tck21 by anouk boetzer The Flying Dutch Family emigreren naar Noorwegen

14 ‘Frequently Asked Questions’ over onze emigratie naar Noorwegen

Wat een ontzettende lieve, gezellige, enthousiaste en positieve reacties hebben wij mogen ontvangen op het BIG nieuws dat wij over een paar maanden gaan emigreren naar Noorwegen. Op deze manier (door het te delen en door het lezen van jullie reacties) wordt het iedere dag een beetje echter. Haha, want eerlijk: het lijkt nog steeds een soort van droom die veel te mooi is om waar te zijn!

Dream it, Do it

Toen we twee jaar geleden in dit huis hier in Lisse kwamen wonen, kocht ik voor Jools deze blokjes met letters die je kunt opstapelen:

Nu leven we altijd al wel met die instelling: Als we iets heel graag willen, dan hebben we het gisteren geregeld. Dat was zo met allerlei grote dromen, zoals toen Thaddeus en ik allebei meerdere malen in het buitenland ging studeren (we waren toen nog niet samen), toen we met ons gezin op wereldreis gingen, toen Thaddeus zijn eigen praktijk ging starten en nu we gaan emigreren. Ook als het ging om wat kleinere dromen, dan kwamen we zo snel mogelijk in actie om ze waar te maken. Dream it, do it. Het heeft geen zin om te gaan zitten wachten en hopen, want geluk komt je nu eenmaal niet aanwaaien. Je moet zelf in actie komen om het leven te leiden wat jij graag wilt voor jezelf en je geliefden.

Van de week was ik Jools haar kamer aan het opruimen en kwam de boodschap van de blokjes nog meer binnen. Deze tekst past ZO bij ons! Wij ademen die tekst!

En deze tekst: “I love my BIG life’ klopt ook helemaal.

Hoe – Wat – Wat – Wie – Wanneer – Waarom ???

Nadat we ons nieuws bekend hadden gemaakt kwamen er heel veel vragen over allerlei praktische zaken. We hebben de vragen die we het meest te horen hebben gekregen verzameld en zullen we hier beantwoorden.

Vraag 1: Naar welke school gaan Jools en Pippa?

Annette: Als er geen plaatsje voor Jools en Pippa (en later ook Sol) was geweest op de school waar ik ga werken (Haugesund International School), dan had ik de baan niet aangenomen. Dit was voor ons een hele belangrijke voorwaarde. Wij gunnen onze kinderen onderwijs waarin het echt om de kinderen draait: waarin ze écht gezien en gehoord worden. Waarin ze eigenaarschap ervaren over hun eigen leerproces. Waarin het leerproces veel belangrijker is dan toetsresultaten. Waarin ze leren voor het leven en niet alleen voor school. Het Nederlandse onderwijs staat al een jaar of 40 stil in ontwikkeling en dat breekt mijn hart. De dagelijkse gang van zaken draait om het volgen van de methodes en het doel is goede testresultaten om de ouders en het schoolbestuur tevreden te stellen. Gelukkig zijn er ook echt wel scholen en en docenten die wel van beweging houden en echt naar de kinderen kijken, maar bij het overgrote deel van het Nederlandse onderwijs is lesgeven praten en is leren luisteren. Wij vinden het van enorm belang dat onze kinderen helemaal zichzelf mogen zijn en op hun eigen tempo en manier zichzelf mogen ontwikkelen ipv iedere dag methodes te moeten volgen die door 1 groepje mensen ooit gemaakt.

Ask yourself this question:

Is teaching talking? Is learning listening?

Vraag 2: Kun je wat meer vertellen over de school waar je gaat werken? Waarom heb je voor die school gekozen? En welke klas ga je lesgeven?

Annette: Haugesund International School valt net als de school waar ik nu werk (Internationale School van Amsterdam) onder de IB World Organisatie. Leerlingen volgen het PYP (grade 1-5) en MYP (grade 6-10) programma. De belangrijkste pijlers van dit programma zijn: zelf onderzoeken, zelf nadenken, zelf kritische vragen stellen en door door intercultureel begrip en respect helpen een betere en vreedzamere wereld te creëren. Het onderwijs is gebaseerd op de nieuwsgierigheid van de leerlingen. De leerkracht kijkt en luistert naar de leerlingen om aan te voelen wat de leerlingen nodig hebben. Samen wordt overlegd wat de doelen van de ‘Unit of Inquiry‘ zijn en welke stappen er kunnen worden genomen om richting het doel te bewegen. Leerlingen voelen op deze manier dat hun mening en ideeën belangrijk zijn en krijgen een duidelijk inzicht in hun eigen groeiproces.

Ik ga ik ‘homeroom teacher’ worden van grade 2, wat gelijk staat aan groep 4. Op ISA ben ik 11 jaar lang taaldocent geweest, wat betekent dat je lesgeeft aan allerlei verschillende jaargroepen. Heb echt heel veel zin om na 11 jaar weer een vast klein clubje kinderen te hebben waarmee we samen een jaar lang op avontuur gaan.

Op Haugesund International School helpen alle leerkrachten elkaar in de klassen. Als mijn groep bijvoorbeeld naar gym of Noorse les gaat, dan ga ik met een groepje kinderen uit een andere klas spelen en leren. Dat kan zelfs ook een groepje leerlingen zijn van de middelbare school. Super leuk en afwisselend!

Jools komt in grade 3/4, bij meester Ryan. Pippa komt in grade 1 bij juf Jana. Maar ze zullen dus ook geregeld juf/mama Annette op bezoek hebben in hun klas.

Jools haar meester maakte vorige maand deze video. Het komt regelmatig voor dat er gewoon lekker de hele dag buiten gespeeld en geleerd wordt:

Vraag 3: Gaat Sol ook naar een school of opvang?

Annette: We hebben net bericht gekregen dat Sol een plekje heeft gekregen bij de Barnehage die dicht bij de school in de buurt ligt. Barne betekent kinderen en hage betekent tuin. Het is een soort speelschool voor kinderen van 0-6 jaar, waar ze naartoe kunnen voor ze leerplichtig zijn. In Noorwegen gaan kinderen pas ‘echt’ naar school in groep 3.

Vraag 4: Wat gaat Thaddeus doen in Noorwegen?

Thaddeus: Ik blijf op afstand betrokken bij onze praktijk voor fysiotherapie en coaching. Zal op de achtergrond advies geven, online begeleiding van klanten doen en vast met regelmaat terug naar NL komen. Momenteel werk ik bijvoorbeeld aan een nieuw traject dat we voor hardlopers aan het opzetten zijn en ben ik in gesprek met lokale restaurants, hotel, sportschool om actieve vakanties te organiseren in de Duin- en Bollenstreek.

Samen (met Annette) gaan we online van alles rondom een Growth Mindset doen (denk aan e-book, webinars etc).

Daarnaast zoek ik een nieuwe Crossfit box om te blijven trainen en aan te sluiten bij een community. Ook zal ik vast wat hout hakken, SUPpen, mountainbiken, koken en meer in de natuur te vinden zijn.

Vraag 5: Wat gaan jullie met je huis in Nederland doen?

Thaddeus: We zijn nog aan het onderzoeken of we het gaan verhuren of verkopen. Aan beide acties zitten voor- en nadelen.

Vraag 6: Zijn jullie al eens in Noorwegen geweest?

Annette: Jools, Pippa, Sol en ik nog nooit!

Thaddeus: Ik heb een half jaar van mijn studie fysiotherapie in Bergen gedaan. Daar heb ik in de weekenden en vakanties veel tripjes gemaakt maar in Haugesund en op Karmøy ben ik ook nog nooit geweest.

Vraag 7: Waar willen jullie gaan wonen? Gaan jullie op een eiland wonen?

Thaddeus: De school waar Annette gaat werken en waar Jools en Pippa ook naar toe gaan is op het eiland Karmøy. De barnehagen van Sol is daar ook. We hebben een aantal prachtige huizen gezien op dat eiland, maar de kans bestaat ook dat we op het vaste land gaan wonen in of rond Haugesund. We willen niet al te ver van de school vandaan wonen, zodat we ’s ochtends maximaal een half uur hoeven te reizen. We zijn nu met een huis bezig wat op 10 minuten fietsen van de school is. Dat zou helemaal ideaal zijn!

Annette: We hebben ook een huis gezien dat iets verder weg is, bij Royksund. Ik ben echt tot over m’n oren verliefd op het huis en het uitzicht: op de super grote tuin en de zee! Alleen is heeft het huis energielabel E en dat is niet zo gunstig. Het andere huis wat dichter bij de school is, is op dat gebied gunstiger. Het is heeeeerlijk om de Noorse variant van Funda door te spitten. LOVE IT!

Hier hebben we volgende week een online bezichtiging….

Vraag 8: Wanneer vertrekken jullie naar Noorwegen?

Annette: We denken eind juni of begin juli. Mijn schooljaar eindigt 17 juni, dus in principe zouden we daarna weg kunnen. Het schooljaar van de meiden duurt nog een maand langer, maar zodra we uitgeschreven zijn uit Nederland zijn ze hier niet meer leerplichtig.

Vraag 9: Wat vinden Jools en Pippa ervan? Hoe bereiden wij hen voor?

Vraag 10: Wat vindt onze familie ervan?

Deze vragen worden beantwoord in onderstaande video:

Vraag 11: Hoe lang gaan we in Noorwegen blijven?

Annette: Het contract met Haugesund International School is voor 2 jaar, maar wanneer het aan beide kanten bevalt wordt het een contract voor onbepaalde tijd. Maar we zien het wel! Geen idee eigenlijk dus!

Vraag 12: Gaan we allemaal Noors leren?

Thaddeus: Ja.

Annette: Ik spreek een beetje Zweeds en Thaddeus heeft tijdens zijn studie wat Noors opgepikt, dus dat zal helpen in het leerproces. Jools en Pippa vinden een nieuwe taal leren ontzettend leuk en kijken nu Noorse films (Svein og Rotta, Karsten og Petra) en luisteren liedjes. Op school zullen de meiden Engels spreken, maar ook Noorse les krijgen. Sol zal hoogstwaarschijnlijk de grote pro worden, want op de barnehage waar hij naartoe zal gaan spreken ze volledig Noors.

Vraag 13: Mogen we bij jullie in de tuin komen kamperen met de camper?

Thaddeus: Vraag ons dat vooral als je plannen concreet zijn, dan hebben wij ook een idee waar we ja tegen zeggen. Maar: Wildkamperen is toegestaan in Noorwegen, wanneer je in de buurt van een huis kampeert moet je daar even toestemming vragen. Je kunt dus in principe in de tuin van iedereen in Noorwegen kamperen.

Vraag 14: Hoe ziet de voorbereiding er praktisch uit? Huis, inboedel, verzekeringen? Hoe kies je wat je wel of niet mee wilt nemen?

Thaddeus: Sinds de knoop doorgehakt is delen we een Workflowy-lijstje. Daar staan een hoop taken/opdrachten/ideeën op die we nog niet verdeeld hebben, sommige die al toegekend zijn aan iemand. De inspiratie voor die lijstjes komt van allerlei websites, van collega’s die eerder internationaal verhuisd zijn en nog specifieker van mensen die ons voorgegaan zijn door naar Noorwegen te verhuizen. We zitten in de luxe situatie dat we voor ongeveer alles opnieuw kunnen beslissen of we dat willen houden/weggeven/doen/zijn. In de komende maanden checken we zo ongeveer bij alles wat we aanraken en doen of we dat willen behouden, wijzigen of beëindigen.

All righttttt, dat was het voor nu. Als je nog meer wilt weten, stuur ons even een berichtje via Instagram of Facebook. Ik ga weer even lekker huisjes gluren op http://www.finn.no.

liefs,

Thaddeus & Annette

Gepubliceerd door

Annette de Graaf

Annette de Graaf (17 augustus 1983) richtte in februari 2015 MOMspiration.nl op: een positieve online community voor perfecte imperfecte moeders. In februari 2020 gaf ze het MOMspiration stokje over aan medebloggers Anouk & Marjolijn en ging zelf verder met The Flying Dutch Family. Op Instagram gebruikt ze deze naam ook en het leek haar overzichtelijker om vanaf nu onder één naam te opereren. Onder de naam The Flying Dutch Family houdt ze hetzelfde doel voor ogen: gezinnen inspireren om positief in het leven te staan. Annette is de vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops. Samen wonen zij sinds juli 2021 in Noorwegen en hebben zij twee dochters en een zoon: Jools (24 september 2013) en Pippa (31 maart 2015) en Sol (30 juli 2019). Zij werkt als juf op Haugesund International School en Thaddeus is hoofdtrainer bij CrossFit Verftet in Haugesund. Daarnaast runt ze haar bedrijf 'Opvoeden met een Growth Mindset' en schrijft een boek met dezelfde titel. Regelmatig heeft ze de eer om Harvard Graduate School of Education te representeren op (internationale) congressen. Leuk feitje over Annette en haar gezin: van juni 2017 tot en met juli 2018 reisden zij met z'n viertjes de wereld rond en hadden dat jaar 86 t(huisjes) in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Wanneer je op haar account op Instagram @theflyingdutchfamily naar beneden scrolled, krijg je een kijkje in hun bijzondere avonturen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: