Dag, uhhh NACHTboek van de zzzzzzlaaptraining…

En dan is de grote vraag: Hoe ging het met de slaaptraining van Pippa?!

Het ’s avonds in slaap vallen is (meestal) geen probleem en het eerste gedeelte van de nacht slaapt ze (meestal!) goed. Zo ging het vannacht ook. Tot 2.30 uur…

Bekijk hier de nachtelijke vlog!


Dus…. Ja, het was best pittig. De verleiding om haar tijdens het huilen op te pakken en in onze armen in slaap te laten vallen was steeds groot. Een huilend kind wil je troosten. Bleef steeds focussen op het doel: dat wanneer ze ’s nachts wakker wordt ze niet verwacht dat papa of mama gelijk naast haar bed staan, maar leert zelf weer in slaap te vallen.

Wat gelukkig goed hielp was wanneer je om de 10 minuten even over haar buik/hoofd of handje wreef. Dan zuchtte ze diep en ging rustiger ademhalen. Maar zodra je wegsloop zette ze het op een schreeuwen.

Het is uiteindelijk gelukt! Zonder dat er iemand bij was is ze zelf weer gaan slapen! Daarna nog een paar keer een kreetje gehoord, maar bij het naar binnen gluren zagen we dat ze heerlijk op haar buik lag te tukken.

YEAHHHHHH!

En of de lezeressen van MOMspiration.nl het er nu mee eens zijn of niet: wij doen het op deze manier. Wij geloven hierin en vertrouwen erop dat het voor ons allemaal beter is wanneer ’s nachts iedereen in zijn of haar eigen bedje ligt te slapen. Dat gaat helaas bij ons niet vanzelf.

Kies vooral de manier die bij jouw gezin past en laat je niet gek maken wanneer iemand (of heeeeel veel mensen) het daar niet mee eens zijn. Jij bent de ouder en kent je kind het beste.

Laten we lief zijn voor elkaar. Respect voor elkaars keuzes. En wil je een tip geven? Bedenk dan dat jouw boodschap pas echt goed aankomt wanneer je het op een fijne manier brengt. Een manier waarop jij zelf ook graag aan- of toegesproken wordt.

Maak je ook geen zorgen om Pippa. Met haar gaat het hartstikke goed. Ze is helemaal haar heppiedeppie-zelf en ze heeft een hele dag volledige aandacht van haar papa en mama. We zijn uitgenodigd om straks heerlijk te lunchen bij Het Tussen Station in Lisse, dus dat wordt gezellig smullen samen!

Gepubliceerd door

Annette de Graaf

Annette de Graaf (17 augustus 1983) richtte in februari 2015 MOMspiration.nl op: een positieve online community voor perfecte imperfecte moeders. In februari 2020 gaf ze het MOMspiration stokje over aan medebloggers Anouk & Marjolijn en ging zelf verder met The Flying Dutch Family. Op Instagram gebruikt ze deze naam ook en het leek haar overzichtelijker om vanaf nu onder één naam te opereren. Onder de naam The Flying Dutch Family houdt ze hetzelfde doel voor ogen: gezinnen inspireren om positief in het leven te staan. Annette is de vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops. Samen wonen zij sinds juli 2021 in Noorwegen en hebben zij twee dochters en een zoon: Jools (24 september 2013) en Pippa (31 maart 2015) en Sol (30 juli 2019). Zij werkt als juf op Haugesund International School en Thaddeus is hoofdtrainer bij CrossFit Verftet in Haugesund. Daarnaast runt ze haar bedrijf 'Opvoeden met een Growth Mindset' en schrijft een boek met dezelfde titel. Regelmatig heeft ze de eer om Harvard Graduate School of Education te representeren op (internationale) congressen. Leuk feitje over Annette en haar gezin: van juni 2017 tot en met juli 2018 reisden zij met z'n viertjes de wereld rond en hadden dat jaar 86 t(huisjes) in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Wanneer je op haar account op Instagram @theflyingdutchfamily naar beneden scrolled, krijg je een kijkje in hun bijzondere avonturen.

10 reacties op ‘Dag, uhhh NACHTboek van de zzzzzzlaaptraining…

 1. Top gedaan! Moeilijk he, om vol te houden als je kleine hueltje huilt. Ik ben het helemaal met je eens, dit is de beste manier. Zeker aangezien je alle andere manieren al hebt geprobeerd;)
  Go mommy go!

  Like

 2. Wat fijn! Ik kan me het hipeloze gevoel van slaapgebrek nog goed herinneren. En je doet het goed hoor. Die hatelijke reacties op je vorige blog bewijzen maar weer dat smothering je absoluut een naar en gemeen mens maken met waarschijnlijk net zulke onhandelbare kindertjes. Dan ben je een veel fijner mens als je ervoor zorgt dat je zelf ook wat slaap krijgt. Xx

  Like

 3. Wat dapper dat je het vervolg op deze manier laat zien, en daarbij ook kwetsbaar durft te zijn m.b.t. hoe alle reacties je geraakt hebben. Ik trek hier ook weer een les uit, want hoewel ik mijn mening best ‘normaal’ verwoord heb (volgens mij dan), was mijn veroordeling er niet minder om. En dan raakt het mij weer als jij verwoordt hoe jij geraakt werd. Want in the end willen we allemaal gewoon het beste voor onze kleintjes, maar verliezen we die intentie uit het oog bij dergelijke discussies. Don’t get me wrong, CIO is m.i. echt niet ok. Maar al is je keuze niet de mijne, dat mag ik vinden, maar jou niet als persoon (of moeder) veroordelen. Dus sorry daarvoor.
  Ik moet bekennen dat ik wel heel blij was te lezen dat je je kleintje niet uren non-stop hebt laten brullen, maar iig wel steeds bent teruggegaan.
  Uit je blog heb ik opgemaakt dat je dit bij je oudste niet hebt gedaan. Ik ben dan eigenlijk ook wel nieuwsgierig; was dit je oorspronkelijke plan of heb je je plan toch aangepast?
  Ik hoop voor jullie dat Pippa vanaf nu lekker doorslaapt.
  Succes!

  Like

 4. Ik ken je niet persoonlijk, al voelt dat wel zo omdat je zo persoonlijk alles deelt op je blog. (Als ik het goed zie, heb ik ooit wel bij je vriend in de klas gezeten op het RLS) Anyway, door alle heftige reacties lijk je je enorm te willen verantwoorden / verontschuldigen in je vlog. Alsof je ons als medemama’s – en daarin misschien ook jezelf – wilt gerust stellen. Volgens mij is dat niet nodig. Jullie maken een keuze die bij jullie past en daar heb je vertrouwen in (en je aanpak werkt ook nog eens!). Dus wees gewoon trots! Super goed zeg. Geen van mijn beide kids heeft ooit 8.30h aangetikt. Dat ik andere keuzes zou maken – of niet, maar dat doet er niet toe -, maakt niet dat ik niet met enorm veel bewondering en respect kijk naar hoe anderen het doen om daar misschien iets van mee te pikken. Ik snap ook dat je vertrouwen in de goedheid van de mens ietwat is gaan tanen, maar ik sta er net zo in als jij; Hoe tof zou het zijn als je gewoon met open mind kunt leren van hoe het ook kan? Chapeau! Je blog is erg leuk om te lezen. Liefs!

  Ps. En ik ben stiekem erg nieuwsgierig naar de tweetalige opvoeding. Je klinkt zelf als een native speaker in zowel Engels als Nederlands namelijk…

  Like

  1. Superlief van je Femke! Had zoveel reacties gekregen dat ik sommigen over het hoofd heb gezien…. Sorry! Om te antwoorden op je PS: Ga binnenkort een blog schrijven over onze tweetalige opvoeding toevallig! Heb een tijd in Canada gewerkt, Engelstalige studies afgerond en werk nu op International School of Amsterdam, dus Engels is ‘zeg maar wel mijn ding’ haha 😉 Maar heb twee oerhollandse ouders!

   Like

 5. Super hoor!!

  Fijn te horen dat Pippa zelf weer in slaap viel. Het is trial-en-error hè, en ook prettig te horen dat ze toch ook wel elke 10 min geruststelling kreeg. Ik denk dat veel mensen een beeld voor zich zagen van een baby die UREN LANG hysterisch aan het huilen en krijsen was. En dat is natuurlijk hartbrekend.

  Hoop dat de volgende nachten ook zo zullen gaan!

  En mooi verwoord over het maken van eigen keuzes…of je het er nu mee eens bent of niet, met respect een boodschap overbrengen is prettiger voor de ontvanger (en werkt bovendien vele malen effectiever!)

  Like

 6. Super goed gedaan, mijn zoon heeft de eerste nacht dat wij dit gingen uitproberen gehuild van 23.00 uur tot 6.00 uur. VRESELIJK om te horen en heel moeilijk om niets te zeggen als ik hem een flesje water bracht en een aai over zijn bootje gaf. De tweede nacht weer van 23.00-6.00 uur gehuild.
  De derde nacht tot 4.00 uur en de vierde nacht tot 2.00 uur. Na 7 dagen kwam hij wel om 23.00 uur, hij kreeg een schone luier en een flesje water en ging weer heerlijk slapen tot de volgende ochtend. Het was ontzettend moeilijk, maar ik ben blij dat ik doorgezet heb. Iedereen kwam weer aan zijn nachtrust toe. Annet hou vol, alles komt goed.😉😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: