Er is er BIJNA één jarig, hoera hoera?

Vraag aan een moeder hoe zij zich voelt voor, tijdens en na de verjaardag van haar kind(eren) en de kans is GROOT dat zij zegt: druk & gestrest. Wat vinden jullie daar nou van? Hoort het er nu eenmaal bij? Of kan het ook anders? Ik zeg van wel. Neem deze tips in acht en ook jij zult genieten van de gezellig voorpret, de dag(en) zelf én hoeft niet een week bij te komen van alle festiviteiten. 

TIP 1
Zolang je kind nog niet eens het woord ‘verjaardag’ uit kan spreken hoef je je echt niet zo uit te sloven op gebied van traktaties, professionele themafeesten en vrachtwagens vol cadeaus. Ook niet trouwens wanneer je kind al wat ouder is, maar dan heb je wel meer kans dat ze er überhaupt iets van meekrijgen. Voor (hele) jonge kindjes is meer dan normaal al snel veel te veel:
Een meer dan normaal aantal mensen om het kind heen  = overdosis aandacht
Een meer dan normaal aantal cadeaus = je kind weet niet wat het ermee aanmoet. Vaak zijn de allerkleinste ukkies nog het meest blij met het cadeaupapier.

TIP 2
Om bovenstaande situatie -wat betreft een hok vol gasten- te voorkomen kun je 2 dingen doen:
– Spreid je gasten uit over verschillende dagen. Wij doen bijvoorbeeld: Zaterdagmiddag na het slaapje komen de 4 opa’s en oma’s, 4 ooms en tantes en 3 neefjes. Vorig jaar deden we dit ook zo en het was erg fijn om tijd en aandacht te hebben voor elkaar. Nergens een sprankje stress te bekennen!

11202855_1155588334471700_7515826253852523612_n
Op zondagmiddag na het slaapje gaan we wat drinken en een taartje eten bij Langs Berg en Dal (=geen troep voor ons en je wordt bediend) met een wat vriendjes en vriendinnetjes van Pippa. Hier komt zo goed als geen voorbereiding aan te pas en is leuk voor iedereen!
-Kies je gasten zorgvuldig uit. Voor wie is het echt leuk om te komen en met welke kindjes speelt Pippa (in dit geval) regelmatig = kent ze dus ook echt? Is het voor de volwassen gasten ook nog overzichtelijk en gezellig om samen aan tafel te zitten? + Wanneer een groep te groot is kom je zelf als organisator aan geen normaal gesprek toe. Misschien wat vluchtig socializen, maar that’s it.
-Zijn er kindjes in jouw vriendengroep die ongeveer gelijktijdig jarig zijn? Vier het dan samen! Wij gingen vorig jaar voor de verjaardag van Pippa en Bo (die 3 weken schelen) met onze vriendinnengroep naar Johanna’s Hof in Castricum. Groot succes!

TIP 3
Om bovenstaande situatie -wat betreft veel te veel cadeaus- te voorkomen kun je dit doen:
– Vraag een bon voor een leuk uitje naar de dierentuin, een pretpark of tof kind-vriendelijk restaurant.
– Vraag een kleding- of schoenenbon (kun je altijd wel gebruiken!)
– Vraag een fotoalbumbon (van Albelli, Fotofabriek of Hema) –> Geeft een schop onder je kont om eindelijk die 4 miljoen foto’s van je computer in een album te zetten!
– Vraag om een groepscadeau (wat te duur zou zijn voor 1 persoon) waarvan je zeker weet dat je kind superblij mee zal zijn. Hieronder vind je wat grotere cadeaus waar onze meiden nog iedere dag helemaal heppie mee zijn:

 

Voor ons is het momenteel helemaal lastig om cadeautjes te bedenken voor Pippa haar verjaardag, aangezien we al ZOVEEL hebben én we 28 juni voor 14 maanden naar Zuid Afrika vertrekken. Dan kunnen we maar 4 koffers en wat handbagage meenemen. Grote dingen zullen we dan achter moeten laten in een opslag of voor een jaar uitlenen aan iemand die dat leuk vindt. Gelukkig is Pippa (samen met zus Jools) een echte knutselkont en komen verf-,plak-, scheur- en kleurcadeaus wel op voor die tijd. OF nemen we mee als vermaak in het vliegtuig.

TIP 4
Om bovenstaande situatie -wat traktatiestress- te voorkomen kun je dit doen:
– Vraag de leidsters van het kinderdagverblijf of de juf op school wat een geschikte traktatie is voor kinderen van deze leeftijd. Pippa’s juffies raadden Danoontjes aan, waar ik zelf echt niet aan gedacht had! Bij Zeeman heb ik veertjes gehaald, bij Action kopen we nog wat oogjes, we plakken er een rood snaveltje op en de Paaskuikens zijn onnnnn! (hoop ik…)
Vorig jaar toen ze 1 jaar werd hebben we soepstengels met daaromheen een aardbeiveter getrakteerd. Bloempotje versierd met wat veertjes en het zag er nog vrolijk uit ook:
12933109_1153797704650763_3732439418180523150_n

Een mand met een slinger eromheen is ook al snel enorm feestelijk. Zelfgebakken koekjes erin en ge hebt een zeer trotse jarige Jet. Dit was Jools toen ze 3 jaar werd in september 2016.

IMG_0330.JPG

Conclusie: Het Oer-Hollandse gezegde

Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg

lijkt in dit geval (of eigenlijk wel heel veel vaker) helemaal van kracht. Blijf daaraan denken wanneer jezelf weer eens in het zweet werkt 😉

= note to self!

 

liefs,

Annette

PS: Ohhhhh wat heb ik vandaag een toffe dag gehad tussen de Keukenhofse blommekes met m’n eigen twee blommekes. Later deze week volgt een uitgebreid blog hierover INCLUSIEF vrolijke en fleurige Paas-knutseltips om je tafel er tijdens de Paasdagen Paasbest uit te laten zien. Iets met schelpen, verf, vorken en bloemen… Leuk leuk!

 

Over de schrijfster van dit artikel:

Annette de Graaf (33 jaar) is vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops, mama van dochters Jools (3,5) en Pippa (2) en woonachtig in Nieuw Vennep. Zij is naast lerares Nederlands en Engels op de Internationale School van Amsterdam ook eigenaresse van MOMspiration.nl; een blog voor (wannabe) heppie mama’s
Door te laten zien dat het leven veel leuker is met The Sunny Side Up inspireert zij moeders (en overige geïnteresseerden) om blij, gek, gezellig, genietend, luchtig, sportief, reizend, fashionable en gezond de dagen door te brengen. Maarrrr het is ook oké om soms even keihard te klagen. Hoort er ook bij! Zolang het niet te lang duurt….

Annette en haar gezinnetje verhuizen 28 juni 2017 voor 14 maanden naar Zuid Afrika om o.a. vrijwilligerswerk te gaan doen. En natuurlijk om lekker veel van dit bizar mooie land te zien en beleven.

Disclaimer

Annette & haar collega Tessa bloggen alleen over dingen die ze zelf meemaken of producten die zij zelf (hebben) gebruikt. Zij geven hierover ‘slechts’ hun persoonlijke mening.

IMG_8155

Gepubliceerd door

Annette de Graaf

Annette de Graaf (17 augustus 1983) richtte in februari 2015 MOMspiration.nl op: een positieve online community voor perfecte imperfecte moeders. In februari 2020 gaf ze het MOMspiration stokje over aan medebloggers Anouk & Marjolijn en ging zelf verder met The Flying Dutch Family. Op Instagram gebruikt ze deze naam ook en het leek haar overzichtelijker om vanaf nu onder één naam te opereren. Onder de naam The Flying Dutch Family houdt ze hetzelfde doel voor ogen: gezinnen inspireren om positief in het leven te staan. Annette is de vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops. Samen wonen zij sinds juli 2021 in Noorwegen en hebben zij twee dochters en een zoon: Jools (24 september 2013) en Pippa (31 maart 2015) en Sol (30 juli 2019). Zij werkt als juf op Haugesund International School en Thaddeus is hoofdtrainer bij CrossFit Verftet in Haugesund. Daarnaast runt ze haar bedrijf 'Opvoeden met een Growth Mindset' en schrijft een boek met dezelfde titel. Regelmatig heeft ze de eer om Harvard Graduate School of Education te representeren op (internationale) congressen. Leuk feitje over Annette en haar gezin: van juni 2017 tot en met juli 2018 reisden zij met z'n viertjes de wereld rond en hadden dat jaar 86 t(huisjes) in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Wanneer je op haar account op Instagram @theflyingdutchfamily naar beneden scrolled, krijg je een kijkje in hun bijzondere avonturen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: