Jools & Pippa Stokke Tripp Trapp Newborn Seat hoogzwanger vliegen MOMspiration

Hoogzwanger een vliegreis maken: Doen of Laten?

“Mama, kan ons baby broertje in het vliegtuig geboren worden?”

Bovenstaande vraag komt -tijdens het avondeten- uit de mond van onze oudste dochter Jools. Ze is 5,5 jaar en stelt dagelijks vragen die te maken hebben met de aanstaande geboorte van haar baby broertje. Voor mijn Thaddeus en ik überhaupt na hebben kunnen denken over een mogelijk antwoord, heeft onze jongste dochter Pippa haar reactie al klaar: “Ja natuurlijk kan dat, Jools. De stoel van een vliegtuig kan toch super ver naar achteren, dan is het precies een bed. En de meneren en mevrouwen met die blauwe kleren die in het vliegtuig werken kunnen vast helpen. Papa is fysiotherapeut, dus hij kan ook helpen en ik ook wel hoor. Dan doen we de baby daarna in een warme deken. Daarna mogen alle mensen die ook in het vliegtuig zijn komen kijken naar ons broertje. Maar ze moeten wel hun handen wassen als ze hem willen aaien.”

Oke, wow. Pippa ziet het al helemaal voor zich. Zij ziet absoluut geen problemen voor een bevalling op kilometers hoogte. Wat werkt het onbevangen brein van een kind toch heerlijk. Daar kunnen wij als volwassen soms nog best wat van leren. (Niet dat ik ambities heb om in het vliegtuig wil bevallen btw ;-))

Jools & Pippa Stokke Tripp Trapp Newborn Set

Ondanks dat Pippa’s verhaal klinkt als een spannend hoofdstuk uit een kinderboek, heeft ze helemaal gelijk. Een baby kan echt geboren worden in een vliegtuig. Zwangere vrouwen mogen bij de meeste vliegtuigmaatschappijen tot 36 weken zwangerschap vliegen, omdat de meeste baby’s na deze periode geboren worden. Maar ja, baby’s laten zich niet sturen en het kan dus ook zo zijn dat het al eerder gebeurt. Er is maar een hele kleine kans dat dit in een vliegtuig zal plaatsvinden, maar het kan wel!

Tijdens ons gesprek hierover kwam ‘het’ bij mij opeens pas binnen: Oh ja, als wij over een paar weken op reis naar Portugal gaan ben ik tijdens de terugvlucht bijna 36 weken zwanger. Theoretisch gezien kan de baby geboren worden in het vliegtuig. Maar gelukkig ben ik iemand die zich geen zorgen maakt over dingen waarvan je toch niet weet of ze echt zullen gebeuren, dus vormt er zich geen angst in m’n koppie. Vliegen tijdens het derde trimester van mijn zwangerschap heb ik ook gedaan tijdens mijn eerste twee zwangerschappen en dat was een feestje. Die positieve vibe houden we tijdens deze derde zwangerschap fijn vast.

MOMspiration the Flying Dutch Family Duinrell Wassenaar

Om vliegen tijdens de zwangerschap zo fijn mogelijk te laten verlopen, heb ik mij laten adviseren door twee artsen van KLM Health Services. Zij gaven mij de volgende tips:

 • Wanneer je vanaf 28 weken zwangerschap aan boord van een vliegtuig stapt, heb je een Fit to Fly verklaring nodig. Voor de zekerheid kun je ook voor dit aantal weken zwangerschap al een verklaring bij je dragen. Deze kun je van te voren aanvragen bij je verloskundige of gynaecoloog. Vraag ook om een Engelse versie. Vraag het zo kort mogelijk van te voren aan, zodat de verklaring up to date is. Je hebt een verklaring nodig vanaf het moment dat je een duidelijk zichtbare zwangere buik hebt.
  > Note van mij: bij sommige luchtvaartmaatschappijen mag de Fit to Fly verklaring niet ouder dan 2 weken zijn. Bijvoorbeeld bij Turkish Airlines: Vriendin Marjolein moest vlak voor de vlucht bij de arts op het vliegveld van Kaapstad komen om fit verklaard te worden. De luchtvaartmaatschappij vond namelijk dat haar verklaring verouderd was. Ze mocht op de valreep met het vliegtuig mee terugvliegen vanuit Kaapstad.
  Door deze ervaring ben ik er extra scherp op dat we ook een hele recente Fit to Fly verklaring meenemen. Even vragen aan de verloskundige of zij hier een idee over heeft! 
 • Boek geen stoel bij de nooduitgang: zwangeren mogen hier helaas niet zitten.
 • Zorg tijdens je vlucht voor voldoende beweging. Ga regelmatig even je benen strekken door een rondje te lopen door het vliegtuig.
 • Trek kleding aan die los om je buik heen zit. 
 • Drink tijdens je vlucht veel water. Met een baby in je buik is je vochtbalans nog belangrijker.
 • Houd je gemakkelijk vocht vast? Draag dan steunkousen tijdens je vlucht.
 • Moet je vaak plassen? Boek een stoel bij het gangpad.

Extra tip van mij:

Heb je last van zeurende banden en spieren rondom je buik en rug? Bestel dan NU de Maternity Belt van Anita. Wat een life saver! Ik draag sinds een paar dagen de band overdag en zit, sta, loop en ren zoveel fijner nu. Binnenkort zal ik een blog over deze buikband schrijven. Ik ben er zoooo blij mee!

Anita Maternity Belt - buikband zwanger ondersteuning

Fijn om deze tips door te nemen voordat we binnenkort een hele bijzondere reis naar Portugal gaan maken. We hebben enorm veel met z’n viertjes gereisd en dit zal de allerlaatste keer worden. Vanaf eind juli worden we namelijk een gezin van vijf. We hopen dat we ons zoontje net zo enthousiast kunnen maken over het ontdekken van de wereld als zijn twee avontuurlijke zussen. Het wordt hem in ieder geval al met de paplepel in gegoten.

Jools & Pippa Stokke Tripp Trapp Newborn Set
De babystoel staat al klaar in ons huis. Nog maar 9 weken voordat er in de Newborn Seat -die op de Stokke Tripp Trapp past- een écht babyjongetje ligt!

 

Liefs,

Annette

PS: Heb je nog andere vragen over zwanger zijn en vliegen? Neem contact op met KLM Health Services via het contactformulier of telefonisch: 0900 1091096 (tegen normaal beltarief en bereikbaar op maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur).

 

Gepubliceerd door

Annette de Graaf

Annette de Graaf (17 augustus 1983) richtte in februari 2015 MOMspiration.nl op: een positieve online community voor perfecte imperfecte moeders. In februari 2020 gaf ze het MOMspiration stokje over aan medebloggers Anouk & Marjolijn en ging zelf verder met The Flying Dutch Family. Op Instagram gebruikt ze deze naam ook en het leek haar overzichtelijker om vanaf nu onder één naam te opereren. Onder de naam The Flying Dutch Family houdt ze hetzelfde doel voor ogen: gezinnen inspireren om positief in het leven te staan. Annette is de vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops. Samen wonen zij sinds juli 2021 in Noorwegen en hebben zij twee dochters en een zoon: Jools (24 september 2013) en Pippa (31 maart 2015) en Sol (30 juli 2019). Zij werkt als juf op Haugesund International School en Thaddeus is hoofdtrainer bij CrossFit Verftet in Haugesund. Daarnaast runt ze haar bedrijf 'Opvoeden met een Growth Mindset' en schrijft een boek met dezelfde titel. Regelmatig heeft ze de eer om Harvard Graduate School of Education te representeren op (internationale) congressen. Leuk feitje over Annette en haar gezin: van juni 2017 tot en met juli 2018 reisden zij met z'n viertjes de wereld rond en hadden dat jaar 86 t(huisjes) in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Wanneer je op haar account op Instagram @theflyingdutchfamily naar beneden scrolled, krijg je een kijkje in hun bijzondere avonturen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: