Om nu te zeggen dat hardlopen altijd al mijn allerfavorietste hobby is geweest? Nou nee. Tijdens mijn carrière als topsportster deed ik het zelfs alleen (verplicht!) wel ’s een keertje tijdens de zomerstop. En echt niet voor de lol. Liever ging ik dan tennissen, surfen of bootcampen. De Hardloop Flow?! No Way José. Tijdens het hardlopen verveelde ik mezelf namelijk nogal te pletter en tijdens die andere sporten word je minder geconfronteerd met de korte tijd die je ‘nog maar’ bezig bent. EN de lange tijd die je moet gaan. Maar…. daar is dus op een dag verandering in gekomen!
Ondanks dat hardlopen dus absoluut geen wekelijkse of zelfs maandelijkse bezigheid was, ben ik wel altijd gek geweest op sportieve uitdagingen. Daarom schreef ik mij wel eens spontaan in voor hardloopwedstrijden. –Zonder hier ook maar een centimeter voor te trainen, want daar vond ik dan weer geen bal aan.– Bijvoorbeeld de Westrandwegrun (Halve Marathon op de A5), Rock & Run (12km door Amsterdam Centrum) en de UrbanAthlon (15km + obstakels) in 2012, Mom in Balance 5km run (26 weken zwanger van Jools en 2e plaats!), de Berenloop op Terschelling (10km en 20 weken zwanger van Pippa en 7e plaats!).
Behalve deze ‘officiële events’ en een stukje rennen als onderdeel van de Mom in Balance, CrossFit of korfbaltraining werden de hardloopschoenen verder zeer weinig spontaan aangetrokken. Zo nu en dan zat er wel eens een recreatief loopje tussen achter de kinderwagen toen Jools en Pippa nog heel klein waren, maar de Stokke Crusi cruist niet heel soepeltjes meer wanneer je je sneller voortbeweegt dan 5 kilometer per uur. De wielen begonnen te schudden + sturen met 1 hand was best een uitdaging + stoepen op en af was geen pretje voor geen van de partijen.
Ondanks dat het niet perfect was, merkte ik wel dat de meiden en ik het heerlijk vonden om er samen op deze manier op uit te gaan. Voor deze workout heb je namelijk geen oppas nodig en kan altijd en overal uitgevoerd worden: Rustig aan of intensief. Heerlijk laagdrempelig! Grappig is ook dat overal waar we rennend achter de wagen gespot worden de mensen ons met een glimlach of compliment begroeten!
Schattig feit: Tijdens de Buggy Runs stoppen we regelmatig om bloemetjes te plukken, een ijsje te kopen of om overstekende herten te bewonderen.
Na een tijdje smaakte deze soort workout naar meer en gingen we op zoek naar DE hardloopbuggy. Voor 1 kind leek ons o.a. de Bugaboo Runner helemaal super, maar wij rennen nu eenmaal graag met z’n drietjes of viertjes? Een Bugaboo Runner in iedere hand is iets té uitdagend 😉
In de Stokke kon Jools nog wel mee in het boodschappenmandje onderin, maar het leek ons toch wat veiliger om tijdens de speedy runs een plekje voor haar te hebben uit de buurt van de wielen.
Tijdens online research kwamen we de Mountain Buggy Duet tegen. Officieel geen hardloopbuggy, maar wel een wendbare all-terrain ‘wagen’ die wij wel uit wilden proberen. Omdat we natuurlijk niet zeker wisten of deze buggy wel geschikt zou zijn, kochten we er eentje voor E100,- via marktplaats en knapten deze samen met opa en oma op.
Het was liefde op het eerste gezicht. De Mountain Buggy is meer dan geschikt voor ons! Dankzij onze roze monster hebben we de échte liefde voor samen hardlopen ontdekt. Alle ongemakken die we eerst hadden met de Stokke Crusi (die er natuurlijk ook absoluut niet voor gemaakt is), waren op slag verdwenen. De buggy is ontzettend makkelijk wendbaar en rent heerlijk licht dankzij de luchtbanden. We hebben er al heel wat kilometers opzitten met z’n tweetjes, drietjes of viertjes.
We hebben zelfs vorig jaar aan de Venneper Run -een hardloopwedstrijd- meegedaan samen. Dat trok heel wat bekijks en we haalden zelfs de krant!
Niet alleen op sportief gebied zijn we blij met deze buggy, ook voor ‘normale’ uitjes is het een top. Omdat hij niet ontzettend breed is passen we door de poortjes in de supermarkt en zo goed als alle deuren. Behalve de deuren van hele oude huizen, maar dan vouwen we de buggy eerst in voor we naar binnen gaan.
Het enige nadeel: Hij is zooooooo zwaar en blijft niet ingeklapt. Je moet echt wel een grote achterbak in je auto hebben om deze te kunnen vervoeren. Waarschijnlijk komt dat omdat wij een oudere versie hebben. Helaas gaat deze buggy hierom ook niet mee naar Zuid Afrika. Bummer!
De Challenge om een week lang iedere dag te gaan sporten (in oktober 2016) heeft mij zoveel positieve energie gebracht, dat ik nog steeds zo goed als iedere dag sport. Deze buggy workout is -wat ik al zei- ontzettend laagdrempelig, want je kunt het altijd en overal doen. Vaak doen we een combinatie van een stuk hardlopen met allerlei oefeningen (burpees, squats, high knees, planking) waarbij de meiden meedoen of zelluf lekker spelen.
Deze positieve ervaring met hardlopen heeft mij ook het extra zetje gegeven om vaker zelf zonder buggy te gaan rennen. De ene keer een sprint-workout en de andere keer een wat langere afstand. De reden dat ik ‘vroeger’ hardlopen zo saai vond, vind ik het nu juist heeeeeerlijk om even helemaal alleen te zijn. Just me, myself en de toffe omgeving. GO GO GO en het hoofd lekker leeg.
Deze blije vibe en liefde voor buiten actief bezig zijn wordt onze meiden met de paplepel ingegoten. Wanneer ik even een rondje wil ga rennen of een ga voor workout in de tuin, willen de meiden altijd meedoen!
Denk je erover na om een buggy aan te schaffen om achter hard te lopen? Dan is dit artikel misschien het laatste zetje. Want zoals je hierboven leest, heeft het ons niets dan goede dingen gebracht. We kunnen het echt aanraden!
Om je op weg te helpen en de juiste buggy te kiezen, kun je deze links bekijken:
Ins & Outs over de Bugaboo Runner
Bugaboo Runner Review door Runfargirl.com
The Independent maakte een Top 10 met ‘Best Jogging Strollers’.
Buggy Running: Onhartelijke online shop voor Running Buggies
Nienke Becker testte een aantal hardloopbuggies.
Benieuwd of er nog meer enthousiastelingen zijn of binnenkort bijkomen!
liefs,
Annette
Over de schrijfster van dit artikel
Annette de Graaf (33 jaar) is vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops, mama van dochters Jools (3,5) en Pippa (2) en woonachtig in Nieuw Vennep. Zij is naast lerares Nederlands en Engels op de Internationale School van Amsterdam ook eigenaresse van MOMspiration.nl; een blog voor (wannabe) heppie mama’s.
Door te laten zien dat het leven veel leuker is met The Sunny Side Up inspireert zij moeders (en overige geïnteresseerden) om blij, gek, gezellig, genietend, luchtig, sportief, reizend, fashionable en gezond de dagen door te brengen. Maarrrr het is ook oké om soms even keihard te klagen. Hoort er ook bij! Zolang het niet te lang duurt….
Annette en haar gezinnetje verhuizen 28 juni 2017 voor 14 maanden naar Zuid Afrika om o.a. vrijwilligerswerk te gaan doen. En natuurlijk om lekker veel van dit bizar mooie land te zien en beleven.
Disclaimer
Annette & haar collega’s Tessa & Marjolijn bloggen alleen over dingen die ze zelf meemaken of producten die zij zelf (hebben) gebruikt. Zij geven hierover ‘slechts’ hun persoonlijke mening.
Gepubliceerd door