Papa & Mama, is het vandaag Pasen?

Sinds ongeveer 1,5 week zijn wij dagelijks ‘druk’ bezig met de voorbereidingen voor Pasen. En met ‘wij’ bedoel ik vooral Jools & Pippa. Zij zijn ervoor aan het zorgen dat we straks een vrolijk gedecoreerde tafel hebben tijdens het Paasontbijt. Hoe dat proces is gestart, in welke fase we nu zitten en hoe-wat-waar-wie -waarom zal ik je vertellen….

Het is een echte traditie aan het worden, want dit jaar zullen we tijdens de Paasdagen voor het 6e jaar op rij Pasen vieren in Sauerland, Duitsland. Mijn allerliefste schoonouders hebben daar al een jaar of 30 een eigen huisje waar wij (het liefst zo vaak mogelijk) graag gebruik van maken. Wanneer we daar zijn staan we echt even helemaal uit. Vooral die telefoons. Heerlijk. Alleen met elkaar, jezelf en de natuur bezig zijn. Zwaar genieten!
Vorig jaar hadden we tijdens Pasen een erg leuk tafelkleed dat je in kon kleuren en daar werd het hele gezin zo blij (en rustig ;-)) van. De lekkernijen erbovenop maakten het tafereel af en er werd nog nooit zo lang en uitgebreid ontbeten. In etappes, dat wel. Want tussendoor zochten de meiden paaseitjes (waar Jools het nog steeds over heeft) en daarna gingen we gewoon weer verder met snavelen aan die prachtige tafel.

Dus toen ik aan Jools vroeg wat we zouden kunnen doen om het Paasontbijt dit jaar nog gaver te maken kwam zij met dit idee:

Een tafelkleed die iedereen heel mooi vindt om naar het kijken en waar heel veel dingen op staan waar je blij van wordt zoals bloemen, paaseieren en schelpen. Oh en ook dat je er tijdens het Paasontbijt op kunt kleuren met onze nieuwe stiften. Mogen die ook mee naar Duitsland?

Om dit briljante idee vorm te geven moest er een 2-stappenplan bedacht worden.

STAP 1: Waar halen we inspiratie vandaan om die mooie bloemen te tekenen, schilderen, knippen?  

Duh-uh. Bij de Keukenhof natuurlijk. Gelukkig is dat bij ons om de hoek en is het park precies nu open. Camera mee om foto’s te maken van de bloemen die de meiden mooi vinden en gáán.

>>>> links is een foto die ik van de meiden gemaakt heb en rechts zijn de foto’s die zij op dat moment zelluf maakten <<<<

Hoe lief? En knap?! Dit was de eerste keer dat de meiden echt gericht en zelf foto’s van iets maakten en het was een feestje! Deze Kidizoom Duo Camera van Vtech heeft precies niet te veel of te weinig opties om fotograferen tof en uitdagend te maken voor (zelfs kleine) kinderen. Én kan tegen stuiteren… Én is ook leuk voor grotere kinderen, zoals ik. Jools én Pippa hebben enorm hun best gedaan om hun favoriete bloemen op de foto te zetten.
Toevallig kwam ook Project Schelp letterlijk en figuurlijk op ons pad. Met z’n drietjes zochten we naar de allermooiste schelpen om thuis te kunnen beschilderen en tijdens Pasen de tafel mee te versieren.

Natuuuuurlijk was er ook tijd om te klimmen, klauteren, glijden, natte voeten te halen, dieren te knuffelen, rennen en snoepen.

STAP 2: Hoe gaan we de opgesnoven (-mmmm heerlijke bloemengeuren-) Hollandse bloemencultuur en -kennis vertalen naar peuterkunst én maken we hier een PaasTAFELreeltje van?

Men neme:

 • Alle losse gekleurde of witte blaadjes papier die je maar kunt vinden.
 • Gekleurd (washi) tape en/of plakband
 • verf
 • kwasten
 • plastic vork(en)
 • kleurpotloden
 • stiften (ken je deze stiften van Stabilo al? Zo raak je nooit meer de doppen kwijt!)
  Cappi720
 • Schaar = wanneer je kind daaraan toe is en je hem daarmee vertrouwd =  Jools haar allerfavorietste hobby is knippen en kan het al best goed, dus ik laat haar lekker zelluf ‘knippelen’ (wij verzinnen graag zelf woorden ;-))
 • stickers
 • whatever knutselfrutsels je nog meer tegenkomt

Jools had op het kinderdagverblijf geleerd hoe je met een vork en verf een tulp kunt maken en daar zijn we thuis vrolijk mee verder gegaan. De rode tulpen vond ze het mooist bij de Keukenhof en op de bloemenvelden eromheen. Rode tulpen it issss. Doe met een kwast een beetje verf op de bovenkant van een plastic vork (bijvoorbeeld Ikea) en druk dit nauwkeurig af op papier.
Alle losse blaadjes waar (wat dan ook) op geverfd werd heb ik met tape aan elkaar verbonden en zo wordt iedere dag ons tafelkleed groter en groter.

Naast de bloemen versieren we het tafelkleed met alles waar we net op dat moment zin in hebben. Hartjes, paaseieren, letters, veertjes, verfklodders: alles mag. Zolang het maar blij maakt! Ook hebben we inmiddels bordjes versierd voor de Paasontbijtgangers: opa Frank krijgt er eentje met tulpen, oma Monique een Joolsbloem, papa spinazie, mama hartjes, Pippa met haar eigen naam geverfd door Jools en Jools een lentekleurenmix. Jools was wel een beetje bezorgd of ons ontbijt nu naar verf zou gaan smaken. We zullen het meemaken….

Als kers, uhhh schelp op de taart, uhhh tafel richtte Pippa zich op het beschilderen van de schelpen. In eerste instantie was het idee om deze verspreid over de tafel te versieren, maar later kwam Jools op het idee om ze in een envelop (die inmiddels ook bij het tafelkleed hoort) te verstoppen als verrassing voor opa en oma. (Sorry wanneer jullie dit lezen dit nu dus verklapt heb…) Jools en Pippa zijn momenteel enorm in ‘Fase Verrassing!!’, of ‘EJASSING!!!’ en dat wil ik natuurlijk niet ontmoedigen.

IMG_0428

Inmiddels zijn er ook overblijfselen van Pippa’s traktatie (Paaskuikentjes) en een kleurplaat van pony Sylvester (waar Pippa zondagochtend op gereden heeft) aan het geheel toegevoegd en dit zal nog lang niet het laatste zijn. Het is toch zo gezellig om samen met de meiden hiermee bezig te zijn. Ze genieten enorm van die aandacht quality-time samen en dat is prachtig om te zien. Het mee laten denken en uitdagende vragen stellen vormt een belangrijk onderdeel van het succes van dit project. Het is echt iets van ons samen en de meiden voelen zich verantwoordelijk en trots. Wanneer er iemand op visite is, mogen ze ook meehelpen met knutselen.

FullSizeRender 33

Maar dan wel natuurlijk volgens de maatstaven van de twee leidinggevenden….

 

Knutselen jullie ook graag samen? Waar geniet je dan het meest van?
Of knutsel je juist niet zo vaak? Is hier een reden voor?

Benieuwd naar jullie reacties!

 

liefs,

Annette

 

PS: PHOTOS BY RUBIANCA PHOTOGRAPY, ANNETTE (iPhone), JOOLS & PIPPA (Vtech KidiZOOM DUO)

Over de schrijfster van dit artikel:

Annette de Graaf (33 jaar) is vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops, mama van dochters Jools (3,5) en Pippa (2) en woonachtig in Nieuw Vennep. Zij is naast lerares Nederlands en Engels op de Internationale School van Amsterdam ook eigenaresse van MOMspiration.nl; een blog voor (wannabe) heppie mama’s
Door te laten zien dat het leven veel leuker is met The Sunny Side Up inspireert zij moeders (en overige geïnteresseerden) om blij, gek, gezellig, genietend, luchtig, sportief, reizend, fashionable en gezond de dagen door te brengen. Maarrrr het is ook oké om soms even keihard te klagen. Hoort er ook bij! Zolang het niet te lang duurt….

Annette en haar gezinnetje verhuizen 28 juni 2017 voor 14 maanden naar Zuid Afrika om o.a. vrijwilligerswerk te gaan doen. En natuurlijk om lekker veel van dit bizar mooie land te zien en beleven.

Disclaimer

Annette & haar collega Tessa bloggen alleen over dingen die ze zelf meemaken of producten die zij zelf (hebben) gebruikt. Zij geven hierover ‘slechts’ hun persoonlijke mening.

IMG_0189

Gepubliceerd door

Annette de Graaf

Annette de Graaf (17 augustus 1983) richtte in februari 2015 MOMspiration.nl op: een positieve online community voor perfecte imperfecte moeders. In februari 2020 gaf ze het MOMspiration stokje over aan medebloggers Anouk & Marjolijn en ging zelf verder met The Flying Dutch Family. Op Instagram gebruikt ze deze naam ook en het leek haar overzichtelijker om vanaf nu onder één naam te opereren. Onder de naam The Flying Dutch Family houdt ze hetzelfde doel voor ogen: gezinnen inspireren om positief in het leven te staan. Annette is de vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops. Samen wonen zij sinds juli 2021 in Noorwegen en hebben zij twee dochters en een zoon: Jools (24 september 2013) en Pippa (31 maart 2015) en Sol (30 juli 2019). Zij werkt als juf op Haugesund International School en Thaddeus is hoofdtrainer bij CrossFit Verftet in Haugesund. Daarnaast runt ze haar bedrijf 'Opvoeden met een Growth Mindset' en schrijft een boek met dezelfde titel. Regelmatig heeft ze de eer om Harvard Graduate School of Education te representeren op (internationale) congressen. Leuk feitje over Annette en haar gezin: van juni 2017 tot en met juli 2018 reisden zij met z'n viertjes de wereld rond en hadden dat jaar 86 t(huisjes) in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Wanneer je op haar account op Instagram @theflyingdutchfamily naar beneden scrolled, krijg je een kijkje in hun bijzondere avonturen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: