Het is bij een gezin aan tafel een veelgebruikte uitspraak: “Niet spelen met je eten!” Voordat wij zelf kinderen kregen klonk ons dat best logisch in de oren. Maar na het bekijken van de BBC documentaire Fast Food Baby in het vliegtuig tijdens onze Babymoon naar Maleisie werden we opeens op compleet andere gedachten gezet. Nu gaat het in deze documentaire om wel heel extreme problemen met eten, maar toch bleek het ontzettend educatief en plukken we hier met onze inmiddels 3 én 1,5 jarige dochters de vruchten én groenten van.
Maar wat was dan precies dat leerzame van die documentaire??
Spelen met je eten is voor kinderen juist ontzettend goed! Wanneer je ze georganiseerd hun gang laat gaan, wordt aan tafel zitten een soort van voedselavontuur, dan kan dit op allerlei fronten heel voordelig werken:
- Wanneer kinderen met hun handen eten leren ze de textuur van voedsel kennen. Daardoor raken ze vertrouwd met wat ze in hun mond stoppen.

- Nodig kinderen uit om mee te helpen om het eten voor te bereiden en de borden op te maken. Laat ze lekker creatief hun gang gaan en daag ze uit om leuke figuurtjes of gezichten te vormen. Op deze manier associëren kinderen voedsel met plezier. Tijdens het bereiden van het eten mag ook gewoon lekker gesnoept worden. Paprika’s, tomaatjes, komkommer en andere rauwe groenten zijn een topvoorgerechtje en je kids hebben binnen no-time lekker veel vitamientjes binnen.
- Ook op taalkundig gebied is spelen met je eten goed. Kinderen die eten met hun handen aanraken, uitsmeren en in hun mond stoppen onthouden relatief snel de namen van deze voedselsoorten.

- Door niet op alle slakken zout (of peper) te leggen wordt het veel gezelliger aan tafel. Knoeien is nu eenmaal part of the deal wanneer je met kinderen eet, dus maak je er niet zo druk over. Zeiltje/vuilniszak onder de stoel van de kids (en jezelf) leggen en iedereen lekker zelluf laten eten.
BELANGRIJK: Eten moet vooral een gezellig en relaxed samenzijn zijn, dan komt de rest vanzelf wel. Denk maar aan de schoolsituatie: Wanneer kinderen zich veilig en vertrouwd voelen zijn ze veel beter in staat om te leren.
Laat dat dus ook thuis en aan tafel zo zijn!
Oh ennuhhhh inspiratie nodig op kookgebied?? We LOVE ons meer-dan-kookboek ‘Raising Superheroes’ van o.a. Tim Noakes. Het is letterlijk het kindje van The Real Meal Revolution, waar wij ook helemaal fan van zijn. Een van de weinige kookboeken waar wij regelmatig uit koken. Enorm educatief ook!
Tot voor kort was The Real Meal Revolution niet in Nederland te verkrijgen (wij kochten beide boeken in Zuid Afrika), maar het is nu naar het Nederlands vertaald en ‘gewoon’ via bol.com te bestellen:
Ennuhhhhh tot de macht 2: Eind maart 2017 verschijnt ook Raising Superheroes in het Nederlands: Supereten voor Superkinderen:

Meer hierover lees je soooooooon op MOMspiration.nl. Houd ook de instagram account van Realmealrevolutie in de gaten voor meer nieuws, exclusieve voorproefjes en recepten uit het boek!
Ps. Op de foto zie je een dummy, met blanco pagina’s, omdat het boek as we speak door twee geweldige vertalers naar het Nederlands vertaald wordt.
Veel eet & speelplezier!
Over de schrijfster van dit artikel:
Annette de Graaf (33 jaar) is vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops, mama van dochters Jools (3) en Pippa (1,5) en woonachtig in Nieuw Vennep. Zij is naast lerares Nederlands en Engels op de Internationale School van Amsterdam ook eigenaresse van MOMspiration.nl; een blog voor (wannabe) heppie mama’s
Door te laten zien dat het leven veel leuker is met The Sunny Side Up inspireert zij moeders (en overige geïnteresseerden) om blij, gek, gezellig, genietend, luchtig, sportief, reizend, fashionable en gezond de dagen door te brengen. Maarrrr het is ook oké om soms even keihard te klagen. Hoort er ook bij! Zolang het niet te lang duurt….
Disclaimer
Annette blogt alleen over dingen die ze zelf meemaakt of producten die zij zelf (heeft) gebruikt. Zij geeft hierover ‘slechts’ haar persoonlijke mening.
Gepubliceerd door