Het leven van een mama gaat niet altijd over rozen

Ja I know. Ik ben een ster in het verspreiden van blije berichtjes. Sunny Side Up, #hetleveniseenfeestje en ladieladielala.

Aan al die heppiedepeppie blogs en postst is geen enkel woord gelogen en ik ben ook (in het) echt een positief, vrolijk en zeer gelukkig mens. What you read & see is what you get.

Maarrrrr. Om jullie te laten weten dat ook ik soms (of vaak) mezelf in moet houden om niet keihard WHHHAAAAAAAAA LAMEMETRUST!!! te schreeuwen, zo moe ben dat ik staand zou kunnen slapen, de reis van m’n bed helemaal naar de keuken beneden soms als een halve marathon voelt, het lijkt alsof er een orkaan door ons huis gewaaid is, dikke vette twijfels heb of ik het allemaal wel goed doe en mezelf wel eens op zou willen sluiten in de bezemkast.

Daar schaam ik mij niet voor. Het kan nu eenmaal niet altijd maar leuk en gezellig zijn. Het is ook gewoon keihard werken, heel weinig tijd voor jezelf en een organisatie waar je U tegen zegt. Dat mag ik van mezelf best vinden en geef dit eerlijk toe.

Zo. Ben er even niet. Dikke DOEI.

Wat ook scheelt is dat ik weet dat ik niet de enige ben. Zo goed als alle moeders ervaren vooral de eerste jaren met jonge kids als pittige tijden. Het leven is soms ook gewoon een zure bom. Dat hoort erbij en dat is oké.

De afgelopen maanden heb ik verschillende jonge moeders geïnterviewd die een burn-out of depressie ervaren of doorstaan hebben.

Wat al deze vrouwen gemeen hebben is dat zij de heftige momenten die het moederschap met zich meebrengen als falen ervaren. Zij mogen het van zichzelf niet oké vinden dat bij hen het zonnetje niet altijd schijnt.

Samen met deze topmama’s als ervaringsdeskundigen én Mom in Balance trainster Elles Janssen stelden wij deze 7 prachtige Mama-LevensLessen op. Deze tools kunnen hopelijk ook jou helpen om door zware momenten of periodes heen te komen.

7 Mama-LevensLessen, speciaal voor jou!

Les 1: Het leven als mama als pittig ervaren is heel heel heel normaal.

Je bent geen rare, je bent geen uitzondering, je bent niet zwak. Alle mama’s herkennen deze gevoelens. En: het komt goed. Echt waar. Het wordt steeds minder zwaar. Aldoende leert men.

Je bent niet alleen!

Les 2: Het hoeft allemaal niet perfect.

Je huis perfect schoon en opgeruimd? De perfecte gezonde maaltijd iedere dag? Perfect getimede eet-, badder-, tandenpoets- en slaaptijden? Je haren perfect in model? Altijd perfect op tijd komen? Perfect gelukkig zijn? Naar de buitenwereld laten lijken dat je alles perfect op orde hebt? WHO CARES?? Wie houd je voor de gek?? Van wie moet het allemaal zo perfect zijn? Wees lekker rebels en doe waar je zin in hebt. SCREW PERFECT!

Doe waar je je goed bij voelt. Perfect bestaat helemaal niet. Zolang je kind maar genoeg te eten, drinken en slaap krijgt én het een blij ei is doe jij het helemaal geweldig. Dat is de basis. De rest komt vanzelf. Of niet. En dat is ook goed.

Les 3: Slowwww down

Laat je vrije dagen zo leeg mogelijk. Plan geen 400 lunchafspraken in en je hoeft niet álle (kinder)verjaardagen af als jou dat te veel is. Bedenk ook goed welke vriendschappen je veel waard zijn en steek alleen daar je energie in. Je hebt nu eenmaal minder tijd te besteden aan sociale contacten en ook dat is heel normaal. De vrienden die dit begrijpen zijn je echte vrienden en die blijven. Wanneer je vooral de weekenden zo open mogelijk houdt is er ruimte voor spontane acties of uitjes waar jij en/of je gezin op dat moment zin in hebben.

Less is more. You need to slow down to be able to see, to feel, to hear, to taste and to smell the here and the now.

You need to slow down to be able to enjoy all these sensations, emotions, thoughts and feelings.  

It’s all good.

You’re all good.

-MOMspiration.nl-

Nee zeggen is ook oké. Voel je daar vooral niet schuldig over. Zeg gewoon dat het even niet uitkomt. Wie dat niet begrijpt heeft dikke vette pech en is blijkbaar jouw tijd en energie niet waard.

Les 4: Praat erover

Worstel jij met je gevoelens en kom je er zelf niet uit? Praat erover. Met je partner, een goede vriend(in), een familielid. Soms is hulp van buitenaf, dus iemand die niet zo dicht bij jou staat, fijner. Er zijn ontzettend veel kanjers die jou hierbij kunnen helpen. Ken je een vriendin die hulp heeft gehad en weet je dat zij goede ervaringen heeft met een bepaald persoon? Vraag om het telefoonnummer en maak een afspraak. Online een psycholoog of ander soort hulpverlener vinden die bij jou past kan natuurlijk ook!

Les 5: Zorg voor jezelf

Ook dat is zo herkenbaar. Iedereen heeft ontbeten behalve jij. Iedereen is aangekleed behalve jij. Het is even organiseren, maar oh zo belangrijk! (note to self: smeer een boterham. NU! Een reep chocolade is géén ontbijt.)

Zorg ervoor dat je minimaal eens per week iets helemaal voor jezelf doet waar je helemaal blij van wordt. Quality Time met jezelf. Mama-me-time. Zooooo fijn. En zooooo belangrijk. Voel je alsjeblieft niet schuldig, want je wordt er alleen maar een leuker mens en dus mama van. Gun het jezelf! Borstel dat mooie haar! Smeer een lippenstikkie op!

Lees meer hierover in het blog ‘Waar word JIJ BLIJ van?’ 

Les 6: Maak je niet druk om dingen of mensen die je toch niet kunt veranderen

Supermakkelijker gezegd dan gedaan. Maar het scheelt zo, zo, zoveel gedoe en irritatie. Het is zo zonde van je energie en tijd en alles. Yup, er zijn nu eenmaal vele acties van mensen die je totaal niet begrijpt. Yes, er zijn een hoop rotopmerkingen die jij of je naasten om de oren krijgen. En absoluut: er zijn talloze huishoudelijke klusjes (die was….) of babydingen (die luiers….) die niet jouw favoriete activiteit zijn.

Herhaal dan dit mantra:

It is what it is

Valt er niets aan een situatie of mens veranderen? Verander dan jouw reactie en houding. Daar heb je wel controle over.

Let it go, let it goooooooo

Serieus, dit scheelt zoooooveel. Het is echt een heerlijke flow waar je dan inkomt. LOVE that!

(En ik kan je vertellen dit enige training kost. Tijdens de 2,5 jaar dat wij ’s nachts amper sliepen moest dat loslaten van heel ver komen….)

Les 7: Weet dat achter de wolken de zon schijnt

Leer stap voor stap weer rustig aan te genieten. Begin klein en prent dit fijne gevoel in je hoofd, hart en rest van je lijf. Let the sunshine in! Heb je daarna weer een slecht moment. Laat het toe. Voordat je kunt lopen, moet je eerst kruipen. Dat je daarbij vaak valt en daarna weer opstaat, wankelt, weer valt en jezelf omhoog hijst hoort erbij. Dat helpt een stabiele basis te creëren. Je leert jezelf nu zo goed kennen en erkent je gevoelens.


En wat er op een gegeven moment dan gebeurt: je raakt in een heerlijk fijne flow. Een superchille geluksbasis waarbij je je door (bijna) niets of (bijna) niemand gek laten maken.

Behalve wanneer je kind van 1.00-6.00 uur ’s nachts huilt. En al 2 keer alles ondergespuugd heeft. En alleen rustig wordt wanneer je samen onder de douche staat. En je je zorgen maakt dat er niets ernstigs aan de hand is, want je hebt net een verschrikkelijk artikel met verschrikkelijke afloop gelezen op RTL.nl. En je vindt jezelf stom dat je je daar druk over gaat maken, want dat zou wel heel onwaarschijnlijk zijn. En je valt weer half in slaap. Mweehhhhhh.

#lifeofamom

 

#itsagoodthingtheyaresodamncute

img_5722

 

Over de schrijfster van dit artikel:

Annette de Graaf (32 jaar) is vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops, mama van dochters Jools (2,5) en Pippa (1) en woonachtig in Nieuw Vennep. Zij is naast lerares Nederlands en Engels op de Internationale School van Amsterdam ook eigenaresse van MOMspiration.nl; een blog voor (wannabe) heppie mama’s

Door te laten zien dat het leven veel leuker is met The Sunny Side Up inspireert zij moeders (en overige geïnteresseerden) om blij, gek, gezellig, genietend, luchtig, sportief, reizend, fashionable en gezond de dagen door te brengen.

Disclaimer

Annette blogt alleen over dingen die ze zelf meemaakt of producten die zij zelf (heeft) gebruikt. Zij geeft hierover ‘slechts’ haar persoonlijke mening.

img_4118

 

 

Gepubliceerd door

Annette de Graaf

Annette de Graaf (17 augustus 1983) richtte in februari 2015 MOMspiration.nl op: een positieve online community voor perfecte imperfecte moeders. In februari 2020 gaf ze het MOMspiration stokje over aan medebloggers Anouk & Marjolijn en ging zelf verder met The Flying Dutch Family. Op Instagram gebruikt ze deze naam ook en het leek haar overzichtelijker om vanaf nu onder één naam te opereren. Onder de naam The Flying Dutch Family houdt ze hetzelfde doel voor ogen: gezinnen inspireren om positief in het leven te staan. Annette is de vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops. Samen wonen zij sinds juli 2021 in Noorwegen en hebben zij twee dochters en een zoon: Jools (24 september 2013) en Pippa (31 maart 2015) en Sol (30 juli 2019). Zij werkt als juf op Haugesund International School en Thaddeus is hoofdtrainer bij CrossFit Verftet in Haugesund. Daarnaast runt ze haar bedrijf 'Opvoeden met een Growth Mindset' en schrijft een boek met dezelfde titel. Regelmatig heeft ze de eer om Harvard Graduate School of Education te representeren op (internationale) congressen. Leuk feitje over Annette en haar gezin: van juni 2017 tot en met juli 2018 reisden zij met z'n viertjes de wereld rond en hadden dat jaar 86 t(huisjes) in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Wanneer je op haar account op Instagram @theflyingdutchfamily naar beneden scrolled, krijg je een kijkje in hun bijzondere avonturen.

3 reacties op ‘Het leven van een mama gaat niet altijd over rozen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: