Kindvriendelijk Kaapstad en de Wijnlanden – Waar Spelen, Waar Eten & Waar Slapen?

 De eerste keer dat we Kaapstad bezochten, viel het ons al op hoeveel speeltuinen we overal tegenkwamen. Dit was tijdens ons pre-kids tijdperk in december 2012, dus helaas helaas: we mochten niet losgaan in deze kinderparadijzen. Negen maanden later in september 2013 werd onze eerste legitieme reden om het kind in onszelf weer op te roepen geboren, dus toen we in december 2014 weer naar Kaapstad vlogen was onze ontdekkingstocht naar kindvriendelijke hotspots aannnnn.

Inmiddels zijn we voor de 3e keer terug in (en om) the Mother City en hebben we met onze 2 peuters (waarvan er 1 inmiddels kleuter is geworden) de afgelopen tijd een flinke collectie favoriete plekjes verzameld. Deze lijst delen we natuurlijk maar al te graag met jullie!

NOTE: Dit blog is nog niet klaar, maar aangezien er zoveel vraag is naar onze tips heb ik besloten het concept online te ‘gooien’. Voor sommige hotspots is nog geen aanvullende informatie toegevoegd. Dit zal zsm worden toegevoegd. 

DE WIJNLANDEN (Franschhoek, Stellenbosch, Paarl, Klapmuts, Wellington)

1 (SPELEN, ETEN & SLAPEN) Babylonstoren – Klapmuts

Dit is een plek die bijna niet in woorden samen te vatten valt. Je moet het met je eigen ogen zien, met je eigen neus ruiken, met je eigen oren horen, met je eigen mond proeven en met je eigen handen voelen. Babylonstoren is echt een ware belevenis voor al je zintuigen. De tuinen zijn de mooiste en lekkerste die je waarschijnlijk ooit hebt gezien. Nadat je een toer samen met een tuinier hebt gemaakt -die alles tot in de puntjes uitlegd, maar vooral laat zien, voelen, proeven, ruiken, horen-, ga je er nog meer van houden.

Wij hadden het grote geluk om een nachtje op in het Farm Hotel van Babylonstoren te verblijven. Het huis voelde gelijk al aan als een ‘thuis’ en vooral de keuken (voorzien van versgeplukte sinaasappels en 2 flesjes wijn) werd onze heerlijke heppie place. ’s Avonds voordat we naar The Bakery vertrokken voor ons diner kwamen er zelfs twee medewerkers langs om een wijntje in te schenken en een aperetive te serveren. Zo luxe!
Zou wel een heel blog vol kunnen schrijven met wat we allemaal fantastisch vinden aan Babylonstoren… Dit is wat wij nog meer heel leuk vinden aan Babylonstoren: gratis gebruik van fietsen in alle maten voor hotelgasten (fietstochtje door de vineyards en naar de dam is te tof!), lunchen in The Greenhouse, Hamam behandeling + dobberen in het zwembad in The Farm Spa, het belachelijk heerlijke ontbijt in restaurant Babel, zelf eieren mogen verzamelen voor het ontbijt, de speurtocht door de tuinen met als prijs voer voor de ezels, schommelen aan de allerhoogste bomen, spelletjes en (kinder)boeken in de lobby, zelf pizza’s maken (de kids) bij The Bakery en het allerliefste personeel.

2 (SPELEN, ETEN & SLAPEN) Val du Charron – Wellington

Dat ene nachtje was veel en veel te kort. We hadden wel wéken willen verblijven bij Val du Charron. Ook hier was het personeel zo ontzettend lief dat we ons gelijk helemaal thuis voelden.

Jools en Pippa vonden de speeltuin helemaal te gek en wij vonden het te gek om hen zo te zien genieten. Bij de speeltuin is ook een fijn zithoekje, waar wij een kopje koffie of glas wijn dronken. We wisten niet waar we moesten kijken: naar de koppies van de blije kinderen, naar de prachtige gebouwen van Val du Charron of naar het imposante gebergte om ons heen.

Ook erg leuk: de pizzeria (Piza & Vino) naast de wine estate mét waterspeeltuin, hardlopen door de vineyards en olijfbomen, een beautybehandeling, wijnproeverij, chique dineren met z’n tweetjes terwijl de kinderen in de kamer verderop liggen te slapen, zelf pizza’s maken (de kids) bij de pizzeria, zwembad met prachtig uitzicht, gave kunst in de tuin en geweldige (honeymoon) suits met eigen zwembad > voor bijvoorbeeld een romantisch weekendje weg zonder kids.

3 (SPELEN & ETEN) Boschendal – Stellenbosch

Zelf hebben we hier niet overnacht, maar dat is wel mogelijk. Wij kwamen hier vooral om te ontbijten of lunchen bij de Deli op het landgoed. Er is een leuke Splish Splash Play Area waar water via een houten stellage stroomt en er hangen touwen om in te klimmen of aan te hangen. De (moes)tuinen zijn ook hier weer prachtig en achteraan in de tuin is een kippenhok waar je een kijkje in mag nemen. Daar weer achter kun je varken(tje)s bewonderen die druk zijn met door de modder te rollen.

Ook leuk: wijnproeverijen gecombineerd met beef of oester in een van de historische gebouwen op het landgoed (wel van te voren reserveren), paarden kijken (niet aan de kant van de Deli en de tuinen), picknicken, Mountain Bike verhuur + trails en de enorme kippen die heerlijk vrij rondlopen.

Aanrader: de smoothies en de gnocchi. Yummm!

Er is nog een ander restaurant met uitzicht op de tuinen, maar daar hebben wij niet gegeten. Geen idee of dit een aanrader is dus.

>> Bij Boschendal kun je ook ponyrijden (tot en met 12 jaar), picknicken en er worden regelmatig muzikale evenementen georganiseerd.

 

4 (SLAPEN) Stonebridge Farm – Stellenbosch 

Nadat we nog geen minuut gearriveerd waren in ‘onze’ Tree Tops Cottage in Stellenbosch, wisten we het al: hier willen we de resterende tijd in Zuid Afrika doorbrengen. In totaal hebben we hier 8 weken doorgebracht. De reden hiervoor? De magisch gelegen cottage met fantastische veranda, het landgoed waarop zoveel te beleven valt (spannende bospaden, heerlijke moestuinen en fruitbomen, indrukwekkende vergezichten, een allerleukste speeltuin, geweldige kippen, speelse honden) de liefste eigenaars Stewart & Josephine (doe de groetjes van Jools & Pippa als je daar bent!), de fijne ligging tussen Stellenbosch en Franschhoek, Boschendal, Le Pommier, Zorgvliet en Tokara als ‘buren’ en de perfecte inrichting van de cottage. Ook fijn dat wanneer je de drukte van de stad op wilt zoeken je in een minuut of 40 middenin Kaapstad bent.

5 (SPELEN + ETEN) Tokara Delicatessen – Stellenbosch

6 (SPELEN + ETEN) Village Grill – Franschhoek

7 (SPELEN + ETEN + SHOPPEN) Franschhoek Farmers Market – Franschhoek

8 (SPELEN + ETEN + SHOPPEN) R44 Market – Stellenbosch 

9 (SPELEN + ETEN + SHOPPEN) Oude Libertas Slow Market – Stellenbosch  

10 (SPELEN + ETEN) Mont Marie Restaurant – Stellenbosch

11 (SPELEN + ETEN + SLAPEN) Dornier – Stellenbosch

12 (SPELEN + ETEN + SLAPEN) Le Pommier – Stellenbosch 

Kaapstad (City Bowl/V&A Waterfront, Gardens, Vredehoek, Newlands)

1 (SLAPEN) More Quarters Hotel – Kaapstad

Als enorme fans van Kloofstreet (onze favo straat in hartje Kaapstad), hadden wij ontzettend veel zin om 2 nachten door te brengen bij More Quarters Hotel. Dit hotel heeft 17 appartementen die je het gevoel geven dat je een echte ‘local’ bent. Het personeel van More Quarters zorgt ervoor dat je vanaf de eerste tot de laatste minuut het gevoel hebt thuis te zijn in Kaapstad. Net als in de andere hotels van de More Collection staan zij dag en nacht voor je klaar met een welgemeende glimlach. Wanneer je wilt kunnen zij je helpen met serieus álles. Maar wanneer je erg gehecht bent aan je privacy, laten ze je met alle liefde geheel met rust. Net waar je behoefte aan hebt!

Jools heeft haar 4e verjaardag bij More Quarters Hotel gevierd en het personeel wat zo lief om een prachtige cupcake taart voor haar te maken!

 2 (SPELEN) Two Oceans Aquarium – V&A Waterfront – Kaapstad

Onze favo bestemming wanneer het regent, maar natuurlijk ook aan te raden wanneer het zonnetje wel schijnt. Wat is er zo leuk? Met je hoofd tussen honderden Nemo’s, voelen aan zeewier, zeesterren en zeeanemonen, knutselen, poppenkast kijken, met zand spelen (in de speelkelder), duikers bewonderen die de vissen en schildpadden voeren en leren over hoe we onze oceanen het beste kunnen beschermen.


EXTRA TIP: Het Two Oceans Aquarium is perfect te combineren met een rondje Watershed (waar de prachtigste lokale producten worden verkocht), Foodmarket (ZOOO smullen!) en V&A Waterfront (Cape Wheel reuzenrad, MEGA winkelcentrum, speeltuinen, Cape Fur Seals bewonderen bij de Clock Tower, op allerlei plekken live muziek, fijne restaurants en leuke boottochtjes – vertrek naast Aquarium met CT Sightseeing Tours > de rode platte bootjes met gele letters)

3 (ETEN) Vovo Telo Restaurant – V&A Waterfront, Kaapstad

Naast het reuzenrad en een grote speeltuin vind je het terras van Vovo Telo. Bij minder fijn weer kun je binnen zitten, maar eigenlijk zit het terras bij ieder soort weer wel vol. Er is vanaf het terras zoveel te zien (lekker mensen kijken) en te horen (Zuid Afrikaanse muzikanten spelen en zingen iets verderop de hele dag door vrolijke deuntjes) dat wij hier heel wat uurtjes doorgebracht hebben.
 4 (SPELEN + ETEN) Deerpark Café – Vredehoek – Kaapstad

Een heerlijke speeltuin met uitzicht op de Tafelberg, een fijn terras waarvan je prima je kinderen in de gaten kunt houden, de lekkerste hapjes en drankjes én ontzettend lief personeel: bij Deerpark is het altijd fijn!

 

5 (ETEN) Cafe Paradiso – Gardens – Kaapstad

Kinderen mogen zelf pizza, koekjes en/of cakes maken en bakken terwijl de ouders meehelpen of rustig in het gezellig restaurant een drankje en hapje doen. Je kunt binnen en buiten zitten. Het personeel is ontzettend aardig. Maar dit is geen uitzondering in Zuid Afrika!

6 (SPELEN + ETEN) The Vineyard Hotel – Newlands – Kaapstad

Nadat we een ochtendje onze Jump Skills hadden getest bij Rush Newlands, hadden we wel trek in lunch. Ons werd aangeraden om dit te doen bij The Vineyard Hotel en dan na het eten een River Garden Walk te doen. Wat een toptip! We hebben een fantastische middag gehad in de tuinen van het hotel en zelfs enorme schildpadden gezien. Nog een leuke bijkomstigheid: we mochten gewoon gebruik maken van het zwembad van het hotel. Er is ook een binnenzwembad voor tijdens de wat koudere dagen.

PLUS: In het hotel is een fijne koffiebar.

Buiten Kaapstad (Houtbaai, Noordhoek, Somerset West, Simon’s Town)

 1 (ETEN + SPELEN) Stables – Vergelegen Wine Estate – Somerset West

Neem droge kleren mee wanneer je van plan bent hier te gaan ontbijten of lunchen, want door de speeltuin loopt een heeeeel uitnodigend ondiep ‘beekje’. Onze meiden konden er geen genoeg van krijgen!

Vanaf het terras van restaurant Stables heb je niet een heel goed zicht op de speeltuin. Dat is een klein nadeel wanneer je met jonge kindjes bent.

De rest van het landgoed van Vergelegen is ook een aanrader. Prachtige tuinen, oude gebouwen waar je binnen een kijkje kunt nemen en een paar ontzettend oude dikke bomen om te bewonderen. Wij hebben ontzettend genoten van onze middag bij Vergelegen. Mijn schoonouders hebben hier een Wine Cellar Tour gedaan en dat vonden ze fantastisch.

 

 2 (SPELEN + ETEN + SLAPEN) Farm Village – Noordhoek 

Op 1 plek allerlei restaurants, winkeltjes én een speeltuin bij elkaar: we LOVE Farm Village in Noordhoek.

Café Roux heeft een terras naast de speeltuin wat helemaal ideaal is vinden wij… Ze zijn iedere dag open voor ontbijt en lunch en van woensdag tot en met zaterdag kun je dineren onder het genot van live muziek.

The Toad in the Village heeft de lekkerste hamburgers, bij the Foodbarn Deli Terrific Tapas en Kick Ass Icecream bij Kirsten’s Kick Ass Icecream. Op woensdagen in de zomer wordt vanaf 16 uur de Farm Village omgetoverd in een knusse Food Market.

3 (SPELEN + ETEN) Cape Point Vineyards – Noordhoek

Lekker eten (ontbijt, lunch, picknick, diner) of een wijnproeverij met belachelijk prachtig uitzicht op Long Beach én een leuke speeltuin? Dan móét je naar Cape Point Vineyards. Iedere donderdag tijdens de lente- en zomermaanden is er een gezellige Food Market.

Oh en de picknicks moet je 24 uur van tevoren reserven. Superleuk en lekker!


 4 (ETEN + SPELEN) Dunes Restaurant – Houtbaai

De speeltuin van Dunes is eigenlijk een door muren omgeven speelstrand. Compleet met een oude vissersboot, klimtoestel en picknicktafels.

5 (SPELEN) Boulders Beach – Simon’s Town

Ons lievelingsstrand?? Boulders Beach! Hoe geweldig om op het strand te liggen of te spelen omringd door pinguïns?

Er zijn 2 plekken in Simon’s Town waar je pinguïns kunt bewonderen, maar dit leukste strand ligt niet waar de board walk is. De meeste toeristen komen niet verder dan de board walk vanwaar je de grote kolonie pinguïns kunt zien. Ook erg leuk natuurlijk, maar veeeeeel gaver is om de volgende instructies op te volgen en zelf op het strand te lopen met de pinguïns.

Je bereikt Boulders Beach door te navigeren naar Boulders Beach Lodge & Restaurant (4 Boulders Place, Simon’s Town). Bij het loket koop je een kaartje voor het strand en loop je de poortjes door. Je komt dan op het strand en ziet misschien een aantal pinguïns. Dit is al erg bijzonder, maar nóg leuker wordt het na wat kruipwerk (tussen de grote rotsen, genaamd boulders, door) en klimcapriolen (over de rotsen heen): je komt nu steeds dichter bij de grote pinguïnkolonie én raakt steeds verder bij alle toeristen vandaan. We LOVE LOVE LOVE!!!

6 (SPELEN) Buffels Bay – Cape Point 

Wanneer je van plan bent om naar Kaap de Goede Hoop te gaan, zorg er dan voor dat je ook een bezoekje brengt aan Buffels Bay. Je komt onderweg naar Cape Point (waar de 2 oceanen samenkomen) en het bord met Kaap de Goede Hoop (waar je in de rij moet staan voor een foto bij het welbekende bord) ook een bordje tegen met Buffels Bay. Dit is een plek waar veel boten en kayaks te water gaan, maar ook DE plek met een prachtig strand en een soort afgesloten stuk zee waar je kunt zwemmen.

Gepubliceerd door

Annette de Graaf

Annette de Graaf (17 augustus 1983) richtte in februari 2015 MOMspiration.nl op: een positieve online community voor perfecte imperfecte moeders. In februari 2020 gaf ze het MOMspiration stokje over aan medebloggers Anouk & Marjolijn en ging zelf verder met The Flying Dutch Family. Op Instagram gebruikt ze deze naam ook en het leek haar overzichtelijker om vanaf nu onder één naam te opereren. Onder de naam The Flying Dutch Family houdt ze hetzelfde doel voor ogen: gezinnen inspireren om positief in het leven te staan. Annette is de vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops. Samen wonen zij sinds juli 2021 in Noorwegen en hebben zij twee dochters en een zoon: Jools (24 september 2013) en Pippa (31 maart 2015) en Sol (30 juli 2019). Zij werkt als juf op Haugesund International School en Thaddeus is hoofdtrainer bij CrossFit Verftet in Haugesund. Daarnaast runt ze haar bedrijf 'Opvoeden met een Growth Mindset' en schrijft een boek met dezelfde titel. Regelmatig heeft ze de eer om Harvard Graduate School of Education te representeren op (internationale) congressen. Leuk feitje over Annette en haar gezin: van juni 2017 tot en met juli 2018 reisden zij met z'n viertjes de wereld rond en hadden dat jaar 86 t(huisjes) in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Wanneer je op haar account op Instagram @theflyingdutchfamily naar beneden scrolled, krijg je een kijkje in hun bijzondere avonturen.

Een reactie op “Kindvriendelijk Kaapstad en de Wijnlanden – Waar Spelen, Waar Eten & Waar Slapen?

  1. Fijne tips voor vakantie met de kids naar Kaapstad. Wij hebben zelf ook een trip met onze kinderen gemaakt naar Kaapstad en omgeving 2 jaar geleden. Was erg geslaagd. De kinderen willen zelfs terug 🙂 (ze snappen nog niet dat een reis naar Zuid Afrika niet elk jaar kan, dus waarschijnlijk dit jaar weer naar Frankrijk). Wij hebben overigens geboekt met een reisbureau dat gespecialiseerd is in familie reizen naar Kaapstad. Zij wisten precies de plekken te boeken en noemen waar we heen moesten. (voor de geinteresseerden – zie capetownfamilyholidays.com – haar echtgenoot is ook Nederlands)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: