HELP! Hoe kun je stoppen met denken en snel(ler) in slaap vallen?

Serieus. Als iemand hét antwoord op bovenstaande vraag heeft dan wil ik je nu alvast bedanken. Want het lijkt mij toch zo’n geweldig idee om bij het ruiken van je kussen al bijna naar Dromenland te zijn vertrokken: Ogen dicht en slapen maar tot de volgende ochtend. En wanneer mensen dan vragen of je lekker geslapen hebt jij kunt zeggen: “Ja heerlijk! Als een blok.” Dat wil ik ook, dat wil ik ook, dat wil ik ook!

Al 34 jaar ben ik een slechte slaapster. Een jaar of 3 kon de schuld in de schoentjes van onze 2 kleine guppies worden geschoven, maar sinds zij allebei goed doorslapen ben ik toch echt weer the one to be blame. Zelfs een yoga/meditatie retreat in Nepal mocht niet baten: zodra mijn hoofd dat kussen raakt bloemen er opeens duizenden ideeën op en lukt het mij niet om deze stroom te stoppen. Dit varieert van kinderboeken schrijven tot een sport app ontwikkelen en van nog te versturen e-mails tot nieuwe blog topics. Regelmatig schrijf ik die blogs in mijn hoofd al uit en ben ze dan de volgende ochtend alweer vergeten. Inmiddels heeft de klok aardig wat uurtjes geslagen.  
Slapen is daardoor echt een DING geworden. Ik wil het zó graag en raak regelmatig gefrustreerd wanneer het niet lukt. Uren wakker liggen in bed is niet leuk. 

DE tip om gewoon aan niets te denken heeft tot nu toe niet geholpen. Aan niets denken vind ik behoorlijk uitdagend. Net probeerde ik een meditatie oefening om van 108 naar beneden te tellen, te focussen op ademhaling en ‘soham’ in je hoofd te zeggen. Bij 99 was ik de tel kwijt en besloot dit blog te schrijven. En tussendoor (afgeleid en al) de Instagram accounts van alle Miss Nederland kandidaten (ja echt) van boven naar beneden door te scrollen. Wat eigenlijk heel zen werkt. 

I’m the worst yogi ever

Soms lukt het wel en gaat in slaap vallen helemaal vanzelf (YESSSS!!!!) Maar wat het verschil maakt weet ik niet goed. Misschien de aanloop naar de nacht toe? Heeft het met de events van de dag te maken? De lengte van de to do list? Te veel prikkels voor het slapen gaan? 

Echt, wanneer er een knop zou zijn…. Give it to me, baby. Want ik wil NU slapen! 

Welterusten (hoop ik), 

Annette 

Gepubliceerd door

Annette de Graaf

Annette de Graaf (17 augustus 1983) richtte in februari 2015 MOMspiration.nl op: een positieve online community voor perfecte imperfecte moeders. In februari 2020 gaf ze het MOMspiration stokje over aan medebloggers Anouk & Marjolijn en ging zelf verder met The Flying Dutch Family. Op Instagram gebruikt ze deze naam ook en het leek haar overzichtelijker om vanaf nu onder één naam te opereren. Onder de naam The Flying Dutch Family houdt ze hetzelfde doel voor ogen: gezinnen inspireren om positief in het leven te staan. Annette is de vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops. Samen wonen zij sinds juli 2021 in Noorwegen en hebben zij twee dochters en een zoon: Jools (24 september 2013) en Pippa (31 maart 2015) en Sol (30 juli 2019). Zij werkt als juf op Haugesund International School en Thaddeus is hoofdtrainer bij CrossFit Verftet in Haugesund. Daarnaast runt ze haar bedrijf 'Opvoeden met een Growth Mindset' en schrijft een boek met dezelfde titel. Regelmatig heeft ze de eer om Harvard Graduate School of Education te representeren op (internationale) congressen. Leuk feitje over Annette en haar gezin: van juni 2017 tot en met juli 2018 reisden zij met z'n viertjes de wereld rond en hadden dat jaar 86 t(huisjes) in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Wanneer je op haar account op Instagram @theflyingdutchfamily naar beneden scrolled, krijg je een kijkje in hun bijzondere avonturen.

4 reacties op ‘HELP! Hoe kun je stoppen met denken en snel(ler) in slaap vallen?

 1. Oh no! Ik weet uit ervaring hoe frustrerend dit kan zijn.
  Mijn lieve man heeft een slaapprobleem opgelopen door PTSS.
  Via de psycholoog zijn wij op het boek Slaap als een Roos van Dr. Guy Meadows gewezen. Hij is werkzaam als slaapexpert in diversen slaapklinieken in Engeland. (The Sleep School)
  Dit heeft voor 80%-90% geholpen. De ene week gaat het wat beter dan de andere week, maar zo slecht als hiervoor is het niet meer voorgekomen(gelukkig!)

  Ik hoop dat je snel ergens baat bij hebt, want uit ervaring heb ik gehoord dat het hell op aarde is geen nachtrust.

  Like

 2. ik las in een column in de krant (BN de stem / AD) van David en Arjan (365dagensuccesvol.nl) over ‘De heilzame werking van schrijven’, gebaseerd op psychologisch onderzoek van dhr. Pennebaker. De essentie was vlak voor bedtijd minstens 4 dagen achtereen (zeker 20 min.) expressief te schrijven, op een vaste plek waar je niet wordt gestoord. Schrijf over wat je bezighoudt, wat je raakt, emoties etc. Op die manier ben je je ‘eigen therapeut’ en kan het helpen voor betere mentale gezondheid, lichtere stemming en betere nachtrust. Als je Googlet op ‘De heilzame werking van schrijven’ verschijnt het artikel. Misschien helpt het je ‘hoofd leeg te maken’. Ik moet het zelf ook nog gaan proberen maar leek me interessant.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: