Bewust worden is de overtreffende trap van wakker worden

Thee voor m’n neus, de meiden in bed. Tijd om weer eens lekker te gaan schrijven en te vertellen waar ik mij op dit moment mee bezig houd. En als je mij een beetje kent, dan is dat vaak veel. Heul veul! Ik ben een bezige bij, ben graag op pad, onderneem het liefste de hele dag allerlei leuke dingen. Maar…

Naar aanleiding van één van mijn laatste blogs over balans vinden tussen werk en privé heb ik besloten om maar eens een mooi prio lijstje te maken. Je weet wel, zo’n lijstje waarbij je heel bewust kiest wat nou écht belangrijk voor je is, waar je de focus op wilt leggen. Dingen die voor jou prioriteit hebben. Dat was nog best even puzzelen, want zo’n bezige bij als ik vind werkelijk alles leuk. Inmiddels is voor mij wel duidelijk dat ik op die voet niet meer verder kan en wil gaan, wil ik de balans gaan vinden in mijn leven. Ik zal dus ook nee moeten gaan zeggen tegen dingen/activiteiten. En believe me, ik ben goed op weg. Yeeeey!

Het prio lijstje wat in de afgelopen weken ontstaan is ziet er als volgt uit:

 1. Gezin
 2. Werk
 3. MOMspiration
 4. Bezuinigen/sparen

Hé, ik hoor je denken. Bezuinigen en sparen? Ja, bezuinigen en besparen. Iets waar ik jaren geleden heel erg goed in was! En wat gezien de situatie van toen ook echt nodig was. Ik kon zo ontzettend goed sparen, was heel creatief in zuinig leven maar toch ook fijn leven en niks tekort komen. Er stonden altijd goede en gezonde maaltijden op tafel. En ergens was ik er ook nog trots op dat ik het steeds weer voor elkaar kreeg.

Ja we hebben het goed. We hebben beide een baan, gezonde kinderen, een fijn huis en altijd genoeg te eten. We komen niks tekort, we genieten van het leven, gaan naar feestjes, kopen cadeautjes, geven geld aan goede doelen, kopen kleding wanneer het nodig is en gaan op vakantie. Iets wat niet voor iedereen weggelegd is en dat realiseer ik me maar al te vaak. We are blessed! Maar in de vakantie ben ik  me ook gaan realiseren dat het best wel wat zuiniger mag. We are living the good life. En dat is mooi, maar een stukje bewustwording en  nadenken over wat je waaraan uitgeeft kan geen kwaad. Oh… en een groeiende spaarrekening is ook niet verkeerd!

 

Dus ben ik me eens gaan verdiepen in onze uitgaven en waar we op konden bezuinigen. En ik moet zeggen dat ik behoorlijk verrast was. Ik zag het al helemaal voor me: uitgaven aan kinderkleding zou vast torenhoog zijn! Of aan lunch hier, uit eten daar of wijntjes met vriendinnen op het terras. Maar dat was niet het geval. De grootste uitgaven zaten ‘m in de boodschappen. Ja serieus, de gewone dagelijkse boodschappen. Ik telde alles eens bij elkaar op en schrok eigenlijk behoorlijk! Dat was toch een flink bedrag wat er uit ging per maand aan eten en drinken.

Dat moest dus anders. Maar hoe dan?

 1. Ik maak nu een weekplanning voor het avondeten. Op deze planning staat wat we per avond eten. En soms eten we ook 2 avonden hetzelfde. Vinden wij geen probleem en de meiden ook niet. Daarnaast vul ik het aan met de gewone boodschappen. Ik neem dus mijn lijstje mee naar de winkel en haal alleen dat wat er op mijn lijstje staat.
 2. Ik koop geen merkproducten meer. Huismerk wel, maar niet meer de dure merken.
 3. Ik bekijken van tevoren de aanbiedingen. Wat is er in de aanbieding? Kan ik dit inplannen in de avondmaaltijd?
 4. Ik shop heel bewust en heb een budget per week van wat ik wil uitgeven.

En het werkt! Super tof om te zien hoe ik onder mijn budget blijf, ik heerlijke gezonde maaltijden op tafel zet, genoeg fruit in huis heb en ook gewoon wat snaaierij. Het leuke is dat het gewoon een sport wordt. Ik huppel nog net niet de winkel uit wanneer ik mijn weekboodschappen weer binnen heb en ik blij word van de bon in mijn handen.

Waar het mij vooral om gaat is een stukje bewustwording.

Niet zomaar leven zonder na te denken, maar bewust nadenken over wat ik belangrijk vind in mijn/ons leven. En dat geldt ook voor de uitgaven in ons leven. Dat willen wij onze kinderen ook meegeven. Je krijgt niet altijd alles wat je wilt hebben. Je zult er toch ook voor moeten sparen. Dat leggen we Lauren nu ook uit wanneer ze op televisie reclames voorbij ziet komen van allerlei speelgoed. Vaak roept ze dan: “Dat is zo leuk mama, wil jij dat wel voor mij kopen?” Lauren is er maar druk mee. Misschien is dit wel het moment om te gaan starten met zakgeld?

Anyway, het voelt fijn om weer bewust bezig te zijn met deze belangrijke dingen in mijn leven. Om weer duidelijk op orde te hebben waar mijn prioriteiten liggen, waar ik nu vooral de meeste energie in wil steken.

En jij? Wat zijn jouw prioriteiten? En ben jij bewust bezig met zuiniger/bewuster leven? Heb je nog mooie bezuinigingstips die je met ons wilt delen?

Liefs! ❤

35E601B6-A8CB-4D6A-99CC-D450023D1C71

 

 

 

 

Gepubliceerd door

Tessa

Tessa Bonhof-Regnerus is echtgenote van Henk Bonhof en moeder van Lauren en Pippa. Woonachtig in de polder en leerkracht van beroep. Tessa vormt samen met Annette de Graaf en Marjolijn Vreeburg en Anouk Boetzer Team Momspiration.nl; een blog voor (wannabe) heppie mama’s. Door positief in het leven te staan en vooral te focussen op de mooie en dankbare dingen in het leven inspireert zij moeders (en overige geïnteresseerden) om op een vrolijke, enthousiaste, nuchtere, smakelijke, gezonde en gezellige manier door de dag te fietsen. ‘What you see is what you get’ is volledig van toepassing op Tessa. Niks meer, niks minder. Gewoon precies zoals het is. Daar horen natuurlijk ook minder leuke dingen bij maar met een positieve insteek in het leven gaat het zonnetje altijd weer schijnen!

2 reacties op ‘Bewust worden is de overtreffende trap van wakker worden

 1. Nou wat super tof om te lezen! Het had bijna door mij geschreven kunnen zijn 😅! Ik ben hier de laatste tijd ook erg mee bezig. Ongelooflijk wat wij zonder dat we het echt wisten uitgaven aan de dagelijkse boodschappen 😱. Nu ook een budget per week en wekelijkse boodschappen. Ook wij blijven hier soms zelfs onder… zo fijn! Het vakantie potje gaat nu sneller omhoog en het lange termijn potje ook en dat is bijna al genoeg motivatie hè? Goed bezig!! Ga zo door!! 💛

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat goed!! Ik moet dit ook eens doen. Ook gewoon om praktische redenen, maar 1x boodschappen doen met peuter en dikke buik is ook heel chill. En ik zou ook zeker kunnen huppelen van zo’n bon! Lekker bezig dame 👍🏻💪🏻.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: