Mijn SuperBrein Kan Alles: Train je Growth Mindset met The Flying Dutch Family - aardig zijn

8 Boekentips om een Growth Mindset bespreekbaar te maken > voor kinderen én jezelf!

Weten dat je alles kunt leren wat je wilt, ontdekken dat fouten maken eigenlijk hartstikke fantastisch is, flexibel omgaan met teleurstellingen, doorzetten tot je een nieuwe vaardigheid eigen hebt gemaakt: allemaal dingen die we hopen mee te kunnen geven aan onze kinderen. Allemaal dingen die we zelf als volwassenen -en dus rolmodel- dienen te laten zien in ons eigen dagelijks leven. We kunnen wel tegen onze kinderen zeggen dat ze vertrouwen in zichzelf moeten hebben, door moeten zetten en positief moeten denken, maar als we zelf tegengesteld gedrag laten zien, dan bereik je precies niets. Kinderen zijn over het algemeen heel slecht in luisteren, maar sterren in imiteren. Daarom is het van essentieel belang dat we het leven leven dat wij onze kinderen willen geven. Tijdens gesprekken over wat een Growth Mindset nou eigenlijk is en hoe het je kan helpen om je hersenen te laten groeien is het geweldig om een diepe begrip te creëren bij alle familieleden over je eigen manier van denken en doen. Om zo’n gesprek op gang te krijgen kan een podcast (van Big Life Kids) of een prentenboek een prachtig uitgangspunt zijn. De laatste tijd kreeg ik op Instagram vaak de vraag of ik manieren zou kunnen delen waarop je een Growth Mindset zou kunnen trainen. Daarom heb ik een aantal boeken voor jullie op een rijtje gezet die kunnen helpen om meer inzicht te krijgen in de manier van denken van jouw kind en van jezelf. Wanneer je het boek samen leest is het belangrijk om van te voren, tussendoor en/of achteraf verdiepende vragen te stellen. Ik ga ze niet voor je verzinnen, het is juist belangrijk om aan te voelen in welke richting je het denken van je kind en jezelf wilt sturen. Laat je kind vooral ook vragen stellen en zoek samen naar antwoorden in plaats van het antwoord op een presenteerblaadje te geven. Het is juist belangrijk dat het brein van je kind en jezelf aan het werk wordt gezet. Want dan, alleen dan vindt er groei plaats!

Growth Mindset Boekentip 1 (volg je dromen en geef niet op): Toto – Ximo Abadia

Toto is een ezeltje met een grote droom: hij wil astronaut worden. Zijn ouders en de andere ezels staan daar niet heel positief tegenover, want dat is niet wat ezels normaal gesproken doen.

Het boek is in het Engels geschreven, maar je kunt het gemakkelijk vertalen naar het Nederlands en op die manier voorlezen. De kaft is echt prachtig en de platen van binnen ook. In dit filmpje lees ik Toto voor, dus je hoeft het boek niet eens persé te kopen…!

Growth Mindset Boekentip 2 (fear is a liar): Coco kan alles – Loes Riphagen

Wij hebben dit boek over het vogeltje Coco al een stuk of 30 keer voorgelezen aan onze kinderen. Sol is 1,5 en smult ervan. Pippa is bijna 6 en smult ervan. Jools is 7,5 en smult ervan. Wij zijn volwassen en smullen ervan. Dit boek leent zich perfect voor een gesprek over ‘die ene keer dat ik ook eerst iets niet durfde, maar het toch probeerde en het super leuk vond’. Wij spreken hier thuis vaak over dat ‘angst een liegbeest is’. Waar ben je precies bang voor? En kan dat echt gebeuren? Hele interessante en waardevolle gesprekken!

Growth Mindset Boekentip 3 (de mooiste levenslessen): De jongen, de mol, de vos en het paard – Charlie Mackesy

Dit boek… Oh dit boek. Wát een aanrader. Voor alle leeftijden is het zo prachtig. Iedereen kan hier zoveel van leren. Dit boek is een kunstwerk én een bron vol levenslessen.

Growth Mindset Boekentip 4 (oordeel niet te snel): De leeuw in de muis – Rachel Bright & Jim Field

Don’t judge a mouse by its looks. Een kleine muis kan grootste dingen doen. En een grote, sterke leeuw kan heel gevoelig zijn. In dit boek wordt je al rijmend door de kleine muis meegenomen op avontuur. Wat een heerlijk boek! En te gek om te praten over of jij wel eens een mening over een ander had die later toch veranderde.

Growth Mindset Boekentip 5 (wat doe je als je chagrijnig bent?): Moppereend

Growth Mindset Boekentip 6 (uit je comfortzone stappen): Laat maar los, Koala

Verandering lijkt eng, maar wat gebeurt er als je uit je comfortzone stapt? En wat is je comfortzone eigenlijk? Waar voel je je niet comfortabel bij, maar zou best eens het proberen waard zijn? Dit boek kan helpen om het gesprek hierover meer diepte te geven. Koala laat heel duidelijk zien hoe zijn comfortzone eruit ziet. Dat maakt het begrip ‘comfortzone’ opeens heel visueel, waardoor het meer inzichten kunnen ontstaan in het vastklampen aan jouw eigen comfortzone.

Growth Mindset Boekentip 7 (zelfvertrouwen en acceptatie): De Stip – Peter Reynolds

Jezelf vergelijken met een ander. Denken dat je iets niet kunt, omdat de lat door een ander -in jouw ogen- mega hoog is gelegd. Iets niet durven proberen, omdat je bang bent te falen.

Herkenbaar?? Dan is ‘De Stip’ echt een fantastisch boek om samen te lezen. Wat een enorme transformatie kan een kind ondergaan wanneer het gesteund en aangemoedigd wordt door een ander die in het kind gelooft. Zelfvertrouwen en acceptatie kan groeien door positieve woorden die benadrukken hoe geweldig proberen is.

Growth Mindset Boekentip 8 (aardig zijn voor jezelf en elkaar): Kind – Axel Sheffler

Dit boek… Wowwwww. Zo prachtig! Het is een samengesteld boek met allemaal tekeningen uit allerlei andere boeken. Axel Sheffler heeft ze gecombineerd om zijn boodschap over te brengen: Hoe belangrijk aardig zijn is. Aardig zijn voor een ander, maar natuurlijk ook voor jezelf. Wat kun je allemaal doen om aardig te zijn? Dit boek hebben wij thuis al zo vaak gelezen en het levert iedere keer weer andere waardevolle gesprekken op. Bijvoorbeeld waarom aardig zijn zo belangrijk is en wat voor verschil het kan maken in je eigen leven, dat van een ander en zelfs in de wereld.

In deze video lees ik het boek ‘Kind’ voor:

Hopelijk inspireren deze tips jullie om samen boeken te lezen die te maken hebben met het trainen van een Growth Mindset en om samen het gesprek aan te gaan over deze oh zo belangrijke onderwerpen. Laat je weten welk boek jullie samen hebben gelezen en hoe dat was?

Liefs,

Annette

Gepubliceerd door

Annette de Graaf

Annette de Graaf (17 augustus 1983) richtte in februari 2015 MOMspiration.nl op: een positieve online community voor perfecte imperfecte moeders. In februari 2020 gaf ze het MOMspiration stokje over aan medebloggers Anouk & Marjolijn en ging zelf verder met The Flying Dutch Family. Op Instagram gebruikt ze deze naam ook en het leek haar overzichtelijker om vanaf nu onder één naam te opereren. Onder de naam The Flying Dutch Family houdt ze hetzelfde doel voor ogen: gezinnen inspireren om positief in het leven te staan. Annette is de vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops. Samen wonen zij sinds juli 2021 in Noorwegen en hebben zij twee dochters en een zoon: Jools (24 september 2013) en Pippa (31 maart 2015) en Sol (30 juli 2019). Zij werkt als juf op Haugesund International School en Thaddeus is hoofdtrainer bij CrossFit Verftet in Haugesund. Daarnaast runt ze haar bedrijf 'Opvoeden met een Growth Mindset' en schrijft een boek met dezelfde titel. Regelmatig heeft ze de eer om Harvard Graduate School of Education te representeren op (internationale) congressen. Leuk feitje over Annette en haar gezin: van juni 2017 tot en met juli 2018 reisden zij met z'n viertjes de wereld rond en hadden dat jaar 86 t(huisjes) in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Wanneer je op haar account op Instagram @theflyingdutchfamily naar beneden scrolled, krijg je een kijkje in hun bijzondere avonturen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: