Een nieuw schooljaar voor de boeg! Groeien, bloeien, ontwikkelen en mogen zijn wie je bent!

De scholen zijn weer begonnen! Althans, in een deel van het land zijn de kinderen maandag weer begonnen. Een nieuw jaar, een nieuwe klas, een nieuwe juf of meester. Nieuwe lesstof, andere groepjes. De kleutertjes die voor het eerst naar school gaan staan vol spanning aan de hand van hun papa of mama te wachten tot ze naar binnen mogen. Hun rugzakje op hun rug, hun gymtas in hun hand. Een nieuwe fase gaat beginnen!

IMG_9091

Jaren lang ben ik kleuterjuf geweest en ik weet hoe spannend het is voor deze kleine mensjes. De stap naar het naar school gaan is groot. Leuk maar groot. Ze stappen in de trein die ‘school’ heet. Jaren lang zullen ze in deze trein blijven zitten. Soms gaat de trein snel, misschien soms wel eens te snel. Nieuwe dingen komen op hun pad en sommige dingen zijn soms best lastig. De omgang met andere kinderen, die vervelende rekensommen die ze soms niet helemaal begrijpen. Ruzie met vriendjes of de uitleg die gewoon te snel gaat en waarvan ze het niet durven te zeggen. Maar natuurlijk ook zoveel leuke dingen! De lieve juf die naar hun verhalen luistert, die altijd tijd neemt voor een knuffel of een gesprekje. De leuke vrienden die ze krijgen, waarmee ze samen plezier maken, spelen, geheimen delen en kattenkwaad uithalen. De nieuwe vakken die er dit jaar bij komen en waarvan ze zoveel leren.

IMG_9093

Ik heb nog even vakantie. Vanaf begin september ga ik sinds jaren weer voor de klas. En daar heb ik zin in! YEAH! Als leerkracht van groep 5/6 mag ik me gaan inzetten en dat zie ik als een enorme uitdaging. Ik weet dat er in de afgelopen jaren veel veranderd is binnen het onderwijs. Een hoge werkdruk, veel registreren en vaak niet toekomen aan de echt belangrijke zaken van het onderwijs.  Vanaf volgende week starten de voorbereidingen. Een week lang ga ik aan de slag met het inrichten van de klas, de methodes doornemen, voor iedere leerling een fijn plekje klaarmaken, groepsplannen schrijven en me inlezen.

De afgelopen dagen heb ik veel nagedacht over hoe ik me wil gaan inzetten voor mijn leerlingen en de school. En dat heb ik voor mezelf opgeschreven. Natuurlijk wil ik dat graag met jullie delen!

Voor mijn lieve leerlingen…

Het nieuwe schooljaar moet nog beginnen en je bent nog volop vakantie aan het vieren. Misschien denken je al wel een beetje na over het nieuwe schooljaar. Hoe het zal zijn in je nieuwe klas. Hoe het zal zijn met je nieuwe leerlingen of wanneer je helemaal nieuw bent; hoe het zal zijn op je nieuwe school! Zal je makkelijk nieuwe vriendjes krijgen? Zal je snel opgenomen worden in de groep? Hoe zal de juf zijn? Zal ze wel naar je luisteren als je iets lastig vindt? Zal ze je wel helpen wanneer je iets niet zo goed begrijpt? Misschien denk je wel na over alle nieuwe vakken die je dit jaar krijgt. Aardrijkskunde, geschiedenis, biologie. Misschien zie je er zelfs wel een beetje tegenop om weer naar school te gaan. Zijn er nare dingen gebeurd in je vakantie, hebben je ouders veel ruzie gehad of mis je iemand heel erg. Zal je juf dat wel zien? En begrijpen?

Ik als jouw juf heb zin om met jou dit jaar op reis te gaan. Op reis door dit nieuwe schooljaar. Ik heb zin om jou te leren kennen, te zien wat jij nodig hebt, te zien waar jij van zal groeien en bloeien. Te zien wie JIJ bent. Ik zal jou helpen ontwikkelen, precies waar jij dat nodig hebt. Ik zal luisteren naar jouw behoeftes, kijken naar waar jouw talenten liggen. Ben je goed in muziek? Dan maken we samen muziek! Misschien kun jij je klasgenoten wel hele mooie dingen leren. Ben jij ontzettend goed met rekenen? Dan gaan we op zoek naar hersenkrakers, rekenen waar jij echt heel hard je best voor moet doen. Waarin je uitgedaagd zal worden. Ik als jouw juf zal jou triggeren, uitdagen. Ik zal jou leren hoe je moet leren en ik zal je laten zien dat naar school gaan heel erg leuk is! Ik zal je ruimte geven om te groeien. Ruimte geven om vriendschappen te sluiten. Ruimte geven om te werken aan jouw doelen. Ik zal je begeleiding wanneer vriendschappen even niet zo lekker lopen of wanneer jouw doelen bijgesteld moeten worden. Ik zal jou in je kracht zetten want weet je? Jij bent mooi precies zoals je bent. Met jouw talenten en kwaliteiten. Die gaan we benutten. Samen, met elkaar. We gaan elkaar aanvullen, steunen, aanmoedigen. We gaan creatief aan de slag want weet je wel dat je taal, rekenen en alle andere vakken ook op een hele creatieve manier kunt leren? Ieder mens is creatief en dat is een prachtige eigenschap en kwaliteit. Dat moeten we onderhouden, samen, met elkaar. Stap maar in de trein dan gaan we samen op reis en gaan we er een super mooi jaar van maken. Ik heb er ontzettend veel zin in!

Hieronder wil ik graag een mooi filmpje met jullie delen. De Pixar-achtige animatiefilm Alike gaat over hoe de maatschappij ons pusht hard te werken en hoe we hierdoor soms vergeten hoe belangrijk creativiteit is (én hoe we dit doorgeven aan onze kinderen). Een aangrijpend verhaal, dat prachtig in beeld werd gebracht door Daniel Martínez Lara en Rafa Cano Méndez. Probeer het maar eens droog te houden…

 

Ik wens jullie kinderen allemaal een geweldig leuk, creatief, gezellig, leerzaam nieuw schooljaar toe waarin ze weer een stukje verder mogen groeien en bloeien in de persoontjes die ze zijn!

 

Volgen jullie al onze avonturen al via Instagram? Kijk op lieve_lauren_en _pippa

Over de schrijfster van dit artikel:
Tessa Bonhof-Regnerus (37 jaar) is echtgenote van Henk Bonhof, moeder van Lauren (2) en Pippa (0). Woonachtig in de polder. Zij gaat na de zomer een nieuw avontuur starten als leerkracht groep 5/6.  Tessa vormt samen met Annette de Graaf en Marjolijn Vreeburg Team Momspiration.nl; een blog voor (wannabe) heppie mama’s.
Door positief in het leven te staan en vooral te focussen op de mooie en dankbare dingen in het leven inspireert zij moeders (en overige geïnteresseerden) om op een vrolijke, enthousiaste, nuchtere, smakelijke, gezonde en gezellige manier door de dag te fietsen. ‘What you see is what you get’ is volledig van toepassing op Tessa. Niks meer, niks minder. Gewoon precies zoals het is. Daar horen natuurlijk ook minder leuke dingen bij maar met een positieve insteek in het leven gaat het zonnetje altijd weer schijnen!

 

 

Gepubliceerd door

Tessa

Tessa Bonhof-Regnerus is echtgenote van Henk Bonhof en moeder van Lauren en Pippa. Woonachtig in de polder en leerkracht van beroep. Tessa vormt samen met Annette de Graaf en Marjolijn Vreeburg en Anouk Boetzer Team Momspiration.nl; een blog voor (wannabe) heppie mama’s. Door positief in het leven te staan en vooral te focussen op de mooie en dankbare dingen in het leven inspireert zij moeders (en overige geïnteresseerden) om op een vrolijke, enthousiaste, nuchtere, smakelijke, gezonde en gezellige manier door de dag te fietsen. ‘What you see is what you get’ is volledig van toepassing op Tessa. Niks meer, niks minder. Gewoon precies zoals het is. Daar horen natuurlijk ook minder leuke dingen bij maar met een positieve insteek in het leven gaat het zonnetje altijd weer schijnen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: