MOMspiration - waar zou jij minder om moeten geven?

5 Dingen waar ik geen F*** om geef (en jij ook niet zou moeten doen)

Terwijl ik hier bovenstaande titel typ, voel ik me een heerlijke badass. Ik besef nog meer hoe krachtig het is om talloze dingen te laten vallen die totaal onbelangrijk zijn. Dingen, maar vooral ook mensen die energie uit je slurpen. Energie die je júíst zo hard nodig hebt om een fijne dag te hebben. Om een blij(er) leven te leven. Om de wel belangrijke mensen en dingen om je heen jouw liefde, tijd en aandacht te geven. Dus: WEG met al die energy sucking dingen en mensen. Ik ben al begonnen. Doe je mee?

5 dingen waar ik geen F*** om geef

1: De mening van anderen

Heel, heel dankbaar ben ik mijn ouders voor het feit dat ze mij altijd aangemoedigd hebben om mijn eigen plan te trekken, dat uit te durven spreken en mij niets aan te trekken van wat anderen van mij vinden. Als ik zelf maar helemaal achter mijn eigen plan stond en het voelde goed, dan was het goed. Dat mijn plan vaak -bijna altijd- compleet anders was dan wat anderen deden of wilden, zorgde regelmatig voor uitdagende momenten. “Maar ja,” zei mijn vader: “Wie zijn kop boven het maaiveld uit durft te steken, heeft de kans om er afgehakt te worden.” Hij zei ook: “Ik ben er trots op dat jij niet met alle winden meewaait.” Deze zinnen draag ik al een jaar of 25 mee in mijn hoofd en hart. De woorden van mijn vader hebben eraan bijgedragen dat ik heel sterk in mijn eigen schoenen sta. Ik maak mijn eigen keuzes op basis van wat ik voel en denk (in die volgorde). Wat anderen daarvan vinden of het feit dat anderen dat anders doen, heeft daar geen invloed op.

Zeg mij na, als je durft:

Mij druk maken om anderen over mij zeggen of denken: I’ve got zero f*cks to give!

PS: Dank je wel, pappie!

2: Perfect proberen te zijn

Een andere reden waardoor ik heerlijk luchtig in het leven sta, is dat ik zeer imperfectionistisch ben. De autocorrectie van WordPress herkent dit woord niet eens en Google vraagt of ik niet misschien ‘perfectionistisch’ bedoel. Nope, ik bedoel toch echt imperfectionistisch, want Yup; that’s me.
Streven naar perfectie is in mijn ogen zo volslagen zinloos. Ik zou eigenlijk niet eens weten wat het betekent. Op welk vlak dan ook. Nou, oké, ik kan wel streven naar een perfect gespeld blog. Ik geniet ontzettend van een perfect uitbetaald salaris en een perfect gevlogen vlucht. Dat soort dingen. Maar dat is het dan ook echt. Heel veel meer perfecte dingen kan ik niet eens bedenken. Perfect is zo’n relatief en subjectief begrip. Wat een perfect bakje koffie voor mij is, is voor jou wellicht slootwater. Wat een perfecte ochtend voor mij is, is voor jou misschien wel de hel.
Gewoon lekker stoppen met onnodig streven. Bedenk voor jezelf welke dingen je prima imperfect kunt laten. Dan houd je tijd over om te zien en doen wat echt belangrijk en nodig is voor jou en je gezin.

Dus daarom:

Perfect proberen te zijn? I’ve got zero f*cks to give!

3: Het vergelijken van jezelf met anderen

Waar ik nog altijd van in shock ben, is het feit dat zoooooveel vrouwen zichzelf vergelijken met anderen en zichzelf daardoor naar beneden halen. Dit gebeurt veelal op Social Media. Zo van: “Maar zij heeft iedere dag van die mooie kleding aan, haar haren zijn gestyled en haar kinderen zien er prachtig uit. Waarom heb ik dat niet?” Of: “Zij doet allemaal leuke dingen met haar kinderen. Waarom kan ik dat niet? Ik voel me echt een slechte moeder.”
STOP. HOU OP. Dit zijn enkel foto’s. Ieder huisje heeft zijn kruisje, maar dat kruisje wordt heel vaak niet getoond. Niemand loopt de hele dag met een stralende lach en smetvrije matching kleding in een tuin vol bloemen waar vioolmuziek klinkt. Iedereen moet iedere dag poepen, laat scheten, peutert in de neus en krijgt ergens klotsende oksels. Iedereen is wel eens/heel vaak onzeker en doet maar wat.
Wanneer accounts op Instagram jou een slecht gevoel over jezelf geven, dan kun je 2 dingen doen:
1 > Het account niet meer volgen
2 > Bij jezelf te rade gaan wat de oorzaak is van jouw slechte over jezelf. Is de oorzaak dat account? Of zou jij sterker in je schoenen moeten staan om dit account jouw gedachten over jezelf niet te laten beïnvloeden?

Conclusie:

Mezelf vergelijken met het leven van een ander: I’ve got zero f*cks to give!

4: Dingen doen ‘zoals het hoort’

Ja, je voelt natuurlijk wel de druk van de maatschappij hè.

En zou je dan ook aan kunnen wijzen wie dat precies zegt? ‘De maatschappij, dat ben jij’ is ook echt zoals het is. Die druk, die leg je dus jezelf op. Rond je 30e een minimaal vierkoppig gezinnetje ‘moeten’ scheppen, kraamvisite ‘moeten’ laten ontvangen tijdens de eerste weken dat je vader en moeder bent geworden, op kinderverjaardagen veeeeel te veel mensen ‘moeten’ uitnodigen en veeeeeel te veel cadeaus vluchtig uitgepakt onaangeroerd op een cadeautafel te zien staan, Pinterest-waardige traktaties ‘moeten’ creëren: dat soort dingen. Is er ooit iemand geweest die tegen jou heeft gezegd dat dit moet? Dacht het niet hè?

Zelf nadenken en je eigen normen en waarden voor jouw gezin creëren -die écht bij jullie passen- gaat zeker weten bijdragen aan een veel fijner en luchtiger leven.

Zeg het voort:

Mijn leven leiden ‘zoals het hoort’: I’ve got zero f*cks to give!

5: Energiezuigende mensen

Soms kom je een mooi mens tegen waar je je gelijk goed bij voelt. Iemand met dezelfde soort energie die je graag om je heen wilt hebben. Zo’n persoon moet je koesteren, want dat is een pareltje. Daar wíl je je kostbare tijd, liefde en energie in steken. Verzamel je pareltjes en koester deze.
Maar ja, along the way heb je ook heel wat banden opgebouwd die nu niet meer zo goed bij je passen. Mensen die misschien zelfs energie uit je zuigen. Mensen die een negatieve invloed op je hebben. Mensen die jouw kostbare tijd, liefde en energie niet waard zijn.
Je weet zelf wel wie dat zijn. Laat ze los, laat ze gaan. Dat hoef je niet persé uit te spreken, vaak gaat dat ook wel vanzelf wanneer je niet meer afspreekt met elkaar.

Last, but not least:

Mensen die energie uit mij zuigen: I’ve got zero f*cks to give!

Waar geef ik dan wel om?

Het is zo lekker luchtig om het overzicht te hebben van waar ik wel om geef. Heel simpel, heel duidelijk:
Thaddeus, Jools, Pippa & Sol: hen mijn onverdeelde aandacht geven wanneer we samen zijn
familie en vrienden: hen mijn onverdeelde aandacht geven wanneer we samen zijn
activiteiten waar ik blij van word: buiten in de natuur zijn, sporten, saunadagjes, dansen, lezen, schrijven, fotograferen, kinderen leren leren, mensen inspireren het beste en leukste uit zichzelf te halen, mensen laten stralen, reizen, nieuwe inzichten verkrijgen
goed zorgen voor mezelf: gezond en lekker eten, haren wassen, mooie kleding aantrekken, m’n huid verzorgen

Hoppa! Gouden randje en strik eromheen en klaar.

Waar zou jij minder of juist meer om willen geven? Fijn om dat voor jezelf helder te hebben, toch?

liefs,

Annette

Gepubliceerd door

Annette de Graaf

Annette de Graaf (17 augustus 1983) richtte in februari 2015 MOMspiration.nl op: een positieve online community voor perfecte imperfecte moeders. In februari 2020 gaf ze het MOMspiration stokje over aan medebloggers Anouk & Marjolijn en ging zelf verder met The Flying Dutch Family. Op Instagram gebruikt ze deze naam ook en het leek haar overzichtelijker om vanaf nu onder één naam te opereren. Onder de naam The Flying Dutch Family houdt ze hetzelfde doel voor ogen: gezinnen inspireren om positief in het leven te staan. Annette is de vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops. Samen wonen zij sinds juli 2021 in Noorwegen en hebben zij twee dochters en een zoon: Jools (24 september 2013) en Pippa (31 maart 2015) en Sol (30 juli 2019). Zij werkt als juf op Haugesund International School en Thaddeus is hoofdtrainer bij CrossFit Verftet in Haugesund. Daarnaast runt ze haar bedrijf 'Opvoeden met een Growth Mindset' en schrijft een boek met dezelfde titel. Regelmatig heeft ze de eer om Harvard Graduate School of Education te representeren op (internationale) congressen. Leuk feitje over Annette en haar gezin: van juni 2017 tot en met juli 2018 reisden zij met z'n viertjes de wereld rond en hadden dat jaar 86 t(huisjes) in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Wanneer je op haar account op Instagram @theflyingdutchfamily naar beneden scrolled, krijg je een kijkje in hun bijzondere avonturen.

Een reactie op “5 Dingen waar ik geen F*** om geef (en jij ook niet zou moeten doen)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: