Sinterklaas bestaat! Of toch niet..? Wat maak jij je kids wijs?

Gisteren was het dan eindelijk zover! Menig kind kon er al weken niet van slapen. Maanden geleden viel de speelgoedgids van Intertoys al op de mat en werden verlanglijstjes driftig samengesteld. Afgelopen week waren de kinderen dagen in spanning over wat er allemaal op het Sinterklaasjournaal voorbij zou komen. Met gespannen koppies zaten ze voor de tv. Áls het allemaal maar goed zou gaan met Sinterklaas, de gekke pieten en vooral alle cadeautjes die meegekomen zijn uit Spanje! En daar was hij gisteren dan eindelijk! Hordes mensen stonden in weer en wind te wachten op het grote moment, gekleed als sint of piet. Duizenden blije gezichtjes! Dat het koud was maakte de kinderen niks uit natuurlijk. Áls ze maar een glimp van de Sint konden opvangen óf piet een handje mochten geven! Per boot, trein, paard, snelle auto of helikopter kwam de goedheilig man aan in dorpen en steden. Het grote kinderfeest van Nederland kan nu ein-de-lijk beginnen. Ouders kunnen weer los met dit kinderspel. Cadeautjes in schoentjes, briefjes bij het ontbijt, 3 keer per dag het Sinterklaasjournaal bekijken en het spel natuurlijk meespelen. Want Sinterklaas? Die bestaat natuurlijk écht! Daar is geen twijfel over mogelijk.

F905B964-C069-40A1-A626-FD36B8725E44

In huize Bonhof was het gisteren stil. Geen schoentjes, geen Sinterklaasversiering, geen Sinterklaasjournaal. Helemaal niks, nada, noppes. Wij vieren geen Sinterklaas. Ik hoor jullie denken…‘Niet!? Vieren jullie geen Sinterklaas!? Nou jaaaaa, wat zielig voor de kinderen, het leukste feest van Nederland! Dat wil je ze toch gewoon meegeven??’  Dat klopt. Wij vieren het niet. En nee, dat is niet zielig voor onze kinderen. Het zou pas zielig zijn voor onze kinderen wanneer we het wèl zouden vieren. De Sint hysterie in huis halen, spanningen, schoentjes zetten in afwachting of er cadeautjes in zitten, (nog) slechte(re) nachten. Nee, dat zien wij niet zitten voor onze kinderen.

En ik zal vertellen waarom. Om de hele simpele reden dat wij volop in een verhuizing zitten! Jaaaaaa, we hebben ein-de-lijk de sleutel van ons huis gekregen!En ooooh wat zijn we daar blij mee, maar ook ontzettend druk. Klussen, dozen inpakken in ons huurhuis, spullen opruimen, de dagen aftellen tot we écht gaan verhuizen. Het huis wordt steeds leger en leger. And you know what? Ik vind het heeeeeerlijk!

Maar onze dochter Lauren vindt het minder geslaagd. Ze begrijpt er nog niet veel van. Wat doen papa en mama toch allemaal met al die dozen? Waarom gaan de dozen naar het andere huis? We betrekken Lauren overal bij, al vanaf het begin. We pakken samen haar spulletjes in en ik leg uit waar we de spulletjes naar toe gaan brengen. Op de kalender tellen we de dagen af. Maar het blijft zo lastig voor haar om te begrijpen. Ze is snel moe en zit in haar doos in de woonkamer met haar eigen favoriete spulletjes. Ze zeult de hele dag met haar konijnen en speen. Het is dus allemaal wel even GENOEG voor haar. Om nu ook het hele Sinterklaasgebeuren erbij te betrekken vinden wij helemaal GEEN goed idee. We nemen onze kids in bescherming door zoveel mogelijk de rust te bewaren voor zover dit kan. Gisteren zei ik tussen neus en lippen door dat Sinterklaas vandaag in de stad kwam. Ze keek me aan maar reageerde er eigenlijk niet op. Ze is er dus zelf ook totaal niet mee bezig. Dikke prima!

Maar los van onze verhuizing zet dit hele Sinterklaasfeest mij aan het denken. Want hoe willen wij onze kinderen opvoeden rond het hele Sinterklaasgebeuren. Gaan we mee met het hele Sinterklaas spel? Vertellen we onze kinderen dat Sinterklaas écht bestaat? Gaan we mee in de Sinterklaashysterie en overladen we onze meisjes met een hoop cadeaus?

Jaren heb ik les gegeven in de kleuterklas. Aan de ene kant is het ontzettend leuk om te zien hoe de kinderen op gaan in het Sinterklaasfeest. Sinterklaas is echter dan echt! Maar dit alles had ook een overduidelijke keerzijde. De kinderen waren soms enorm van slag, sliepen slecht, ik moest iedere dag wel een aantal plasbroeken verschonen bij kinderen die normaal nooit in hun broek plasten. Kinderen huilden sneller of vielen in slaap in de klas omdat ze de nachten zo slecht sliepen. Het Sinterklaasjournaal werd gekeken in de klas en dat was spannender dan spannend. Regelmatig vroeg ik me af waar we toch eigenlijk allemaal mee bezig waren. En dan nog maar niet te spreken over special needs kinderen of gewoon hele gevoelige kinderen. Voor hun was het eigenlijk helemaal geen feest. Maar ja, in hun omgeving en op school werd het gevierd dus moesten ze erin mee gaan. Ik vond het vaak maar zielig…

Hoever ga jij in deze Sint hysterie? Kijk je naar wat iedereen doet en wat ‘normaal’ is omdat iedereen het doet of kijk je naar wat goed is voor je kind? En wat nou als je je kind opvoed met dat Sinterklaas niet bestaat, is de kans dan groot dat je kind het ‘verpest’ voor andere kinderen en ouders die wèl op gaan in dit spel?

Wij kiezen ervoor om onze kinderen op te gaan voeden met dat Sinterklaas niet bestaat. We willen onze kinderen meegeven dat Sinterklaas wel heeft bestaan en dat we het nog steeds vieren met een heel leuk en groot kinderfeest waarbij je cadeautjes krijgt. Want een leuk feest is het zeker! Mijn man heeft dit als kind ook meegekregen en genoot net zo hard van het Sinterklaasfeest alleen dan zonder de extra spanningen. Onze oudste is een gevoelig meisje dat veranderingen en drukte best lastig vindt. Wij denken dat dit voor haar prettiger zal zijn. Van onze Pips weten we het natuurlijk nog niet maar ik geloof niet dat ze er schade van zal oplopen wanneer ook zij leert dat het een spel en een feest is 😉

Wat maken jullie je kids wijs? Genieten jullie kinderen ook enorm van het Sinterklaasfeest of hebben ze er juist moeite mee? Wat je ook doet, niks is goed of fout. Het is jouw keuze, jij weet wat het best is voor jouw kind. Geniet van dit leuke kinderfeest!! Ik ga weer verder met het inpakken van dozen, samen met Lauren. Ciao!

Volgen jullie al onze avonturen al via Instagram? Kijk op lieve_lauren_en _pippa

Over de schrijfster van dit artikel:
Tessa Bonhof-Regnerus (37 jaar) is echtgenote van Henk Bonhof, moeder van Lauren (2) en Pippa (0). Woonachtig in de polder. Zij gaat na de zomer een nieuw avontuur starten als leerkracht groep 5/6.  Tessa vormt samen met Annette de Graaf en Marjolijn Vreeburg Team Momspiration.nl; een blog voor (wannabe) heppie mama’s.
Door positief in het leven te staan en vooral te focussen op de mooie en dankbare dingen in het leven inspireert zij moeders (en overige geïnteresseerden) om op een vrolijke, enthousiaste, nuchtere, smakelijke, gezonde en gezellige manier door de dag te fietsen. ‘What you see is what you get’ is volledig van toepassing op Tessa. Niks meer, niks minder. Gewoon precies zoals het is. Daar horen natuurlijk ook minder leuke dingen bij maar met een positieve insteek in het leven gaat het zonnetje altijd weer schijnen!

Gepubliceerd door

Tessa

Tessa Bonhof-Regnerus is echtgenote van Henk Bonhof en moeder van Lauren en Pippa. Woonachtig in de polder en leerkracht van beroep. Tessa vormt samen met Annette de Graaf en Marjolijn Vreeburg en Anouk Boetzer Team Momspiration.nl; een blog voor (wannabe) heppie mama’s. Door positief in het leven te staan en vooral te focussen op de mooie en dankbare dingen in het leven inspireert zij moeders (en overige geïnteresseerden) om op een vrolijke, enthousiaste, nuchtere, smakelijke, gezonde en gezellige manier door de dag te fietsen. ‘What you see is what you get’ is volledig van toepassing op Tessa. Niks meer, niks minder. Gewoon precies zoals het is. Daar horen natuurlijk ook minder leuke dingen bij maar met een positieve insteek in het leven gaat het zonnetje altijd weer schijnen!

10 reacties op ‘Sinterklaas bestaat! Of toch niet..? Wat maak jij je kids wijs?

 1. Lieve Tessa,

  Bedankt voor dit (h)eerlijke stukje! Zo herkenbaar en verhelderend! Ik voel me al niet meer zo lonely 😉 Fijn om te lezen dat er een andere moeder is (en waarschijnlijk meer zijn) die anders naar het Sinterklaasfeest en alle hectiek erom heen kijken🤗

  Succes met alles rondom de verhuizing!!!🍀😉😘

  Geliked door 1 persoon

 2. Dit is echt zieliger dan zielig. Dus je gaat je kids laten leven met de tijd van het jaar waarin elk kind super blij is met de leuke cadeautjes terwijl lauren en pippa niks krijgen? Lekker met een gevoelig meisje die dus straks als enige van de klas weet dat deze sint waar iedereen zo zenuwachtig over is niet bestaat. Want ja ze zou wel 5 jaar lang haar mondje moeten blijven houden. Hoe ga je dat dan doen? Een echte uitdaging in de opvoeding krijg je met sinterklaas. Het slechte slapen en zenuwachtige kindjes heb je ook zelf in de hand. Als je het zelf niet heel erg verheerlijkt, maar wel in het feest mee gaat móet het goedkomen.

  Like

  1. Dag Pauline,
   Wat jammer dat je mijn blog niet goed gelezen hebt en dus niet de strekking van mijn blog begrijpt. Lauren en Pippa vieren dit jaar geen sinterklaas omdat we middenin een verhuizing zitten. Lauren is 2,5 en is er nog niet mee bezig. Ze vindt de verhuizing al lastig genoeg. Niet zielig dus dat we geen sinterklaas vieren, maar juist haar beschermen tegen nog meer prikkels in deze toch al drukke tijd. Onze kinderen in de toekomst opvoeden met dat sinterklaas niet echt is, zie ik niet als een probleem. Wij leren onze meisjes dat het een ontzettend leuk kinderfeest is maar dat sinterklaas en de zwarte pieten niet echt zijn maar een spel spelen. Voor kinderen die doodsbang zijn voor verklede mensen lijkt me dit een goede oplossing om de spanning eraf te halen. Prima natuurlijk als jij dit zielig vindt. Dat mag. Iedereen kan zelf inschatten wat het beste is voor zijn of haar kind 😉 oh en daarbij vieren we pakjesavond gewoon hoor in de toekomst! Zoals je in m’n blog hebt kunnen lezen vinden we het juist een heel leuk kinderfeest. Dus No worries, cadeautjes zullen ze zeker wel krijgen.

   Like

 3. Beste Lauren,
  Wij vieren ook geen Sinterklaas feest.dit vanwege onze geloofsovertuiging. En ook het stukje dat hij idd niet bestaat. echter krijgt onze zoon wel gewoon een cadeau van ons. Waarbij papa en mama ook gewoon zeggen dat het van ons is. Leuk je blog te lezen en succes met je nieuwe huis

  Like

 4. Beste Tessa,

  Ik begrijp jouw pragmatische aanpak rond de verhuizing zeker. En je stelt goede vragen over het waarom en hoe van een feest. Ik denk dat het vooral een feest moet blijven. Voor de jongste is het dramatiseer van het sinterklaasjournaal denk wel teveel van het goede.

  Zolang ze niet naar school gaan heb je veel zelf in de hand en hoeft het niet per se. Je kan je aanpak ook elk jaar wijzigen. Als ze jong zijn hou je het simpel, sinterklaas bestaat en kijk mooi kadootje Voor de intocht en inde 3 weken er niet teveel mee bezig zijn.

  Als ze 4 zijn en naar school gaan wordt het al lastiger om een afwijkend verhaal te hebben. Ze begrijpen dan ook veel meer. Per kind kan je dan afwegen of ze rust vinden in de optie “historisch feest” of dat ze met de meute meegaan al dan niet met sinterklaasjournaal, intocht etc.

  Tot nu toe hebben mijn kinderen (2.5 en 3.5) er niet enorm veel besef van en is het vooral leuk.
  Volgend jaar zit de oudste op school en zal het anders gaan. Wij zullen elk jaar moeten denken wat goed voor ze is en hoelang de illusie in stand blijft. Mijn vrouw was er op 5 jarige leeftijd al van overtuigd dat de sint niet bestond.

  Like

 5. Wat een goeie beslissing! Wij doen wel Sinterklaas maar hebben besloten het klein te houden. Kate is ook jarig in december en het is veeel te veel voor dat kleine koppie. We kijken af en toe het Sinterklaasjournaal als we er langs zappen, Kate mag een of twee keer haar schoen zetten en vijf december zijn we met zijn drietjes gezellig thuis en is er een wat groter kado (namelijk een geweldige retro poppenwagen 🙈) Geen intocht, geen Sinterklaas feesten op lokatie en ook geen 5 december bij de schoonfamilie, die dat overigens echt niet leuk vinden en totaal niet kunnen begrijpen. Nou dan niet. 😉

  Like

 6. Wat fijn om te lezen dat er meer moeders zijn die hun kinderen vertellen dat Sinterklaas niet echt is.
  Wij hebben 2 dochters van 4 en 6 jaar en vertellen hun van jongs af aan dat Sinterklaas niet echt is, maar verkleed. En dat jij het een ‘spel’ noemt vind ik ook wel een goede tip. Want dat is het toch eigenlijk ook? En waarom zou je je kinderen gaan voorliegen? Ik zie daar het nut niet van in.
  Wij vinden het net zoals jij zegt, Tessa, een heel leuk kinderfeest! We gaan naar de intocht, de kinderen zetten een paar keer hun schoen en pakjesavond wordt gevierd. En we spelen samen met de kinderen het spel gewoon mee.
  Soms is het lastig dat andere ouders hun kinderen laten geloven dat Sint wel bestaat.. Zo hoorde ik laatst een moeder van school die boos was omdat onze dochter haar docter had verteld dat Sinterklaas niet echt is 😬 Gelukkig is iedere ouder vrij in zijn/haar keuze, dus ik heb mijn dochter ook verteld dat ze dat op school beter niet kan zeggen. En dat vind ze ook wel weer heel leuk, want stiekem weet zij hoe het wel zit!
  En voor de kinderen maakt het dus geen verschil, of ze weten hoe het zit of niet. Ze kijken het Sinterklaasjournaal elke dag met veel plezier! En het voordeel: hier geen zenuwachtige, bange kinderen die nachten niet kunnen slapen. Dus ik zeg, zeker een aanrader!
  Ik wens iedereen een leuke sinterklaastijd!
  En Tessa, stiekem ben ik wel een beetje jaloers op je, 1x niet na te hoeven denken over intochten, kado’s en gedichten 😊

  Like

 7. Hoi Tessa,

  Ik begrijp de overwegingen en daarnaast is het inderdaad een hysterisch feest aan het worden…dat elk jaar nog een beetje meer. Wij hebben er een paar jaar geleden bewust voor gekozen om dit feest niet meer te vieren. Wij willen onze kinderen niet voor de gek houden. Wij hebben ze vertelt dat het een verkleedfeestje is. En daar hebben ze vrede mee. Wij geloven in God en voeden onze kinderen christelijk op. Hoe kunnen wij ze laten geloven dat sinterklaas bestaat en vervolgens een paar jaar later zeggen dat dit een leugen is? Wat zal dit doen met onze geloofwaardigheid en hun geloof in God? Onze kinderen mogen het feest meevieren op school en ook hun schoentje zetten thuis. Maar daarbij vertellen wij ze dat sinterklaas niet bestaat. Het blijven kinderen en ze krijgen de ruimte te hopen dat hij echt bestaat want dit zal vast ook gebeuren. Zij mogen eerlijk zeggen tegen kindjes dat het een verkleesfeestje is. Ik ben van mening dat onze kinderen niet verplicht zijn te liegen. Onze kinderen zijn er niet eens mee bezig in de klas wel of geen leugen ze vieren het feest mee en weten de waarheid. Wij vinden ons geloof in God en eerlijkheid naar de kinderen erg belangrijk. Iedereen is vrij zijn kinderen op te voeden op zijn of haar manier. Naar mijn mening is er geen goed of slecht op dit gebied het is een voorbeeld dat wij ze willen geven. Ze behoeden of beschermen tegen dat waar zij dit nog niet kunnen. Ik heb je blog met herkenning en plezier gelezen.

  Dank je wel.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dag Marouscha,
   Wat leuk jouw reactie te lezen. Mooi en herkenbaar. Ook wij zijn Christelijk en voeden onze kinderen Christelijk op. Wij zijn ook van mening hier niet over te willen liegen. Het feest en alle gezelligheid, hartstikke leuk. Maar liegen? Nee. Ik ben blij dat we het afgelopen jaar niet gevierd hebben. Het was druk en hectisch met de verhuizing. Lauren heeft het niet gemist. Aankomend jaar zullen we het vast gewoon vieren maar we gaan er niet over liegen. Ook voor ons is het een leuk verkleedfeest voor kinderen. Ik weet nog dat toen mijn moeder vertelde dat Sinterklaas niet bestond, ik direct reageerde met “oh maar bestaat God dan ook niet?” Mijn moeder schrok daar behoorlijk van. Dat wil ik dus niet.
   Dank je wel voor je reactie en een fijne zondag gewenst!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: