6 Dingen Die Je MOET Weten Voordat Je Naar Kaapstad Vliegt

Wanneer je voor de eerste keer naar The Mother City afreist, zijn een aantal zaken handig om van te voren te weten. Dingen die je in een reisgids niet zo snel zult lezen, maar je wel degelijk helpen om alvast een beeld te scheppen van je aanstaande bestemming. Een bestemming waar al heel veel mensen vóór jou op slag verliefd zijn geworden. Hopelijk jij binnenkort ook!

 

 1 – Waar zijn die olifanten nou?

Dat is het eerste wat onze jongste dochter Pippa verbaasd uitriep toen we het KLM vliegtuig -dat ons naar Kaapstad had gebracht- verlieten. Ondanks dat wij hier heerlijk om moesten lachen, was het niet eens zo heel gekke opmerking. Wanneer mensen aan (Zuid) Afrika denken, gaan ze ervanuit dat je te pas en on te pas wilde dieren ziet. Helaas (of gelukkig?) is dat niet het geval. Zeker in de buurt van Kaapstad zijn weinig mogelijkheden om the Big Five in het wild te spotten. En al helemaal niet wanneer je bij het stoplicht staat te wachten midden in de stad. Er zijn wel wat landerijen om giraffen, zebra’s en bokkies te bewonderen, zoals bij Villiera in Stellenbosch. Ideaal met (kleine) kinderen, want het is heel veilig en de Game Drive (zoals ze hier een safaritocht met een Jeep noemen) duurt niet zo te lang.

Langs de Garden Route zijn een aantal opties voor Game Drives waar je de Big Five kunt spotten in een malariavrij gebied zoals de Garden Route Game Lodge in Albertinia of Aquila Private Game Reserve in Touws River (niet Garden Route, maar op ongeveer 2 uur rijden NO van Kaapstad).

Voor het échte avontuur zou ik je willen adviseren naar Madiwe Game Reserve (ook malariavrij) af te reizen. Dit prachtige ruige gebied ligt net boven Johannesburg. Niet zo massaal als het Kruger Park waardoor het veel exclusiever aanvoelt. Hier mogen toeristen niet in hun eigen auto op ontdekkingstocht en dat is wel zo rustig en veilig. De fijnste accommodatie vonden wij Madikwe Safari Lodge. Hier hadden wij het échte ‘Africa Bush Bush’ gevoel wat je in Kaapstad niet kunt krijgen.

2 – De stad van de verschillen

Berg en zee, stad en natuur: zoveel tegenpolen zo dicht bij elkaar. Maar het opmerkelijkste verschil is toch wel dat tussen arm en rijk. Wanneer je vanaf het vliegveld richting Kaapstad rijdt zie je townships afgewisseld met luxe panden. Bij de stoplichten staan mensen om geld te bedelen bij mensen in de duurste auto’s. Op de stoep van de beste restaurants wordt gehoopt op left-overs.

Ja, ook dit is Kaapstad. De stad van de verschillen.

3 – Welke Wijk krijgt een Like?

Kaapstad is verdeeld in heel veel wijken. Wanneer je hier nog niet eerder geweest bent is het best lastig om een idee te krijgen over waar het leuk is voor wie. Onze favorietjes zetten wij voor jullie op een rijtje:

City Bowl/V&A Waterfront = Kaapstad voor beginners. Compleet toeristisch en modern, maar wel een erg fijne sfeer. Er is hier zoveel te doen en te beleven voor alle leeftijden dat je wel een paar dagen zoet kunt zijn in deze buurt. Onze favoriete stekkies zijn Vovo Telo en de Food Market (om te eten), Watershed (om lokale producten te shoppen en interactieve 3D avonturen te beleven bij teamLab Future Park > aanrader met kids!) en het Two Oceans Aquarium (om te leren en spelen).

Extra Tip: Mocht je een bezoekje willen brengen aan Robben Island, boek dan ruim van tevoren je tickets online. De boten vertrekken dagelijks vanaf het Robben Island museum vlakbij de rode Tower Clock en de Cape Fur Seals.

Green Point/Sea Point/Mouille Point = het perfecte gebied om Kaapstad en omgeving te ontdekken. Niet dat er zelf niets te doen is: integendeel! Green Point Park is erg fijn om te wandelen, koffie te drinken bij The Tea House, kids los te laten gaan in de speeltuinen en van alles te leren over de flora en fauna in de Botanische Tuinen. Over de Sea Point Promenade móét je gewoon een keertje hebben (hard)gelopen. Onderweg kun je een pitstop maken om van het uitzicht te genieten op een bankje of een workout te doen op outdoor fitness apparaten. Het bruist hier van de sportieve, energieke Capetonians. Heerlijk sfeertje!

Extra tip: cappucino drinken en broodjes eten bij Giovanni’s in Green Point. Yummmm!

Gardens = Hip & Happening. Het stikt hier van de leukste koffie- en ontbijtzaakjes zoals Beleza en The Power and The Glory. Kloofstreet is een te gekke straat om echt de tijd te voor te nemen. Tof om te verblijven bij het More Quarters Hotel of Cape Cadogan en van daaruit deze toffe buurt te ontdekken. Het personeel is MEGA vriendelijk en helpen je om dagtrips te organiseren. Heerlijk dineren kun je bij Cafe Paradiso (de gnocchi is een aanrader + kids kunnen zelf pizza en koekjes bakken) of mediterraans Manna Epicure.

Extra Tip: Tussen de wijken Waterkant en Gardens ligt de Kompanjiestuin/Company’s Garden. Hier zijn enorm veel eekhoorntjes die uit je hand eten en er is een fijn restaurant met leuke tuin (met grote vogelnesten) om in te spelen. Het Zuid Afrikaanse platter met samoosas en bobotie is to die for.

Extra Tip: Truth Coffee Roasters (36 Buitenkant Street) is een bizarre belevenis. Alsof je op een Back To The Future/Waterworld filmset bent beland. Daarna kun je (kinder)boeken lezen en kopen bij The Book Lounge op de hoek van de straat die kruist met Roeland Street. Iedere zaterdagochtend om 11 uur is er Story Telling voor kinderen.

Camps Bay = ietwat chique suburb geliefd door strandfanaten. Het strand biedt 360 graden plezier: Draai een rondje en je ziet de Atlantische Oceaan, de 12 Apostelen, de Tafelberg en Lion’s Head. En oh ja, ook nog heel wat fijne restaurants en cocktailbars op een rij.

Bo Kaap = één van de oudste buurten van de stad en zeker een bezoek in de vorm van een wandeling waard. Bo Kaap staat bekend om zijn talloze platte en felgekeurde huisjes met een rijke geschiedenis. Boek een tour of ga zelf op ontdekkingstocht.

Extra tip: Begin met vers sapje bij Cafe Batavia op 114 Church Street, zig zag door de stijle straatjes met gekleurde huizen en eindig je wandeling bij Haas Coffee op 19 Buitenkant Street. De laatste ligt ook nog eens dicht bij The Castle of Good Hope mocht je daar geīnteresseerd in zijn.

4 – Better Safe than Sorry

Wanneer je je overdag in bovenstaande Kaapse wijken begeeft zullen er geen gekke dingen gebeuren. Je kunt hooguit een ongemakkelijk gevoel krijgen van mensen die om geld komen vragen bij toeristen. Je kunt zelf beslissen of je hier op in wilt gaan. Slim is wel om niet ‘te koop’ te lopen met allerlei waardevolle spullen en je tas goed in de gaten te houden. Eigenlijk dezelfde tips die je in iedere andere stad zou krijgen. Wij hebben ons de afgelopen 6 maanden in Zuid Afrika niet onveilig gevoeld en andere toeristen die we gesproken hebben konden dit beamen.

Wanneer je ’s avonds de deur uit wilt is de auto een veilig vervoersmiddel. Heb je zelf geen huurauto, regel dan een Uber of een taxi.

Extra tip: Laat geen spullen achter in je auto. Al zit er niets bijzonders in het tasje dat op de achterbank is blijven liggen, dat weten goudzoekers natuurlijk niet. Mensen die in armoede leven hebben heel veel over voor een paar Rand. Waar armoede is, is criminaliteit….

Extra tip: Laat je niet al te gek maken door mensen die je waarschuwen over hoe gevaarlijk Kaapstad is. Gewoon je gezonde verstand en gevoel volgen en alles sal reg kom.

5 – Grote Stad = Drukke Wegen

Zoek altijd van tevoren goed uit hoeveel tijd je nodig hebt om van locatie naar locatie te reizen. Tel bij deze tijd nog een royale schep minuten op. Zeker wanneer je tussen 8 en 10 ’s ochtends reist of tussen half 4 en half 7 ’s avonds. Vooral op de snelwegen heb je dan kans om in een lange rij langzaamrijdend verkeer terecht te komen.

(Yup. Ik typ en fotografeer dit terwijl Thaddeus ons door de file op de N2 manoeuvreert…)

6 – 4 Seizoenen in 1 Dag

Het is iedere dag weer een gok: Zal ik een lange of korte broek aan? T-shirt of warme trui? Slippers of schoenen? In Kaapstad weet je het nooit! In de winter kan het als zomer voelen en in de zomer als winter. Aan de ene kant van de Tafelberg kan het stralend weer zijn en aan de andere kant behoorlijk fris. Wij dragen meestal laagjes die je gemakkelijk aan en uit kunt trekken of nemen voor de zekerheid een extra setje kleding mee in onze tas.

IMG_3306

Extra Tip 1: Bovenop de Tafelberg is het vaak steenkoud. Wees hierop voorbereid wanneer je naar boven gaat met de gondel of per voet. Oh en boek je tickets voor de Tafelberg online. Scheelt een hoop wachttijd. Ons werd aangeraden om ’s middags naar boven te gaan en dit was een stuk rustiger dan ’s ochtends. Maar alsnog stond er voor de gondel naar beneden een enorme, enorme rij. Als geluk bij een ongeluk was Pippa gestruikeld en ontroostbaar, waardoor mensen ons voor lieten gaan in de rij.

Check de website van de Tafelberg om te weten of de gondel die dag in werking zal zijn. Bij stevige wind gaat deze namelijk niet omhoog en omlaag.

IMG_2658
Wij waren veeeeeel te koud gekleed. Dan maar sporten om warm te worden 😉 

Extra Tip 2: Onthoud goed dat in vergelijking met Europa de seizoenen omgekeerd zijn in Zuid Afrika. In december begint de zomer en in maart de herfst. Handig om te weten wanneer je je koffer inpakt. Hoe vaak we wel niet gehoord hebben dat mensen zich vergist hadden en met alleen maar zomerkleding in juli naar Zuid Afrika afreisden…. Oeps! Wel een goede reden om lekker te gaan shoppen bij V&A Waterfront trouwens.

Mocht je nog meer inspiratie over Must See & Must Go plekken willen over Kaapstad en omgeving? Volg dan @theflyingdutchfamily op Instagram.

liefs,

Annette

Gepubliceerd door

Annette de Graaf

Annette de Graaf (17 augustus 1983) richtte in februari 2015 MOMspiration.nl op: een positieve online community voor perfecte imperfecte moeders. In februari 2020 gaf ze het MOMspiration stokje over aan medebloggers Anouk & Marjolijn en ging zelf verder met The Flying Dutch Family. Op Instagram gebruikt ze deze naam ook en het leek haar overzichtelijker om vanaf nu onder één naam te opereren. Onder de naam The Flying Dutch Family houdt ze hetzelfde doel voor ogen: gezinnen inspireren om positief in het leven te staan. Annette is de vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops. Samen wonen zij sinds juli 2021 in Noorwegen en hebben zij twee dochters en een zoon: Jools (24 september 2013) en Pippa (31 maart 2015) en Sol (30 juli 2019). Zij werkt als juf op Haugesund International School en Thaddeus is hoofdtrainer bij CrossFit Verftet in Haugesund. Daarnaast runt ze haar bedrijf 'Opvoeden met een Growth Mindset' en schrijft een boek met dezelfde titel. Regelmatig heeft ze de eer om Harvard Graduate School of Education te representeren op (internationale) congressen. Leuk feitje over Annette en haar gezin: van juni 2017 tot en met juli 2018 reisden zij met z'n viertjes de wereld rond en hadden dat jaar 86 t(huisjes) in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Wanneer je op haar account op Instagram @theflyingdutchfamily naar beneden scrolled, krijg je een kijkje in hun bijzondere avonturen.

Een reactie op “6 Dingen Die Je MOET Weten Voordat Je Naar Kaapstad Vliegt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: