Waarom wij bij ons derde kind liever geen kraamverzorgster in huis willen.

Volgens mij hadden we ons eigenlijk allang in moeten schrijven voor kraamzorg. Maar dat hebben we dus nog niet gedaan. We zijn hier heel huiverig voor. We denken er zelfs aan om te kiezen voor geen kraamverzorgster in huis de eerste week na de bevalling eind juli. Het idee dat we -net als na de geboorte van Jools- de kraamhulp from hell in huis krijgen, staat ons in de verste verte aan. 

GELUKKIG hebben we ook mee mogen maken hoe een hemelse kraamweek voelt en eruit ziet. Toen ik zwanger was van Pippa deelde ik de kraamervaringen van toen Jools net geboren was met Sandra. Ik heb haar jongste dochter een aantal jaar gecoacht in korfbalselectieteams en we hadden een fijne band opgebouwd. Zij was geschrokken van mijn verhaal en vertelde dat ze zich net had laten omscholen tot kraamverzorgster. Zij vertelde ook dat zij er heel, heel, heel graag voor wilde zorgen dat wij wél een mooie ervaring zouden krijgen tijdens de kraamweek van ons tweede kind. Ondanks dat haar kraambureau in Den Haag was, bood ze aan om bij ons in Nieuw Vennep te komen kramen. En zo geschiedde. Het werd een fantastische week waarbij ik mocht meemaken hoe het voelde om op een roze wolk te zweven. Wat een heerlijke week om nooit te vergeten!

img_1509

Helaas gaat het niet lukken om de liefste Sandra weer voor ons te strikken tijdens de kraamweek van ons derde kindje. Het alternatief: ons inschrijven bij een kraambureau en dan maar afwachten wie er tijdens één van de meeste intense periodes van je leven heel wat uren bij ons thuis door gaat brengen. Dit staat ons totaal niet aan. Wij willen iemand die wij super lief vinden, vertrouwen en die ons echt helpt.

———————————————-

Die laatste 3 punten misten tijdens de kraamweek na de geboorte van Jools. Deze mevrouw kwam naast mij op de bank zitten en klaagde erop los over de leerkrachten van haar kinderen, gaf mij flinke preken over hoe ik het wel of niet moest doen en zei dat Jools altijd nog een huilbaby kon worden -dat het nu nog niet zo is, hoeft niet te betekenen dat ze geen huilbaby zal worden-. We hebben na 3 dagen gezegd dat ze de volgende dag niet meer terug hoefde te komen. Ik was sowieso al 1 hoopje ellende na een vreselijke met spoed opgewekte bevalling (ivm zeer laat ontdekt HELLP syndroom) die na 27 uur eindigde in een spoedkeizersnede, dus 1 zorg minder was zeer prettig: Wat een opluchting om van haar af te zijn!

—————————————————

Dusssss. Je begrijpt wellicht onze huiverigheid nu iets beter. Het voelt als een soort Russisch Roulette om ons aan te melden bij een kraambureau en dan maar af te wachten wie er binnenstapt een paar uur na de bevalling. Daar voelen we ons niet echt relaxed bij.

Ik legde Sandra ons probleem voor en zij was zo lief om ons van tips te voorzien. Ze zette de volgende punten op een rijtje.

Waar moeten we op letten bij het aanvragen van kraamzorg:

 • Vraag in je omgeving aan moeders waar ze fijne kraamzorg hebben gehad.
 • Ga niet bij een te groot bureau. Kijk altijd even op hun website hoe de reviews zijn en de waardering.
 • Vraag of ze volledige zorg kunnen garanderen: 49 uur. Maar ook: of je 1 kraamverzorgster krijgt en anders niet meer dan 2.
 • Check bij het eerste contact met het kraambureau welk gevoel het jou geeft.

Misschien heb jij nog wel meer gouden tips? Hoe krijgen wij de kraamverzorgster from heaven??

Moeders in de buurt van Lisse: wie/welk bureau kunnen jullie aanbevelen? Of toch voor geen kraamzorg gaan. Heeft iemand daar ervaring mee?

Alvast heel erg bedankt!

liefs,

Annette

Gepubliceerd door

Annette de Graaf

Annette de Graaf (17 augustus 1983) richtte in februari 2015 MOMspiration.nl op: een positieve online community voor perfecte imperfecte moeders. In februari 2020 gaf ze het MOMspiration stokje over aan medebloggers Anouk & Marjolijn en ging zelf verder met The Flying Dutch Family. Op Instagram gebruikt ze deze naam ook en het leek haar overzichtelijker om vanaf nu onder één naam te opereren. Onder de naam The Flying Dutch Family houdt ze hetzelfde doel voor ogen: gezinnen inspireren om positief in het leven te staan. Annette is de vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops. Samen wonen zij sinds juli 2021 in Noorwegen en hebben zij twee dochters en een zoon: Jools (24 september 2013) en Pippa (31 maart 2015) en Sol (30 juli 2019). Zij werkt als juf op Haugesund International School en Thaddeus is hoofdtrainer bij CrossFit Verftet in Haugesund. Daarnaast runt ze haar bedrijf 'Opvoeden met een Growth Mindset' en schrijft een boek met dezelfde titel. Regelmatig heeft ze de eer om Harvard Graduate School of Education te representeren op (internationale) congressen. Leuk feitje over Annette en haar gezin: van juni 2017 tot en met juli 2018 reisden zij met z'n viertjes de wereld rond en hadden dat jaar 86 t(huisjes) in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Wanneer je op haar account op Instagram @theflyingdutchfamily naar beneden scrolled, krijg je een kijkje in hun bijzondere avonturen.

6 reacties op ‘Waarom wij bij ons derde kind liever geen kraamverzorgster in huis willen.

 1. Hoi Annette, allereerst gefeliciteerd natuurlijk! Wat vervelend dat je een nare ervaring met de kraamhulp hebt gehad. Wij hebben bij onze beide zoons Jaenette Kleij als kraamverzorgster gehad, zij is ZZP’er. Dat is dus ook een optie 🙂 Je maakt van te voren ook kennis dus je weet precies of het klikt en wie je in de kraamweek in huis krijgt. Ik vond dit heel erg fijn. Het wordt ook gewoon vergoed door de verzekeraar dus alleen maar voordelen 😉 Geniet nog lekker van je zwangerschap!

  Like

 2. Wat ontzettend jammer dat je zo’n vreselijke ervaring hebt gehad! Maar wel heel fijn dat Sandra heeft laten zien dat het ook anders kan! Ik ben een collega van haar( we hebben eerder bij het zelfde kraambureau gewerkt, maar daar weg gegaan omdat er veel was wat niet klopte) . Ik werk nu bij een klein bureau waar we echt 1 gezin starten en ook afmaken met volledige uren. Veel is bespreekbaar! Kijk eens op onze site: Kraamzorg Bram in Leidschendam. Ik zelf woon in Voorschoten vlakbij de snelweg en zou dus evt(als mijn bazin het goed vind) bij je kunnen komen kramen en je ook weer een hele fijne tijd kan bezorgen. Je kunt me ook mailen en evt eerst kennis maken om te kijken of er een klik is.

  Like

 3. Hi Annette!
  Ik werk zelf bij een kleinschalig kraambureau gevestigd in Nieuw Vennep (totaal 22 lieve kraamverzorgenden)!
  Ik heb absoluut geen kijk op de inschrijvingen van juli. Het is natuurlijk wel in het hoogseizoen qua vakanties.
  Als je meer gegevens wilt weten, mail mij even dan kan ik je ook wat meer vertellen.
  Als je iets anders hebt gevonden, hoop ik sowieso dat je een fijne kraamtijd gaat hebben, dat gun ik iedereen! Ik weet dat ik er in ieder geval altijd heel hard mijn best voor doe en dat hoort zo als kraamverzorgende!
  Groetjes, Nicole

  Geliked door 1 persoon

 4. Kraamzorg De Waarden, twee keer dezelfde TOPPER geleverd. Echt een feestje!
  Een tip van mij? Volgens mij houden ze hun eigen gemiddelde review rapport cijfer bij. Onze Petra had een 9,3 gemiddeld over al haar kraamweken in dat jaar :))) kun je misschien op voorhand naar vragen? X

  Geliked door 1 persoon

 5. House of Care uit Nieuw Vennep! Denk hetzelfde bureau als Nicole bedoelt?
  Wij hadden het allergrootste geluk met Jay, wat een kanjer! Voegt rustig in in het gezin, adviseert zonder op te dringen en kan ongelofelijk beeijk koken.
  Ondanks drukte afgelopen zomer toch 49 uur op haar kunnen rekenen.

  Anders kan je een zzper overwegen dan weet je van te voren wie je in huis haalt. Helaas moet je die vaak al geboekt hebben nog voor je test is opgedroogd 🙈

  Geliked door 1 persoon

 6. Wat naar! Ik raad je aan om via je verlosku dige te vragen naar goede zelfstandig werkende kraamverzorgenden. Dan kun je vooraf al kennis makeb net de persoon die je gaat bijstaan in de intense week na je bevalling. Wij hadden na de geboortr van de tweede zo ook vooraf al fijn contact met onze kraamverzorgende, wat heel fijn was!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: