To iPad or not to iPad. That’s the question.

Zomaar een momentopname van een les Nederlands in de klas van juf Annette op de Internationale School van Amsterdam. Tijdens het project ‘Hoe het weer ons leven beïnvloedt’ worden de leerlingen van groep 4 gestimuleerd na te denken over een aantal vraagstukken. Voordat het groepsgesprek hierover van start gaat, beantwoorden de leerlingen deze vragen in hun eentje. Het gesprekje met zichzelf nemen ze op via een door hen gekozen app op de iPad.

De vragen:

  • Wat voor soort kleding draag je nu?
  • Waarom heb jij voor deze kleding gekozen?
  • Wat voor soort kleding dragen de mensen nu in het land waar jij vandaan komt? 
  • Waarom hebben zij voor deze kleding gekozen?

De mogelijke manieren van opnemen:

Voice Recorder
Voice Recorder mét bewegende illustraties 
Ook bereiden de kinderen vragen voor die ze later zouden kunnen stellen aan hun klasgenoten over dit onderwerp. De leerkracht kan alles terug luisteren doordat de monologen gedeeld worden in het Digitale Portfolio. Hierdoor komen alle leerlingen uitgebreid aan het woord en worden ze écht gehoord. Het kweekt ook zelfvertrouwen om later aan het groepsgesprek deel te nemen en tijdens de Pair & Share activiteit waarbij ze elkaar vragen mogen stellen.

Na het groepsgesprek wordt de leerlingen de vraag gesteld welke nieuwe dingen ze geleerd hebben, wat ze eigenlijk al wisten en wie of wat hen aan het denken gezet heeft. Al deze informatie verwerken ze op eigen creatieve wijze met (kleur)potloden of stiften in hun projectschrift.

Wat vind jij van het gebruik van iPads op school? Hebben jij of je kinderen hier ervaring mee?

IMG_3483-0 

Gepubliceerd door

Annette de Graaf

Annette de Graaf (17 augustus 1983) richtte in februari 2015 MOMspiration.nl op: een positieve online community voor perfecte imperfecte moeders. In februari 2020 gaf ze het MOMspiration stokje over aan medebloggers Anouk & Marjolijn en ging zelf verder met The Flying Dutch Family. Op Instagram gebruikt ze deze naam ook en het leek haar overzichtelijker om vanaf nu onder één naam te opereren. Onder de naam The Flying Dutch Family houdt ze hetzelfde doel voor ogen: gezinnen inspireren om positief in het leven te staan. Annette is de vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops. Samen wonen zij sinds juli 2021 in Noorwegen en hebben zij twee dochters en een zoon: Jools (24 september 2013) en Pippa (31 maart 2015) en Sol (30 juli 2019). Zij werkt als juf op Haugesund International School en Thaddeus is hoofdtrainer bij CrossFit Verftet in Haugesund. Daarnaast runt ze haar bedrijf 'Opvoeden met een Growth Mindset' en schrijft een boek met dezelfde titel. Regelmatig heeft ze de eer om Harvard Graduate School of Education te representeren op (internationale) congressen. Leuk feitje over Annette en haar gezin: van juni 2017 tot en met juli 2018 reisden zij met z'n viertjes de wereld rond en hadden dat jaar 86 t(huisjes) in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Wanneer je op haar account op Instagram @theflyingdutchfamily naar beneden scrolled, krijg je een kijkje in hun bijzondere avonturen.

Een reactie op “To iPad or not to iPad. That’s the question.

  1. Ik denk dat iedere vooruitgang goed is mits men er goed mee omgaat. Teveel is nooit goed en te weinig ook niet, dus de gulden middenweg en altijd vinger aan de pols!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: