Van 1 naar 2 kids = (was voor ons!) HEFTUGGGG

Het lijkt misschien alsof wij met ons gezinnetje alleen maar fris, vrolijk, fruitig en heppiedepeppie door het leven fladderen. En voor het grootste gedeelte is dat gelukkig ook zo. Maar wat ik ook met jullie wil delen is dat er ook periodes zijn geweest dat zelfs  het verplaatsen van kids & co van de 2e verdieping naar de begane grond als een Obstacle Run voelde. Ook hier is het niet 365 dagen per jaar rozengeur & maneschijn. Gelukkig heb ik wel een manier gevonden om relaxed om te leren gaan met de heftigheid die het ouderschap met zich meebrengt. Hopelijk hebben jullie daar ook wat aan!

Van 1 naar 2 kids

Vooral toen onze jongste dochter een jaar geleden werd geboren moesten we heel erg wennen aan de nieuwe situatie. Wat was het eigenlijk toch chill toen we ‘nog maar’ 1 kind hadden zeg! Natuurlijk hebben we ook heftige momenten ervaren toen oudste Jools net geboren was, maar dat voelde toen minder heftig en minder zwaar. We leken in het begin als gezin van 4 heel wat ogen, oren, handen en benen te kort te komen om voor onze twee dochters, onszelf, elkaar, het huishouden, werk, vrienden en familie te zorgen en hier genoeg tijd en aandacht aan te besteden. Tel daar chronisch slaaptekort bij op en je bevindt je in een fase in je leven die aanvoelt alsof het je allemaal een beetje aanvliegt. De eerste tijd in m’n eentje met 2 kids alleen thuis? Ik kon daar al dagen tegenop zien. Ervoor zorgen dat iedereen genoeg te eten en drinken krijgt, aan- en uitkleden, de auto inladen alsof het een volksverhuizing ipv visite bij vrienden betreft, etc, etc. Nog niet al te lang geleden was je nog ‘gewoon’ 1 persoon die alleen voor zichzelf hoefde te zorgen. Tel daar nu een aantal compleet van jou afhankelijke mensjes bij op en het aantal taken wordt meer dan verdubbeld. Jeetje, wat was het leven “vroeger” simpel!

Die extra verantwoordelijkheden en taken neem je overigens met alle liefde van de wereld op je (je hebt ook geen keus!), maar het is allemaal behoorlijk veel en best zwaar.

It’s a good thing they are so damn cute

Gelukkig, gelukkig, gelukkig zijn die kleintjes van ons TE schattig. Dat maakt alles vaak weer helemaal goed. Maar je moet daar wel je ogen voor open houden. Natuurlijk mag je het best pittig vinden, maar blijf vooral ook zien wat voor moois je allemaal hebt. Blijf doen wat je graag wilt doen en zin in hebt. Blijf lachen om wat je grappig vindt. Blijf lachen om je eigen idiote situaties. Blijf dansen op toffe muziek. Blijf stralen om waar je trots op bent. Op deze manier zorg je ervoor dat het negatieve (het zware gedeelte van het ouderschap) niet het mooie ervan overschaduwd. Je zult zien dat wanneer je jezelf traint om van de zware dingen iets kleins te maken en van de mooie dingen iets groots, dat je veel fijner in het leven gaat staan. En gelukkig is er ook zoveel moois, schattigs, grappigs, liefs, gezelligs en vertederends om van te genieten. Iedere dag weer!

Hé, het is oké!

Wat ons ontzettend geholpen heeft en waardoor we nu in wat rustiger vaarwater zitten zijn de volgende punten:

  • Accepteren dat het nu eenmaal zo is. Ja het is (soms/vaak) zwaar. En hé, dat is oké! Zo goed als alle mama’s (van 1, 2, 3, 4, 5, 18 etc kids) ervaren dit zo, dus je bent absoluut geen geval apart –> Gedeelde smart is halve smart!
  • Nee leren en durven zeggen. Ben jij die goedzak die altijd iedereen wilt helpen? Heb je wel eens 4 verjaardagen per weekend? Leer en durf eens nee te zeggen tegen dingen waar je eigenlijk geen zin, energie of tijd voor hebt. Less is more en kwaliteit gaat voor kwantiteit. Houd je avonden en weekenden zo vrij mogelijk en  doe alleen waar jij echt zin in hebt en blij van wordt. Dit geeft zoveel rust. Breng je kostbare vrije tijd door met diegenen die jou en je gezin positieve energie geven!
  • Let it go, let it go. Je huis hoeft niet brandschoon en 24/7 opgeruimd. De traktatie voor de verjaardag van je kind hoeft niet nog mooier, gezonder, lekkerder, gekker of origineler dan die van klasgenootjes. Wanneer je wat vergeten bent te doen/kopen/meenemen is dat geen wereldramp. Je kids zullen een niet zo gezonde maaltijd best een keer overleven. Die extra spekkies op je billen, buik en benen zijn echt niet het einde van de wereld. Focus on the good & let all the negativity gooooooo….
  • Creëer flow-momenten. Laat minimaal eens per dag eens de boel helemaal de boel en kijk en luister met al je aandacht naar je kind. Speel samen, lees samen, stoei samen, klets samen, gein samen, knutsel samen. Ga helemaal op in wat je ziet, voelt, ruikt en hoort, denk niet aan de tijd en beleef echt het moment. Dit is jouw benzine voor je positieve en blije brein!
  • Geniet van mama-me-time. Wanneer je goed voor jezelf blijft zorgen en je eigen batterijtje regelmatig oplaadt zul je merken dat je veel meer aan kunt. Wat je doet tijdens je mama-me-time is geheel aan jou. Do what makes you happy, want een happy mama = een happy baby! 
  • Geniet van tijd met je partner. Ga samen wat leuks doen en zorg voor voldoende tijd en aandacht voor elkaar. Benzine voor Team Papa & Mama!
  • Lach om jezelf. Dagelijks kom je in situaties terecht die echt te idioot voor woorden zijn. Je kunt zelf wel invullen wat dat is! Probeer eens van een afstandje hier naar te kijken en de humor ervan in te zien. Dat helpt echt om luchtiger en relaxter met dit soort situaties om te gaan.

Jullie kunnen dit, mama’s! Train your positive brain! 


Over de schrijfster van dit artikel:

Annette de Graaf (32 jaar) is vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops, mama van dochters Jools (2,5) en Pippa (1) en woonachtig in Nieuw Vennep. Zij is naast lerares Nederlands en Engels op de Internationale School van Amsterdam en sportmodel ook eigenaresse van MOMspiration.nl; een blog voor (wannabe) heppie mama’s

Door te laten zien dat het leven veel leuker is met The Sunny Side Up inspireert zij moeders om blij, gek, gezellig, genietend, luchtig, sportief, reizend, fashionable en gezond de dagen door te brengen.

 

Gepubliceerd door

Annette de Graaf

Annette de Graaf (17 augustus 1983) richtte in februari 2015 MOMspiration.nl op: een positieve online community voor perfecte imperfecte moeders. In februari 2020 gaf ze het MOMspiration stokje over aan medebloggers Anouk & Marjolijn en ging zelf verder met The Flying Dutch Family. Op Instagram gebruikt ze deze naam ook en het leek haar overzichtelijker om vanaf nu onder één naam te opereren. Onder de naam The Flying Dutch Family houdt ze hetzelfde doel voor ogen: gezinnen inspireren om positief in het leven te staan. Annette is de vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops. Samen wonen zij sinds juli 2021 in Noorwegen en hebben zij twee dochters en een zoon: Jools (24 september 2013) en Pippa (31 maart 2015) en Sol (30 juli 2019). Zij werkt als juf op Haugesund International School en Thaddeus is hoofdtrainer bij CrossFit Verftet in Haugesund. Daarnaast runt ze haar bedrijf 'Opvoeden met een Growth Mindset' en schrijft een boek met dezelfde titel. Regelmatig heeft ze de eer om Harvard Graduate School of Education te representeren op (internationale) congressen. Leuk feitje over Annette en haar gezin: van juni 2017 tot en met juli 2018 reisden zij met z'n viertjes de wereld rond en hadden dat jaar 86 t(huisjes) in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Wanneer je op haar account op Instagram @theflyingdutchfamily naar beneden scrolled, krijg je een kijkje in hun bijzondere avonturen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: