Jools Pippa Sol schermtijd ipad MOMspiration the Flying Dutch Family

Let’s talk ‘schermtijd’: zo doen wij dat

In Huize Knops-de Graaf hebben wij best een tijd een soort haat-liefde verhouding gehad met de iPad. De positieve en negatieve momenten volgden elkaar in rap tempo op: de iPad zorgde voor een ontspannen momentje op de bank, maar zodra we zeiden dat het tijd was om hem uit te zetten leken we met 2 verslaafden te dealen. Hier schrokken we van en spraken hier met de meisjes over. Waar kwam die reactie nou precies vandaan? Waarom raakten ze zo overstuur? Zelf begrepen ze het ook niet en dus ik ging op onderzoek uit.

YouTube versus Netflix, Zappelin of Videoland

Laten we eens kijken wat het verschil is in reactie wanneer de iPad uitgaat na het kijken van YouTube, in vergelijking met Netflix, Zappelin of Videoland. Mijn reden om dit te onderzoeken is voortgekomen uit het feit dat ik hier al een voorgevoel over heb. Eens kijken of dit klopt.

Tijdens het kijken op YouTube volgen allerlei verschillende filmpjes over de meest uiteenlopende onderwerpen elkaar in razend tempo af. Als zombies staren onze dochters naar het beeldscherm. Tijdens het kijken van het ene filmpje zijn ze alweer bezig met een nieuwe uit te zoeken in de rechterbalk waar de suggesties worden aangegeven. De meiden willen liever niet dat het filmpje op het vergrote scherm wordt afgespeeld, want dan kunnen ze niet gemakkelijk doorklikken naar een nieuw filmpje. Sowieso is communiceren met de kijksters zeer ingewikkeld wanneer ze IN YouTube zitten. Antwoorden komen in de vorm van een soort snauw. Áls ze überhaupt komen. En als het tijd is om de iPad uit te zetten, herkennen we onze kinderen amper. Ze zijn boos (lees: woest) en alles is stom.

Tijdens het kijken op Netflix, Zappelin of Videoland hebben we compleet andere kinderen. Ze zijn aanspreekbaar, kletsen gezellig over wat ze zien en stellen vragen over wat ze niet begrijpen. Ze kijken een film of aflevering af voordat ze doorklikken naar iets nieuws. Wanneer we zeggen dat het tijd is om de iPad uit te zetten, slaan bij niemand de stoppen door.

En nu dan? Geen YouTube meer?

Sowieso kijken onze meiden weinig filmpjes. Op maandagavond na school en zwemles is een er vast kijkavondje en ’s ochtends in het weekend chillen ze graag met de iPad op de bank. Op alle andere momenten dat ze thuis zijn ligt de iPad ergens bovenin een kast (samen met onze telefoons). Doordat we altijd knutselen, een spelletje spelen en buiten spelen positief gestimuleerd hebben, associeren de meiden vrije tijd niet gelijk met naar een schermpje turen.

En als ze dan iets mogen kijken, kunnen ze kiezen uit Netflix, Videoland of de Zappelin app. Nope, geen YouTube. Geloof het of niet, maar dit is een gezamenlijk besluit geweest. Na een heerlijk open gesprek met de meiden, gaven ze zelf aan dat ze inderdaad wel vreemd gedrag vertoonden tijdens en na het kijken van YouTube. Ze vonden het ook irritant dat ze het er vaak niet over eens konden worden welk filmpje ze wilden kijken. Ook vonden ze elkaars ‘doorklikgedrag’ op ongewenste momenten niet zo tof. Ze begrepen dat zonder al die afleiding een wat langere show kijken veel meer gezelligheid en rust met zich meebrengt.

Vakantie zonder iPad

Grappig weetje: wij zijn het afgelopen jaar vaak naar Duitsland geweest met de auto. Dit is een ritje van vier uur en voorheen brachten de meiden deze tijd door met het kijken naar een gedownloade film. De laatste twee keer hebben we dat anders gedaan. De iPad zat wel in een tas, maar werd bewaard als noodoplossing. De meiden hadden allebei een eigen tas met kleurpotloden, activiteitenboeken, post-its, Stringz (zo’n touw om figuren mee te maken met je handen) en een knuffeltje. Ze hebben zich hier zo heerlijk mee vermaakt dat we de iPad lekker in de tas hebben kunnen laten zitten. Tijdens de vakanties in Duitsland (en in Portugal ook) bleef ‘ie daar zonder dat iemand er naar gevraagd heeft.

Zo fantastisch om te zien dat ze creatief genoeg zijn om zelf iets te verzinnen om te spelen. Nog fantastischer om te zien dat ze soms even helemaal op kunnen gaan in niets doen. Lekker dagdromen en een beetje turen naar wolken, bomen of water. Liefde daarvoor!

Maar áls het dan filmpjeskijktijd is, dan maken we er ook echt een feestje van! Heerlijk onder een dekentje op de bank met z’n allen in het weekend. Ennnnn op maandagavond aan tafel tijdens het eten. Een mega bonus vinden ze dat.

De favoriete shows van de meiden:

 • Sugar Rush op Netflix
 • Piet Piraat Wonderwaterwereld op Videoland
 • Full House op Netflix
 • Jul & Julia op Videoland
 • Zapp Sport op Zappelin
 • de film Full Out op Netflix
 • de film Meester Kikker op Netflix
 • Lassie op Zappelin
 • Sammy Paramaribo op Zappelin
 • Sien van Sellingen op Netflix en Zappelin
 • de film Dancing with the Birds op Netflix
 • Tales by Light op Netflix
 • Spirit – Samen vrij – op Netflix
 • Alles Mees Kees films op Netflix
 • Wonderschool: Wonder van de Dag op Videoland
 • BoekenWurm TV op Netflix
 • De musicals Roodkapje, Assepoester, Rapunzel en Hans & Grietje op Videoland

Daarnaast staan er een aantal films op onze iPad die we gekocht hebben via iTunes. Favorietjes zijn Coco, Superjuffie en Huisdiergeheimen. Nijntje de Film hebben ze jaren geweldig gevonden en staat daar ook nog bij. Super leuk om samen te kijken wanneer Sol wat groter is.

Als jij nog leuke aanraders hebt: kom maar door!

liefs,

Annette

PS: Ben jij tevreden over de schermtijd bij jou thuis? Praat mee op Facebook of Instagram onder de post over dit blog!

Gepubliceerd door

Annette de Graaf

Annette de Graaf (17 augustus 1983) richtte in februari 2015 MOMspiration.nl op: een positieve online community voor perfecte imperfecte moeders. In februari 2020 gaf ze het MOMspiration stokje over aan medebloggers Anouk & Marjolijn en ging zelf verder met The Flying Dutch Family. Op Instagram gebruikt ze deze naam ook en het leek haar overzichtelijker om vanaf nu onder één naam te opereren. Onder de naam The Flying Dutch Family houdt ze hetzelfde doel voor ogen: gezinnen inspireren om positief in het leven te staan. Annette is de vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops. Samen wonen zij sinds juli 2021 in Noorwegen en hebben zij twee dochters en een zoon: Jools (24 september 2013) en Pippa (31 maart 2015) en Sol (30 juli 2019). Zij werkt als juf op Haugesund International School en Thaddeus is hoofdtrainer bij CrossFit Verftet in Haugesund. Daarnaast runt ze haar bedrijf 'Opvoeden met een Growth Mindset' en schrijft een boek met dezelfde titel. Regelmatig heeft ze de eer om Harvard Graduate School of Education te representeren op (internationale) congressen. Leuk feitje over Annette en haar gezin: van juni 2017 tot en met juli 2018 reisden zij met z'n viertjes de wereld rond en hadden dat jaar 86 t(huisjes) in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Wanneer je op haar account op Instagram @theflyingdutchfamily naar beneden scrolled, krijg je een kijkje in hun bijzondere avonturen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: