Waarom ik WEL ga stemmen en jou vraag om dat alsjeblieft ook te doen.

Vroegah. Toen ik net 18 geworden was en stemmen ontzettend stoer voelde, was er nog geen enkele twijfel over wel of niet te gaan stemmen. Onder de positieve invloed van mijn ouders stemde ik de eerste jaren wanneer mij daarom gevraagd werd. En volgens de familietraditie op de PvdA. Waarom precies? Geen enkel idee. Het hoorde er gewoon bij en het klonk logisch wat mijn ouders vertelden over waar deze partij voor stond. Pogingen om mijzelf te verdiepen in de programma’s van andere partijen liepen steevast nergens op uit, want na een paar minuten luisteren of lezen was mijn boog nog verre van gespannen. Poli-Bla-Bla-Tiek vond ik het en het leek mij allemaal wel prima zo. Wat uiteindelijk leidde naar totale desinteresse. De laatste jaren kan ik mij niet eens meer herinneren gestemd te hebben tijdens welke verkiezingsperiode dan ook. Ja, voor de VIVA400 Awards. Telt dat ook?

Dit jaar ga ik morgen, op 15 maart, wel stemmen. Zeker weten. Gedreven door een behoorlijk bijzondere reden. Het zit namelijk zo: Ik ben bang. Bang voor een ‘Amerika Déjà Vu’. Bang dat er veel racistische, kortzichtige mensen met weinig hersencellen naar de stembus gaan om op de PVV te stemmen. Bang dat mensen met ook maar een beetje gezond verstand, respect en inlevingsvermogen hun stem verloren laten gaan. Bang dat een haatzaaiende, agressief overkomende partij in ons lieve, mooie, open-minded, multiculturele, gastvrije en fijne Nederlandje veel te veel stem zal krijgen.

>De ‘minder, minder, minder’-uitspraken waren een triest dieptepunt. Het feit dat deze partij hele bevolkingsgroepen in Nederland uitsluit en de rechterlijke macht schoffeert vind ik veel en veel te ver gaan.<

Het uitspreken van de naam van de lijsttrekker van deze partij en de partij zelf voelt bijna als in een Harry Potter boek: ‘Hij Die Niet Genoemd Mag Worden.’ Zoveel angst roept deze man in mij op. Stel je toch eens voor dat hij en zijn partij veel zetels zullen winnen. Stel je toch eens voor dat hij minister president wordt. Wat geeft dat voor boodschap af aan de rest van de wereld? Laat hem alsjeblieft NOOIT ons land vertegenwoordigen.

Alsjeblieft. Lieve mensen MET meer dan 1 hersencel. Stem ook morgen. Op een niet-haatdragende partij. CDA, PvdA, D66, VVD, Groen Links of SP. Desnoods op 50Plus (waar ik zelf verrassend veel overeenkomsten mee bleek te hebben na het invullen van de stemwijzer ;-)!).

Ik stem morgen dus. En ik stem voor Mark. Waarom?

 • Omdat ik vind dat hij het goed heeft gedaan de afgelopen 7 jaar. Ik vind hem een goed boegbeeld.
 • Een van de tofste dingen is dat hij iedere week lesgeeft op een VMBO-school in Den Haag: Maatschappijleer, met veel uitleg over de politiek.
 • En dat hij altijd optimistisch blijft. En respectvol.
 • En dat hij wil zorgen voor extra uitgaven aan defensie, veiligheid, ouderenzorg en een grote belastingverlaging voor alle werkenden als hij mag doorregeren.
 • Hij wil dat alle verpleeghuizen in Nederland net zo goed worden als de allerbeste verpleeghuizen. En hij is bereid om daar 2 miljard euro voor uit te trekken.
 • Het kabinet olv Mark heeft het Energieakkoord gesloten, waardoor Nederland de komende jaren flink investeert in duurzaamheid.
 • Samenleven is meer dan alleen wetten. Het gaat vooral over wie we zijn. Over hoe we ons gedragen. Mark Rutte begrijpt dat en spreekt zich daar dus vaak over uit.
 • Geweld en bedreigingen accepteert de VVD niet. Van de politieagent tot de burgemeester en van de ambulancebroeder tot de conducteur: ze moeten hun werk kunnen doen zonder de angst een klap te krijgen of bespuugd te worden. In Nederland houden we onze handen thuis, ook als we een verschil van mening hebben.
 • Nederland is een open, vrije en democratische samenleving en dat moet zo blijven. Mark Rutte wil dat beschermen.
 • Volgens de VVD moet het voor bedrijven nog eenvoudiger worden om mensen aan te nemen. Zoveel mogelijk mensen aan het werk!
 • Na moeilijke jaren van hervormingen en bezuinigingen is er nu ruimte voor lagere belasting. De VVD wil in totaal 10 miljard aan belastingverlagingen.
 • Nederland is als klein landje koploper op veel terreinen. Dat moeten we blijven! Dus moeten we blijven doen waar we goed in zijn: bijzondere dingen uitvinden, bedenken en maken. De VVD wil hierin blijven investeren.
 • Mark Rutte heeft 7 jaar lang bewezen een geweldige onderhandelaar te zijn. O.a. tijdens de economische crisis met werkgevers, tijdens de vluchtelingencrisis met Turkije en ook tijdens talloze handelsreizen. In deze tijd kan dat van doorslaggevend belang zijn.
 • De VVD vindt dat in Nederland geen plaats is voor onverdraagzaamheid. Wie onze vrije samenleving niet respecteert, hoort hier niet thuis.
 • Als je je werk verliest of ziek wordt, kun je op Nederland rekenen. Het sociale vangnet dat we in Nederland hebben, houden we overeind. Door maatregelen die de afgelopen jaren getroffen zijn kan dat ook!
 • Mensen in nood moeten geholpen worden. Hij gelooft dat je dat het best kunt doen in hun eigen regio, dicht bij het huis en de mensen die ze plotseling moesten verlaten.
 • Kinderen verdienen het beste onderwijs. Een cliché? Kijk eens naar de rest van de wereld. Top onderwijs is niet vanzelfsprekend. Mark vindt dat je daar voortdurend aandacht aan moet besteden.
 • Mark Rutte is ontzettend trots op al die mensen die zich als mantelzorger bekommeren om hun geliefden. Gemeenten moeten hen ondersteunen als dat nodig is.
 • Ennnnn omdat hij sowieso niet gaat regeren met de PVV!

En ja. Het is maar 1 stem. Maarrrrr wanneer die van jou daar ook bij komt, is dat al verdubbeld. En wanneer alle lezers van MOMspiration’s blogs dat doen zijn dat er ruim 20.000. Ik ga er tegelijkertijd maar even vanuit dat onze lezers toch wel meer dan 1 hersencel bevatten, dus dan moet het goed komen met het maken van de juiste keuze.

Samen staan wij sterk!

Dus. Stem jij morgen ook??

Over de schrijfster van dit artikel:

Annette de Graaf (33 jaar) is vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops, mama van dochters Jools (3,5) en Pippa (2) en woonachtig in Nieuw Vennep. Zij is naast lerares Nederlands en Engels op de Internationale School van Amsterdam ook eigenaresse van MOMspiration.nl; een blog voor (wannabe) heppie mama’s
Door te laten zien dat het leven veel leuker is met The Sunny Side Up inspireert zij moeders (en overige geïnteresseerden) om blij, gek, gezellig, genietend, luchtig, sportief, reizend, fashionable en gezond de dagen door te brengen. Maarrrr het is ook oké om soms even keihard te klagen. Hoort er ook bij! Zolang het niet te lang duurt….

Annette en haar gezinnetje verhuizen 28 juni 2017 voor 14 maanden naar Zuid Afrika om o.a. vrijwilligerswerk te gaan doen. En natuurlijk om lekker veel van dit bizar mooie land te zien en beleven.

Disclaimer

Annette & haar collega Tessa bloggen alleen over dingen die ze zelf meemaken of producten die zij zelf (hebben) gebruikt. Zij geven hierover ‘slechts’ hun persoonlijke mening.

IMG_7784

Gepubliceerd door

Annette de Graaf

Annette de Graaf (17 augustus 1983) richtte in februari 2015 MOMspiration.nl op: een positieve online community voor perfecte imperfecte moeders. In februari 2020 gaf ze het MOMspiration stokje over aan medebloggers Anouk & Marjolijn en ging zelf verder met The Flying Dutch Family. Op Instagram gebruikt ze deze naam ook en het leek haar overzichtelijker om vanaf nu onder één naam te opereren. Onder de naam The Flying Dutch Family houdt ze hetzelfde doel voor ogen: gezinnen inspireren om positief in het leven te staan. Annette is de vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops. Samen wonen zij sinds juli 2021 in Noorwegen en hebben zij twee dochters en een zoon: Jools (24 september 2013) en Pippa (31 maart 2015) en Sol (30 juli 2019). Zij werkt als juf op Haugesund International School en Thaddeus is hoofdtrainer bij CrossFit Verftet in Haugesund. Daarnaast runt ze haar bedrijf 'Opvoeden met een Growth Mindset' en schrijft een boek met dezelfde titel. Regelmatig heeft ze de eer om Harvard Graduate School of Education te representeren op (internationale) congressen. Leuk feitje over Annette en haar gezin: van juni 2017 tot en met juli 2018 reisden zij met z'n viertjes de wereld rond en hadden dat jaar 86 t(huisjes) in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Wanneer je op haar account op Instagram @theflyingdutchfamily naar beneden scrolled, krijg je een kijkje in hun bijzondere avonturen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: