The Flying Dutch Family - het Wilhelmus - Jools, Pippa & Sol

“Mam, ik wil niet 2 minuten stil zijn, maar ik wil wel het Nederlandse Voetbalelftallied over Wilhelmus zingen.”

Ondanks dat we echt wel weten dat 4 en 5 mei voor een meisje van 5 jaar dagen zonder echte betekenis zijn, proberen we toch íéts mee te geven aan haar. Ieder jaar een beetje meer uitleg en ieder jaar hopelijk een beetje meer begrip. Pippa is dol op geschiedenisverhalen en ze smult van de verhalen over Willem van Oranje. Tijdens een voorleesverhaal in het boek ‘Lang Geleden’ kwam aan bod dat ons eeuwenoude volkslied voor hem en over hem gezongen werd. En nu dus nog steeds wordt: voor de aanvang van een voetbalwedstrijd bijvoorbeeld. Maar ook op 4 mei, nadat heel Nederland om 20 uur 2 minuten stil is geweest om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken.

Laat Pippa maar zingen

Tja en toen werd het te ingewikkeld. Er liepen teveel eeuwen en namen en oorlogen door elkaar heen. Jools is 6,5 en lijkt het allemaal al wat beter te begrijpen. Zij begrijpt dat je met 2 minuten stilte respect toont aan de mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Bijvoorbeeld de ouders van haar opa’s en oma’s. Concrete voorbeelden helpen haar hier begrip voor te creëren. Pippa luistert tijdens deze gesprekken wel mee en probeert er op haar manier ook wat van te brouwen. Vooral dat lied dat de voetballers van het Nederlands elftal zingen vindt ze wel tof. En ook dat haar mama dat heeft gezongen toen ze in het Nederlands korfbalteam zat. Maar die 2 minuten stilte? Mwah, nee. Dat idee alleen al leek haar niks. Daar wilde ze niet aan meedoen. Of het goed was als ze in plaats daarvan een paar keer achter elkaar het Nederlandse Voetbalelftallied over Wilhelmus mocht zingen? Tuurlijk schat. Tuurlijk.

Nog even oefenen op de melodie, meiden. Maar hé: best knap, toch?! Die moeilijke tekst?!

En het allermooiste is, is dat ik Pippa morgenochtend kan vertellen dat het haar toch gelukt is om 2 minuten stil te zijn om 20 uur. Het is Jools, Pippa én Sol gelukt. Want alle drie de kindjes lagen toen als roosjes te slapen. Ben benieuwd hoe Pippa hierop gaat reageren!

liefs,

Annette

PS: Ben heel benieuwd hoe jij en je gezin omgaan met de herdenkingen en vieringen op 4 en 5 mei.

Gepubliceerd door

Annette de Graaf

Annette de Graaf (17 augustus 1983) richtte in februari 2015 MOMspiration.nl op: een positieve online community voor perfecte imperfecte moeders. In februari 2020 gaf ze het MOMspiration stokje over aan medebloggers Anouk & Marjolijn en ging zelf verder met The Flying Dutch Family. Op Instagram gebruikt ze deze naam ook en het leek haar overzichtelijker om vanaf nu onder één naam te opereren. Onder de naam The Flying Dutch Family houdt ze hetzelfde doel voor ogen: gezinnen inspireren om positief in het leven te staan. Annette is de vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops. Samen wonen zij sinds juli 2021 in Noorwegen en hebben zij twee dochters en een zoon: Jools (24 september 2013) en Pippa (31 maart 2015) en Sol (30 juli 2019). Zij werkt als juf op Haugesund International School en Thaddeus is hoofdtrainer bij CrossFit Verftet in Haugesund. Daarnaast runt ze haar bedrijf 'Opvoeden met een Growth Mindset' en schrijft een boek met dezelfde titel. Regelmatig heeft ze de eer om Harvard Graduate School of Education te representeren op (internationale) congressen. Leuk feitje over Annette en haar gezin: van juni 2017 tot en met juli 2018 reisden zij met z'n viertjes de wereld rond en hadden dat jaar 86 t(huisjes) in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Wanneer je op haar account op Instagram @theflyingdutchfamily naar beneden scrolled, krijg je een kijkje in hun bijzondere avonturen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: