Kamperen met (kleine) kids: Do’s & Don’ts!

Tijdens de zomer van 2016 namen we een sprong in het diepe…. We waagden ons in de wereld van het kamperen. Voor de allereerste keer gingen wij op vakantie met de tent -zoals men dat zo mooi zegt-. Er heerste aardig wat gezonde spanning. Want: Hoe zou dat zijn? Is het wel wat voor ons? Zijn onze dochters van (toen) 2,5 en 1 jaar niet veel te jong? Rennen we na een week gillend naar een luxe hotel en brengen we daar de overige 3 weken door? Want ja, we gingen gelijk die hard een volle maand op back to basic avontuur bij 4 verschillende locaties in Frankrijk.
Maarrrrr…… we did it & we LOVED it!

Na deze reis namen we de balans op: Wat vonden we wel en niet fijn aan onze allereerste keer op vakantie met een tent? En vooral ook: Wat kunnen we de volgende keer beter/handiger/slimmer doen om het nog fijner te maken? Speciaal voor jou zetten we dit allemaal uitgebreid op een rijtje.

img_7731
Locatie 1: Moulin des Jarasses, Le Compas, Het Groene Hart van Frankrijk
img_8503-1
Locatie 2: Saint Paul Le Marseillais in Mèze, Zuid Frankrijk

 

img_9728
Locatie 3: Camping Natura Pyrenees, Estaing, Pyreneeën
img_1418
Locatie 4: Camping Indigo Nourmoutier en l’île, Vendée

Vooropgesteld: We hebben als een malle genoten van onze prachtige tent (Soilera Tavorite van LIVoutdoor) en het heerlijke buitenleven dat met kamperen gepaard gaat. We zouden het dan ook een ieder die maar een beetje twijfelt om dit avontuur aan te gaan aan kunnen raden het ook te gaan beleven. Wat was het fantastisch, bijzonder, mooi en gezellig!

Maarrrrrr…. Als compleet onervaren kampeerders waren we -ondanks de spoedcursus ‘Kamperen met Kleine Kids’ die we van onze goede vrienden kregen én de toptips in de winkel van LIVoutdoor- op sommige dingen totaal niet voorbereid. Logisch ook: sommige dingen moet je eerst meemaken om er vervolgens van te leren. Iedereen kampeert weer anders.

Wie weet kunnen wij met deze tips & trucs ook andere families helpen die eraan denken om op kampeervakantie te gaan. Laat je ons weten of je er wat aan hebt gehad??

Do’s:

 • Een tent waar je rechtop in kunt staan. Als het goed is breng je niet al te veel tijd in de tent door en kun je zoveel mogelijk lekker buiten zijn, maar bij (iets) minder droog weer is het toch wel heel erg fijn wanneer je binnen een beetje kunt ‘leven’. Wanneer je dan de hele tijd moet bukken kan dat op den duur vervelend gaan worden. In onze tent konden we zelfs een eettafel binnen of onder de luifel zetten zodat je zo nodig droog kunt eten.
 • Een tent waarin je genoeg ruimte hebt om al je spulletjes georganiseerd in op te stellen. Een krat met speelgoed, koffertjes/tassen met kleding, tas met luiers/billendoekjes/weggooizakjes, een koelbox, kastje met pannen/borden/etenswaren, kastje met schoenen/laarzen/slippers/snoeren.
  Op de locaties waar we zeker wisten dat het ’s nachts niet vochtig zou worden hebben we de twee kastjes buiten laten staan om nog meer ruimte in de tent zelf te creëren. In de tent zelf waren een aantal opbergvakjes waar we de belangrijke spullen zoals autosleutels, Kindle, iPad, telefoons en portemonnees hoog weg konden stoppen. Zo wisten we precies alles steeds terug te vinden en was het veilig voor grijpgrage handjes.

img_9714

 • Neem écht alleen het hoognodige mee. Denk bijvoorbeeld aan: 1 vork, mes, lepel, bord, (plastic) beker per persoon, pannen die in elkaar passen en kleding die je gemakkelijk met elkaar kunt combineren. Op veel campings kun je een wasje draaien, dus je hoeft niet voor iedere dag andere kleding mee.
  Denk bij alles wat je inpakt: Heb ik dit echt nodig? 
  En aan het einde van de trip: Wat heb ik eigenlijk helemaal niet nodig gehad of gebruikt? Dan hoef je dat de volgende keer niet meer mee te nemen. 
 • Een dakkoffer op de auto was voor ons een MUST. Hoe hadden we anders naast de tent, buggy, rugdragers, (kinder)stoelen, tafel, kastjes, etc mee kunnen nemen??
 • Ga je naar Frankrijk? Neem dan een goed broodmes mee voor de heerlijke verse pains et baguettes! 
 • Voor de allerkleinste kids: een eigen Deryan slaaptentje in de tent. Hier kunnen ze niet uitrollen en je kunt het neerzetten waar je wilt. Je hebt een baby- en een peuterversie in allerlei kleuren en ze zijn te verkrijgen via de online shop van Deryan. We hebben spijt dat we er niet voor allebei de meisjes eentje mee hadden genomen, want voor Jools had dit fijner geweest dan het luchtbed waar ze nu zo’n 4 keer per nacht vanaf rolde.
  Voor een volgende keer zouden wij ook liever een eigen slaaptent/ruimte hebben. Wij lagen nu oor aan oor met de meiden en vooral ik werd van iedere draai of zucht wakker. Er zat wel een doek tussen om de slaapcabines te scheiden, maar daar kropen de guppen zo onderdoor of langs. Dit doek is ook op te rollen zodat je 1 grote slaapcabine hebt.

13769334_1227240190639847_1686502264443768095_n

 • Badcapes of badjassen voor het hele gezin. Wanneer je gaat douchen op een camping is het vaak zo’n gedoe om je in een douchehokje aan te kleden op de natte grond. Doe dus gewoon je badjas en slippers aan, stop je toiletartikelen in de zakken, handdoek mee, douchen, afdrogen en badjas weer aan. TOP!
Screen Shot 2016-07-17 at 16.13.35
Oude foto, maar nog steeds dezelfde fijne badjasjes!
 • Ikea kinderstoelen mét blad. Kampeerstoelen zijn vaak te laag of wiebelig voor kinderen om fijn in te eten.

13718695_1227241343973065_1648153011460873898_n

DSC_0518

 • Deze kleine Dino-stoeltjes van LIVoutdoor zijn ideaal om een snack in te eten of drankje te drinken. De meiden vonden het geweldig om in hun eigen dino’s te zitten!

 • Neem genoeg ‘shoppers’ mee. Deze tassen kun je gebruiken om kleding in op te bergen, als strand, zwembadtas en mee te nemen naar een douchehokje. Wanneer je ze niet nodig hebt, vouw je ze op en nemen ze weinig ruimte in.

 • Afsluitbare bakjes en plastic zakjes om eten in te bewaren en beestjes buiten je tent te houden. Superhandig!
 • Een kleed of mat voor de ingang van de tent houdt zand, gras, takjes en andere ongewenste troepjes redelijk buiten de tent. Ook fijn om voor de kids op te spelen of liggen natuurlijk.

 • Een tent die weinig ruimte inneemt in de auto, makkelijk in elkaar te zetten is en lekker licht is. Tegenwoordig zijn de nieuwste modellen voorzien van deze eigenschappen, maar check dit goed voordat je een tent koopt. Vriendlief Thaddeus zette onze tent in iets meer dan een uur helemaal in zijn eentje op terwijl ik de kids vermaakte. Super hoor!

 • Met een opblaasbaar zwembadje voor de tent hoef je helemaal nergens heen om plezier te hebben! De meiden hebben zich heerlijk vermaakt in hun bad met emmertjes, schepjes, zeefjes en gieters die samen de ijswinkel vormden. Konden papa en mama mooi een potje Kubb spelen, boek lezen of ijsjes bestellen.

DSC_0571

DSC_0579

 • Om te douchen is het een aanrader om kinderen slippers of sandalen te laten dragen. De vloeren zijn namelijk vaak glad en dan sta je een stuk steviger met een zool onder je voeten. Wij zijn zwaar fan van Teva. Jools haar ‘aardbeien’sandalen gaan al ruim 2,5 jaar mee en zusje Pippa heeft er nu net zoveel plezier van als zij. Deze lente en zomer is het hele gezin in Teva gestoken en daar zijn we heul heul heul blij mee en tevreden over. 
 • Gras is ’s ochtends vaak nat en dan zijn laarzen toch wel DE uitkomst. En natuurlijk ook erg leuk om lekker in plassen te stampen wanneer het regent!
We zijn niet van suiker! Regen hoort er soms ook bij….

 • Nog niet eerder hebben onze meiden zo vaak met allerlei (niet altijd officieel) speelgoed gespeeld als tijdens onze kampeermaand. Met een bak knijpers, zak paperclips, stickerboek, potloden, zaklampen, vergrootglazen, doktersset, muziekinstrumenten etc konden ze zich in en om de tent én in de auto uren vermaken.
  Zorg dus voor genoeg (nood)vermaak én zorg ervoor dat je niet al het speelgoed in 1 keer aanbiedt. Tijdens de autorit is het leuk om steeds een nieuw speeltje te presenteren dat goed is voor een fijne periode vermaak, maar ook op de camping zelf is het leuk wanneer ze steeds iets nieuws ontdekken. Hierdoor is de focus op dit ene speeltje een stuk groter wanneer je gewoon een tas of krat met speelgoed neerzet. Speciaal voor de vakantie waren wij naar de Action en speelgoedwinkel gegaan om voor een leuke prijs allerlei speeltjes te scoren. Vooral de tekenborden (grote voor Jools, kleintje voor Pippa) waren een groot succes.
  In Frankrijk kochten we zo nu en dan een spelletjesboek om in te lezen, tekenen en schrijven. Feest vonden ze dat!

img_7405

img_7664
Jools (2,5 jaar) kan zelf haar naam schrijven!
img_0235
Het speciale vakantievoorleesboek was iedere avond favoriet

Wij hebben 1 week superluxe geGLAMpeerd in een vooropgezette tent met daarin een echt bed. Dit was voor de afwisseling zoooooo fijn! Voor een volgende keer -wanneer we zo lang weggaan- zouden we dat zeker weer doen. Daar staat dan weer tegenover dat je niet je eigen spulletjes hebt, maar dat vonden we voor een week helemaal prima. De perfecte combinatie voor ons dus! 
Deze ‘Glamping’ week was bij Saint Paul Le Marseillais in Zuid Frankrijk (Nederlandse eigenaresse Marit is de allerliefste en -leukste!) en het was helemaal perfect: prachtige tenten (eentje voor ons en eentje voor de kids), bizar mooie locatie en uitzichten op de wijngaarden, leuk zwembad, speeltuin, heerlijk eten en veel te doen in de omgeving.
Mocht je nóg luxer willen: Marit heeft ook geweldige gates in de aanbieding.

Check mijn blog over ons verblijf op Saint Paul Le Marseillais om te lezen waar ik het precies over heb. 

Don’ts

 • Bespaar niet op een luchtbed. Die van ons is een aantal keer leeggelopen en wanneer hij niet leeg was lag hij behoorlijk oncomfortabel. Ben je gewend aan een ruim bed? Kies dan een extra breed luchtbed. Ga in de winkel dus echt even goed proef-liggen voordat je er eentje aanschaft.
  Je kunt ook een speciale toplaag aanschaffen voor meer comfort. Yes please!!!
  Voor de volgende keer kamperen gaan we ons nog even verder verdiepen in dit onderwerp. Toch niet geheel onbelangrijk die goede nachtrust…..
 • Bespaar niet op een pomp. Wij zouden de volgende keer zeker weten investeren in een elektrische pomp voor de luchtbedden. Nu zijn wij helemaal niet vies van een leuke work-out, maar deze pomp die we mee hadden was in de verste verte niet ergonomisch verantwoord en het duurde een eeuw voordat er een beetje lucht in het bed kwam.

 

Tophulp Pippa
 • Bespaar niet op een slaapzak. Zorg voor een slaapzak die goed ademt en niet vochtig wordt ’s nachts. Jools haar slaapzak was volledig van polyester, maar ze werd er vaak drijfnat in wakker. Laat je dus goed informeren over wat geschikt is om in te slapen op jouw bestemming.
  Offffff neem een eigen dekbed mee. Had ik persoonlijk veel fijner gevonden in plaats van een slaapzak waar je je kont niet in kunt keren of helemaal mee in de knoop raakt.
 • Opblaasbare kussentjes of ieniemini kampeerexemplaren waren voor ons geen succes. Neem gewoon lekker je eigen kussen mee om op te slapen! (ohhhh hadden we dat maar gedaan!!!)
 • Bespaar niet op je koelbox. Zo fijn om een goed en ruim exemplaar te hebben! Die van ons konden we ook in de auto aansluiten zodat we op de nieuwe locatie nog steeds koude melk, boter én biertjes hadden….
 • Een enorme camping is totaal niet ons ding. Denk daar van te voren over na: Ben ik er oké mee dat ik mijn toilet en douche moet delen met 100+ andere mensen? Ben ik er oké mee dat je ’s avonds laat nog allerlei muziek en entertainment hoort vanuit allerlei hoeken? Ben ik er oké mee dat de buren op een paar meter (of minder) afstand van ons staan? Voor ons is dit een dikke vette nooooooo!!!!
 • Wij zouden niet zo snel meer voor een camping kiezen waar geen zwembad is. Bij Camping Natura Pyrenees en Camping Indigo Noirmoutier en l’île was dit niet aanwezig en we merkten dat de kids het echt wel misten. Natuurlijk hebben ze zich ondanks dat gemis goed vermaakt met o.a. een opblaasbare en waren er talloze andere mogelijkheden die dit compenseerden, maar een zwembad op de camping heeft echt veel voordelen. Niet alleen zorgt het voor waterpret, maar het is ook een sociale ontmoetingsplek voor families. Vooral Jools had het erg leuk gevonden om op de laatste twee campings vriendjes te maken.
  Dikke vette tip: Bij Moulin des Jarasses in het Groene Hart van Frankrijk was naast een leuk ‘diep’ zwembad ook een echt peuterbadje. Wil je meer lezen over deze toffe camping waar ze naast staplaatsen ook compleet ingerichte safaritenten aanbieden? Lees MOMspiration’s blog ‘Moulin des Jarasses – Perfect voor Grut & Groot’! 
Jools & Pippa hebben bij Moulin des Jarasses zoveel leuke (Nederlandse) vriendjes gehad om mee te spelen! Norah en Jolie zijn nu 2 jaar later nog steeds hun vriendinnen.

Terwijl ik dit allemaal zo samenvat komt dat fantastische gevoel van deze kampeertrip weer helemaal terug. Het was zo’n andere belevenis dan alle andere reizen die we tot nu toe gemaakt hadden. Veel intenser, veel avontuurlijker en vooral ook zo heerlijk knus. Dat buitenleven dat bij kamperen hoort is ons zo goed bevallen. Die gratis tuin die je erbij krijgt is het allermooiste cadeau. Om het de volgende keren (want die komen er zeker!) nóg toffer te maken weten we precies wat we moeten doen en hopelijk jullie nu dus ook…!

Heb je nog meer toptips? Let me know!!!

Liefs,

Annette

AAEAAQAAAAAAAAjZAAAAJGU5OGFhYTVkLTdhZGMtNGY1NC1hYjM2LWZmMmRkYjk4MzkwOQ
Alle kampeerspullen die wij gebruikt hebben tijdens onze trip komen uit de MEGA-MEGA-MEGA grote en gave winkel LIVoutdoor in Zaandam. Hier shoppen is al een echte belevenis voor klein en groot. Er staan meer dan 150 tenten opgesteld en je krijgt professioneel advies op ieder gebied van buitenleven. En oh: je kunt er ook heerlijke hapjes en drankjes krijgen in het sfeervolle LIV café. We like!

Over de schrijfster van dit artikel
Annette de Graaf (34 jaar) is vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops (32) en mama van dochters Jools (4) en Pippa (2,5). Zij is naast lerares Nederlands en Engels op de Internationale School van Amsterdam (waar ze momenteel een jaar onbetaald verlof van heeft gekregen), KLM Blogger en onderdeel van Team Canon Photography Nederland ook oprichtster van MOMspiration.nl; sinds februari 2015 een blog voor (wannabe) heppie mama’s.

Door te laten zien dat het leven veel leuker is met The Sunny Side Up inspireert zij moeders (en overige geïnteresseerden) om blij, gek, gezellig, genietend, luchtig, sportief, reizend, fashionable en gezond de dagen door te brengen. Maarrrr het is helemaal oké om soms even keihard te klagen. Hoort er ook bij! Zolang het niet te lang duurt….

Annette en haar gezinnetje zijn op dit moment samen een jaar aan het reizen. Van juni tot en met december 2017 reden ze in een Jeep met daktent Zuidelijk Afrika door (Zuid Afrika, Namibië en Botswana). Op 9 december vlogen ze -na een korte stop in Amsterdam- door naar Argentinië om vanuit hier Zuid Amerika te ontdekken per bus, taxi, trein, boot en camper. Met z’n viertjes proberen ze op een relaxte manier zoveel mogelijk te zien en beleven van deze prachtige landen (Argentine, Uruguay, Brazilië, Paraguay en Chili). In april doen ze een ‘Rondje Nederland waarbij ze o.a. zullen verblijven op het ss Rotterdam, in de Efteling, Recreatiepark Terspegelt, WILDLANDS Emmen/CenterPark Sandur.

Over dit alles wordt uitgebreid gerapporteerd op MOMspiration.nl, blog.klm.com en Instagram onder de naam @theflyingdutchfamily

Disclaimer
Annette & haar collega’s Tessa & Marjolijn bloggen alleen over dingen die ze zelf meemaken of producten die zij zelf (hebben) gebruikt. Zij geven hierover ‘slechts’ hun persoonlijke mening.

IMG_3317

Gepubliceerd door

Annette de Graaf

Annette de Graaf (17 augustus 1983) richtte in februari 2015 MOMspiration.nl op: een positieve online community voor perfecte imperfecte moeders. In februari 2020 gaf ze het MOMspiration stokje over aan medebloggers Anouk & Marjolijn en ging zelf verder met The Flying Dutch Family. Op Instagram gebruikt ze deze naam ook en het leek haar overzichtelijker om vanaf nu onder één naam te opereren. Onder de naam The Flying Dutch Family houdt ze hetzelfde doel voor ogen: gezinnen inspireren om positief in het leven te staan. Annette is de vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops. Samen wonen zij sinds juli 2021 in Noorwegen en hebben zij twee dochters en een zoon: Jools (24 september 2013) en Pippa (31 maart 2015) en Sol (30 juli 2019). Zij werkt als juf op Haugesund International School en Thaddeus is hoofdtrainer bij CrossFit Verftet in Haugesund. Daarnaast runt ze haar bedrijf 'Opvoeden met een Growth Mindset' en schrijft een boek met dezelfde titel. Regelmatig heeft ze de eer om Harvard Graduate School of Education te representeren op (internationale) congressen. Leuk feitje over Annette en haar gezin: van juni 2017 tot en met juli 2018 reisden zij met z'n viertjes de wereld rond en hadden dat jaar 86 t(huisjes) in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Wanneer je op haar account op Instagram @theflyingdutchfamily naar beneden scrolled, krijg je een kijkje in hun bijzondere avonturen.

Een reactie op “Kamperen met (kleine) kids: Do’s & Don’ts!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: