Jeetje…

Dit artikel stond vandaag op RTLnieuws.nl en bracht mij in lichte shock:

‘Een moeder moet kunnen zeggen: ik had liever geen kind gehad’

Krista met haar 3 kinderen in Haarlem: ‘Ik ben echt niet altijd blij dat ik moeder ben’ 

“Ik hou van mijn kinderen, maar achteraf was het me niet waard.”

Moeder Tammy uit Engeland durft daar openlijk voor uit te komen. Haar opmerking zorgt voor een storm aan kritiek, maar er klinkt ook lof. “Een moeder moet dit kunnen zeggen.”

Er is nogal wat lef voor nodig om zo’n ‘heilig huisje’ als het moederschap omver te trappen. Toch doet Tammy (die verder anoniem wil blijven) het: “Het was het niet waard. Begrijp me niet verkeerd. Ik hou van mijn kinderen. Maar het heeft me zoveel gekost, mentaal, emotioneel en psychisch.”

Nadat haar interview werd gepubliceerd, wordt de moeder aan de hoogste boom gehangen. Want: welke moeder zegt nu zoiets? Dan ben je het moederschap niet waard. “Onterecht”, vindt Krista Okma uit Haarlem. “Een moeder moet kunnen zeggen dat ze het moederschap niet waard vindt. Sterker nog: ik ben er blij mee dat ze het doet.”

Niet blij mee
Krista is opvoeddeskundige en zelf moeder van drie kinderen: Skye (10), Ryan (9) en Kate (6). Ze geeft toe: “Dat ik spijt heb van mijn kinderen, gaat mij te ver. Maar er zijn echt wel momenten waarop ik denk: waar ben ik in godsnaam aan begonnen? Soms word ik gillend gek. Daar kom ik ook eerlijk voor uit. En dat zouden meer moeders moeten doen.”

Want het moederschap wordt soms veel en veel te heilig gemaakt, vindt ook Justine Pardoen, moeder én directeur van de site Ouders Online. “Dat moeders spijt hebben van hun moederschap hoor je bijna nooit. Maar er ontstaat na de bevalling wel een soort rouwproces. Als je moeder wordt, moet je afscheid nemen van je oude lichaam. Van je jeugd. Dat moet je verwerken.”

picafamilie
Krista met haar 3 kinderen: “Ik ben echt niet altijd blij dat ik moeder ben.” 

Afscheid nemen van je lichaam
Krista herkent dat afscheid nemen. “Ik werd op mijn 31ste moeder van mijn eerste kind. Ik was altijd best slank, maar door mijn zwangerschap kwam ik 19 kilo aan. Bij mijn tweede zwangerschap was dat zelfs 28 kilo. Dag lichaam! Daar moet je aan wennen en dat moet je verwerken.”

Dat je afscheid moet nemen van je lichaam en borsten en dat de seks niet altijd meer ‘je-van’het’ is, is nog niet alles. “Alles verandert. Ook je karakter. Je relatie met je man. Die met je vrienden.”

Allerheiligste?
Barbara van Erp, moeder en oprichter van de site Me-To-We erkent dat. “Je mag je best wel eens afvragen of je kinderen daadwerkelijk het belangrijkste zijn in je leven. Is dat echt altijd zo? En dat je striae krijgt, vooral als je jong moeder wordt, is heftig. Kom op, daar mag je best voor uitkomen.”

Klagen mag, maar er is wel één heilige regel. “Het is belangrijk dat de kinderen zelf niet in de discussie belanden. Dat is voor kinderen veel te pijnlijk.”

 

Link naar origineel artikel: http://www.rtlnieuws.nl/nederland/een-moeder-moet-kunnen-zeggen-ik-had-liever-geen-kind-gehad

Gepubliceerd door

Annette de Graaf

Annette de Graaf (17 augustus 1983) richtte in februari 2015 MOMspiration.nl op: een positieve online community voor perfecte imperfecte moeders. In februari 2020 gaf ze het MOMspiration stokje over aan medebloggers Anouk & Marjolijn en ging zelf verder met The Flying Dutch Family. Op Instagram gebruikt ze deze naam ook en het leek haar overzichtelijker om vanaf nu onder één naam te opereren. Onder de naam The Flying Dutch Family houdt ze hetzelfde doel voor ogen: gezinnen inspireren om positief in het leven te staan. Annette is de vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops. Samen wonen zij sinds juli 2021 in Noorwegen en hebben zij twee dochters en een zoon: Jools (24 september 2013) en Pippa (31 maart 2015) en Sol (30 juli 2019). Zij werkt als juf op Haugesund International School en Thaddeus is hoofdtrainer bij CrossFit Verftet in Haugesund. Daarnaast runt ze haar bedrijf 'Opvoeden met een Growth Mindset' en schrijft een boek met dezelfde titel. Regelmatig heeft ze de eer om Harvard Graduate School of Education te representeren op (internationale) congressen. Leuk feitje over Annette en haar gezin: van juni 2017 tot en met juli 2018 reisden zij met z'n viertjes de wereld rond en hadden dat jaar 86 t(huisjes) in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Wanneer je op haar account op Instagram @theflyingdutchfamily naar beneden scrolled, krijg je een kijkje in hun bijzondere avonturen.

Een reactie op “Jeetje…

  1. Ik vind dat je dat eerlijk moet kunnen zeggen. (Het is iets anders, als je je kinderen verwaarloost omdat ze er zo over denkt). Moeder worden is een beetje afscheid nemen van een tijd.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: