babyzwemmen SKWA Hoofddorp The Flying Dutch Family

de 5 grootste voordelen van Babyzwemles

Als je Sol en mij op maandagochtend zoekt, dan kun je ons vinden in het zwembad. Van 9.15 tot 10 uur nemen we samen deel aan de baby- en peuterzwemles in het SKWA Hoofddorp bij juf Mariëlle. Als een malle genieten we van dikke pret in en met het water: we spetteren als een motorboot, drijven met de oortjes in het water, zingen uit volle borst, vliegen als een helikopter en duiken zelfs door het gat. Na de les spelen we vrolijk door op het beweegplein en drinken we wat (ik koffie, hij melk). Ja, maandagochtend is echt mijn lievelingsochtend.

History repeats

Met Sol zijn zussen, Jools en Pippa, ging het net zo. Toen zij baby en peuter waren volgden we ook trouw de baby- en peuterzwemlessen. Nu de meiden bijna 6,5 en 5 jaar zijn (en bijnnnna allebei hun C-diploma hebben), denk ik daar nog regelmatig aan terug. Wat was dat heerlijk en wat zag ik ze iedere les groeien en bloeien in het water. Ik heb daar zoveel mooie herinneringen aan en het leuke is, is dat de meiden dat ook hebben. De afgelopen twee maandagen waren ze -vanwege vakantie en een studiedag- met Sol en mij mee en ze vinden het dan heel bijzonder om nu als grote meiden daar in het doelgroepenbad tussen de baby’s en peuters rond te spetteren. Er waren heel wat ‘oh ja!’ momenten wanneer er weer een herinnering naar boven kwam van ‘toen zij nog jong waren’. Bijvoorbeeld tijdens het helikopterlied: “Mam, weet je nog dat je Pippa en mij allebei tegelijk door de lucht liet vliegen in je armen?! Dat was leuk! Kun je dat nu nog? En met ons alle drie?!” Haha dat hebben we natuurlijk wel even geprobeerd.

Waarom babyzwemmen? 5 voordelen op een rijtje!

Dat ik babyzwemmen super leuk vind, dat is wel duidelijk. Maar er kleven nog veel meer voordelen aan deze gezellige bezigheid.

1: een watervrije baby = een watervrij kind

Baby’s houden van water. Ze hebben negen maanden in de buik rondgezwommen, dus water is voor hen een uiterst natuurlijke habitat. Wanneer je regelmatig met je baby gaat zwemmen, dan zullen ze water als iets natuurlijks blijven zien en hun watervrijheid behouden. Dat is dan weer een mega voordeel wanneer je baby ouder is en op ‘echte’ zwemles gaat: al die tijd die wordt gestoken in je kind watervrij maken kan dan worden geskipt!

2: het is goed voor je baby’s sociale contacten

Het is toch ZO enig om te zien hoe de baby’s uit Sol z’n groepje -hoe klein ze ook zijn- reageren op elkaar. Echt, het is om bij weg te smelten. Met grote ogen kijken ze elkaar aan en observeren ze elkaars bewegingen. Iedere week kunnen ze allemaal wel weer iets nieuws en dat is zo mooi om mee te maken.
Wanneer de babyzwemles afgelopen is en de peuters aan de beurt zijn, blijf ik met Sol in het doelgroepenbad zodat hij kan kijken naar de grotere kindjes. Hij vindt dat razend interessant en we doen de opdrachtjes die hij ook uit kan voeren (samen met mij) mee.

3: het is goed voor je eigen sociale contacten

Wanneer je baby’s van dezelfde leeftijd hebt, dan schept dat een band. Je begrijpt elkaar zonder dat je persé heel veel woorden hoeft te gebruiken.
Maar ook met heel wat oma’s en opa’s hebben we leuke contacten opgebouwd in de loop der tijd. Zo gezellig om na de les nog even samen een koffietje te doen en te kletsen over 1001 dingen.
Fun Fact: Na de baby- en peuterzwemles is de Fifty Fit Aquales en als deze groep de ruimte van het doelgroepenbad in komt lopen, stormen er heel wat allerliefste omaatjes op Sol af. Ze zijn zo gek op hem en komen even snel lieve woordjes naar hem toespelen en kneepjes in z’n wangen geven voordat ze zelf fanatiek in het water aan de slag gaan. Als Jools en Pippa mee zijn, dan vinden ze dat ook ontzettend leuk, want zij kennen de meiden al vanaf dat zij baby’s waren!

4: samen genieten zonder afleiding

Een hele ochtend samen met je kindje zijn zonder dat er een vaatwasser, droger, computer of telefoon tussendoor kan piepen. Een hele ochtend ongestoorde aandacht voor elkaar. Een hele ochtend huid op huid contact met het liefste wezentje op aarde. Een hele ochtend keihard in het moment leven zonder op de klok te hoeven letten. Je merkt vanzelf wel wanneer de lichten uitgaan en het zwembad sluit.

5: Stoerpunten verdienen

Wanneer Jools en Pippa iets spannend vinden, dan proberen we ze uit te dagen om het toch te proberen. We zeggen dan dat ze stoerpunten kunnen verdienen. Maar stiekem dien ik mezelf iedere maandag ook wat stoerpunten toe wanneer Sol en ik weer terug naar huis rijden na een hele ochtend zwemmen. De afgelopen maandagen kwamen daar wat extra punten bij toen de meiden ook mee waren. Ik voel me dan best stoer dat ik dit soort dingen met m’n kids onderneem en niet terugdeins voor een stevig staaltje organisatie (het lijkt wel een volksverhuizing wanneer je mij met de tassen en het autostoeltje ziet zeulen haha). Dus wanneer het allemaal weer gelukt is, dan is dat super goed voor het zelfvertrouwen.
Dat ik regelmatig wat vergeten ben mee te nemen -bijvoorbeeld luiers-, dan ben ik niet te streng en wordt de score niet minder. Want: dan er gelden bonuspunten voor creatief oplossingsgericht te werk gaan. Yes, baby, I got this sh*t. Letterlijk. Oh sorry, TMI.

Bij twijfel, gewoon doen

Mocht je enthousiast geworden zijn om ook te gaan zwemmen met je baby of peuter, dan zijn dit de tijden van de lesjes in het SKWA in Hoofddorp:

Maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag

09:1509:300 – 1,5 jaar
09:3009:451,5 – 3,0 jaar
09:4510:103,0 – 4,0 jaar
Note: regelmatig worden er groepjes samengevoegd wanneer dit qua aantallen zo uitkomt. Wanneer je er om 9.15 uur bent en even informeert bij de juf, dan laat zij je weten hoe laat het lesje van jouw kind start.

De lesjes zijn gratis en je hoeft je niet van te voren op te geven. Voor kinderen tot 3 jaar is de entree ook gratis.

Wie weet zien we elkaar binnenkort in het SKWA! Leuk!

liefs,

Annette

PS: HOE gaaf >>> Pippa mag zondag proefzwemmen voor haar C-diploma!! Een jaar geleden deed ze nog als peuter mee aan het BPK zwemmen en nu gaat ze -als alles goed gaat- voordat ze op 31 maart 5 wordt haar 3e échte zwemdiploma halen. Niet normaal trots op ons SuperGuppy én dankbaar voor de baby- en peuterzwemlessen van juf Aline en juf Mariëlle. Dat ‘voorwerk’ heeft hier zeker aan bijgedragen!

Gisteren filmde ik haar toen ze probeerde om onderwater naar de overkant van het zwembad te zwemmen:

Gepubliceerd door

Annette de Graaf

Annette de Graaf (17 augustus 1983) richtte in februari 2015 MOMspiration.nl op: een positieve online community voor perfecte imperfecte moeders. In februari 2020 gaf ze het MOMspiration stokje over aan medebloggers Anouk & Marjolijn en ging zelf verder met The Flying Dutch Family. Op Instagram gebruikt ze deze naam ook en het leek haar overzichtelijker om vanaf nu onder één naam te opereren. Onder de naam The Flying Dutch Family houdt ze hetzelfde doel voor ogen: gezinnen inspireren om positief in het leven te staan. Annette is de vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops. Samen wonen zij sinds juli 2021 in Noorwegen en hebben zij twee dochters en een zoon: Jools (24 september 2013) en Pippa (31 maart 2015) en Sol (30 juli 2019). Zij werkt als juf op Haugesund International School en Thaddeus is hoofdtrainer bij CrossFit Verftet in Haugesund. Daarnaast runt ze haar bedrijf 'Opvoeden met een Growth Mindset' en schrijft een boek met dezelfde titel. Regelmatig heeft ze de eer om Harvard Graduate School of Education te representeren op (internationale) congressen. Leuk feitje over Annette en haar gezin: van juni 2017 tot en met juli 2018 reisden zij met z'n viertjes de wereld rond en hadden dat jaar 86 t(huisjes) in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Wanneer je op haar account op Instagram @theflyingdutchfamily naar beneden scrolled, krijg je een kijkje in hun bijzondere avonturen.

Een reactie op “de 5 grootste voordelen van Babyzwemles

 1. Waar een geweldige ambassadrice ben jij toch voor het babyzwemmen! Geweldig gewoon.
  Het SKWA zal wel enorm blij met jou zijn.
  Het maakt mij ook zo nieuwsgierig!
  En zeker dat de lesjes daar gratis zijn!!! Wow….ook geen entreekaarten?

  Vooral reden 4: quality-time samen, dat is baby zwemmen by far. Want loslaten is geen optie hè!?
  Enfin, leuke teksten, leuke fotoos. Wie weet kijk ik snel eens om de hoek. Doei, Marjorie

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: