De zin en onzin van een (kinder)verjaardagsfeest(je)

Hoofdpijn, klotsende oksels, 400 cadeaus waarvan je geen idee hebt wie wat heeft gegeven en een enorme piepzooi in je huis. Dat is de situatie tijdens en na een (kinder)verjaardagsfeest(je).

En daar ben ik nu helemaal klaar mee. Het moet wel leuk blijven en dat is het vaak niet. Voor de gasten niet (te druk, geen of weinig tijd met de jarige doorgebracht en onwijs je best gedaan voor een cadeau + leuke verpakking, maar niemand die daarop gelet heeft), maar vooral voor de organisator is het eigenlijk helemaal geen feest (topdrukte als ober van ik-weet-niet-hoeveel gasten, tevergeefs proberen met iedereen een oprecht geïnteresseerd praatje te maken van minimaal 2 zinnen, in de gaten houden of die ene gast die alleen gekomen is het wel naar de zin heeft en een gesprekspartner heeft, je best doen om er zo dankbaar mogelijk uit te zien wanneer je cadeautjes ‘int’ terwijl je met 10 schuine ogen in de gaten houdt of je huis niet wordt afgebroken, kinderen elkaar niet in de haren vliegen, er geen glazen drinken omvallen, de cake niet in de gordijnen vliegt, de hapjes aangevuld moeten worden en/of er nieuwe gasten aankomen en tegelijkertijd blijven lachen).

Mwehhhhhhhhhhhhhh!!!!

En dus. Dus nu gaan we het voortaan compleet anders doen. Met ingang van komend weekend wanneer Jools 3 jaar wordt.

Hoe? Nou zo:

 1. SPLITSEN
  Misschien klinkt het suf, maar we hebben besloten om de gasten te ‘categoriseren’. De voornaamste reden hiervan is dat we dan meer q-time hebben en allemaal kunnen genieten van elkaars aanwezigheid. We hebben dus 3 keer een klein groepje uitgenodigd. Zaterdagochtend komen onze families die zichzelf ook prima kunnen bedienen = nice en na Pippa haar slaapje hebben we een borrel met een paar vrienden en hun kroost die even oud zijn en leuk met elkaar en onze meiden kunnen spelen. Zondagochtend gaan we appeltjes plukken van Jools haar eigen appelboom, taart eten, appelsap drinken en spelen in de speeltuin op Landgoed de Olmenhorst met weer andere vrienden van ons en Jools. Lekker low key én gezellig.
  Bonus 1: Kleinere groepjes = fijn voor de mensen zonder kids die anders gillllllllllend gek worden.
  Bonus 2: Kleinere groepjes = fijn voor mensen met (kleine) kinderen. Het is hierdoor namelijk een stuk overzichtelijker om je kind in de gaten te kunnen houden. Daarnaast gedragen gedragen kinderen zich over het algemeen ook beter wanneer het minder druk is.
 2. ‘T KEN OOK TE GEK
  Neem de voorbereidingen niet al te serieus. Je gasten zullen heus niet huilend en teleurgesteld naar huis gaan wanneer je huis niet tiptop in een bepaald thema gedecoreerd volgens de laatste trends, de hapjes en drankjes niet van de 5 sterren cateraar of jezelf waren, maar gewoon lekker zelf gekocht bij de Liddl of Appie, de jarige niet de nieuwste van de nieuwste kleding aan had en er geen fancy cadeautasjes mee naar huis worden meegegeven. Relaxxxxxxxxxx.
  Ook wat cadeautjes voor de jarige betreft: Het hoeft geen Million Dollar B’day te worden. Marktplaats en de Action hebben ook fantastische blijmakers. En kleine kinderen vinden vaak het uitpakken an sich al een feest.
 3. BEGIN OP TIJD
  Je kunt een paar weken voor de verjaardag rustig aan al wat cadeautjes, etenswaar of drank inslaan wanneer je dat al dan niet toevallig tegenkomt tijdens het shoppen. Zo verzamel je ruim op tijd al heel wat en hoef je de dag van te voren alleen nog maar wat laatste dingetjes te halen. Chilllllllll.
 4. VERGEET PINTEREST
  Gaat je kind trakteren op het kinderdagverblijf, school of weet-ik-veel-waar en heb je geen zin om van alles op de hals te halen? Een kant en klare traktatie of iets 1000x keer simpelers en minder spectaculairs dan alle mama’s voor jou hebben gedaan is ook helemaal oké. Het is geen wedstrijd. Zakjes chips worden ’s morgens vroeg minder gewaardeerd (en mag vaak ook niet), maar er is heus wel ergens ene gulden middenweg te vinden. Samen koekjes bakken en deze op een mooie schaal laten uitdelen bijvoorbeeld.

En toch stond ik vandaag in het winkelcentrum (Amstelveen Stadshart) met een bezweet en gepijnigd hoofd. Want ik wil eigenlijk toch wel een leuk nieuw setje kleren voor allebei de meiden kopen. Of toch niet? Of wel? Toch maar terughangen dat die geweldige jurkjes bij de Zara. En Mango. En H&M. En Bijenkorf. En WAT zullen we in vredesnaam voor Jools kopen als cadeau van ons??? Wat ze leuk zal vinden is het probleem niet, maar vooral waar zal ze vaak mee spelen? En wat is niet te belachelijk duur?

Mwehhhhhhhhhh + STOP.HOU.OP.

image1-2

Koffie. PLEASE.

En dus. Dus nu hebben we nieuwe schoenen voor haar verjaardag gekocht. Die zal ze vaak gebruiken, vindt ze vast mooi (want: zwart/roze Adidasjes met roze hartjes) en kunnen daarna weer door naar zusje. En 2 klik-armbandjes van Disney Princess Sophia voor 39 cent per stuk gevonden onderin een bak met prijsknallers. Ingepakt en wel door de lieve mevrouw van de Bart Smit. Eentje voor Jools en eentje voor zusje Pippa (want dat je broertje of zusje op zo’n dag ook een beetje jarig is en een klein cadeautje krijgt heb ik van m’n eigen mama en papa meegekregen en houd ik graaaaaag in ere). Tel daar ballonnen, een feestmuts en taartjesontbijt op bed bij op en haar verjaardag zaterdag kan niet mooier beginnen. Toch???

Benieuwd hoe jullie dat doen, mama’s! Hoe houden jullie verjaardagsfeestjes leuk voor jezelf en je gasten?

Over de schrijfster van dit artikel

Annette de Graaf (33 jaar) is vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops, mama van dochters Jools (2,5) en Pippa (1) en woonachtig in Nieuw Vennep. Zij is naast lerares Nederlands en Engels op de Internationale School van Amsterdam ook eigenaresse van MOMspiration.nl; een blog voor (wannabe) heppie mama’s

Door te laten zien dat het leven veel leuker is met The Sunny Side Up inspireert zij moeders (en overige geïnteresseerden) om blij, gek, gezellig, genietend, luchtig, sportief, reizend, fashionable en gezond de dagen door te brengen.

Disclaimer

Annette blogt alleen over dingen die ze zelf meemaakt of producten die zij zelf (heeft) gebruikt. Zij geeft hierover ‘slechts’ haar persoonlijke mening.

img_4118

Gepubliceerd door

Annette de Graaf

Annette de Graaf (17 augustus 1983) richtte in februari 2015 MOMspiration.nl op: een positieve online community voor perfecte imperfecte moeders. In februari 2020 gaf ze het MOMspiration stokje over aan medebloggers Anouk & Marjolijn en ging zelf verder met The Flying Dutch Family. Op Instagram gebruikt ze deze naam ook en het leek haar overzichtelijker om vanaf nu onder één naam te opereren. Onder de naam The Flying Dutch Family houdt ze hetzelfde doel voor ogen: gezinnen inspireren om positief in het leven te staan. Annette is de vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops. Samen wonen zij sinds juli 2021 in Noorwegen en hebben zij twee dochters en een zoon: Jools (24 september 2013) en Pippa (31 maart 2015) en Sol (30 juli 2019). Zij werkt als juf op Haugesund International School en Thaddeus is hoofdtrainer bij CrossFit Verftet in Haugesund. Daarnaast runt ze haar bedrijf 'Opvoeden met een Growth Mindset' en schrijft een boek met dezelfde titel. Regelmatig heeft ze de eer om Harvard Graduate School of Education te representeren op (internationale) congressen. Leuk feitje over Annette en haar gezin: van juni 2017 tot en met juli 2018 reisden zij met z'n viertjes de wereld rond en hadden dat jaar 86 t(huisjes) in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Wanneer je op haar account op Instagram @theflyingdutchfamily naar beneden scrolled, krijg je een kijkje in hun bijzondere avonturen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: