Het Wondere Westen van Argentinië

Er zijn van die ontzettend bijzondere plekken op aarde die je na één aanblik al kunnen betoveren: Daar sta je dan. Met je ogen en mond wijd open van bewondering. Het enige wat je uit kunt brengen is: “Wow….” Herken je zo’n moment? In het Westen van Argentinië zijn er van dat soort plekken zelfs meerdere. Tijdens onze rondreis per bus, vliegtuig en huurauto bleven we van de ene in de andere verbazing vallen. Het ene landschap nog mooier dan het andere én de fijnste accommodaties om volop van de indrukwekkende views te genieten. We nemen je mee op reis van het Noordwesten naar het Zuidwesten door het land van gaucho’s, empanada’s, de tango én allerliefste inwoners.

Salta

 

Wij vinden het heerlijk om tijdens het reizen niet te veel vooruit te plannen. We laten ons graag leiden door tips van de lokale bevolking. Hierdoor komen we bijna altijd op verrassende plekken uit. Zo ook in Salta, bekend om haar bier en empanadas salteńas. Met de bus reisden we een dag en een nacht van de hoofdstad van Paraguay (Asuncíon: een aanrader!) naar de grote stad Salta. We hadden via Airbnb een kamertje gehuurd in het huis van Carolina, Claudio en hun kinderen. Een ware Argentijnse ervaring was dat. We maakten deel uit van hun gezin en leerden nog beter Spaans spreken. Carolina en Claudio vonden het leuk om ons ‘hun’ stad aan ons te laten zien en hierdoor leerden we fijne minder toeristsche plekken kennen, zoals de heuvels en bossen van San Lorenzo.

 

EMPANADA TIP 1:
Heerlijke empanada’s in een prachtige omgeving eet je bij El Duende de la Quebrada in Quebrada San Lorenzo.

De binnenstad van Salta heeft ook veel te bieden. Je kunt kennis opdoen over de Llullaillaco Kinderen in het MAAM Archeologisch Museum, met een gondeltje de San Bernardo berg op, struinen langs marktkraampjes, speeltuin hoppen én een boottochtje maken in Parque San Martin.

EMPANADA TIP 2:
Restaurante Doña Salta is the place to be voor heerlijke empanadas salteñas. Getipt door Carolina en Claudio en geproefd door ons!  

Wij werden via Instagram aangeraden om de bijzondere bergdorpen ten noorden van Salta te bezoeken. Dat bleek een fantastische tip te zijn. Met een huurauto bezochten we de 14 kleurige berg genaamd Hornocal (boven Humahuaca op 4350m hoogte) en de schattige dorpjes Tilcara en Purmamarca. Oogverblindend mooi!

 

 

Cafayate

 Liefhebbers van wijn, ruige landschappen, aandoenlijke dorpjes, outdoor activiteiten én de Dakar Rally opgelet. Sla alsjeblieft Cafayate niet over. De busreis van Salta naar het allerschattigste plaatsje Cafayate is al een excursie op zich. Je weet gewoon niet waar je moet kijken: zó prachtig.

IMG_3592

Wij verbleven een week in Cafayate en hadden nog wel langer willen blijven. Het dorpsplein is té leuk. Dit is zo’n plek waar je je al heel snel thuisvoelt. Wat voor ons aan dat gevoel aan bijdroeg was het hotel, op dat moment ons 54e ‘thuisje’, genaamd Grace Cafayate. Dit hotel is één van de pareltjes van de Grace Hotels keten en is daarnaast ook opgenomen in de AndBeyond Travel collectie (which we LOVE!). We konden geen genoeg krijgen van de belachelijk prachtige vergezichten all around, de buiten- en binnenzwembaden, het eten, het lieve personeel en de te gekke activiteiten die aangeboden werden.

 

 

WIJNGAARD TIP: We hebben fijne wijnen geproefd en lekker geluncht bij Finca Las Nubes. Ja, ook hier word je weer verwend met zo’n prachtig uitzicht.

 

 

San Martin de los Andes – Ruta de 7 Lagos

IMG_4127

We hadden weinig concrete plannen of wensen tijdens onze rondreis door Zuid Amerika, maar manlief Thaddeus had zoveel gehoord en gelezen over de Route van de 7 Meren in het Zuidwesten van Argentinië… Dat konden we dus niet overslaan!

De plek waar de meeste mensen deze route starten is San Martin de los Andes. Maar wanneer je hier bent, wil je eigenlijk helemaal de auto niet instappen. Wát een leuk dorp en wat is er veel te beleven! Wij zijn zelfs dagen het hotel (Sieteflores Hostería de Montaña) niet eens uitgeweest, aangezien we ons daar zo goed vermaakten én fantastisch konden eten.

 

 

SHOP TIP: Bij Niño Bosque verkoopt Victoria Soto met heel veel liefde de leukste kinderkleding en -hebbedingen. Wij kochten er een cute broekje voor ons eerste nichtje-to-be!

IMG_4739

Bariloche

IMG_4328 2

De weg van San Martin de los Andes naar Bariloche is fantastisch. Perfect om al die 7 mooie meren te bewonderen én tussendoor te lunchen of shoppen in het luxueuze Villa l’Angostura. Ons favoriete strandje daar is Bahia Manzano. Er is maar een klein stuk openbaar strand, maar je kunt hier SUP boards of kano’s huren en daarna bij een leuk café taartjes eten.

IMG_3725

Oké, dan is het nu echt tijd voor Bariloche. Onze happy place. Ons basisstation. Hier hebben we 3 keer een week doorgebracht. We begrijpen wel dat koningin Maxima hier een graag geziene gast is. Zij komt van origine uit dit gedeelte van Argentinië. Dat gaf ons verblijf een extra bijzonder (Oranje) gevoel!

Het hotel waar we steeds weer naar terugkeerden is Nido del Condor: het nest van de condor. Onze dochters waren niet uit de Kids Club en het zwembad te krijgen. Wij konden vanuit de hotelkamer uren turen over het Nahuel Huapi meer. De allerliefste receptioniste Sofia voorzag ons dagelijks van lokale tips.

 

De leukste uitjes vonden wij: een ochtendje shoppen in Colonia Suiza, biertjes proeven bij Patagonia Beer Brewery, thee drinken in het Llao Llao Hotel, dineren bij Alta y Fuego, de Circuito Chico fietsen, spelen op het fijnste strand van Península San Pedro (voor Fabula Lake House), koffie drinken en taart eten bij Restaurante Chiado en het beklimmen van Cerro Campanario en Cerro Otto (kan allebei ook met een gondel of stoeltjeslift) en schaatsen en warme chocomelk drinken bij Rapa Nui. Het letterlijke hoogtepunt: Cerro Llao Llao beklimmen en condors spotten samen met Sofia en haar man Santiago. Onze nieuwe vrienden voor het leven!

 

 

 

EMPANADA TIP 3: De stoofvlees empanadas bij Pachimama (vlakbij Lago Gutierrez en Arelauquen Lodge) zijn de beste ever.

De plek in Bariloche waar we de meeste tijd door hebben gebracht is Casita La Solita. Eigenaren Sofia en Santiago zijn bezig om hier een Airbnb accommodatie van te maken. Het huisje is meer dan 100 jaar oud en was het allereerste huisje op Península San Pedro. Wij waren op slag verliefd en hebben er in totaal 3 weken gelogeerd. Hier voelden we ons zooooo happy.

 

El Bolsón

IMG_4696

 Op 2 uur rijden van Bariloche ligt het leuke plaatsje El Bolsón. De voornaamste reden dat mensen dit bezoeken is de Artesenal Feria (markt met handgemaakte producten) op dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag. In het weekend staan de meeste kraampjes uitgestald en is de kans groot dat je niet met lege handen de markt verlaat. Wij zijn 3 keer 4 dagen in El Bolsón geweest. De accommodatie die we het meest aan zouden kunnen raden is Hostería Morada del Sol. Het begint een beetje eentonig te worden, maar ook weer hier konden we geen genoeg krijgen van de mooie vergezichten. We hebben hier 4 dagen niets anders gedaan dan zwemmen, zonnen, sporten, grillen en keihard chillen. Het ultieme vakantiegevoel!

 

 

 

Nog iets zuidelijker ligt het plaatsje El Hoyo. Hier kun je heel tof een Tree Tops Parcours doen bij (zelfs vanaf 3 jaar oud), er is een prachtig doolhof (Laberinto Patagonia) en een oogverblindend meer: Lago Puelo.

 

Trevelín

De rit van El Bolsón naar Trevelín (of andersom natuurlijk) is ook weer zo bijzonder. Lanschappen die niet in foto’s te vangen zijn. Eindeloze vlaktes en gebergten die 360 graden om je heen opdoemen.

IMG_4712

In het ieniemienie dorpje Treveliín heb je op zich niet veel te zoeken. Geef een paar keer gas en je bent er voorbij. Dus dat moet je dan ook doen: rijd voorbij Trevelín over een onverharde weg richting de Chileense grens en je komt bij een parel van een verblijfsaccommodatie: Sendero Lodge. Gelegen aan de Rio Grande en omgeven door bossen en bergen was dit voor ons één van de hoogtepunten van de reis. Vier keer per dag werden we aan tafel verwacht voor ontbijt, driegangenlunch, hora de té (theetijd) en driegangendiner. Ter compensatie van al deze calorieën maakten we prachtige wandelingen, bouwden hutten, knuffelden met honden, kittens en paarden, deden trail runs en visten met een zelfgemaakte hengel op forel in de rivier.

Om je een beter idee te geven van onze fijne tijd bij Sendero Lodge hebben we deze film voor je gemaakt. Dat spreekt vaak meer dan woorden!

 

Uitstapjes naar Chili

Chili is in principe heel dichtbij, maar je kunt niet zomaar van land naar land hoppen. Dat tussenliggende Andesgebergte vormt daarvoor nogal een uitdaging. Een grensovergang die veel gebruikt wordt door toeristen (want: geasfalteerde weg) is die bij Villa l’Angostura. De controles zijn heel streng en je moet de complete inhoud van je auto legen op tafels. Reken erop dat je heel wat uurtjes kwijt bent aan het oversteken van de grens.

IMG_3772

In Chili genoten wij van het plaatsje Las Cascadas en de gelijknamige Lodge (kanotochtjes op het Llanquihue meer met uitzicht op de Osorno vulkaan), het beklimmen van de Osorno vulkaan en houten kerken bewonderen op het idyllische eiland Chiloé, logeren op het strand bij Pilolcura Lodge net buiten Valdivia.

Conclusie:

We hebben zwaar, zwaar genoten van onze tijd in het westen van Argentinië. We kunnen het ten zeerste aanraden voor allerlei verschillende doelgroepen. Mocht je nog meer vragen hebben naar aanleiding van dit blog, dan weet je mij te vinden via email: info@MOMspiration.nl of Instagram: @theflyingdutchfamily.

liefs,

Annette

Over de schrijfster van dit artikel
Annette de Graaf (34 jaar) is vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops (32) en mama van dochters Jools (4) en Pippa (2,5). Zij is naast lerares Nederlands en Engels op de Internationale School van Amsterdam (waar ze momenteel een jaar onbetaald verlof van heeft gekregen), KLM Blogger en onderdeel van Team Canon Photography Nederland ook oprichtster van MOMspiration.nl; sinds februari 2015 een blog voor (wannabe) heppie mama’s.

Door te laten zien dat het leven veel leuker is met The Sunny Side Up inspireert zij moeders (en overige geïnteresseerden) om blij, gek, gezellig, genietend, luchtig, sportief, reizend, fashionable en gezond de dagen door te brengen. Maarrrr het is helemaal oké om soms even keihard te klagen. Hoort er ook bij! Zolang het niet te lang duurt….

Annette en haar gezinnetje zijn op dit moment samen een jaar aan het reizen. Van juni tot en met december 2017 reden ze in een Jeep met daktent Zuidelijk Afrika door (Zuid Afrika, Namibië en Botswana). Op 9 december vlogen ze -na een korte stop in Amsterdam- door naar Argentinië om vanuit hier Zuid Amerika te ontdekken per bus, taxi, trein, en boot. Met z’n viertjes probeerden ze op een relaxte manier zoveel mogelijk te zien en beleven van deze prachtige landen (Argentine, Uruguay, Brazilië, Paraguay en Chili). In april deden zij een ‘Rondje Nederland’ waarbij ze verbleven op het ss Rotterdam, in de Efteling op vakantiepark Het Loonsche Land, Recreatiepark Terspegelt, WILDLANDS Emmen/CenterParks Sandur. Eind mei gaan ze met Eliza het zuiden van Spanje ontdekken én gaat Annette in juli met een vriendin door Californië reizen.

Over dit alles wordt uitgebreid gerapporteerd op MOMspiration.nl, blog.klm.com en Instagram onder de naam @theflyingdutchfamily

Disclaimer
Annette & haar collega’s Tessa & Marjolijn bloggen alleen over dingen die ze zelf meemaken of producten die zij zelf (hebben) gebruikt. Zij geven hierover ‘slechts’ hun persoonlijke mening.

Gepubliceerd door

Annette de Graaf

Annette de Graaf (17 augustus 1983) richtte in februari 2015 MOMspiration.nl op: een positieve online community voor perfecte imperfecte moeders. In februari 2020 gaf ze het MOMspiration stokje over aan medebloggers Anouk & Marjolijn en ging zelf verder met The Flying Dutch Family. Op Instagram gebruikt ze deze naam ook en het leek haar overzichtelijker om vanaf nu onder één naam te opereren. Onder de naam The Flying Dutch Family houdt ze hetzelfde doel voor ogen: gezinnen inspireren om positief in het leven te staan. Annette is de vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops. Samen wonen zij sinds juli 2021 in Noorwegen en hebben zij twee dochters en een zoon: Jools (24 september 2013) en Pippa (31 maart 2015) en Sol (30 juli 2019). Zij werkt als juf op Haugesund International School en Thaddeus is hoofdtrainer bij CrossFit Verftet in Haugesund. Daarnaast runt ze haar bedrijf 'Opvoeden met een Growth Mindset' en schrijft een boek met dezelfde titel. Regelmatig heeft ze de eer om Harvard Graduate School of Education te representeren op (internationale) congressen. Leuk feitje over Annette en haar gezin: van juni 2017 tot en met juli 2018 reisden zij met z'n viertjes de wereld rond en hadden dat jaar 86 t(huisjes) in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Wanneer je op haar account op Instagram @theflyingdutchfamily naar beneden scrolled, krijg je een kijkje in hun bijzondere avonturen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: