Annette & Pippa - MOMspiration The Flying Dutch Family

Waarom ik absoluut geen ‘influencer’ wil zijn

Wanneer en waarom de term ‘influencer‘ in het leven geroepen is? Geeeeen idee. Maar vanaf de eerste keer dat dit woord -wat inmiddels zelfs een beroep geworden is- mijn oren binnen suisde, kreeg ik er ongemakkelijke kriebels van. Letterlijk vertaald ben je dan namelijk een beïnvloeder. De taak van een influencer is om zijn of haar volgers betaald te beïnvloeden. En dat, lieve mensen, past helemaal totaal compleet niet bij mij en MOMspiration’s missie.

It’s not about the money, money, money

Bijna vijf jaar geleden startte ik MOMspiration.nl met als doel om mede-mama’s een steuntje in de rug te bieden in ons vaak best uitdagende leven. Ik wilde een positieve online community creëren voor alle perfecte imperfecte moeders. Ik wilde laten zien hoe mooi het kan zijn wanneer moeders elkaar versterken door middel van authentieke en herkenbare verhalen. Dat is de basis en dat blijft de basis. Alle mooie samenwerkingen met bedrijven en andere organisaties die ik heb mogen doen en nog steeds mee bezig ben, zijn altijd onder één voorwaarde: dat ze die basis versterken. Dat ze een steentje bijdragen aan blij in het leven staan. Producten en diensten waar ik helemaal achter sta en van harte aan durf te bevelen aan andere moeders. Om te inspireren. Altijd om te inspireren. Om jullie leuke dingen te laten zien die wellicht ook interessant voor jou en je gezin zijn. Maar nooooooit om je iets door te strot te duwen omdat ik daar betaald voor krijg. Want geld nemen we niet aan en MOMspiration is en blijft vrij van advertenties. Daar zou in mijn ogen veel van onze authenticiteit aan verloren gaan. Want dan móét je schrijven. Dan móét je lezers leuren en bepaalde bezoekersaantallen halen. Dan ben je misschien niet altijd eerlijk. Dan laat je misschien niet altijd zien hoe het écht is. En dat, dat wil ik voorkomen. Hier is alles namelijk eerlijk en echt.

Een vreemde eend

Regelmatig worden wij uitgenodigd voor leuke events. Als MOMspiration of The Flying Dutch Family. Dan krijg je een interessant kijkje in ‘het influencers wereldje’. Ik kan je vertellen: we kijken dan altijd onze ogen uit. Op een mega positieve manier, want we ontmoeten de tofste mensen. En ook op een, uhhh, tja, andere manier. We ontmoeten zeer bijzondere types en zien zeer bijzondere dingen gebeuren. Insta Famous zijn kan gekke dingen met je doen. Ik zal geen namen noemen, maar heel wat meiden zien er in het echt niet zo picture perfect uit en zijn niet zo gezellig als dat ze op Instagram doen voorkomen. Veel influencers proberen online een picture perfect beeld te scheppen en leven voor de likes. Dat is vaak zelfs hun werk en daar gaan ze vol voor (die passie bewonder ik overigens zeker wel!). Dat ze daarvoor een artikel moeten schrijven of een foto moeten posten met een product waar ze eigenlijk totaal niet achterstaan maakt hen niet uit en schudden ze zo uit de mouw. Want: er moet toch brood op de plank komen.

Toen ik een jaar geleden bij een masterclass bloggen was, vroeg een mamablogger om advies: “Hoe doen jullie dat wanneer je een samenwerking hebt met een bedrijf en je weet echt niet wat je moet schrijven? Ik zit dan echt inspiratieloos achter m’n computer, maar moet wel echt wat letters op het scherm krijgen. Anders krijg ik niet betaald.”

In die situatie wil ik dus niet terechtkomen. Nooit zelfs. In mijn ogen is dat influencen. Betaald worden om je volgers te beïnvloeden om een product of dienst te kopen. Wanneer degenen die zichzelf influencers noemen zich daar helemaal goed bij voelen, dan is dat natuurlijk helemaal dikke prima. Maar mijn punt is dat ik dat dus niet ben. En niet wil zijn. Op dat gebied ben ik in ‘het influencers wereldje’ een nogal vreemde eend. Voor mij strijkt betaald krijgen om jullie te beïnvloeden tegen al mijn haren in. Nee, ik wil geen influencer zijn.

Maar wat wil ik dan wel (zijn)?

Ik denk dat degenen die mij door m’n blogs een beetje hebben leren kennen de afgelopen jaren, het antwoord wel weten op bovenstaande vraag. Eerder in dit blog schreef ik er ook al over. Jullie inspireren om blij in het leven te staan is waar ik zo van hou. Ik krijg daar zoveel energie van! Niet omdat iemand zegt dat ik dat moet doen, maar omdat het recht vanuit het hart komt.

Vrijblijvend inspireren doe ik 1000 keer liever dan druk beïnvloeden.

Zo. En nu heb ik geen zin meer om te typen en klap lekker de laptop dicht. Gewoon omdat het kan 😉

liefs,

Annette

PS: Ik wil niet alle influencers over 1 kam scheren, want er zijn er ook echt wel een aantal bij die ik SUPER lief en leuk en gezellig vindt! We hebben elkaar leren kennen dankzij Instagram en ik bewonder hoe zij hun droom leven. Oké, dat wilde ik ook nog even kwijt 😀 Nu is het echt klaar!

Gepubliceerd door

Annette de Graaf

Annette de Graaf (17 augustus 1983) richtte in februari 2015 MOMspiration.nl op: een positieve online community voor perfecte imperfecte moeders. In februari 2020 gaf ze het MOMspiration stokje over aan medebloggers Anouk & Marjolijn en ging zelf verder met The Flying Dutch Family. Op Instagram gebruikt ze deze naam ook en het leek haar overzichtelijker om vanaf nu onder één naam te opereren. Onder de naam The Flying Dutch Family houdt ze hetzelfde doel voor ogen: gezinnen inspireren om positief in het leven te staan. Annette is de vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops. Samen wonen zij sinds juli 2021 in Noorwegen en hebben zij twee dochters en een zoon: Jools (24 september 2013) en Pippa (31 maart 2015) en Sol (30 juli 2019). Zij werkt als juf op Haugesund International School en Thaddeus is hoofdtrainer bij CrossFit Verftet in Haugesund. Daarnaast runt ze haar bedrijf 'Opvoeden met een Growth Mindset' en schrijft een boek met dezelfde titel. Regelmatig heeft ze de eer om Harvard Graduate School of Education te representeren op (internationale) congressen. Leuk feitje over Annette en haar gezin: van juni 2017 tot en met juli 2018 reisden zij met z'n viertjes de wereld rond en hadden dat jaar 86 t(huisjes) in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Wanneer je op haar account op Instagram @theflyingdutchfamily naar beneden scrolled, krijg je een kijkje in hun bijzondere avonturen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: