Opvoeden? Moeilijk man!

Wanneer je nog geen kids hebt en om je heen ouders met hun kinderen bezig ziet denk/zeg je: “Nouuuu, zo doe je dat toch niet? Zo gaan wij dat later echt noooooit doen als wij kinderen hebben!” Of: “Ja, kijk zo, dat zijn pas echt goede ouders. Zo gaan wij dat ook doen later.” 

Ja, dat soort dingen zeiden vriendlief en ik ook tegen elkaar.

Toen.

Little did we know……

Want nu. Nu zijn wij zelluf ouders. Van die ouders die maar wat doen. Zoals iedereen dat dus doet. Geen idee of wat wij doen goed is. Want weten wij veel. Wij hebben dit ook nog nooit eerder gedaan. Hier kun je je onmogelijk op voorbereiden.

Wel hebben we gegluurd bij de buren. Maarrrrrr mama zijn is compleet andere koek dan vanaf de zijlijn meekijken naar een ander. En de meerdere pedagogische opleidingen die ik gevolgd heb zijn alleen maar handig op m’n werk. Mama zijn is compleet andere koek dan andermans kinderen begeleiden. Op school zijn ze ook vaak veel voorbeeldiger dan thuis!

d50b7fe39ac4183084bc1aadf4dd346c

En dan? Hoe doe je ‘maar wat’? Waar begin je met beginnen van het ‘maar wat te doen’?

Wij gaan voor een soort combinatie van verstand en gevoel: dat zijn in Huize Knops-de Graaf de ingrediënten voor onze opvoedtechnieken en tactieken. En daarbij heel veel Trial. En Error. En Trial. En Error. Net wanneer je denkt dat je DE manier gevonden hebt, werkt dat de volgende dag (of het volgende uur) weer totaal averechts.

Na bijna 3 jaar ouders te zijn weten we nog LANG LANG LANG LANG LANG niet alles. Maar… We vinden wel steeds meer onze eigen weg in het groter brengen van onze 2 guppies van dus bijna 3 en 1,5 jaar. Voor diegenen die daar nog weinig balans in hebben weten te vinden, misschien heb je wat aan deze 3 tips?

 • STRUCTUUR & REGELMAAT
  Communiceer duidelijk wat wel en niet mag. Zorg ervoor dat jij en je partner op 1 lijn liggen en dit duidelijk aan je kinderen laten merken. Of dit nu te maken heeft met aan tafel blijven zitten wanneer nog niet iedereen klaar met eten is, wel of niet een koekje, wat ze in de supermarkt wel of niet mogen kopen, in je eigen bed slapen, wat ze in de winkel of iemand anders zijn huis wel en niet mogen aanraken of pakken, tanden poetsen of nog éééééén filmpje op de iPad: Houd je aan wat er van te voren afgesproken is en wees hier duidelijk in.
  Je zou het misschien niet verwachten, maar kinderen zijn hier enorm bij gebaat. Wanneer je dit goed volhoudt, zullen er veel minder discussies ontstaan over wat wel en niet mag. Kinderen weten dan dat ze toch geen energie hierin hoeven te stoppen, omdat ze toch niet winnen.
  Het is echt een potje investeren en dit gaat met vallen en opstaan. Natuurlijk zul je wel eens toegeven aan aanhoudend gezeur/geschreeuw/gekrijs of wanneer ze het heeeeel heeeeel heeeeel poeslief aan je vragen of ze alsjealsjealsjeblieft nog een koekje mogen. Mensen, dit is moeilijk! Maar houd vol. Denk aan de lange termijn. Het is een soort training die echt z’n vruchten zal afwerpen. En wanneer je dat merkt ben je het strenge regime zo dankbaar!
 • LAAT JE NIET GEK MAKEN DOOR ANDERE OUDERS EN MAAK ANDERE OUDERS NIET GEK
  Doe vooral wat bij jou past. Kijk goed naar je eigen kind. Hoe een ander zijn of haar kind opvoedt is altijd anders dan hoe jij dat doet.
  Laat een ander ook vooral doen wat bij hem of haar en zijn of haar kind past. Natuurlijk denk je regelmatig: Dat is veel te soft, dat is veel te streng, dat is zielig, dat is raar, etc, etc. Maar hé! Laat diegene lekker doen hoe hij of zij denkt wat goed is. Ook zij doen hun beste best.
  Het is allemaal goed. Zolang het uit liefde komt.
 • VERSTERK WOORDEN MET DADEN
  Hartstikke leuk wanneer je jouw kinderen leert om niet te schelden, niet te schreeuwen, nieuwe dingen te proeven, op te ruimen waar je mee klaar bent, te luisteren wanneer een ander praat, positief, lief en respectvol te zijn, tijd te nemen voor elkaar, etc, etc. Maarrrrrr doe je dat zelf ook allemaal?
  BE THE CHANGE THAT YOU WANT TO SEE IN YOUR CHILDREN
  Leuk al die woorden, maar kinderen leren veel meer van wat ze zien en beleven. Zorg ervoor dat jij het juiste voorbeeld geeft.
  119022-parentingquotesoneofthemo
 • VRAAG HULP
  Heb je vrienden met kinderen in dezelfde leeftijd of juist wat ouder? Vraag hen hoe zij door ‘deze fase’ heen zijn gekomen.
  Voorbeeld: Onze dochter Pippa Mae (1,5 jaar) wil alleen maar als een kleine koala bij mama op schoot of in de armen. We worden er allemaal nogal gek van, want zo kun je verder niets anders. En wanneer ik haar op de grond zet of even wegloop dan schreeuwt/gilt/krijst ze de boel bij elkaar alsof ze vreselijk gemarteld wordt. Deze ‘fase’ (I HOPE) duurt al behoorlijk lang…. HELLUP!!!! 

 

Heb je nog andere toptips waarvan je denkt dat ze handig zijn voor andere ouders? Deel ze. PLEASE!!!

Over de schrijfster van dit artikel

Annette de Graaf (33 jaar) is vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops, mama van dochters Jools (2,5) en Pippa (1) en woonachtig in Nieuw Vennep. Zij is naast lerares Nederlands en Engels op de Internationale School van Amsterdam ook eigenaresse van MOMspiration.nl; een blog voor (wannabe) heppie mama’s

Door te laten zien dat het leven veel leuker is met The Sunny Side Up inspireert zij moeders (en overige geïnteresseerden) om blij, gek, gezellig, genietend, luchtig, sportief, reizend, fashionable en gezond de dagen door te brengen.

Disclaimer

Annette blogt alleen over dingen die ze zelf meemaakt of producten die zij zelf (heeft) gebruikt. Zij geeft hierover ‘slechts’ haar persoonlijke mening.

img_4118

Gepubliceerd door

Annette de Graaf

Annette de Graaf (17 augustus 1983) richtte in februari 2015 MOMspiration.nl op: een positieve online community voor perfecte imperfecte moeders. In februari 2020 gaf ze het MOMspiration stokje over aan medebloggers Anouk & Marjolijn en ging zelf verder met The Flying Dutch Family. Op Instagram gebruikt ze deze naam ook en het leek haar overzichtelijker om vanaf nu onder één naam te opereren. Onder de naam The Flying Dutch Family houdt ze hetzelfde doel voor ogen: gezinnen inspireren om positief in het leven te staan. Annette is de vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops. Samen wonen zij sinds juli 2021 in Noorwegen en hebben zij twee dochters en een zoon: Jools (24 september 2013) en Pippa (31 maart 2015) en Sol (30 juli 2019). Zij werkt als juf op Haugesund International School en Thaddeus is hoofdtrainer bij CrossFit Verftet in Haugesund. Daarnaast runt ze haar bedrijf 'Opvoeden met een Growth Mindset' en schrijft een boek met dezelfde titel. Regelmatig heeft ze de eer om Harvard Graduate School of Education te representeren op (internationale) congressen. Leuk feitje over Annette en haar gezin: van juni 2017 tot en met juli 2018 reisden zij met z'n viertjes de wereld rond en hadden dat jaar 86 t(huisjes) in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Wanneer je op haar account op Instagram @theflyingdutchfamily naar beneden scrolled, krijg je een kijkje in hun bijzondere avonturen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: