Op vakantie met je gezin: Hoe relaxed is dat nou eigenlijk?

Wanneer je denkt dat je vakanties met kids hetzelfde zullen zijn als al je vakanties in het pre-ouderschap tijdperk, dan kom je waarschijnlijk van een andere planeet. Daar hoeven we het niet lang over te hebben want natuuuuurlijk zijn die soorten vakanties niet met elkaar te vergelijken. Denk maar aan appels en peren. Ondanks dat het behoorlijk logisch is dat vakanties zo anders zijn wanneer je 1 of meerdere mini-me’s onder je hoede hebt, blijken toch heel wat papa’s en mama’s transitieproblemen te ondervinden. Hierdoor voelt een vakantie -wat voorheen een periode van genieten en uitrusten was- nu juist als dikke vette stress. 

Dat vinden wij, als ervaren reizigers met kinderen, zo ontzettend jammer. Daarom hebben wij voor jullie 5 tips op een rij gezet die ons helpen om vakantie vieren als een feest te laten voelen:

1. TRAVEL LIGHT = STRESS LESS

Wij doen niet aan uitgebreide inpaklijstjes maken en afvinken. Inpakken gebeurt even tussendoor op de avond of ochtend voor vertrek. Als we onze paspoorten, pinpassen, creditcards, telefoons, camera, opladers, een paar stapels kleren voor alle gezinsleden, sportschoenen, sandalen, tandenborstels, shampoo, handdoeken, zwemspullen, lees- en leerboeken en wat knutselspullen voor onderweg bij ons hebben, dan zijn we al een heel eind op weg. En eigenlijk zijn die eerste 4 nog het belangrijkst: mocht er van die andere spullen iets vergeten zijn, dan kun je dat altijd nog ter plaatse kopen.

Tijdens ons jaar op reis startten we met veeeeeel te veel spullen. Te veel kleding en te veel speelgoed. Daar kwamen we al snel achter: hoe belangrijk zijn al die leuke hippe setjes en met welk speelgoed spelen kids nou echt? Gelukkig mochten we na een paar maanden 2 volle koffers met overbodige spullen mee teruggeven met de opa’s en oma’s. Wat voelde dat heerlijk!

Zorg ook voor zo min mogelijk handbagage wanneer je gaat vliegen. Je zweet je rot van al dat tillen en in de gaten houden dat er niets kwijtraakt!

2. FEAR IS A LIAR 

Maak je je ergens van te voren zorgen om? Geef jezelf dan even een reality check. Zijn deze zorgen echt gegrond? Is het niet mega zonde om je van te voren druk te maken over dingen die hoogstwaarschijnlijk toch niet gaan gebeuren? Wedden dat je jezelf achteraf wel voor je kop kunt slaan dat je hier onnodig zoveel negatieve energie aan verspilt hebt?

3. PERFECT DOES NOT EXIST

Laat je niet gek maken door te denken dat op vakantie alles helemaal volgens een leien dakje gaat. Want: zo gaat het leven -en zeker met kinderen- nooit. Ook op vakantie zijn er tranen, gedoetjes, omgevallen bekers, spaghetti in de haren, gezeur, ontplofte bommen en drama’s om van alles en niets. Neem het met een extra korreltje zeezout en laat het geen stempel op je dag of zelfs vakantie drukken. Dat geldt overigens natuurlijk ook voor wanneer je thuis bent. Kinderdrama en overal troep is nu eenmaal een dagelijks onderdeel van je leven. Voor je het weet zijn ze het huis uit en ga je dat nog missen ook. Geniet er dus maar van 😉

Dus: neem je eigen sores niet al te serieus. Zo erg is het helemaal niet. En alles komt altijd goed.

4. I SEE YOU & I LOVE YOU MORE

Thaddeus en ik hebben op reis geleerd om nog beter naar elkaar te kijken. Door 14 maanden 24/7 samen te zijn, zag ik nog meer dan ooit wat een fantastische vader hij is. Maar, ik zag ook nog meer dan ooit wat een fantastische partner en mens hij is. Ik leerde te zien waar hij blij van wordt en aan te voelen wat hij nodig heeft en wanneer. Ik zag hem nog meer floreren als vader, partner en mens wanneer hij de tijd krijgt om alleen te zijn en dan te sporten, in de natuur zijn, lezen, schrijven of nadenken. Ik gunde hem die tijd met heel m’n hart.
En andersom hij mij ook.

Onze tip is dan ook om elkaar tijdens je vakantie wat me-time momentjes cadeau te geven. Laat de ander doen waar hij of zij ontzettend blij van wordt: uitslapen, naar de spa, een rondje hardlopen, een boek lezen op het strand, shoppen, etc. Weet jij eigenlijk wel waar jouw partner heel blij van wordt? Waar krijgt hij of zij energie van?

5. VAN PLANNEN & SPECIFIEKE VERWACHTINGEN KOMT HUILEN

Kijk lekker per uur aan waar je allemaal zin in hebt. Maar vooral ook geen zin in hebt. Je moet helemaal niets en mag alles.

Dat vinden wij het allerfijnste van reizen met onze kinderen: we gaan zo heerlijk sloom de dagen door en leven daardoor nog meer in het moment. Vanochtend wandelenden Jools, Pippa en ik van ons huisje in Duitsland naar een meertje om te gaan spelen en zwemmen. Wanneer we gewoon doorgelopen hadden dan waren we er met een kwartier geweest, maar doordat ik ze helemaal hun gang liet gaan deden we er ruim een uur over. We kletsten over wat we zagen, daarover dachten en de dingen die we onszelf afvroegen wanneer we ernaar keken. We zagen 10 verschillende kleuren groen, hielden gesprekken met paarden en stonden te staren naar het uitzicht over de speeltuin en het meer: “Het lijkt wel speelgoed van boven!”

 

Op reis door Zuidelijk Afrika en Zuid-Amerika hebben we door het zo rustig aan te doen enorm van de verschillende landschappen kunnen genieten. We hadden nul haast en bleven langer op de plekken waar wij en de kids het naar ons zin hadden. Een lijst met must-see’s of do’s hadden we niet, waardoor we het gevoel hadden ontzettend te leven als locals in plaats van als toeristen. Wanneer je kids bij je hebt leg je sowieso super makkelijk contacten met de inwoners van het land. Dat vonden wij een geweldige bonus!

Hopelijk helpen deze tips jou om ook zo te kunnen genieten van reizen met kinderen. Voor ons is het echt een verrijking van het leven, mede dankzij deze mindset waar bovenstaande opsommingen onderdeel van zijn.

Mocht je nog meer tips of juist vragen hebben: kom maar door op Facebook op Instagram in de comments onder de post over dit verhaal.

 

liefs,

Annette

Gepubliceerd door

Annette de Graaf

Annette de Graaf (17 augustus 1983) richtte in februari 2015 MOMspiration.nl op: een positieve online community voor perfecte imperfecte moeders. In februari 2020 gaf ze het MOMspiration stokje over aan medebloggers Anouk & Marjolijn en ging zelf verder met The Flying Dutch Family. Op Instagram gebruikt ze deze naam ook en het leek haar overzichtelijker om vanaf nu onder één naam te opereren. Onder de naam The Flying Dutch Family houdt ze hetzelfde doel voor ogen: gezinnen inspireren om positief in het leven te staan. Annette is de vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops. Samen wonen zij sinds juli 2021 in Noorwegen en hebben zij twee dochters en een zoon: Jools (24 september 2013) en Pippa (31 maart 2015) en Sol (30 juli 2019). Zij werkt als juf op Haugesund International School en Thaddeus is hoofdtrainer bij CrossFit Verftet in Haugesund. Daarnaast runt ze haar bedrijf 'Opvoeden met een Growth Mindset' en schrijft een boek met dezelfde titel. Regelmatig heeft ze de eer om Harvard Graduate School of Education te representeren op (internationale) congressen. Leuk feitje over Annette en haar gezin: van juni 2017 tot en met juli 2018 reisden zij met z'n viertjes de wereld rond en hadden dat jaar 86 t(huisjes) in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Wanneer je op haar account op Instagram @theflyingdutchfamily naar beneden scrolled, krijg je een kijkje in hun bijzondere avonturen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: