Township Tour Met MAMA Genevea: De bijzonderste wandeling van mijn leven

Slenterend door een township in Wellington, Zuid Afrika, probeer ik te bedenken hoe ik straks alles wat ik hier zie, ruik, voel en hoor kan gaan verwoorden. Hoe vertel je dit door? Hoe breng ik het gevoel over? Want er gebeurt veel. Heel veel. En alles beleef ik voor de eerste keer. Daardoor is er geen tijd (en zou het zonde zijn) om nu tijdens de bijzonderste wandeling van mijn leven het hoofd te breken over de dag van morgen. Dus stop met piekeren! Nu is nu.  

Maandagochtend 24 juli om 9.30 uur begon één van de mooiste en heftigste dagen van mijn leven. Al eerder, in maart, had ik Kinderfonds MAMAS benaderd of er iets zou zijn wat ik uit naam van MOMspiration voor hen zou kunnen betekenen tijdens de aanstaande reis naar Zuid Afrika. Kinderfonds MAMAS steunt 28 projecten in dit land die kansarme kinderen een toekomst bieden en het leek mij een goed idee om via MOMspiration het fonds, de MAMAS en de kinderen een podium te bieden. Een podium waarop duidelijk wordt hoe de donaties die Kinderfonds MAMAS ontvangt om worden gezet in het veranderen van leventjes. Directeur Frits en Marketing Manager Maaike (tevens een hele dierbare vriendin van mij!) vonden dit een uitstekend idee en samen zetten we een plan op:

Stap 1: Geldinzamelingsactie op Koningsdag (we gaven onze inboedel weg in ruil voor donaties) + Sponsoractie ‘Twee Dagen Zonder Klagen’ op de Internationale School van Amsterdam. We haalden €1200,- op en het Goede Doelen Commitee van de Internationale School verdubbelde dit naar €2400,- WOW! Nogmaals dank voor alle donaties lieve mensen!

Stap 2: Project Norsa Community Care bezoeken in Wellington.
Wat potentiële donateurs van een goed doel vaak ‘een dingetje’ vinden, is dat ze geen idee hebben waar hun  euro’s naar toe gaan. Compleet begrijpelijk, want je wilt er zeker van zijn dat JOUW geld écht goed besteed wordt. Het allerbeste bewijs kun je krijgen door met eigen ogen te zien wat er met je geld gebeurd. Daarom ging ik voor jullie -én natuurlijk ook voor mezelf- project Norsa bezoeken, de MAMAS en de kinderen ontmoeten om de verhalen vanaf de eerste lijn te horen.
Door middel van dit blog zal ik proberen het gevoel over te brengen wat ik heb gekregen tijdens en na mijn bezoek aan Norsa Community Care. Het gevoel dat ik nu zéker weet dat alle donaties (klein en groot) met open armen ontvangen worden en vanuit een geweldig hart een goede bestemming vinden. Iedere donatie maakt dus écht een verschil.

Norsa Community Care is een organisatie met verschillende projecten waaronder: Family Care Programme, Health Care Programme, Day Care Centers, Cluster Foster Scheme, Food Security Programme, Adoptions, Scholarship, Soccer Programme en Temporary Safe Care for Babies. Om in 1 dag al deze programma’s te bezoeken en hier meer over te leren lijkt een soort van onmogelijk, maar MAMA Genevea heeft haar best gedaan om mij erover te vertellen en te laten zien. Tijdens ons gesprek op het kantoor van Norsa hoorden we aan de andere kan van de deur continue babygeluidjes. Norsa heeft namelijk de vergaderruimte opgeofferd om dienst uit te maken als babykamer voor de kindjes die geadopteerd zullen worden. MAMA Tuki woont hiernaast en is op papier de voogd van deze baby’s tot er een nieuw thuis voor hen is gevonden.

IMG_4420
MAMA Genevea had de grootste moeite om mij hier weg te krijgen… ee              yaiaja
MAMA Genevea heeft er ook voor gezorgd dat ik bij families thuis kwam, zodat zij persoonlijk aan mij konden uitleggen wat het Family Care Programme voor hen tot dusver heeft betekend: Hoezeer hun leefsituatie nu verbeterd is.

Dit lieve gezin (zie foto’s onder deze tekst) heette mij van harte welkom in hun huis. Om een goed beeld te geven van hun de binnenkant was lastig. Het was zo klein en vol dat geen hoek was om een foto vandaan te maken. Ook zijn er geen ramen en geen elektriciteit waardoor het heel donker is. Toen ik vader Malin vroeg wie het mooie schilderwerk op het kastje gemaakt had, vertelde (in het Afrikaans) hij glunderend (zonder tanden) dat hij dat had gemaakt. Daarna liet hij mij al zijn andere schilderijen zien. Het is hem tot toe nog niet gelukt om een verkooppunt te vinden, maar hij zou dat wel graag willen. Hoezeer ik eigenlijk in shock ben over hoe zoveel mensen (gezin van 5) in zo’n kleine ruimte kunnen leven liet ik natuurlijk niet merken tijdens het bezoek. Dat zou natuurlijk heel raar zijn, want zij zij juist ontzettend trots op hun thuis. Het is al een hele verbetering met hoe zij eerst leefden en dat allemaal dankzij het Family Programme van Norsa en Kinderfonds MAMAS. 

Het Family Programme zit heel strak in elkaar. Gezinnen kunnen zich bij ‘opper’ MAMA Genevea aanmelden om deel uit te maken van het programma en zorg vanuit Norsa te ontvangen. Gezinnen waar HIV voorkomt en/of extreme armoede komen hiervoor in aanmerking. Norsa zorgt er dan voor dat:

-de kinderen uit het gezin naar school kunnen (inclusief schooluniform en transport)
-er gepaste medicatie komt + doktersafspraken 
-de kinderen naar de after school care en vakantieprogramma’s kunnen gaan
-er voor de kinderen iedere dag na school een grote kom soep geregeld is door een MAMA


-dat er ouders naar parenting group meetings georganiseerd worden
-dat het gezin iedere maand een voedselpakket krijgt

Van alle bovenstaande punten wordt uiterst streng een checklist bijgehouden: aanwezigheid en gebruik van medicatie. Per 15 gezinnen is er 1 MAMA die dit in de gaten houdt en de gezinnen eens per week bezoekt. Zij rapporteert dit aan ‘opper’ MAMA Genevea die het grote overzicht bewaard. Zij kent iedereen en iedereen kent haar. Tijdens onze wandeling door de township werd dat wel duidelijk. De een wilde even snel wat met haar delen, een ander had een dringende vraag, een jongen die eigenlijk op school had moeten zitten werd streng toegesproken en een depressieve moeder kreeg een pep-talk dat ‘alles sal reg kom’.

Wat het allermeeste naar voren kwam tijdens mijn dag met Genevea was de liefde die zij en haar medeMAMAS vanuit hun enorme hart uitstralen naar de kinderen en hun ouders. Van iedere verbetering gaat dit grote hart sneller kloppen en raken ze nog meer gemotiveerd om dit gezin verder te helpen. Vanaf het moment dat de MAMAS een gezin onder hun hoede krijgen, blijven ze hen volgen tot de kinderen van het gezin 18 zijn. Maar je kunt je voorstellen dat wanneer je zo lang met de kinderen ‘werkt’ (de MAMAS willen het eigenlijk geen werk noemen), dat ze als eigen gaan voelen. Dus ook na hun 18e blijft het contact.

FullSizeRender 5

Toen ik aan MAMA Primrose -die een permanent thuis biedt aan 6 kinderen- vroeg of ze mij haar verhaal kon vertellen had ik gelukkig mijn camera bij de hand om het vast te leggen. Wat een geweldig mens is zij!

Er is nog zoveel te vertellen. Nog zoveel over wat de MAMAS van Norsa doen. Afgelopen maandag was een overload aan informatie over de fantastische daden van deze heldinnen. Je zou er een boek over kunnen schrijven. Hopelijk heb je door het lezen van mijn verhaal een ideetje gekregen en hopelijk heeft het jou gemotiveerd om de MAMAS te steunen. Via de website van Kinderfonds MAMAS kun je je opgeven als donateur. Het bedrag dat je per maand wilt geven kun je zelf kiezen. Ik bedenk het in cappuccino’s. Daar kan ik er best 2 per maand van missen en dat is al een euro of 5. Are you in??? DANK DANK DANK namens de MAMAS en de kinderen!

Wat een dag. Wat een ervaring. Wat een bijzondere mensen heb ik mogen leren kennen. Om alle belevenissen in woorden om te zetten leek onmogelijk, maar hopelijk is een een soort van gelukt. De gevoelens die tijdens de dag zelf door m’n hoofd en lijf gierden zijn nog steeds niet echt te plaatsen. Dat ging echt alle kanten op: trots op de heldinnen die zoveel mogelijk maken voor de kinderen en hun ouders, overvallen door de extreme armoede, onder de indruk van de creativiteit om een thuis te maken van een paar vierkante meter omringd door houten schotten, verliefd op de kleine baby’tjes die op een adoptie-ouder liggen te wachten, geïnspireerd door hoe weinig je nodig hebt om jezelf te kunnen vermaken, in shock van de kennis hoeveel personen met z’n allen in 1 bed slapen, blij van alle kindjes die m’n haar en huid aan wilden raken en een selfie wilden maken, misselijk van de smerige lucht van al het rottende afval, in de wolken door alle knuffels van alle kindjes en verdrietig van alle ziektes die er heersen….

Alle gevoelens tegelijk en door elkaar! Het moet nog steeds landen wat ik allemaal heb mogen meemaken.

Maar vooral voel ik mij ook dankbaar. Dankbaar dat deze mensen mij een kijkje hebben gegeven in hun leven. Dankbaar dat ik even deel uit mocht maken van hun dagelijkse routines. Ik zal dit nooit, nooit, nooit vergeten. Jullie hebben allemaal een heel bijzonder plekje in mijn hart gekregen.

En hoe mooi: vandaag gaan we met ons hele gezin een bezoek brengen aan het Community Center van Norsa! We gaan dan de kleuterklasjes bekijken en er zal speciaal voor ons gezongen en gedanst worden. Jools en Pippa hebben er zin in!

liefs,

Annette

Over de schrijfster van dit artikel

Annette de Graaf (33 jaar) is vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops, mama van dochters Jools (3,5) en Pippa (2) en woonachtig in Nieuw Vennep. Zij is naast lerares Nederlands en Engels op de Internationale School van Amsterdam en KLM Blogger ook eigenaresse van MOMspiration.nl; een blog voor (wannabe) heppie mama’s.

Door te laten zien dat het leven veel leuker is met The Sunny Side Up inspireert zij moeders (en overige geïnteresseerden) om blij, gek, gezellig, genietend, luchtig, sportief, reizend, fashionable en gezond de dagen door te brengen. Maarrrr het is ook oké om soms even keihard te klagen. Hoort er ook bij! Zolang het niet te lang duurt….
Annette en haar gezinnetje reizen op dit moment door Zuid Afrika. Ze doen daar o.a. vrijwilligerswerk voor Kinderfonds MAMAS en KLM’s Wings of Support. Daarnaast proberen ze op een relaxte manier zoveel mogelijk te zien en beleven van dit prachtige land. Hoe de rest van de 14 maanden durende wereldreis eruit gaan zien en welke landen ze zullen bezoeken?! Dat ligt nog lekker open!

Disclaimer

Annette & haar collega’s Tessa & Marjolijn bloggen alleen over dingen die ze zelf meemaken of producten die zij zelf (hebben) gebruikt. Zij geven hierover ‘slechts’ hun persoonlijke mening.

IMG_2495

 

 

Gepubliceerd door

Annette de Graaf

Annette de Graaf (17 augustus 1983) richtte in februari 2015 MOMspiration.nl op: een positieve online community voor perfecte imperfecte moeders. In februari 2020 gaf ze het MOMspiration stokje over aan medebloggers Anouk & Marjolijn en ging zelf verder met The Flying Dutch Family. Op Instagram gebruikt ze deze naam ook en het leek haar overzichtelijker om vanaf nu onder één naam te opereren. Onder de naam The Flying Dutch Family houdt ze hetzelfde doel voor ogen: gezinnen inspireren om positief in het leven te staan. Annette is de vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops. Samen wonen zij sinds juli 2021 in Noorwegen en hebben zij twee dochters en een zoon: Jools (24 september 2013) en Pippa (31 maart 2015) en Sol (30 juli 2019). Zij werkt als juf op Haugesund International School en Thaddeus is hoofdtrainer bij CrossFit Verftet in Haugesund. Daarnaast runt ze haar bedrijf 'Opvoeden met een Growth Mindset' en schrijft een boek met dezelfde titel. Regelmatig heeft ze de eer om Harvard Graduate School of Education te representeren op (internationale) congressen. Leuk feitje over Annette en haar gezin: van juni 2017 tot en met juli 2018 reisden zij met z'n viertjes de wereld rond en hadden dat jaar 86 t(huisjes) in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Wanneer je op haar account op Instagram @theflyingdutchfamily naar beneden scrolled, krijg je een kijkje in hun bijzondere avonturen.

Een reactie op “Township Tour Met MAMA Genevea: De bijzonderste wandeling van mijn leven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: