To iPad or Not To iPad

Bestaan ze nog? Ouders die geen gadgets inzetten om even te genieten van wat pais en vree? Waar ‘vroegah’ nog een soort van taboe op rustte, is nu een algemeen begrip geworden. 

Het eerste wat onze jongste dochter Pippa (1,5 jaar) vanochtend  om 6.30 uur vanuit haar bedje riep was: “Mama!  Na beneje toe?! Casperemma kijken?!” Op die momenten vraag ik mij af of ik haar niet teveel ‘screen-time’ heb gegeven dat ze zelfs bij het wakker worden al gelijk aan Netflix denkt. Tijd om eens vanaf een afstandje te beoordelen in hoeverre het iPad/computer/telefoon-gebruik bij ons thuis nog ‘gezond’ is.

img_7280
“Mama?? Emma kijken?!”

Voor wie niet (zoals wij) het complete Netflix Kids aanbod uit zijn hoofd kent: Casper en Emma is een schattige (Noorse) kinderserie waar Jools & Pippa heel, heel graag naar kijken. En dan hetzelfde filmpje nog een keer en nog een keer en nog een keer. Het leuke van deze serie is dat de meiden er veel van leren en de leuke liedjes uit volle borst meezingen. Er zijn nog veel meer leerzame en leuke series te bekijken en daar zijn wij als ouders hartstikke blij mee.

img_7208
Een andere Netflix favoriet: Gaspard & Lisa

Maarrrrr…. We willen niet dat ze de hele dag aan dat schermpje geplakt zitten natuurlijk. Ongemerkt sluipt er behoorlijk wat tijd online voorbij.

Dusssss…. Proberen we de tijd die onze little ladies op/onder/voor/achter/in/met elektronische shizzle doorbrengen enigszins te beperken en zoveel mogelijk aan te moedigen meer ‘gewoon’ te spelen.

Een wat langere tijd zelf kunnen spelen (met of zonder speelgoed) gaat niet vanzelf en vergt echt wat training. Door samen lekker vaak boeken te lezen, te knutselen, muziek te maken, te dansen, verhalen te verzinnen, te klimmen, gymmen en rollenspellen te spelen geven we de kids mee welke soort leukigheden er allemaal te doen zijn. Op den duur leren ze dit ook te doen zonder papa of mama. Daardoor is de iPad, waarop zelf spelen en kijken wel gemakkelijk gaat, dus niet echt meer ‘nodig’.

Lees ook ‘Hoe speel je goed met (of zonder) speelgoed?’ 

Het is eigenlijk net als met snoep en chips. Door dit alleen aan te bieden op speciale momenten is het echt een speciaal iets. Jools heeft het nóg over het feit dat ze vorige week bij korfbal limonade en een zakje snoep had gekregen en dit samen met haar grote vriendin Jet had gedeeld. Zo schattig!

Nu mogen ze wel vaker op de iPad dan dat ze snoep krijgen, maar het principe is hetzelfde. We willen er geen gewoonte van maken dat ze alleen afgesloten van de buitenwereld naar een scherm aan het staren zijn. De momenten dat we de meiden toelaten om filmpjes te kijken of spelletjes te spelen (Squla is leuk!) is meestal wanneer we er even ‘zeker’ van willen zijn dat ze zichzelf vermaken tijdens bijvoorbeeld het voorbereiden van een maaltijd, we iets voor ons werk moeten doen, op zondagochtend lekker onder een blankie met z’n viertjes een film willen kijken OF even geen puf hebben om iets anders te verzinnen.

img_4452
Uhhhhh OF op dit soort momenten….. Dan heet ik zooooveel waarde aan het bestaan van de laptop en iPad en telefoon en tv.

Vanochtend toen we voor 7.30 uur de deur uit moesten en ik nog allerlei dingen klaar moest maken + zetten, koppies kammen + kappen en mondjes voeren bleek Netflix voor 10 minuutjes DE perfecte oplossing. Hoppakee: Iedereen blij, mooi én op tijd de deur uit!

img_7281

BOTTOM LINE:

 > Geniet, maar kijk met mate <

We ALL LOVE dat schermpje van plezier. We zouden heus wel zonder kunnen (beweren we), maar het is op zekere momenten gewoon ontzettend chill. En chill = top!

Wat zijn de favorieten van jullie kids op Netflix of YouTube??

Dit zijn die van Jools & Pippa:

  1. Casper & Emma
  2. Doc McStuffins
  3. Hulyan Maya (YouTube kanaal van een vader die samen met z’n kids speelgoed uitpakt en uitprobeert. Don’t ask….!)
  4. Emily Tube (Ook zoiets op YouTube…)
  5. Gaspard & Lisa
  6. Allerlei idiote videos waarbij speelgoed wordt getoverd uit klei, jelly of knikkers….
  7. Peppa Pig
  8. Sien van Sellingen
  9. Word Party
  10. Mees Kees (de 2 films)

Grappig weetje: Wij hebben geen tv in de woonkamer en dat vinden we ZO fijn! Het nodigt uit om meer te kletsen en spelen. We zouden nooit meer anders willen. Lijkt dat jou wat?

Ohhhhh en dit te schattige filmpje van vanochtend MOET ik gewoon even met je delen…. Gekke cuties!

 

Over de schrijfster van dit artikel:

Annette de Graaf (33 jaar) is vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops, mama van dochters Jools (3) en Pippa (1,5) en woonachtig in Nieuw Vennep. Zij is naast lerares Nederlands en Engels op de Internationale School van Amsterdam ook eigenaresse van MOMspiration.nl; een blog voor (wannabe) heppie mama’s

Door te laten zien dat het leven veel leuker is met The Sunny Side Up inspireert zij moeders (en overige geïnteresseerden) om blij, gek, gezellig, genietend, luchtig, sportief, reizend, fashionable en gezond de dagen door te brengen. Maarrrr het is ook oké om soms even keihard te klagen. Hoort er ook bij! Zolang het niet te lang duurt….

Disclaimer

Annette & Tessa bloggen alleen over dingen die ze zelf meemaken of producten die zij zelf (hebben) gebruikt. Zij geven hierover ‘slechts’ hun persoonlijke mening.

img_2497

Gepubliceerd door

Annette de Graaf

Annette de Graaf (17 augustus 1983) richtte in februari 2015 MOMspiration.nl op: een positieve online community voor perfecte imperfecte moeders. In februari 2020 gaf ze het MOMspiration stokje over aan medebloggers Anouk & Marjolijn en ging zelf verder met The Flying Dutch Family. Op Instagram gebruikt ze deze naam ook en het leek haar overzichtelijker om vanaf nu onder één naam te opereren. Onder de naam The Flying Dutch Family houdt ze hetzelfde doel voor ogen: gezinnen inspireren om positief in het leven te staan. Annette is de vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops. Samen wonen zij sinds juli 2021 in Noorwegen en hebben zij twee dochters en een zoon: Jools (24 september 2013) en Pippa (31 maart 2015) en Sol (30 juli 2019). Zij werkt als juf op Haugesund International School en Thaddeus is hoofdtrainer bij CrossFit Verftet in Haugesund. Daarnaast runt ze haar bedrijf 'Opvoeden met een Growth Mindset' en schrijft een boek met dezelfde titel. Regelmatig heeft ze de eer om Harvard Graduate School of Education te representeren op (internationale) congressen. Leuk feitje over Annette en haar gezin: van juni 2017 tot en met juli 2018 reisden zij met z'n viertjes de wereld rond en hadden dat jaar 86 t(huisjes) in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Wanneer je op haar account op Instagram @theflyingdutchfamily naar beneden scrolled, krijg je een kijkje in hun bijzondere avonturen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: