. Ik word er gewoon naar van. Ik zal je zeker niet veroordelen, maar als je moederhart nu al huilt dan zegt dat toch wel genoeg…?! Sterkte!

  Like

 12. Ik heb, zowel bij mijn zoontje als bij mijn dochtertje (nu ruim 2 jaar) de methode van Dr Estivill gedaan. Het heet Slaap kindje Slaap en het is een boekje met een mooie methode.
  Je moet het goed uitvoeren maar werkte erg goed en je hoeft je dochter niet zo lang te laten huilen!
  Succes in ieder geval!

  Geliked door 1 persoon

 13. Veel succes hoor, ik vind het zulke nare reacties. Slapeloze nachten maken ouders soms ook hopeloos. Soms weet je gewoon even niet meer wat je eraan kan doen. Dan probeer je gewoon van alles. Ik weet zeker dat je haar geen nacht zult laten doorhalen, die indruk geef je me wel met dat ontzettend leuke en lieve filmpje. Als ik het filmpje zie, dan zie ik een lieve en leuke mama die het beste wilt voor haar kind, maar ook voor haar oudste dochter. Ik wens je veel succes en ik hoop dat ze gauw mag doorslapen.

  Geliked door 1 persoon

 14. Sterkte Annette! Kan me heel goed voorstellen dat jullie snakken naar een goede nachtrust, daar is iedereen bij gebaat. Ik ken je een klein beetje en weet zeker dat je een super-mama bent! Laat je niet leiden door nare reacties (waar je overigens TOP op reageert) en blijf lekker bij jezelf. Gaat helemaal goedkomen met die kleine gup 🙂 Ik volg je blog met veel plezier, so keep going! Liefs

  Geliked door 1 persoon

 15. Goh wat een reacties zeg.
  Naar om al die oordelen te lezen…ik voel de behoefte om daarom ook maar even de nuance aan te brengen.

  Lieve Annet, Ik denk dat jij je kind het beste kent en dus goed kan inschatten wat wel en niet goed is voor haar. Natuurlijk is er een verschil tussen uren laten huilen (verschrikkelijk) en elke paar minuten even laten weten dat je er bent. Als je samen slaapt is dat eigenlijk toch een beetje hetzelfde? Daarbij is het bij samen slapen ook nog zo dat je kind jouw eventuele irritatie of stress kan voelen en overnemen dus dat is lijkt mij echt niet altijd de oplossing.
  Ik wens je veel succes en ben benieuwd wat je ervaringen zullen zijn.
  En succes alle moeders die hier nare oordelen vellen en hoop dat jullie niet zo hard ten opzichte van jullie kinderen moge oordelen..
  want jij bent het grootste voorbeeld voor je kind!

  Een fijne avond!
  Liefs Kim

  Geliked door 1 persoon

 16. Kim wat een fijne reactie zeg!

  Ik snap niet waarom mensen altijd zo ontzettend lomp moeten reageren, waarom zou iemand dan überhaupt nog iets van je willen aannemen?

  Het is hartstikke lastig als een kleintje eraan gewend is geraakt bij elke kik gelijk aandacht te krijgen. Ik vind het dan ook superslim om grote zus een weekend ergens anders te laten slapen en te kijken of dit slaapprobleem kan worden opgelost. Ik kan me niet voorstellen dat ze zich uren niet laten zien, ik las net terug dat ze haar echt niet helemaal over de flos laten gaan. Dus dat komt vast goed!

  Slapen jullie al?

  Geliked door 1 persoon

 17. Ik heb deze methode ook gebruikt toen ons zoontje al 1,5 jaar niet doorsliep. Geloof me; je kind loopt ook een trauma op als je staat te wankelen op je benen van de vermoeidheid en bijna agressief wordt van frustratie van het huilen midden in de nacht.
  Het kostte ons drie nachten, waarbij ik hem wel liet huilen, maar gewoon op zijn kamertje bleef. Ik zat of lag naast hem op de grond, praatte tegen hem, aaide over zijn bol maar haalde hem absoluut niet uit bed.
  Ik geloof niet dat er dan enige schade kan ontstaan. Je bent er namelijk gewoon.
  Na drie nachten had mijn mannetje door dat ik hem echt niet meer uit bed ging halen ’s nachts en sliep hij eindelijk lekker door.
  Succes Annet! Je bent een topmoeder denk ik en er zal vast genoeg liefde overdag zijn om te compenseren 😉
  Tip; vertel haar van tevoren wat het plan is, en dat je haar niet uit bed haalt en waarom. En vertel dat ook vannacht. Pakt ze zeker op.

  Geliked door 1 persoon

 18. Jeetje, wat een kille en nare reacties allemaal! Ik kom nu voor het eerst op je blog, maar je komt helemaal niet slecht over! In tegenstelling juist. Het kan namelijk heel goed gewenning zijn en je kindje laten weten dat je er bent en toch leren doorslapen is in mijn ogen niet verkeerd. Je geeft nergens aan dat je je dochter de hele nacht laat huilen, je geeft alleen aan dat je haar leert om zelf in slaap te komen als ze per ongeluk wakker word. Niks mis mee! Je hebt al zoveel geprobeerd.

  Zet hem op, meid. Hopelijk hebben jullie alle 4 steaks lange nachten en vrolijke uitgeslapen ochtenden, want daar word iedereen toch blijer van ( ook je kinderen!)

  Geliked door 1 persoon

 19. Wat bij ons bij beide meiden (nu 11 en 13 jaar oud) heel snel hielp, was dat ik op het moment dat ze in bed gelegd waren, boven een tijdje ging rommelen. Even de was doen, wat opruimen, of gewoon op onze slaspkamer wat tv kijken. Als ze dan begonnen te huilen, alleen even een aai over hun bolletje, niets zeggen en niet aankijken!! Ze leerden al heel snel dat het inslapen veilig was, dat ik in de buurt was en er voor ze was, maar ze kregen niet de aandacht om er een spelletje van te maken. Na een tijdje hoefde ik steeds minder lang boven te zijn, ze sliepen steeds sneller omdat ze zich veilig voelden. En dat laatste, daar draait het volgens mij om.

  Geliked door 1 persoon

 20. Lieve anette,
  Wat een verhalen zeg! Knap vind ik het! En ik denk dat het even doorzetten is en investeren, maar dan heeft iedereen er uiteindelijk profijt bij. Bij mijn kleine man het zelfde verhaal. En ben vorige maand ook een keer gestart met de ‘ training’. Helaas nu even de energie niet om door te zetten. Maar ga het binnenkort zeker ook proberen.
  Laat je niet gek maken! En volhouden meis!

  Like

 21. Aiii. Je blog heeft bepaalde fb- groepen gehaald en dat zal je weten ook.

  Allereerst, dikke duim omhoog voor je nette en humorvolle reacties. Sommige mede-moeders kunnen hier nogal ongenuanceerd en kort-door-de-bocht veroordelend reageren en je gaat er erg goed mee om.

  Benieuwd hoe de nacht(en) is/zijn verlopen?
  Slaapt ze nu door?

  Ik herken de slopende, oververmoeide nachten met een oudste zoon die de eerste 9 maanden ook zo’n 3-4x per nacht wakker werd. Na veel gebroken nachten heb ik hem maar bij ons in bed genomen wanneer hij wakker werd en sindsdien (hij is nu 3) slaapt hij ook lekker door (bij ons in bed). Mijn jongste van 9 maanden slaapt nu ook gezellig naast me. En ja ik word nog vaak gewekt dus echt doorslapen kan ik het nu nog niet noemen, maar het is minder slopend dan steeds uit bed te moeten. Begrijp dat samen slapen niet voor iedereen is weg gelegd, maar mocht je er voor open staan dan is het zeker aan te raden!

  Ik vond dit artikel zelf goed om te lezen:
  http://kiind.nl/samen-slapen-is-veilig/

  Laat je eventueel niet weerhouden door de titel. Mocht je weinig zin hebben het hele artikel te willen lezen, dan is dit stuk is wellicht relevant voor jouw situatie:

  —————————-
  Laat maar huilen
  Wat gebeurt er als je een kind laat huilen? Waar oxytocine zorgt voor ontspanning, zorgt cortisol voor een alerte en waakzame houding. Het idee is dat je lichaam reageert alsof er een roofdier op je jaagt. Bij dat soort angst is er sprake van het bekende vecht- of vluchtgedrag, en daar wordt nog wel eens de ‘freeze’-modus aan toegevoegd: doen alsof je dood bent, om zo je ‘aanvaller’ zijn interesse te laten verliezen in jou als prooi. Kinderen bij wie sprake is van freezen, zien er rustig uit; het huilen in de nacht stopt om energie te sparen of omdat er toch niemand komt. De baby geeft als het ware de moed op en houdt zich stil. Dit zie je ook bij sommige dieren: zij houden zich als het ware dood in de hoop dat alles goed komt.

  Je komt er nooit meer vanaf!
  Leuk en aardig, slapen met je baby, maar hoe lang gaat dit door? Marianne stelt dat samen slapen vanzelf over gaat. Wil je het apart slapen versnellen op jouw verzoek, dan kan dit door zachtjes te sturen, bijvoorbeeld door een extra bed in de kamer te zetten. Je kind is dan nog steeds dicht bij je. Dit kun je steeds een stapje verder voeren tot het kind bijvoorbeeld in de eigen kamer slaapt met de deur open. Stimulans kan zijn een samen ingerichte eigen kamer voor je kind.

  ————–

  Verder wens ik je een fijne dag én nacht toe 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Thanx Sjouke! Fijn dat het samen slapen voor jullie goed werkt! Hier helaas niet, dan slapen we alledrie nog slechter…
   Heb je inmiddels de nieuwe blog gelezen over hoe het vannacht is gegaan?!

   Like

 22. Wauw, ik heb nog niet eens de helft van alle reacties gelezen, maar word er niet goed van. Er is niets mis met je kind iets willen leren. Als er echt iets is dan ben je vlakbij en kun je zo naar haar toe, en als er niets is behalve dat ze niet kan slapen, dan krijgt ze heus niet direct een onoverkomelijk traumatische ervaring van deze training hoor. Wij zijn hier met onze dochter na heel wat slapeloze nachten ook doorheen gegaan. Paar nachten doorzetten, maar dan heb je ook wat. Voor je kind en voor jezelf. Hier is iedereen helemaal happy, dus dat komt bij jou vast ook goed.
  Ik zeg: Way to go mama! En voor als het achter de rug is: slaap lekker 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: