Spelend leren - de magie van het loslaten van de regie

Spelend Leren: De magie van het loslaten van de regie

Op dit moment zit ik middenin een geweldige cursus: Let’s Play van Harvard Graduate School of Education’s Project Zero. Samen met onze studiegroep dompelen we ons onder in de wereld van Play-based Learning. Dat vergt een speelse en flexibele mindset. Een mindset waarin je jezelf uitdaagt om de regie uit handen te geven. Want: spelen is het fijnste wanneer het niet tijdgebonden is, spelen kan chaotisch, rommelig en luid zijn, aan vrij spelen zijn risico’s verbonden én bij spelen hebben kinderen de leiding. Dit zijn enorme paradoxen, want normaal gesproken ben je op school gebonden aan tijd, moet het georganiseerd, netjes en stil zijn op school, willen we school zo veilig mogelijk maken en wordt op school het programma meestal door volwassenen bepaald. Durf jij uit de traditionele rol van leerkracht te stappen en eens te ervaren wat er gebeurt wanneer je de regie uit handen geeft? Ik daagde mezelf afgelopen dinsdag uit en ging ervoor! In deze video deel ik mijn belevenissen met jou.

Woensdag en donderdag was ik weer samen met mijn grade 1 kinderen en weer liet ik de kinderen aan de leiding. Inmiddels hebben we een hele lange straat met huizen die aan elkaar getaped zijn. Aan de ene kant van de straat wonen kinderen op nummer 2, 4, 6, 8, 10, 101, 12, 14 16, 18, 20 en 22 en aan de andere kant van de straat 1, 3, 5, 7, 9, 99, 100, 11 en 13. Ik kan niet wachten om hen volgende week weer te zien op dinsdag en te ervaren wat we dan gaan beleven! Ik voel in ieder geval weer heerlijke leermomenten aankomen!

>>> Even wat inside info over die 101 die tussen nummer 10 en 12 terecht is gekomen: Een jongen had niet gezien dat de andere kinderen hun huizen op volgorde hadden gemaakt en had zelf bedacht dat hij op nummer 101 wilde gaan wonen. Hij ontdekte later pas wat de andere kinderen hadden bedacht en ik zag hem verward kijken naar z’n eigen huisnummer en die op de getekende huizen op het kleed voor hem. Hij keek even om zich heen of er niemand naar hem keek en schoof toen stiekem en snel de huizen met 12, 14, etc een flink stuk naar links, zodat hij z’n eigen huis ertussen kon schuiven, naast mijn huis op nummer 10. Enthousiast kwam hij naar me toegerend: “Juf Annette, juf Annette! We’re neighbors! We’re buurman and buurman!” Mijn reactie: “Oh, wat gezellig, Sam! Shall we build a zipline between our houses?” <<<<

Wat zijn de kenmerken van spelend leren?

Samen met mijn studiegroep creëerden we een lijst met ‘indicators’ die wij hopen te zien wanneer we zelf spelend leren met de kinderen, of waar we naar zoeken wanneer we een les observeren van een ander. Hoe ziet spelend leren eruit en hoe voelt het?

INDICATORFEELS like…LOOKS/SOUNDS like…
EnjoymentEnergy
Fun
Free play
Guided Play
Physical
Exciting
Laughing
Actively Engaging
Celebrating
Humming
Little jumps of joy
OwnershipEmpowerment
Risk – taking
Responsibility
Freedom
Courage
Pride
Autonomy
Setting Goals
Empowerment
Confidence
Collaboration
Leadership
Teamwork
ExplorationWondering
Urging
Questioning
Feeling
Novelty
Discussing
Creating
Trial – Error
Experimenting
Varying
Open ended Free
Purposeful 
Risky 
Safe
Unknown
Exciting
Ongoing 
Child agency 
Creativity
Child lead /focus
Child’s language 
Questions being asked
Children wondering Engagement
CreativeFree 
Meaningful
Fun
Open 
Wondering 
Excitement 
Agency 
Talking
Movement 
Excitement
Child lead /focus
Child’s language 
Questions being asked
Children wondering 
Ownership
Pride
Rewarding
ConnectionsPeace 
Free
Meaning 
Understanding
Purposeful
Relevant
Relatable
Ongoing 
Child agency 
Creativity
Child lead /focus
Child’s language 
Questions being asked
Children wondering 
CuriosityExploring
Exciting
Discovering
Testing
No limits
Expansion
Creation
Question
Puzzle

Independence Empowering
Uncertain
Exciting
Free
FreeChild lead
Challenging / rewarding
Adventurous
Exciting
ActionFull of energy
Full of trust
Putting ideas into practice
Exploring
Discovering
Testing
Movement
Creations
Child lead
Communicating
Sharing ideas
Sharing materials

Ben echt super benieuwd of jij dit ook gaat doen in je klas of thuis. Laat je het mij weten?!

liefs,

Annette

Gepubliceerd door

Annette de Graaf

Annette de Graaf (17 augustus 1983) richtte in februari 2015 MOMspiration.nl op: een positieve online community voor perfecte imperfecte moeders. In februari 2020 gaf ze het MOMspiration stokje over aan medebloggers Anouk & Marjolijn en ging zelf verder met The Flying Dutch Family. Op Instagram gebruikt ze deze naam ook en het leek haar overzichtelijker om vanaf nu onder één naam te opereren. Onder de naam The Flying Dutch Family houdt ze hetzelfde doel voor ogen: gezinnen inspireren om positief in het leven te staan. Annette is de vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops. Samen wonen zij sinds juli 2021 in Noorwegen en hebben zij twee dochters en een zoon: Jools (24 september 2013) en Pippa (31 maart 2015) en Sol (30 juli 2019). Zij werkt als juf op Haugesund International School en Thaddeus is hoofdtrainer bij CrossFit Verftet in Haugesund. Daarnaast runt ze haar bedrijf 'Opvoeden met een Growth Mindset' en schrijft een boek met dezelfde titel. Regelmatig heeft ze de eer om Harvard Graduate School of Education te representeren op (internationale) congressen. Leuk feitje over Annette en haar gezin: van juni 2017 tot en met juli 2018 reisden zij met z'n viertjes de wereld rond en hadden dat jaar 86 t(huisjes) in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Wanneer je op haar account op Instagram @theflyingdutchfamily naar beneden scrolled, krijg je een kijkje in hun bijzondere avonturen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: