Afspraken rond beeldschermtijd. Ach zo nodig is dat toch niet? Of…

Nee nee geloof me, ik denk dat ik wel de laatste ben die hier mag beginnen over ‘beeldschermtijd’, of over de regels rond beeldschermtijd. Maar toch ga ik er een goudeerlijke blog over schrijven. Waarom? Omdat dit nou een punt is waar ik de laatste tijd regelmatig tegenaan loop. En niet zo’n klein beetje ook! Hoe vaak hoor ik niet dat ‘ik als leerkracht toch wel weet wat goed is en niet goed is voor mijn kinderen’. Pfff, alsof ik als leerkracht de wijsheid in pacht heb wat betreft opvoeden, whaha. Nou dus niet hè, ik vind dit een behóórlijk lastig punt.

Daar hebben we ‘m weer. Toen ik nog geen kinderen had riep ik altijd: “Als ik ooit kinderen mag krijgen dan mogen ze van mij alleen op woensdagmiddag en op zaterdagochtend t.v. kijken. Ze spelen vooral heel veel buiten én met houten speelgoed”.  Jaja, wat een PRACHTIG streven en WAUW…wat is de werkelijkheid soms anders.

IMG_7180

06.00 uur Ik hoor Lauren vanuit haar kamer roepen: “Mammmaaaaaaa, mamma, mammaaaaaa, Lauen wakker! Neneden!?” Nog half slapend loop ik naar haar kamertje en zie een heel vrolijk meisje staan. My oh my wat is het vroeg. Maar zodra ik haar optil legt ze haar lekkere peuterarmpjes om mijn nek en geeft ze me een kus. Best wake-up call ever. Ik neem haar mee naar onze slaapkamer en zet haar tussen ons in. ik kruip weer naast haar in bed en val weer half in slaap. Ooohwwww, wat was het een slechte nacht. Zes keer eruit geweest voor Pips en ik ben moe als een koe. Ik sukkel weer langzaam in slaap. “Nijntje mama?” hoor ik naast me. In een reflex pak ik mijn telefoon en zoek Nijntje op. Drie kwartier later word ik wakker. Oooooh my, ze zit al drie kwartier te kijken! Met een voldane grijns kijkt Lauren me aan en vertelt me welke kleuren ze voorbij ziet komen, in het Engels (hoe zou dat nou komen, wij oefenen dat niet met haar………)

Eind van de ochtend. Lauren heeft de hele ochtend lekker gespeeld, binnen, buiten, samen met mij. Ik ben druk met de laatste dingen in huis en moet nog net even dat laatste verslag voor mijn werk uitwerken en nog een paar mailtjes versturen. Lauren moet nog eten. Uhmmm, what to do… Ik smeer snel een broodje voor Lauren en zet de t.v. aan. Ik maak in de tussentijd mijn verslag af en geef Pippa een fles.

Little girl with tablet pc

Eind van de middag. Manlief komt zo thuis en ik ben druk aan het koken. Lauren is moe na een halve middag spelen, gek doen, knuffelen, dansen en ontdekken. Ze hangt aan mijn benen en jammert omdat ze moe is. Ze wil van alles maar is eigenlijk gewoon moe.  Ik moet toch echt op het eten letten anders verbranden de aardappels. Oh en Pippa heeft ook honger dus gauw een flesje klaarmaken. Je raadt het al, de t.v. gaat weer aan.

Als ik de balans zo opmaak aan het einde van de dag dat besef ik me dat onze lieve peuter er toch heel wat beeldschermtijd op heeft zitten vandaag. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het ‘zoethoudertje’ tijdens het avondeten. Ja ze heeft ook veel gespeeld. We zijn samen op pad geweest, zijn lekker veel buiten geweest. Maar als ik dan kijk naar de ‘afspraken’ rond beeldschermtijd die op basis van diverse onderzoeken zijn opgesteld en terug te vinden zijn op heeeeeel wat opvoedkundige sites, dan overschrijden wij die regels dik. Oepsie de floepsie…dit moet toch echt anders. Dit voelt al een tijdje niet goed.

Maar HOE dan anders?? Via de website mijnkindonline.nl heb ik de nodige tips gevonden. Zo ook dit ‘print uit en hang op!’ overzicht. Neem eens een kijkje, het is erg verhelderend en laat zien dat afspraken rond beeldschermtijd weldegelijk belangrijk zijn.

IMG_7337

Een schone taak voor ons als opvoeders om hiermee aan de slag te gaan. Dingen aanleren gaat vaak super snel want laten we eerlijk zijn, Lauren is dol op filmpjes kijken omdat ze die ruimte heeft gekregen. Afleren is weer een ander verhaal, dit gaat vaak een stuk lastiger. Maar hé, daar ben ik ook mommy voor geworden! Om mijn kind op te voeden en te laten groeien en bloeien. En daar hoort ook regelmatig een NEE bij.

Ik ben toch zo benieuwd of er meer ouders zijn die tegen dit punt aanlopen. Hebben jullie nog goede tips? Of misschien wel leuke vervangende activiteiten in plaats van t.v. kijken of surfen op de tablet? Ik ben benieuwd! Leuk om van elkaar te leren!

IMG_7020

 

Volgen jullie al onze avonturen al via Instagram? Kijk op lieve_lauren_en _pippa

Over de schrijfster van dit artikel:
Tessa Bonhof-Regnerus (37 jaar) is echtgenote van Henk Bonhof, moeder van Lauren (2) en Pippa (0). Woonachtig in Lelystad. Zij gaat na de zomer een nieuw avontuur starten als leerkracht groep 5/6.  Tessa vormt samen met Annette de Graaf en Marjolijn Vreeburg Team Momspiration.nl; een blog voor (wannabe) heppie mama’s.
Door positief in het leven te staan en vooral te focussen op de mooie en dankbare dingen in het leven inspireert zij moeders (en overige geïnteresseerden) om op een vrolijke, enthousiaste, nuchtere, smakelijke, gezonde en gezellige manier door de dag te fietsen. ‘What you see is what you get’ is volledig van toepassing op Tessa. Niks meer, niks minder. Gewoon precies zoals het is. Daar horen natuurlijk ook minder leuke dingen bij maar met een positieve insteek in het leven gaat het zonnetje altijd weer schijnen!

 

Gepubliceerd door

Tessa

Tessa Bonhof-Regnerus is echtgenote van Henk Bonhof en moeder van Lauren en Pippa. Woonachtig in de polder en leerkracht van beroep. Tessa vormt samen met Annette de Graaf en Marjolijn Vreeburg en Anouk Boetzer Team Momspiration.nl; een blog voor (wannabe) heppie mama’s. Door positief in het leven te staan en vooral te focussen op de mooie en dankbare dingen in het leven inspireert zij moeders (en overige geïnteresseerden) om op een vrolijke, enthousiaste, nuchtere, smakelijke, gezonde en gezellige manier door de dag te fietsen. ‘What you see is what you get’ is volledig van toepassing op Tessa. Niks meer, niks minder. Gewoon precies zoals het is. Daar horen natuurlijk ook minder leuke dingen bij maar met een positieve insteek in het leven gaat het zonnetje altijd weer schijnen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: