Waarom je NOOIT aan een vrouw mag vragen of ze zwanger is…

Eerlijk zeggen. Wie heeft wel eens gevraagd aan een andere vrouw of ze zwanger is? Een vriendin, collega of familielid? En hoe ging dat gesprek? Maar: ongeacht of het antwoord van de ondervraagde ontkennend of bevestigend was, eigenlijk had je deze vraag NOOIT NEVER NUNCA NE JAMAIS moeten stellen. Laat dat een wijze les zijn voor een ieder voor de toekomst: Houd deze vraag lekker binnensmonds en gooi de sleutel weg. Heel ver weg. 

Stel eens jezelf voor in de rol van de ondervraagde:

Er wordt aan jou gevraagd of je zwanger bent en jouw antwoord is……

NEE >> Hoe gênant is dit voor beide partijen?
Komt de oorsprong van de vraag voort uit het feit dat jouw buik(je) lijkt op een zwangere buik? Dan vindt de vraagsteller blijkbaar dat je (ietwat te) dik bent en zwanger lijkt. (ONGEMAKKELIJK!!!)
Komt de oorsprong van de vraag voort uit het feit dat je bijvoorbeeld geen koffie of wijn drinkt? Dat betekent toch niet gelijk dan je dan maar zwanger bent? Big Brother heeft je blijkbaar scherp in de gaten gehouden ofzo?

Er wordt aan jou gevraagd of je zwanger bent en jouw antwoord is……

NEE >> Misschien ben je al heel lang bezig om zwanger te worden en is het nog niet gelukt. Dan is deze vraag ontzettend pijnlijk. Of je hebt net een miskraam gehad, maar hebt nul zin om hierover te praten met de vraagsteller.

Er wordt aan jou gevraagd of je zwanger bent en jouw antwoord is……

NEE >> Je bent recentelijk (of wat langer geleden) bevallen, maar je buikje staat nog steeds fier vooruit. Dit is heeeeel normaal de eerste weken en zelfs maanden.
Na die eerste periode: Het kan zijn dat je er niet echt werk van gemaakt hebt, omdat het niet prioriteit is of ooit wordt. Het kan ook zijn dat je je suf traint, mega gezond eet, maar dat dat buikje daar geen boodschap aan heeft.

Dit is Emily Skye, een fitnessmodel die net mama geworden is. Erg leuk om haar te volgen op Instagram! 

Er wordt aan jou gevraagd of je zwanger bent en jouw antwoord is……

NEE >> Maar eigenlijk is het wel zo. Je bent net zwanger en degene die het aan jou vraagt is nog niet aan de beurt om dit nieuws te horen. Je eigen familie weet het nog niet eens en je wilt wachten tot je de 12 weken echo hebt gehad. Dus verplicht degene die het aan je vraagt jou te liegen. En dat voelt vreselijk.
Mij overkwam dit toen ik zwanger was van Pippa. Een collega (met wie ik helemaal niet close was) kwam naar mijn lokaal toe, plaatste haar handen op mijn bureau en vroeg met een grote grijns: “Zijn de geruchten waar? Ben je zwanger?” Met een mond vol tanden stamelde ik een soort van ‘nee’ uit. Maar ze ging gewoon door: “Oh, echt niet? Heel veel mensen denken van wel! Dus je bent echt niet zwanger?”
Toen we een aantal weken later het nieuws dat ik dus wel zwanger was naar buiten hadden gebracht op ONZE manier, ben ik nog naar haar toe gegaan. Thuis en in de auto naar school toe had ik talloze keren deze speech gerepeteerd: “Ik wilde je nog even komen vertellen dat ik wel al zwanger was op het moment dat jij dat vroeg. Ik voelde mij vreselijk toen je het vroeg en ontkennend heb moeten antwoorden, maar dat kon niet anders. Mijn eigen familie en vrienden wisten het nog niet eens en dan zou het nogal vreemd zijn wanneer jij degene bent die het eerder dan zij weet. Ik vind dat je deze vraag niet had moeten stellen, want je zette mij daarmee onder druk en dat voelde heel onprettig.” Stiekem voelde het heerlijk om te zien dat zij nu met een mond vol tanden stond en er nog net een ‘sorry’ uit kon krijgen.

Er wordt aan jou gevraagd of je zwanger bent en het antwoord is……

JA >> Hetzelfde als bovenstaand verhaal, maar het verschil is hier dat je het niet over je hart kreeg om te liegen. Ook hier geldt weer: Je had het liefste zelf bepaald wanneer je jouw blije nieuws ging delen. Tegenwoordig wordt hier enorm creatief mee omgegaan en zien we de leukste geboorteaankondingen voorbijkomen. Maar er moet wel de kans gegeven worden om de aanstaande ouders het juiste moment zelf te laten kiezen.

 

DUS.

Al heb je je allersterkste verdenkingen… VRAAG NOOIT AAN EEN VROUW OF ZE ZWANGER IS. Wacht netjes af tot zij haar nieuws met jouw deelt. En zeg dan toch alsjeblieft niet: “Oh, dat dacht ik al!” of “Hè, hè, is het eindelijk officieel?”.

Nee, nee, nee, nee, neeeeeeeee!

Zeg alsjeblieft wel: “Wow! Wat een geweldig nieuws! Ik ben zo blij voor je! Hoe gaat het met je? Heb je al een echo gehad? Hoeveel weken ben je nu?”

Dat soort dingen.

Succes ermee 😉

liefs,

Annette

PS: Nee, ik ben niet zwanger. Er werd/wordt door allerlei mensen angstvallig in de gaten gehouden of ik carpaccio eet en wijn drink en toen ik laatst een decaf koffie bestelde na een diner kwam ook DE vraag. Blijkbaar ging men er vanuit dat we een levend souvenir uit Afrika of Zuid Amerika zouden meenemen. Maarruhhh: niet dus!
En dat buikje: Dat komt voort uit het feit dat ik lekker genoten heb van wijn en chocola de afgelopen tijd. De conclusies werden al getrokken dat het een andere reden had. Again: Niet dus!

Over de schrijfster van dit artikel
Annette de Graaf (34 jaar) is vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops (32) en mama van dochters Jools (4) en Pippa (2,5). Zij is naast lerares Nederlands en Engels op de Internationale School van Amsterdam (waar ze momenteel een jaar onbetaald verlof van heeft gekregen), KLM Blogger en onderdeel van Team Canon Photography Nederland ook oprichtster van MOMspiration.nl; sinds februari 2015 een blog voor (wannabe) heppie mama’s.

Door te laten zien dat het leven veel leuker is met The Sunny Side Up inspireert zij moeders (en overige geïnteresseerden) om blij, gek, gezellig, genietend, luchtig, sportief, reizend, fashionable en gezond de dagen door te brengen. Maarrrr het is helemaal oké om soms even keihard te klagen. Hoort er ook bij! Zolang het niet te lang duurt….

Annette en haar gezinnetje zijn op dit moment samen een jaar aan het reizen. Van juni tot en met december 2017 reden ze in een Jeep met daktent Zuidelijk Afrika door (Zuid Afrika, Namibië en Botswana). Op 9 december vlogen ze -na een korte stop in Amsterdam- door naar Argentinië om vanuit hier Zuid Amerika te ontdekken per bus, taxi, trein, en boot. Met z’n viertjes probeerden ze op een relaxte manier zoveel mogelijk te zien en beleven van deze prachtige landen (Argentine, Uruguay, Brazilië, Paraguay en Chili). Op dit moment doen ze een ‘Rondje Nederland’ waarbij ze o.a. zullen verblijven op het ss Rotterdam, in de Efteling op vakantiepark Het Loonsche Land, Recreatiepark Terspegelt, WILDLANDS Emmen/CenterParks Sandur.

Over dit alles wordt uitgebreid gerapporteerd op MOMspiration.nl, blog.klm.com en Instagram onder de naam @theflyingdutchfamily

Disclaimer
Annette & haar collega’s Tessa & Marjolijn bloggen alleen over dingen die ze zelf meemaken of producten die zij zelf (hebben) gebruikt. Zij geven hierover ‘slechts’ hun persoonlijke mening.

Gepubliceerd door

Annette de Graaf

Annette de Graaf (17 augustus 1983) richtte in februari 2015 MOMspiration.nl op: een positieve online community voor perfecte imperfecte moeders. In februari 2020 gaf ze het MOMspiration stokje over aan medebloggers Anouk & Marjolijn en ging zelf verder met The Flying Dutch Family. Op Instagram gebruikt ze deze naam ook en het leek haar overzichtelijker om vanaf nu onder één naam te opereren. Onder de naam The Flying Dutch Family houdt ze hetzelfde doel voor ogen: gezinnen inspireren om positief in het leven te staan. Annette is de vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops. Samen wonen zij sinds juli 2021 in Noorwegen en hebben zij twee dochters en een zoon: Jools (24 september 2013) en Pippa (31 maart 2015) en Sol (30 juli 2019). Zij werkt als juf op Haugesund International School en Thaddeus is hoofdtrainer bij CrossFit Verftet in Haugesund. Daarnaast runt ze haar bedrijf 'Opvoeden met een Growth Mindset' en schrijft een boek met dezelfde titel. Regelmatig heeft ze de eer om Harvard Graduate School of Education te representeren op (internationale) congressen. Leuk feitje over Annette en haar gezin: van juni 2017 tot en met juli 2018 reisden zij met z'n viertjes de wereld rond en hadden dat jaar 86 t(huisjes) in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Wanneer je op haar account op Instagram @theflyingdutchfamily naar beneden scrolled, krijg je een kijkje in hun bijzondere avonturen.

2 reacties op ‘Waarom je NOOIT aan een vrouw mag vragen of ze zwanger is…

  1. Helemaal mee eens! Mij werd dat eens 2x in 1 week gevraagd door 2 mensen die elkaar helemaal niet kennen.. Wat voelde ik me dik en verdrietig toen!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: