Op de fiets Zuidelijk Afrika ontdekken: 5 Highlights!

Als reisjournaliste ben ik voor MOMspiration en KLM altijd op zoek naar de tofste verhalen. Verhalen die vrágen om doorverteld te worden. Verhalen die inspireren. Verhalen die iets met je doen. De afgelopen maanden was het onderwerp van deze verhalen steeds ons eigen gezinnetje dat een half jaar door Zuidelijk Afrika reist. Maar nu even niet! Dit keer vertel ik jullie het verhaal van 2 mensen waar wij heul, heul veel respect voor hebben. Helden met stalen billen die al fietsend Zuidelijk Afrika aan het ontdekken zijn. Ook toevallig een half jaar lang. Wij kampeerden een paar nachtjes samen in Bain’s Kloof in de Westkaap en vroegen hen het hemd en de fietsbroek van het lijf.

 

Echt, ik zou zo 5 boeken kunnen schrijven vol met verhalen over Nienke en Jordy (want zo heten ze). Maar dat leest op je vrije momentje toch net iets minder lekker weg. Daarom heb ik hen 5 highlights uit laten kiezen van hun fietsreis door Namibië, Botswana, Zambia, Malawi en Zuid Afrika.

1. Het gevoel van vrijheid

Heb je geen zin in drukke busstations, files bij grensovergangen, stinkende taxibusjes of zwelgen onder het gewicht van je backpack? Neem dan lekker de fiets. Je kunt vertrekken wanneer je wilt, stoppen wanneer je wilt en bovenal een authentieke ervaring opdoen. Je kunt zelfs bij mensen aankloppen of je jouw tent in hun tuin mag opzetten. Bij Jordy & Nienke werd die vraag steevast met een “JA” beantwoord. Blijkbaar heb je als fietser iets ontwapenends over je, waardoor de lokale bevolking jou niet meteen als toerist aka rijdend pinautomaat ziet. Je breekt bijna meteen door die barrière heen, waardoor je de mensen en hun cultuur echt leert kennen.

Screen Shot 2018-01-11 at 15.44.37

2. Malawi

Het favoriete land van Jordy & Nienke om te fietsen. Veel diversiteit in een relatief klein Afrikaans land. Om maar een paar dingen te noemen: hiken in de bergen, safari’s en Lake Malawi: één van de grootste azuurblauwe zoetwatermeren van het continent. Het allermooiste van Malawi kun je echter niet op de kaart vinden, want dit zijn de mensen. Bewonderenswaardig dat iedereen ondanks de armoede zo gastvrij, vrijgevig, vriendelijk, lief en geïnteresseerd is. Wil je Afrika écht beleven, dan is Malawi het ultieme land en de fiets een zeer geschikt vervoersmiddel. Door de fiets ben je veel afhankelijker van de mensen om je heen en leer je hen beter kennen. Mooie mensen die laten zien dat schoonheid niet in materiaal zit. Nog een bijkomend voordeel van fietsen door Malawi is dat je de hele weg wordt aangemoedigd door de lokale kinderen. In koor en luidkeels roepen of zingen zij -na een sprint van 100 meter vanuit hun dorp- : ”Mzungu” Hartverwarmend!

3. Fit terwijl je zit

Terwijl ze gemiddeld vier keer per dag eten (exclusief snacks), zijn Jordy en Nienke al 5 kg afgevallen. Behalve de esthetische kant van het afvallen, voelen en zijn ze fitter dan voor de reis. Daarnaast worden ze al fietsend ook nog eens een stuk slimmer: Deze twee toppers hebben een volledige audiocursus Spaans gevolgd en een stuk of 10 boeken geluisterd. De Spaanse taal skills zullen goed van pas komen wanneer ze in maart door Chili en Argentinië gaan fietsen. Wie weet zullen we elkaar daar weer ontmoeten en samen avonturen beleven! Jools & Pippa kunnen in ieder geval niet wachten om hun vrienden weer te zien.

punt-4.2

4. Zuid Afrika: The Garden Route

Na in Namibië, Botswana, Zambia en Malawi te hebben gefietst is dit stukje ”Europees Afrika” toch ook wel erg fijn. Overal schattige boerenwinkeltjes, cafeetjes, home made cheesecake en echte cappuccino’s: Smullen!

TIP: Neem in plaats van de N2 tussen Port Elizabeth en Kaapstad, de “oude weg” die parallel aan deze snelweg loopt. Totaal verkeersluw en langs prachtige boerderijen. Door mooie bergpassen en uitzichten die constant veranderen. Op de fiets maak je die pracht en praal nog bewuster mee. Nienke en Jordy zijn eerst over de R102 gereden en vervolgens over de (officieel gesloten) ”old road”. Bijna de gehele weg is in perfecte staat. Alleen het laatste stuk, de 7 Passes Road, was gedeeltelijk gravel.

5. Go Slo’, See Mo’

Waar het in een auto of ander gemotoriseerd vervoersmiddel nog wel eens kan aanvoelen als ‘kilometervreten’ om van toeristische plek naar toeristische plek te raken, zie je op de fiets veel meer. De bloemen die langs de weg groeien, de dieren die de weg oversteken, dat schattige koffietentje wat half verscholen in de bossen zit. Naast het visuele aspect komen ook de andere zintuigen aan bod. De eerste keer weer door een dennenbos fietsen en eens goed inademen, het geluid en de geur van de zee, het gevoel van de zon op je huid (of juist de eerste wolk). Hierdoor wordt het reizen zelf net zo belangrijk en leuk als de eindbestemming.

 

Lijkt een (lange) fietsvakantie jou ook wel wat? Check dan deze websites: De Vakantiefietser en Warm Showers of volg Jordy & Nienke op Instagram voor meer inspirerende verhalen: @jordy.siljade

Liefs, Annette

Over de schrijfster van dit artikel:

Annette de Graaf (34 jaar) is vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops (32) en mama van dochters Jools (4) en Pippa (2,5). Zij is naast lerares Nederlands en Engels op de Internationale School van Amsterdam (waar ze momenteel een jaar onbetaald verlof van heeft gekregen), KLM Blogger en onderdeel van Team Canon Photography Nederland ook oprichtster van MOMspiration.nl; sinds februari 2015 een blog voor (wannabe) heppie mama’s.

Door te laten zien dat het leven veel leuker is met The Sunny Side Up inspireert zij moeders (en overige geïnteresseerden) om blij, gek, gezellig, genietend, luchtig, sportief, reizend, fashionable en gezond de dagen door te brengen. Maarrrr het is helemaal oké om soms even keihard te klagen. Hoort er ook bij! Zolang het niet te lang duurt….

Annette en haar gezinnetje zijn op dit moment samen een jaar aan het reizen. Van juni tot en met december 2017 reden ze in een Jeep met daktent Zuidelijk Afrika door (Zuid Afrika, Namibië en Botswana). Op 9 december vlogen ze -na een korte stop in Amsterdam- door naar Argentinië om vanuit hier Zuid Amerika te ontdekken per bus, taxi, trein, boot en camper. Met z’n viertjes proberen ze op een relaxte manier zoveel mogelijk te zien en beleven van deze prachtige landen (Argentine, Uruguay, Brazilië, Paraguay en Chili). Hierover wordt uitgebreid gerapporteerd op MOMspiration.nl, blog.klm.com en Instagram onder de naam The Flying Dutch Family.

Disclaimer
Annette & haar collega’s Tessa & Marjolijn bloggen alleen over dingen die ze zelf meemaken of producten die zij zelf (hebben) gebruikt. Zij geven hierover ‘slechts’ hun persoonlijke mening.

Screen Shot 2017-12-24 at 22.41.05

Gepubliceerd door

Annette de Graaf

Annette de Graaf (17 augustus 1983) richtte in februari 2015 MOMspiration.nl op: een positieve online community voor perfecte imperfecte moeders. In februari 2020 gaf ze het MOMspiration stokje over aan medebloggers Anouk & Marjolijn en ging zelf verder met The Flying Dutch Family. Op Instagram gebruikt ze deze naam ook en het leek haar overzichtelijker om vanaf nu onder één naam te opereren. Onder de naam The Flying Dutch Family houdt ze hetzelfde doel voor ogen: gezinnen inspireren om positief in het leven te staan. Annette is de vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops. Samen wonen zij sinds juli 2021 in Noorwegen en hebben zij twee dochters en een zoon: Jools (24 september 2013) en Pippa (31 maart 2015) en Sol (30 juli 2019). Zij werkt als juf op Haugesund International School en Thaddeus is hoofdtrainer bij CrossFit Verftet in Haugesund. Daarnaast runt ze haar bedrijf 'Opvoeden met een Growth Mindset' en schrijft een boek met dezelfde titel. Regelmatig heeft ze de eer om Harvard Graduate School of Education te representeren op (internationale) congressen. Leuk feitje over Annette en haar gezin: van juni 2017 tot en met juli 2018 reisden zij met z'n viertjes de wereld rond en hadden dat jaar 86 t(huisjes) in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Wanneer je op haar account op Instagram @theflyingdutchfamily naar beneden scrolled, krijg je een kijkje in hun bijzondere avonturen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: