Spelend leren - de magie van het loslaten van de regie - Hoe documenteer je de groei van je leerlingen?

Deel 2: Spelend Leren – De Magie van het Loslaten van de Regie (Hoe documenteer je de groei van je leerlingen?)

Vorige week kon je lezen, zien en horen hoe ontzettend enthousiast ik ben over Spelend Leren: De Magie van het Loslaten van de Magie. De reacties waren echt heel, heel gaaf om te mogen ontvangen. Hoe mooi dat we samen proberen om andere vormen van onderwijs uit te testen? Hoe bijzonder om van de gebaande paden af te gaan en nu écht te kijken en luisteren naar onze kinderen? Hoe fantastisch om te merken hoe hun geniale creatieve breinen werken en dit als basis te gebruiken om samen te leren en te groeien? Ennnn…. Hoe geweldig is het om zelfs spelenderwijs dat leerproces te kunnen documenteren, zodat de groei visueel wordt en zelfs meetbaar? In deze video neem ik je mee in mijn manier van het documenteren van (spelenderwijs) leren én daag ik jou uit om dit ook te proberen!

Tijdens de studie ‘Let’s Play’ die ik op dit moment aan het volgen ben via Harvard Graduate School of Education’s Project Zero werden we deze week uitgedaagd om een Lesson Plan te maken voor Playful Learning:


So you’ve now had a chance to design your own graphic of what playful learning looks and feels like in your teaching environment. And you’ve seen some videos of educators using the indicators to plan a lesson or learning experience. We now invite you to design or re-design a lesson (that you will be trying out in week 4), looking for ways to make it more playful.

We believe that being in a playful state of mind is conducive to planning a playful lesson. In this light, we invite you to do your planning in an environment that activates your inner play – perhaps this is a museum, a playground, the woods, a treehouse, or a tent. Whatever space will get you in a tinkering and playful mood. Pull out your My/Our Indicators of Playful Learning document and place it alongside whatever planning tool you usually use. Where can you incorporate more elements of playful learning? Write in some specific ideas for how you might integrate some of your elements of playful learning.

Upload the plan you’ve created for your coach to provide feedback.


Het plan van onze studiegroep is: We gaan de ‘Napkin Challenge‘ doen met verschillende ‘variables’. Bij de ‘Napkin Challenge’ geef je een ieder een papieren servet en daag je diegene uit er iets anders van te maken. Dat is de enige instructie. De variabelen die we met onze studiegroep hebben toegevoegd zijn:

  • 1 groep (groep 3) krijgt de servet op school op vrijdag en neemt het maandag weer mee terug naar school, maar dan in een andere ‘staat’.
  • 1 groep (groep 4) krijgt de servet op school in de klas en krijgt de extra instructie dat er samengewerkt moet worden.
  • 2 groepen (groep 6 + 7) krijgen de servet op school in de klas van de online leerkracht en gaat de opdracht uitvoeren vanachter een computerscherm. De leerlingen maken een foto of video van hun nieuwe ‘staat’ van hun servet en plaatsen die + uitleg erover in hun online portfolio.
  • 1 groep (kleuters) krijgt geen extra opdracht.

Met onze groep waren we het er al snel over eens dat spelen niet te plannen valt. Wij willen dat ook niet voor de kinderen bedenken, want wij kunnen niet voor de kinderen denken. De ideeën waar de kinderen mee komen tijdens het spelen kunnen en zouden wij niet moeten willen sturen. Daarom zijn onze ‘lesson plans‘ zo kort mogelijk. We bedenken alleen de startsituatie en vertrouwen daarna in het proces. We vertrouwen erop dat we de rijke leermomenten herkennen, laten gebeuren of dat we vragen zullen stellen die de kinderen helpen om dieper te denken, leren en groeien.

Heb zoveel zin in vanmiddag, want dan ga ik de challenge met mijn groep 6 en 7 kinderen doen. Kan niet wachten om te zien wat ze met hun papieren servet gaan doen en hoe playful hun mindset zal zijn!

Liefs,

Annette

Gepubliceerd door

Annette de Graaf

Annette de Graaf (17 augustus 1983) richtte in februari 2015 MOMspiration.nl op: een positieve online community voor perfecte imperfecte moeders. In februari 2020 gaf ze het MOMspiration stokje over aan medebloggers Anouk & Marjolijn en ging zelf verder met The Flying Dutch Family. Op Instagram gebruikt ze deze naam ook en het leek haar overzichtelijker om vanaf nu onder één naam te opereren. Onder de naam The Flying Dutch Family houdt ze hetzelfde doel voor ogen: gezinnen inspireren om positief in het leven te staan. Annette is de vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops. Samen wonen zij sinds juli 2021 in Noorwegen en hebben zij twee dochters en een zoon: Jools (24 september 2013) en Pippa (31 maart 2015) en Sol (30 juli 2019). Zij werkt als juf op Haugesund International School en Thaddeus is hoofdtrainer bij CrossFit Verftet in Haugesund. Daarnaast runt ze haar bedrijf 'Opvoeden met een Growth Mindset' en schrijft een boek met dezelfde titel. Regelmatig heeft ze de eer om Harvard Graduate School of Education te representeren op (internationale) congressen. Leuk feitje over Annette en haar gezin: van juni 2017 tot en met juli 2018 reisden zij met z'n viertjes de wereld rond en hadden dat jaar 86 t(huisjes) in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Wanneer je op haar account op Instagram @theflyingdutchfamily naar beneden scrolled, krijg je een kijkje in hun bijzondere avonturen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: