Hoe hoog leg jij de lat voor jezelf?

Het onderwerp waar ik jou over aan het denken wil zetten intrigeert mij al maanden enorm. De afgelopen tijd ben ik heel scherp op wat ik om mij heen hoor en zie bij vriendinnen, collega’s en kennissen. Want, zoals ik al eerder schreef in mijn blog over ‘Hoe ik tot nu toe mijn eigen ‘burn out’ heb weten te voorkomen’  heb ik het idee dat veel, heeeeeel veel moeders (to be) met allerlei hogesnelheidstreinen mee willen racen en hun lat hoog hebben gelegd. Te hoog. De reden dat ik hier vanavond wéér over zit te typen is dat ik vanmiddag -tijdens een gesprek met mijn jongste dochter Pippa- voor de zoveelste keer een bevestiging kreeg van hoe hard die hoge lat een ieders deur uitgeschopt zou moeten worden. 

Pippa zat achterin in de auto en vroeg opeens:

Mama, als ik op 31 maart jarig ben, mag ik dan net als Jools zo’n taart met een foto en slagroom aan de zijkanten? En dan een kaarsje van een ‘4’ erop?

Gelijk dacht ik: Oh, wat kunnen kinderen toch ontzettend blij zijn met dit soort heerlijk kneuterige dingen als een fototaart. Blijkbaar heeft de taart die opa en oma de Graaf hadden besteld voor Jools haar 5e verjaardag in september een flinke indruk op Pippa gemaakt. Wat ben ik blij dat ik geen bloed, zweet en tranen heb geofferd voor een moeilijke of dure taart. Wat ben ik blij dat ik geen mega themafeest heb georganiseerd. Less is sooooo much more. Zeker wanneer het om kids gaat. Die lat mag op dat gebied lekker laag, of zelfs gewoon er keihard uit.

En ik trok de gedachte door: Oh, wat willen wij, als moeders, toch veel. Wat willen we graag hip(per) en leuk(er) zijn. Want: we willen dolgraag een Instagramwaardig picture perfect leven. Daar zien we alleen maar blije mensen die mega gelukkig zijn en verjaardagsfeestjes geheel in thema vieren met 100 gasten en een peperdure eenhoorntaart. Daar zien we dat moeders die net een kind hebben gebaard er al zo snel weer super strak uitzien. Daar zien we nooit iemand met een vermoeid hoofd en ongekamde haren en klotsende oksels en vervelende kinderen.

Dus:

WAT DOE IK FOUT????

Ja jongens, uhhhh moeders: wanneer je jezelf gaat vergelijken met mensen die DOEN ALSOF ze een Picture Perfect leven leiden, dan leg je de lat voor jezelf wel heel, heel, hoog. Wanneer je jezelf gaat vergelijken met wie dan ook: on- en offline, dan leg je de lat op onbereikbare hoogte en nog scheef ook.

Waarom vergelijken we onszelf überhaupt met anderen?

Ideetje: Zullen allemaal lekker massaal stoppen met vergelijken? Het heeft namelijk nul komma niks zin. Jij bent niet haar en zij is niet jou. Jullie komen niet eens bij elkaar in de buurt. Bovendien heeft ieder huisje zijn kruisje en heb je geen idee wat er achter een foto of een ideaalbeeld schuilt.

Interessant feit: Uit MOMspiration’s onderzoek is gebleken dat 78% van de ondervraagden aangeeft zich regelmatig onzeker te voelen door posts van anderen op Instagram en/of Facebook.

Dit onderzoek vond een maand of 2 geleden plaats en al die tijd heb ik nagedacht wat ik met deze (voor mij) schocking gegevens wilde: “Wat kan ik hiermee?” Wat ik zeker wist: “Hier moet ik iets mee.” Want social media mag naar mijn mening niet iets zijn waar mensen zich regelmatig onzeker door voelen. Social media kan juist zo fijn en krachtig en gezellig zijn. Dus toen ik vanmiddag aan het nadenken was over die hoge lat, voelde ik een connectie: Die lat ligt naar mijn idee zo hoog, omdat we onszelf steeds vergelijken met anderen. ‘Anderen’ uit het echte leven, maar ook ‘anderen’ die we misschien nog nooit ontmoet hebben, maar denken te kennen door foto’s en tekst.

Daar wil ik een stokje voor steken. Daar wil ik een einde aan maken. Maar alleen als jij dat ook wilt. Alleen wanneer jij klaar bent met jezelf torenhoge verwachtingen opleggen. Alleen wanneer jij klaar bent met jezelf onzeker voelen als je door je Social Media tijdlijnen scrollt. 

Ben je er klaar voor om er klaar mee te zijn? Probeer dan deze tips eens uit:

 1. Open je lijst van ‘vrienden’ op Facebook en ‘volgend’ op Instagram. ‘Ontvriend’ en ‘ontvolg’ alle mensen die je eigenlijk helemaal niet leuk vindt, je aan irriteert, waar je geen energie van krijgt en/of waar je je onzeker door voelt. Hoppa: lekker opschonen die hap!
  Schop je mee? ERUIT met die energievreters! 

  Vrouwen die ik gaaf vind om op Instagram te volgen en waar ik juist door geïnspireerd raak zijn: @sannyzoektgeluk @kelly_weekers @mother_of_daughters
  Heb jij nog meer tips: deel ze met ons!

  Wil je dit NEXT LEVEL doen? Ga dan ook de slag met het opschonen van je tuintje in je echte leven.
  Met welke mensen breng je graag je tijd door? Laat dat hen weten. Steek hier je energie in wanneer je die hebt en voelt. Laat jullie vriendschap groeien en bloeien.
  Welke mensen passen in deze fase van jouw leven minder goed? Laat deze contacten even voor wat ze zijn. Besteed jouw kostbare tijd hier nu niet aan. 

 2. Ga eens dieper nadenken over wat jij allemaal van jezelf moet. Van wie moet jij een lat leggen? En vanwaar die hoogte? Maak een lijstje en beoordeel hoe reëel je verwachtingen zijn. Welke punten zijn echt belangrijk en welke dingen moet je alleen maar van jezelf omdat anderen dat ook doen en je niet uit de toon wilt vallen.
  Schop je mee? ERUIT met die lat! 

  Persoonlijk voorbeeld: Op ons prioriteitenlijstje staat helemaal bovenaan: ons gezin. Bij alle beslissingen die we maken denken we eerst: “Wat voor invloed heeft dit op ons gezin?” Wanneer het een positieve invloed heeft, dan gaan we ervoor. Wanneer we al aanvoelen dat het een negatieve invloed zal hebben, dan houden we dat bij ons vandaan. Het klinkt heel simpel, maar deze keiharde focus helpt ons om onszelf en elkaar altijd op nummer 1 te houden.

 3. Ik ga even grof zijn, sorry not sorry: Heb dikke vette schijt aan anderen. Serieus, BOEIEND wanneer anderen jouw raar vinden omdat je niet meeloopt in de maat. Doe waar jij je goed bij voelt. Doe wat bij jou en je gezin past. Doe niets waar je geen zin in hebt en je geen energie van krijgt. Wees een rebel en zeg die afspraak af waar je zwaar tegenop ziet. Jouw echte vrienden begrijpen dat heus wel. Zij vinden het hoogstwaarschijnlijk juist superknap van jou dat je je grenzen duidelijk aangeeft. Nepvrienden vallen op deze manier op organische wijze vanzelf lekker af. Doei.
  Schop je mee? ERUIT met je druk maken om de mening van anderen!

  Persoonlijk voorbeeld: Wij worden door heel wat mensen raak aangekeken wanneer we aangeven dat we niet vooruit plannen. Dat we onze weekenden en doordeweekse avonden helemaal vrij houden. Er zijn wel eens uitzonderingen, zoals het 40 jarig huwelijksfeest van mijn ouders of Pepernotenpret met Dirk Scheele, maar dat is het wel zo’n beetje. Wanneer we uitgenodigd worden voor een groot verjaardagsfeest, laten we weten ‘dat nog niet durven te zeggen of we er zullen zijn’. We laten het van het moment afhangen of het voor ons gezin een goede keuze is om te gaan. Wanneer het om een kleiner feest gaat waarbij we ‘echt gemist zullen worden’ als we er niet zijn, dan ligt dat anders. Inmiddels weten onze goede vrienden dat deze manier van leven voor ons heel belangrijk is. Het grappig is ook, dat juist deze groep mensen zelf ook zo leeft. Daardoor kunnen we, wanneer ons dat á la minute uitkomt, zomaar een spontaan feestje organiseren. Omdat we daar allemaal op dat moment zin in hebben.
  Ja, er zijn ook mensen die dit raar vinden. Prima! Daar hebben wij gelukkig niets mee te maken. 

Samengevat:
Doe wat JIJ wilt. Doe wat bij JOU past. De rest is bijzaak.

 

Genoeg gekletst. Tijd voor een lekkere foute serie. Want daar heb ik nu zin in. HA!

 

liefs,

Annette

Gepubliceerd door

Annette de Graaf

Annette de Graaf (17 augustus 1983) richtte in februari 2015 MOMspiration.nl op: een positieve online community voor perfecte imperfecte moeders. In februari 2020 gaf ze het MOMspiration stokje over aan medebloggers Anouk & Marjolijn en ging zelf verder met The Flying Dutch Family. Op Instagram gebruikt ze deze naam ook en het leek haar overzichtelijker om vanaf nu onder één naam te opereren. Onder de naam The Flying Dutch Family houdt ze hetzelfde doel voor ogen: gezinnen inspireren om positief in het leven te staan. Annette is de vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops. Samen wonen zij sinds juli 2021 in Noorwegen en hebben zij twee dochters en een zoon: Jools (24 september 2013) en Pippa (31 maart 2015) en Sol (30 juli 2019). Zij werkt als juf op Haugesund International School en Thaddeus is hoofdtrainer bij CrossFit Verftet in Haugesund. Daarnaast runt ze haar bedrijf 'Opvoeden met een Growth Mindset' en schrijft een boek met dezelfde titel. Regelmatig heeft ze de eer om Harvard Graduate School of Education te representeren op (internationale) congressen. Leuk feitje over Annette en haar gezin: van juni 2017 tot en met juli 2018 reisden zij met z'n viertjes de wereld rond en hadden dat jaar 86 t(huisjes) in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Wanneer je op haar account op Instagram @theflyingdutchfamily naar beneden scrolled, krijg je een kijkje in hun bijzondere avonturen.

Een reactie op “Hoe hoog leg jij de lat voor jezelf?

 1. Inspirerend! Maakt me ook nieuwsgierig naar de resultaten van het onderzoek! Bij mij lag de lat tot enkele jaren geleden ook heel hoog. En niet door sociale media, ik zat er nauwelijks op… Maar door mijn opleiding (pedagogie, begot), de manier waarop ik werd opgevoed, de maatschappelijke druk (werk, gezin, vrienden,…). Maar eigenlijk, achteraf bekeken, lag ze vooral verkeerd! Ze paste niet bij me. Ik had ze mezelf aangepraat. Blij dat ik ze intussen verlegd heb. Ze ligt nu nog steeds hoog, maar dan op vlak van verbinding met mezelf en de kindjes. En als ik ze niet haal, dan is dat ook ok en probeer ik dat als groeikansen te zien. Op die manier is een hoge lat op de juiste plaats een geweldige groeikansen. 😍

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: