Een kindvriendelijke vakantie? Alstublieft niet zeg!

Des te meer ik nadenk over de term kindvriendelijk, des te minder ik het gebruik. Voor een aantal zaken is het natuurlijk van ongekend belang om kindvriendelijk te zijn. Neem nou een basisschool, speeltuin en peuterdansklasje. Hang hier zoveel als je wilt het label kindvriendelijk aan de haak. Maarrrr wanneer het gaat om vakanties, dan kan wat mij betreft het woord kindvriendelijk in de prullenbak. Om plaats te maken voor…. Familievriendelijk. Kom. Maar. Door.

Want: Hallo! Wij, ouders, zijn er ook nog. Ja, écht. Hoi! Superleuk dat onze kleine guppen als belangrijk bestempeld worden. Dank daarvoor. Dat gebeurt niet overal en wordt zeer gewaardeerd. Blijf vooral zo doorgaan. Maarrrrrr wij, ouders, willen ook wat aandacht. En ruimte. En tijd. Yes please.

Wij zijn minstens zo belangrijk, al vergeten we dat zelf aan de lopende band.
En je weet: een heppie ouder = een heppie kind. 

IMG_6258

Daarom: Van vakantieparken die zo goed als alleen maar op kinderen gericht zijn moet ik huilen. Alstublieft. Nee dank je. Een Kids Club is heus te gek, maar wanneer je de hele dag Tsjoe Tsjoe Wah door de speakers van de camping of het hotel gaat schallen geef je ons als ouders nou niet echt een tropisch vakantiegevoel. Een cocktail kan dan best wat wonderen verrichten, maar hé: je snapt wat ik bedoel.

 

Dus: Doe ons veel en veel en veel liever een familievriendelijke vakantie. Zo eentje die geen ROOD en GEEL en BLAUW en CHIPS en IJS schreeuwt, maar naast bijvoorbeeld een leuke speeltuin ook fijne vergezichten biedt. Plekjes waar je niets anders hoort dan vogelgekwetter en in alle rust kunt genieten van je wijntje. Nou ja, 2 slokjes misschien. Want dan hoor je op de achtergrond iemand MAMAAAAA schreeuwen. Of dat je eigen kind is, weet je niet zeker. Die stemmetjes lijken allemaal op elkaar. De rust -die je toch nog mooi even meepakte- is voorbij. Tja, dat is part of the deal van het ouderschap. De upgrade van kind- naar familievriendelijke vakantie gaat daar helaas geen verandering in brengen. Niet opgeven en later gewoon weer een poging doen om zo’n ultiem me-time momentje te creëren.

OF: Be like Thaddeus en koop een geluidsdichte koptelefoon. Werkt als een, uhh. tierelier. Voor hem. 

IMG_7420

Het sleutelwoord is balans

Voorbeelden van de voor perfecte balans tussen leuk voor ouders en leuk voor kinderen:

  • -Een zwembad met kindergedeelte, hek met kinderslot, maar ook: fijne ligbedden + parasols mét een prachtig uitzicht
  • -Een speeltuin (inclusief trampoline) voor klein en groot, maar ook: fijne zitplekjes -voor tijdens het toezicht-  houden mét prachtig uitzicht
  • Een speelkamer met wel 1000 verschillende speeltjes, fietsen en een tafeltennistafel, maar wel: vlakbij je eigen huisje, zodat je als ouder soms even je handen vrij hebt.
  • Een restaurant met uitgebreid kindermenu, speelhoek, nooit lang wachten op je eten (kinderen krijgen eerst), maar ook: mét de heerlijkste gerechten, goede wijn en mét prachtig uitzicht.

Klinkt bovenstaande opsomming je als muziek in de oren? En zorgt onderstaand filmpje voor instant vakantiekriebels??

Check dan het kleinschalige vakantiepark Cantueso in Periana in Zuid Spanje op de website van Eliza was here. Wij hebben hier 5 nachten geslapen, maar hadden nog wel veel langer willen blijven. Wát een fijne plek was dat. De Britse eigenaresse Nicky doet er alles aan om het haar gasten perfect naar de zin te maken. Je kunt zelfs je eten bij het restaurant (o.a. paella) bestellen en bij je eigen huisje op je terras opeten.

 


EXTRA LEUK: Deze bestemming is zeer geliefd bij jonge gezinnen. Onze dochters Jools & Pippa hadden daardoor allemaal leuke vriendjes om mee te spelen. En hun papa’s en mama’s vonden het erg leuk om aan het eind van de middag ’s samen met ons te borrelen. Die spontane gezelligheid vonden wij top!

EN: We hebben twee leuke uitstapjes gedaan: We zijn naar het witte dorp Frigiliana geweest (zoooo mooi en schattig!) en een dag naar het strand van Nerja. Aanraders!

 

NOTE: ‘Wij’ gaat in dit geval om ons gezinnetje minus (papa) Thaddeus. Hij moest voor werk in Nederland blijven. In zijn plaats is vriendin Kirsten met ons mee naar Spanje geweest. Een fantastische vervangster! 

 

Liever nóg iets kleinschaliger?
Check dan Villas del Alba in Alhaurin de la Torre, ook in Zuid Spanje en ook via Eliza was here. Er staan 3 villas voor maximaal 7 personen om een zwembad heen. Grote keuken, ruime slaapkamers, Netflix en YouTube op de tv (voor de chill-momentjes) en 2 badkamers. Voor de kinderen is er een speeltuin en een deel van het zwembad is ondiep. De uitzichten zijn bizar mooi en veel schattige dorpjes zijn gemakkelijk te bereiken met je eigen huurauto. Dit is bij Eliza was here (bijna) altijd inclusief, wat wij fantastisch vinden. De Nederlandse eigenaar Jeroen heeft veel tips voor leuke uitjes.

 

Málaga

De toffe stad Málaga ligt op minder dan een half uur rijden van Villas del Alba. We hebben er een leuke dag gehad met z’n viertjes. Jools & Pippa zijn gelukkig dol op shoppen en we scoorden o.a. een paar ontzettend schattige schoenen voor Pippa, Killer Heels voor Kirsten, een knuffelhond voor Jools en een blije bloemenbroek voor mij. Let wel op: Tussen 14 en 17 uur zijn bijna alle winkels dicht vanwege de siësta. 

LUNCH TIP: Taperia Organica Astrid. Vanaf het terras kun je toezicht houden op een speeltuin waar kids zich lekker uit kunnen leven tussen het shoppen door.
EN/OF: Bezoek het Museo Unicaja de Artes y Costumbres. Het pand en de binnentuin is de entree van E4,- al meer dan waar. De speeltuin waar ik het eerder over had ligt tussen Astrid en het museum in. Perfecte mix van speelplezier, lekker eten en drinken én een vleugje cultuur.
PARKEER TIP: Parking Tejon is midden in de stad. Wij parkeerden hier onze auto en liepen zo de binnenstad in. Wees wel gewaarschuwd dat je krappe bochten moet maken en dat de parkeerplaatsen niet al te ruim zijn. Met onze Volkswagen Golf was het prima te doen, maar misschien is de uitdaging groter met een bredere of langere auto.

 

Conclusie

Dacht je dat na het stichten van een gezin jouw tijd van genieten op vakantie voorbij was? Dan dacht je dat fout. Want er is nog zoveel mogelijk! Familievriendelijke accommodaties helpen je daar enorm mee en wéten dat jij die welverdiende rustmomenten nodig hebt. Na die één of twee of drie weken heb je voldoende vitamine D opgedaan en waardevolle nieuwe herinneringen gecreëerd om maanden op te teren. Dat klinkt top toch?

Oh, kan niet wachten om weer te gaan. Zit stiekem de site van Eliza helemaal door te spitten terwijl we net terug zijn. Maar inspiratie opdoen mag altijd. Toch?

liefs,

Annette

Over de schrijfster van dit artikel
Annette de Graaf (34 jaar) is vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops (32) en mama van dochters Jools (4,5) en Pippa (3). Zij is naast lerares Nederlands en Engels op de Internationale School van Amsterdam (waar ze momenteel een jaar onbetaald verlof van heeft gekregen), KLM Blogger en onderdeel van Team Canon Photography Nederland ook oprichtster van MOMspiration.nl; sinds februari 2015 een blog voor (wannabe) heppie mama’s.

Door te laten zien dat het leven veel leuker is met The Sunny Side Up inspireert zij moeders (en overige geïnteresseerden) om blij, gek, gezellig, genietend, luchtig, sportief, reizend, fashionable en gezond de dagen door te brengen. Maarrrr het is helemaal oké om soms even keihard te klagen. Hoort er ook bij! Zolang het niet te lang duurt….

Annette en haar gezinnetje zijn op dit moment samen een jaar aan het reizen. Van juni tot en met december 2017 reden ze in een Jeep met daktent Zuidelijk Afrika door (Zuid Afrika, Namibië en Botswana). Op 9 december vlogen ze -na een korte stop in Amsterdam- door naar Argentinië om vanuit hier Zuid Amerika te ontdekken per bus, taxi, trein, en boot. Met z’n viertjes probeerden ze op een relaxte manier zoveel mogelijk te zien en beleven van deze prachtige landen (Argentine, Uruguay, Brazilië, Paraguay en Chili). In april deden zij een ‘Rondje Nederland’ waarbij ze verbleven op het ss Rotterdam, in de Efteling op vakantiepark Het Loonsche Land, Recreatiepark Terspegelt, WILDLANDS Emmen/CenterParks Sandur. Eind mei heeft ze met Eliza het zuiden van Spanje ontdekt. In juni zal ze door Frankrijk toeren om een aantal Siblu Villages te bezoeken en in juli gaat Annette met een vriendin door Californië reizen.

Over dit alles wordt uitgebreid gerapporteerd op MOMspiration.nl, blog.klm.com en Instagram onder de naam @theflyingdutchfamily

Disclaimer
Annette & haar collega’s Tessa & Marjolijn bloggen alleen over dingen die ze zelf meemaken of producten die zij zelf (hebben) gebruikt. Zij geven hierover ‘slechts’ hun persoonlijke mening.

IMG_3261

Gepubliceerd door

Annette de Graaf

Annette de Graaf (17 augustus 1983) richtte in februari 2015 MOMspiration.nl op: een positieve online community voor perfecte imperfecte moeders. In februari 2020 gaf ze het MOMspiration stokje over aan medebloggers Anouk & Marjolijn en ging zelf verder met The Flying Dutch Family. Op Instagram gebruikt ze deze naam ook en het leek haar overzichtelijker om vanaf nu onder één naam te opereren. Onder de naam The Flying Dutch Family houdt ze hetzelfde doel voor ogen: gezinnen inspireren om positief in het leven te staan. Annette is de vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops. Samen wonen zij sinds juli 2021 in Noorwegen en hebben zij twee dochters en een zoon: Jools (24 september 2013) en Pippa (31 maart 2015) en Sol (30 juli 2019). Zij werkt als juf op Haugesund International School en Thaddeus is hoofdtrainer bij CrossFit Verftet in Haugesund. Daarnaast runt ze haar bedrijf 'Opvoeden met een Growth Mindset' en schrijft een boek met dezelfde titel. Regelmatig heeft ze de eer om Harvard Graduate School of Education te representeren op (internationale) congressen. Leuk feitje over Annette en haar gezin: van juni 2017 tot en met juli 2018 reisden zij met z'n viertjes de wereld rond en hadden dat jaar 86 t(huisjes) in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Wanneer je op haar account op Instagram @theflyingdutchfamily naar beneden scrolled, krijg je een kijkje in hun bijzondere avonturen.

Een reactie op “Een kindvriendelijke vakantie? Alstublieft niet zeg!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: