Dit (Sinterklaas)cadeau ben jij verplicht te geven aan je kind

Misschien ga je mij na het lezen van dit blog een enorme zeur vinden. Eentje die probeert de voorpret van een feestje te bederven. En dat is ook precies mijn bedoeling. Ik hoop namelijk dat je na gaat denken over de zin en onzin van het geven van cadeaus.

Het lijkt wel alsof het motto more is more bij ons Hollanders zegeviert tijdens feestdagen. Of het nu gaat om een kinderverjaardag of Sinterklaas of Kerst: de cadeaus zijn niet aan te slépen. De eerste 2 cadeautjes zijn voor kinderen vaak nog spannend en leuk om te ontvangen, maar daarna is het ‘speciale’ er vanaf. Tijd om echt goed te kijken wat ze gekregen hebben gaat niet, want het volgende pakje dient alweer wild verslonden te worden.

•••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••

Morgen mag je met je cadeaus spelen.

>> zegt iedere ouder tegen zijn kind die het liefst in een hoekje met z’n nieuwe auto gaat zitten spelen. Maar dat kan dus niet, want er ligt nog een stapel prachtig ingepakte presenten te wachten.

•••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••

Maar hé. Zijn ál die cadeaus nou nodig? Is het nog wel leuk voor de ontvanger én de gever tijdens cadeau nummer 6? Of 16? Zijn de verplichte woorden ‘dank je wel’ echt gemeend?

Of nog erger: Creëeren we op deze manier verwende kinderen? Is één cadeau of geen cadeau te min?

==================================

voorbeeld: wij gaven laatst een dagje dierentuin cadeau aan een kind, maar toen was hij teleurgesteld dat het geen ‘echt’ cadeau was.

===================================

Probeer dit eens:

Laat je kind één cadeau opschrijven in bijvoorbeeld een brief naar Sint. Hier kun je best een beetje in sturen als ouder. Een cadeau waarvan je wéét dat je kind hier megaontzettend blij mee gaat zijn. Waarvan je al voor je ziet dat je kind hier vaak mee zal spelen.

Daarna: Spreek met jezelf af dat je hierna niet nog meer en nog meer zult kopen. Gewoon die leuke winkels negeren. Dat helpt.

In plaats daarvan kun je HET cadeau creëeren waarvan ik vind dat je verplicht bent om het aan je kind te geven. Dit cadeau kun je iedere dag geven en kan niemand ooit genoeg krijgen. Dit cadeau geeft jouw kind én jullie relatie een enorme boost. Dit cadeau is gratis.

Waar denk je dat ik het over heb?

Yep:

TIJD.

Het klinkt zo simpel, maar hoe vaak geven we dit cadeau in z’n puurste vorm aan ons kind? (Of aan elkaar als volwassenen??)

Om je op weg te helpen zijn hier de ingrediënten voor dit meest kostbare cadeau ever:

  1. Leg je telefoon weg. Ver weg.
  2. Bewaar alle klusjes in en om het huis voor een ander moment.
  3. Vraag aan je kind wat hij of zij graag samen zou willen doen. In huis of buitenhuis. Een puzzel maken? Een spelletje spelen? Poppenkast? Disco? Een kasteel bouwen onder de eettafel?
  4. Kijk naar elkaar. Praat met elkaar. Luister naar elkaar. Stel vragen. Vraag door.
  5. Geniet.

Mocht je nog twijfelen? Bekijk dan dit filmpje:

Liefs,

Annette

PS 1: Dit is ook een dikke vette note to self….!

PS 2: Wat Jools & Pippa van/met ons willen? Samen naar de kippen toe, samen bloemen plukken en samen boeketten maken voor in de vazen. Daarna willen ze samen de bloemen natekenen en ze veranderen in magische sprookjesbloemen. Wanneer je eraan ruikt sproeien ze water, confetti, knuffels en/of kusjes. Oké! Gaan we doen!

PS 3: Een dikke stempel op mijn steeds minder materialistische blik komt natuuuuurlijk doordat we hier in Zuid Afrika zóveel armoede zien. Wanneer ik dan denk aan die zakken vól met cadeaus waar later amper naar omgekeken wordt, dan schaam ik me. Mocht je toch zo graag willen geven, geef dan een paar tientjes aan Kinderfonds MAMAS. Zij zorgen ervoor dat met die paar tientjes heeeeeel veel kindjes voorzien worden van basisbehoeften. Want die pop die kan praten én die op afstand bestuurbare auto én die Playmobile én die garage: is dat nou echt allemaal nodig?

>> ik ben bij Community Care Norsa in Wellington op bezoek geweest en heb met eigen ogen gezien hoe goed al onze donaties aan Kinderfonds MAMAS terechtkomen. Vriendinnetje Maaike werkt voor Kinderfonds MAMAS en kan dit beamen. Haar salaris wordt NIET van jouw donatie betaald.

>> wil je ook geven? Dat kan hier.

Dank je namens deze liefjes die zich úren vermaken met een paar autobanden, kartonnen doos, stokjes en zand.

Gepubliceerd door

Annette de Graaf

Annette de Graaf (17 augustus 1983) richtte in februari 2015 MOMspiration.nl op: een positieve online community voor perfecte imperfecte moeders. In februari 2020 gaf ze het MOMspiration stokje over aan medebloggers Anouk & Marjolijn en ging zelf verder met The Flying Dutch Family. Op Instagram gebruikt ze deze naam ook en het leek haar overzichtelijker om vanaf nu onder één naam te opereren. Onder de naam The Flying Dutch Family houdt ze hetzelfde doel voor ogen: gezinnen inspireren om positief in het leven te staan. Annette is de vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops. Samen wonen zij sinds juli 2021 in Noorwegen en hebben zij twee dochters en een zoon: Jools (24 september 2013) en Pippa (31 maart 2015) en Sol (30 juli 2019). Zij werkt als juf op Haugesund International School en Thaddeus is hoofdtrainer bij CrossFit Verftet in Haugesund. Daarnaast runt ze haar bedrijf 'Opvoeden met een Growth Mindset' en schrijft een boek met dezelfde titel. Regelmatig heeft ze de eer om Harvard Graduate School of Education te representeren op (internationale) congressen. Leuk feitje over Annette en haar gezin: van juni 2017 tot en met juli 2018 reisden zij met z'n viertjes de wereld rond en hadden dat jaar 86 t(huisjes) in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Wanneer je op haar account op Instagram @theflyingdutchfamily naar beneden scrolled, krijg je een kijkje in hun bijzondere avonturen.

2 reacties op ‘Dit (Sinterklaas)cadeau ben jij verplicht te geven aan je kind

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: