De naakte waarheid: mijn lichaam 10 dagen na de geboorte van onze zoon Sol

Trots. Ik ben niet normaal trots op mijn lijf. Meer dan ooit besef ik wat een idioot bizar fantastisch te gek wonder het is dat mijn lijf dit gekund heeft: 3 gezonde kinderen laten groeien van kleiner dan een rijstkorrel naar 51 cm en 3 kilo. Om dit natuurlijke proces zo goed mogelijk te ondersteunen en mijn lichaam de steeds zwaarder wordende buik zo fijn mogelijk te laten dragen, heb ik hard gewerkt. Door gezond te eten en door iedere dag te sporten. -side note: daardoor smaakten de Tony Chocolonely repen extra lekker en voelde Netflix & Chill nóg chiller- En JA, ik heb me flink beroerd gevoeld. JA, allerlei andere kwaaltjes waren regelmatig heftig aan. Sommige dingen heb je helaas niet in de hand. Met in het achterhoofd wetende dat het voor een goed doel was, wogen deze down-sides niet zo zwaar. Door mijn sterke en positieve geest en lijf heb ik als een malle kunnen genieten van het mogen dragen van ons derde kindje. Daar ben ik enorm, enorm, enorm dankbaar voor!

Dus. Die zwangerschap was geweldig. De keizersnede een heul stuk minder zoals je wellicht gelezen heb in m’n blog ‘Welkom op de wereld, lieve Sol’. Ik vond het heavy as hell. M’n lichaam lag er letterlijk even helemaal af. Dat moest ik accepteren, want rusten was die eerste dagen het enige wat ik kon doen. Zo’n zware buikoperatie vergt heel veel luisteren naar je lichaam. Maar het enige wat ik ‘hoorde’ was pijn. Heel veel pijn. Overal. Bij de minste beweging werd het alleen maar erger. De plekken waar ze gesneden hadden voelden alsof ze de hele dag en nacht in brand stonden. Van morfine viel ik flauw en moest ik spugen, dus dat was voor mij geen optie. Paracetamol haalde gelukkig wat scherpe randjes eraf. Daarnaast had ik heel, heel veel pittige naweeën. M’n darmen deden de meest vreemde en pijnlijke moves die je zelfs van buitenaf kon zien. M’n borsten zaten in m’n keel en voelden + zagen eruit alsof ze konden exploderen. De katheter gaf vervelende steken wanneer ik wilde verzitten of verliggen. Die momenten dat ik daar in het ziekenhuisbed lag met megamatrassen in de onderbroek die vervelend op het litteken en de nietjes drukte en compleet afhankelijk was van zorg van anderen: ik vond het verschrikkelijk. Maar wist ook: suck it, buttercup. Hier moet je doorheen. Even doorbijten. Ieder klein stapje vooruit is een feestje waard. Je kunt dit.

We zijn nu een week geleden thuisgekomen uit het ziekenhuis. Sindsdien is het best snel gegaan met het herstel van mijn lijf. Voor mij heeft beweging en buitenlucht in combinatie met mentale rust een ontzettend helende werking. De dosering van dit medicijn wordt aangepast naar gelang de vraag van mijn lijf én hoofd. Voeden op verzoek it is, ook bij mij.

Als ik zo terugkijk de afgelopen 10 dagen, dan kan ik niets anders dan mij nóg trotser voelen op mijn lijf dan ik al was. Eerst 9 maanden Sol tot een echt mensje laten groeien, daarna een zware buikoperatie ondergaan om hem op de wereld te krijgen en nu stapje voor stapje helen en ‘ontzwangeren’.

Van dat ‘ontzwangeren’ had ik na de bevalling van Jools (27 uur proberen na opwekken vanwege HELLP en uiteindelijk een spoedkeizersnede) nog geen idee. Ik vond die overgebleven lege buik toen best een dingetje. Na de bevalling van Pippa (24 uur proberen en uiteindelijk een spoedkeizersnede) probeerde ik die bol ook een soort van te verbergen onder wijde of juist megastrakke kleding. Nu is dat gevoel compleet anders. Ik draag ik mijn (dagelijks overigens steeds kleiner wordende) buikje met trots. Het is echt alsof ik zo langzaamaan afscheid aan het nemen met van het zwanger zijn. Vorige week leek ik nog 30 weken zwanger en nu een week of 20. Prachtig om te zien hoe dit proces verloopt. Ik omarm het en ondersteun mijn lichaam door er extra goed voor te zorgen met gezond eten, drinken, verantwoord bewegen en voldoende rust.

Pippa zei vanmiddag: “Mama, als je dikke buik weg is, dan kun je weer met ons koprollen en rennen enzo, toch?”

Nog iets tussendoor: Dat te gekke walvisvoedingskussen is van Nanami en heeft mijn moeder voor ons gekocht tijdens het We Are Pregnant event. Van 1-3 november is de eerstvolgende editie en ik ga zeker weer een dagje heen om te shoppen en geïnspireerd te raken door mooie mensen, merken en ideeën!

Verder met de naakte waarheid over mijn (drievoudig) après-keizersnede lijf

Let’s talk scar…. Het litteken zit precies onder het randje van m’n onderbroek. Het is zo’n 7 centimeter en het ziet er heel netjes uit. Hier is mijn gevoel na 3 keizersneden niet over veranderd. Die draag ik al bijna 6 jaar met heel veel trots. Ik noem het wel eens mijn oorlogswond 😉

Inmiddels ben ik ook begonnen met het online BirthFit Postpartum programma. Gisteren was mijn eerste workout, genaamd:
Day One: Working with the Body You Have Today
Heerlijk om heel bewust met ademhaling, houding, kracht en conditie bezig te zijn. Alles compleet aangepast aan het lichaam wat ik vandaag (of in dit geval gisteren) heb. Het zijn drie workouts per week, 15 weken lang. Aanradertje hoor!

En jij? Hoe voelde jij je over je lijf tijdens en na de zwangerschap? Had je de zorg voor je zwangere lijf achteraf anders willen aanpakken? Wat zou je een volgende keer anders willen? Of speelden er hogere machten waar je geen invloed op had en kon je niet wat je wilde?

Wist je trouwens dat sporten tijdens de zwangerschap bekkenklachten kan voorkomen en verminderen? Check eens www.mominbalance.nl voor verantwoorde workouts voor zwangere vrouwen, maar ook voor de juiste begeleiding na de bevalling.

Oh, ik hoor een baby sabbelgeluidjes maken…. Tijd om te voeden! Wat overigens echt super goed gaat dit keer. Compleet anders dan bij Jools en Pippa. Maar dat… dat is een verhaal voor een volgende keer. Net als bij de Sprookjesboom haha!

Liefs,

Annette

Gepubliceerd door

Annette de Graaf

Annette de Graaf (17 augustus 1983) richtte in februari 2015 MOMspiration.nl op: een positieve online community voor perfecte imperfecte moeders. In februari 2020 gaf ze het MOMspiration stokje over aan medebloggers Anouk & Marjolijn en ging zelf verder met The Flying Dutch Family. Op Instagram gebruikt ze deze naam ook en het leek haar overzichtelijker om vanaf nu onder één naam te opereren. Onder de naam The Flying Dutch Family houdt ze hetzelfde doel voor ogen: gezinnen inspireren om positief in het leven te staan. Annette is de vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops. Samen wonen zij sinds juli 2021 in Noorwegen en hebben zij twee dochters en een zoon: Jools (24 september 2013) en Pippa (31 maart 2015) en Sol (30 juli 2019). Zij werkt als juf op Haugesund International School en Thaddeus is hoofdtrainer bij CrossFit Verftet in Haugesund. Daarnaast runt ze haar bedrijf 'Opvoeden met een Growth Mindset' en schrijft een boek met dezelfde titel. Regelmatig heeft ze de eer om Harvard Graduate School of Education te representeren op (internationale) congressen. Leuk feitje over Annette en haar gezin: van juni 2017 tot en met juli 2018 reisden zij met z'n viertjes de wereld rond en hadden dat jaar 86 t(huisjes) in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Wanneer je op haar account op Instagram @theflyingdutchfamily naar beneden scrolled, krijg je een kijkje in hun bijzondere avonturen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: