Annette 26 weken zwanger MOMspiration

Deze 6 dingen wil een zwangere vrouw liever NIET horen

Eigenlijk klopt de titel niet. Want, ik weet natuurlijk helemaal niet wat alle andere zwangere vrouwen liever niet willen horen. Iedereen is anders. Maar, al kletsend met mede-zwangeren, komen er regelmatig herkenbare lichtelijke irritaties voorbij. Lichtelijke irritaties die gaan over uitspraken die ons en onze bolle buikjes ongevraagd om de oren vliegen. We noemen ze ‘lichtelijk’, omdat we diep in ons hart heus wel weten dat deze uitspraken goed bedoeld zijn. Niemand zegt ze om ons opzettelijk te irriteren. Toch word ik er behoorlijk opstandig van. Het gaat me steeds minder goed af om een gezellige reactie te geven op alle onderstaande vragen en opmerkingen. Sorry mensen! Iets met hormonen? Wel ja, die geef ik gewoon de schuld. Dat mag nog even. Oplossingsgericht als ik ben, bedacht ik het volgende plan: Misschien helpt het om vooraf duidelijk aan te geven welke uitspraken ik niet zo goed kan hebben, maar vooral ook waarom. Dussss…. daarom is hier mijn lijst! 

Mijn top 6 ‘Liever Niet’ uitspraken tijdens de zwangerschap

1. Hoe lang moet je nog?

Toevallig, heel toevallig, weet ik daar tijdens deze zwangerschap wél een antwoord op. Namelijk (op het moment van typen) ‘moet’ ik nog 11 weken en 4 dagen. De enige reden dat ik dit antwoord kan geven is omdat ons zoontje geboren zal worden met een geplande keizersnede. Bij onze 2 dochters zijn de beide bevallingen geëindigd in een spoedkeizersnede en daarom mag ik het nu niet meer zelf proberen. De risico’s -vanwege de druk op het litteken- zijn te groot. Een week voor de uitgerekende datum (5 augustus), ga ik onder het mes. Vandaar dat ik weet hoe lang ik nog ‘moet’. Tenzij de baby boy zich zelf al eerder aandient. Dan gaan we met gierende naar het ziekenhuis.
Maar… bijna iedere andere zwangere vrouw heeft natuurlijk geen antwoord op de vraag wanneer hét gaat gebeuren. Er is tot nog toe nog steeds niemand die in een glazen bol kan kijken en je een datum kan geven. In het verleden behaalde resultaten bieden ook weinig garantie voor de toekomst. Daar bedoel ik mee dat het geel bal uitmaakt met hoeveel weken je moeder ooit van jou bevallen is of jij van je 1e of 2e kind. Iedere zwangerschap en iedere bevalling is een nieuwe ronde met nieuwe kansen.

Wat je beter kunt vragen:

Hoeveel weken ben je nu zwanger? Of: Wanneer je is je uitgerekende datum? Want: Daar kan iedereen antwoord op geven.

TopTip voor zwangere vrouwen van m’n schoonzus Cindy:

Ga uit van 42 weken zwangerschap. Dan kan het alleen maar meevallen. Wanneer je je fixeert op je uitgerekende datum kunnen alle dagen daarna behoorlijk pittig zijn en langer lijken te duren dan ooit.


2. Je draagt je buik vooruit. Je kunt dus wel zien dat je een jongen krijgt.

Mensen, hou op. Ik weet niet wie jou dit wijs gemaakt heeft, maar het is toch echt een fabel. De vorm van de buik heeft helemaal niets met het geslacht van de baby te maken.

En ja, ik draag vooruit en ja het is een jongen. Maar kijk ook even naar hoe mijn buik eruit zag tijdens de zwangerschappen van Jools & Pippa. Dat zijn toch echt meisjes.

Zwanger van Jools (16, 20, 25 en 28 weken):

Zwanger van Pippa (20, 29, 35, 37 weken):

Zwanger van de baby boy (20, 23, 26 en 27 weken):

Dusssss

Mocht je ambities hebben om waarzegster te worden: oefen je technieken niet op mij uit 😉


3. Sterkte met de laatste loodjes.

Ik vind iemand succes of sterkte met de laatste loodjes toewensen geen gezellige gelukswens. Nu ik 27 weken zwanger ben, krijg ik deze opmerking steeds vaker te horen. Het is vast ontzettend aardig bedoeld, maar wanneer je dit zegt ga je er blijkbaar vanuit dat de komende periode zwaar gaat worden. Is dat zo? Wie zegt dat de laatste weken  voor mij als loodjes zullen worden ervaren? Misschien wel, misschien niet. Liever ga ik uit van het positieve, want dat maakt alles 90% minder zwaar.

Wat je beter kunt toewensen:

Veel geluk/succes nog met de laatste weken van je zwangerschap.

———————————————————————–

4. Als je fit en positief de bevalling in gaat, dan krijg je een prachtige bevalling. Dat had ik namelijk ook.

Wat fijn voor je! Echt, ik gun iedere vrouw een prachtige bevalling. Wow! Van positieve bevallingsverhalen kan ik oprecht genieten. Keep them coming!

Maar… helaas heb je als vrouw geen invloed op hoe de bevalling verloopt. Wel op hoe je de bevalling beleeft. Gelukkig! Heb je toch nog ergens invloed op!
Deze wijze les leerde ik pasgeleden tijdens de eerste Stokke Tripp Trapp Talk van Drs Mama. Deze gave vrouwelijke artsen geven cursussen over realistische verwachtingen wat betreft zwangerschap, bevallen en gelijkwaardig ouderschap. Mega interessant!

Dankzij deze wijze les (dat je als vrouw geen invloed hebt op het verloop van de bevalling) heeft mij enorm geholpen om te leren leven met het feit dat ik tot tweemaal toe toch echt heel fit en positief de bevalling in ging, maar dat het niet lukte om op natuurlijke wijze te bevallen. Die goede voorbereiding biedt dus zeker geen garantie voor een prachtige bevalling. Was het maar zo!

Dus:

Houd jouw persoonlijke ingrediënten voor succes persoonlijk. Ze zijn voor jou van toepassing geweest, maar dat betekent niet dat een ander hier iets aan heeft.


5. Zo, wat ben je dik!

Uh… Dank je?

Of: “Weet je zeker dat het er eentje is? Je buik is echt enorm!”

Wat je beter kunt zeggen:

Iets liefs. Zeg gewoon iets liefs. Of zeg niets.


6. Ja, dat komt natuurlijk omdat je zoveel sport en veel te druk bent.

Op de een of andere manier gaan mensen er vaak vanuit dat ik een mega druk leven heb. Daar moet ik dan weer een beetje om grinniken, want dat is dus helemaal niet zo. In mijn beleving in ieder geval niet! Thaddeus en ik werken allebei 4 dagen in de week en de meiden gaan naar school en hebben zwemles, maar dat is het enige wat vaststaat. Alle vrije momenten van de week en zeker het weekend houden we vrij om te doen waar we op dat moment zin in en behoefte aan hebben.

Quote nummer 6 krijg ik vaak als reactie wanneer ik last heb van welk zwangerschapskwaaltje dan ook. Zelfs als oorzaak van mijn 2 spoedkeizersnedes: “Ja, jouw spieren zijn natuurlijk ook zo strak.” Of als oorzaak voor mijn wallen: “Je ben ook veel te druk.” Misselijk en duizelig? > “Je hebt waarschijnlijk een hoge bloeddruk of weer zwangerschapsvergiftiging.”

Wat je beter kunt zeggen:

Tenzij je mijn verloskundige of gynaecoloog, boyfriend of ander soort deskundige bent: houd je speculaties lekker voor je. Zonde van je tijd om je bezig te houden met de oorzaak-gevolg relatie van een ander.

———————————————————————

Zo. Dit hormonenbommetje is uitgeraasd. Mocht ik hier iemand onbedoeld mee beledigd hebben: Sorry!!!!

Ben wel heel benieuwd of jij tijdens je zwangerschap ook wel eens bijzondere opmerkingen naar je hoofd geslingerd hebt gekregen. Deel je ze via FB of Insta? Dan kletsen we ‘gezellig’ verder.

 

liefs,

Annette

 

Gepubliceerd door

Annette de Graaf

Annette de Graaf (17 augustus 1983) richtte in februari 2015 MOMspiration.nl op: een positieve online community voor perfecte imperfecte moeders. In februari 2020 gaf ze het MOMspiration stokje over aan medebloggers Anouk & Marjolijn en ging zelf verder met The Flying Dutch Family. Op Instagram gebruikt ze deze naam ook en het leek haar overzichtelijker om vanaf nu onder één naam te opereren. Onder de naam The Flying Dutch Family houdt ze hetzelfde doel voor ogen: gezinnen inspireren om positief in het leven te staan. Annette is de vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops. Samen wonen zij sinds juli 2021 in Noorwegen en hebben zij twee dochters en een zoon: Jools (24 september 2013) en Pippa (31 maart 2015) en Sol (30 juli 2019). Zij werkt als juf op Haugesund International School en Thaddeus is hoofdtrainer bij CrossFit Verftet in Haugesund. Daarnaast runt ze haar bedrijf 'Opvoeden met een Growth Mindset' en schrijft een boek met dezelfde titel. Regelmatig heeft ze de eer om Harvard Graduate School of Education te representeren op (internationale) congressen. Leuk feitje over Annette en haar gezin: van juni 2017 tot en met juli 2018 reisden zij met z'n viertjes de wereld rond en hadden dat jaar 86 t(huisjes) in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Wanneer je op haar account op Instagram @theflyingdutchfamily naar beneden scrolled, krijg je een kijkje in hun bijzondere avonturen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: