Je kind dankbaar opvoeden. Hoe dan?

Nu ik al een tijdje verlof heb en heerlijk kan genieten van onze meiden, ben ik ook behoorlijk onthaast. Het hoeft allemaal niet meer zo snel, ik zie wel wat de dag brengt en ik geniet van alles wat er op mijn pad komt. We doen veel leuke dingen. We gaan de hort op naar het bos, de kinderboerderij, fietsen of bootjes kijken. We genieten enorm. Zwangerschapsverlof is voor mij ook een periode van stilstaan, nadenken, tot mezelf komen en terug naar de kern. Want WAUW wat ben ik een ongelooflijke bofkont.

Processed with MOLDIV

En bij het stilstaan en nadenken kom ik al snel tot mijn kern. Ik realiseer me dat ik ontzettend dankbaar ben voor alles wat ik mee mag maken in mijn leven. Want hé laten we eerlijk zijn, het is allemaal niet vanzelfsprekend en ik wil het ook absoluut niet als vanzelfsprekend zien. Ik ben dankbaar voor mijn lieve man die in mijn leven is gekomen. Ik ben dankbaar voor de prachtige dochters die we samen hebben gekregen. Ik ben dankbaar voor de mooie baan die ik heb en waar ik enorm van geniet. Ik ben dankbaar dat we een mooi huis mogen laten bouwen. Ik ben dankbaar dat we iedere dag te eten hebben en het zo goed hebben. Ik ben dankbaar voor de lieve vrienden en familie die we om ons heen hebben. Ik ben dankbaar dat ik in een land leef waar veel goed geregeld is voor ons en onze kinderen. Ik ben dankbaar voor het onderwijs wat we kunnen genieten in Nederland. Ik ben dankbaar dat ik mag zijn wie ik ben.

Binnen mijn werk krijg ik te maken met kinderen die het niet zo goed hebben als ik of mijn kinderen het hebben. Kinderen die thuis weinig te besteden hebben. Kinderen die het eten krijgen wat mijn kinderen krijgen. Kinderen die geen sinterklaas kunnen vieren, laat staan hun verjaardag. Maar ik heb van deze kinderen een les geleerd. Deze kinderen zijn namelijk ontzettend DANKBAAR. Dankbaar met hele kleine dingen. Een sleutelhanger van de brandweer of een mandarijntje in de pauze. Ze zijn dankbaar voor de lessen die ik geef en dat krijg ik regelmatig terug. Ze zijn dankbaar voor de activiteiten die we ondernemen, dankbaar dat ze mogen spelen met andere kinderen. Dankbaar voor de extra aandacht die ze krijgen. Nou ben ik altijd al wel een heel dankbaar en positief mens geweest maar deze kinderen laten mij extra inzien hoe belangrijk het is om te genieten en blij te zijn met wat je hebt in je leven.

En wat wil ik graag onze meiden als dankbare kinderen opvoeden! Maar hoe doe je dat? Hoe zorg je dat je kinderen waarderen wat ze hebben en krijgen? Maar ook dat ze ervaringen en mensen leren waarderen?

Ik heb me laten inspireren door Musing Momma: 11 Ways to Raise a Greatful child.

IMG_5376

Je begrijpt vast zelf ook wel dat je je kind niet in één lesje waardering en dankbaarheid leert maar dat dit de hele dag door gaat. En het gaat natuurlijk niet alleen om het aanleren van waardering van materiele zaken. Wat belangrijk is, is je kind aanleren dankbaar te zijn voor ervaringen en andere mensen leren waarderen.

Bedank je kind – Net als met ‘respecteer om gerespecteerd te worden’ leren kinderen te waarderen als ze zelf gewaardeerd worden. Dank je kind wanneer hij kleine klusjes doet in huis of wanneer het met geduld afwacht. Bedank je kind als hij zichzelf blijft in een bepaalde situatie. Toon hem hoe het is om gewaardeerd te worden en laat hem ervaren dat zijn pogingen om goed te doen of geduldig te zijn worden gewaardeerd. Laat hem horen hoe dankbaarheid klinkt en hoe makkelijk het is om dit te integreren in zijn dagelijks leven.

Laat hem horen hoe jij anderen bedankt – Onze kinderen leren zo veel door ons te observeren. We kunnen onze kinderen wel vertellen dat ze dankbaar moeten zijn, maar het heeft natuurlijk veel meer effect als je het laat zien. Vertel je kind wat een buurman, kennis of vreemde deed en maak duidelijk hoe zeer je dit waardeert. Laat je partner merken dat je haar of zijn kookkunsten, hulp in het huishouden en zijn of haar rol als ouder waardeert in bijzijn van de kinderen. Op deze manier leren kinderen dat niet alles wat een ander doet vanzelfsprekend is, en dat er ook waardering tegenover mag staan als je doet wat van je verwacht wordt.

Geef je kind niet alles wat hij wil – Het is een cliché om te zeggen dat kinderen die alles krijgen niets waarderen, maar er zit zeker een kern van waarheid in. Als ouder heb je de neiging om elke keer als je samen naar de winkel gaat, even een kleinigheidje voor je kind te kopen. Althans, dat heb ik wel snel. Zorg er voor, dat je kind opmerkt dat hij de ene keer wel iets krijgt en de andere keer niets. Hierdoor zal hij vaker zijn waardering uitspreken op de momenten dat hij wèl iets krijgt.
Geef hem de dingen die hij nodig heeft, en biedt mogelijkheden om de dingen te verdienen die hij graag wil –  Iets verdienen kan vele vormen aannemen. Het kan gaan om een beloning voor het behalen van een bepaald doel, of zakgeld voor bepaalde klusjes. Zelfs als je geen zakgeld aan klusjes wil verbinden, kan je extra geld beschikbaar stellen voor de extra’s die hij wil. Zo leert hij dat je hard moet werken om plezier te kunnen maken of om iets te kopen dat je graag wil hebben.
Beloon op redelijke wijze –  Er is niet veel voor nodig om kinderen blij te maken, maar als ze telkens grote beloningen ontvangen, neigen ze eerder naar een materialistische levenswijze. Als je je kind zakgeld geeft, houdt het bedrag dan laag. Als een kind nog heel jong is, en leert om zindelijk te blijven, beloon hem dan met een mooie sticker in plaats van speelgoed of geld. Bewaar de grote beloningen – zoals computerspellen, of een uitstapje naar een pretpark, voor een speciale gelegenheid, zodat het waarde blijft houden.
Maak het duidelijk als het kind ondankbaar is – Als je kind ondankbaar is, maak hem dan geen verwijten maar leg het uit. “Je gaat er vanuit dat je hier recht op hebt, of dat dit zo hoort, maar zo werkt het niet.”  Voorbeeldje: Sommige kinderen roepen aan tafel wanneer het eten op tafel komt: “Bah! Ik lust dat niet, ik vind dat vies!” Dat kan natuurlijk dat ze het echt niet lekker vinden. Maar het is wel goed om je kind te leren waardering te hebben voor het feit dat iemand anders zijn of haar best gedaan heeft om iets lekkers klaar te maken.
Doe iets terug voor de gemeenschap – Er zijn zovele wegen om iets terug te doen voor de gemeenschap en voor de behoeftigen. In plaats van dit alleen te doen, kan je je kinderen hierbij betrekken. Je kan kleding, speelgoed of boeken brengen naar de Weggeefwinkel of Kringloopwinkel. Doe een extra boodschap en schenk dit aan de dakloze die bij de uitgang van de supermarkt staat.
Help je kinderen de behoefte van anderen om hem heen herkennen – Wat je gezinssituatie ook is, er zullen altijd mensen in je omgeving zijn die het (nog) slechter hebben. Praat erover met je kinderen,  Als je je kind ’s avonds naar bed toe brengt, vertel dan hoe fijn het is dat ze in zo’n lekker warm bedje mogen liggen en dat de koelkast vol is met lekker eten en drinken. Zo leert het kind gezondheid en de zorgzaamheid binnen een gezin waarderen.
Vertel je kinderen over de ontwikkelingslanden –  Vertel je kinderen hoe het in sommige andere landen eraan toe gaat. Vertel je kinderen dat niet iedereen zo leeft zoals in het Westen. Vertel je kind dat in de ontwikkelingslanden kinderen vaak geen speelgoed hebben. Maak duidelijk dat de wereld groter is dan zijn eigen ‘wereldje’. Je kunt zelfs samen sparen voor een goed doel.
Integreer dagelijkse dankbaarheid in je gezin’s routine –  Of het nu een onderdeel is van de etenstijd-routine, of van de bedtijdroutine, of het in de vorm van een gesprek, een voorleesverhaaltje. Moedig je kind aan om elke dag dankbaar te zijn. Help hem er aan herinneren dat niets vanzelfsprekend is. Voor het slapen gaan bid ik bijvoorbeeld met Lauren. We danken dan altijd voor de dag en bidden voor de kinderen die het niet zo fijn hebben.
Schrijf bedankbriefjes –  Schrijf ouderwetse bedankbriefjes. Wie vindt het nu niet leuk om een brief of een kaartje te ontvangen met een bedankje er op? Ze helpen een kind realiseren, dat het goed is om degene te bedanken die iets aardigs gedaan of gezegd heeft. Ik gebruik de kaartjes van http://www.onderjekussenkaartjes.nl Echt prachtige kaartjes met teksten. Op de achterkant kun je zelf iets opschrijven waar jij die dag dankbaar voor was of waar je je kind voor wilt prijzen.
Natuurlijk doet iedereen dit op zijn of haar eigen manier.
Hoe leer jij je kind om dankbaar te zijn?
Heb je nog een leuke aanvulling?
Ik ben benieuwd!

Volgen jullie al onze avonturen al via Instagram? Kijk op lieve_lauren_en _pippa

Over de schrijfster van dit artikel:

Tessa Bonhof-Regnerus (36 jaar) is echtgenote van Henk Bonhof, moeder van Lauren (1,5) en Pippa (0). Woonachtig in Lelystad. Zij is naast studiecoach bij Studiecentrum Lelystad ook werkzaam als docent Plustijd op vier verschillende basisscholen. Tessa vormt samen met Annette de Graaf Team Momspiration.nl; een blog voor (wannabe) heppie mama’s.

Door positief in het leven te staan en vooral te focussen op de mooie en dankbare dingen in het leven inspireert zij moeders (en overige geïnteresseerden) om op een vrolijke, enthousiaste, nuchtere, smakelijke, gezonde en gezellige manier door de dag te fietsen. ‘What you see is what you get’ is volledig van toepassing op Tessa. Niks meer, niks minder. Gewoon precies zoals het is. Daar horen natuurlijk ook minder leuke dingen bij maar met een positieve insteek in het leven gaat het zonnetje altijd weer schijnen!

Gepubliceerd door

Tessa

Tessa Bonhof-Regnerus is echtgenote van Henk Bonhof en moeder van Lauren en Pippa. Woonachtig in de polder en leerkracht van beroep. Tessa vormt samen met Annette de Graaf en Marjolijn Vreeburg en Anouk Boetzer Team Momspiration.nl; een blog voor (wannabe) heppie mama’s. Door positief in het leven te staan en vooral te focussen op de mooie en dankbare dingen in het leven inspireert zij moeders (en overige geïnteresseerden) om op een vrolijke, enthousiaste, nuchtere, smakelijke, gezonde en gezellige manier door de dag te fietsen. ‘What you see is what you get’ is volledig van toepassing op Tessa. Niks meer, niks minder. Gewoon precies zoals het is. Daar horen natuurlijk ook minder leuke dingen bij maar met een positieve insteek in het leven gaat het zonnetje altijd weer schijnen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: