MOMspiration moederschap gelukkig zijn oké zijn

Move over, ‘perfectly happy people’: Ik ga voor oké!

Waar denk jij aan bij het woord ‘gelukkig’? Voel je je wel eens écht gelukkig? Wanneer, hoe vaak en hoe lang? Als je dit aan mij zou vragen, zou ik je daar niet direct antwoord op kunnen geven. Wel kan ik gelijk denken aan een aantal momenten uit mijn leven waarop ik mij intens gelukkig voelde. Die haal ik met gemak terug en begin daar gelijk bij te stralen. Maar zo voel ik mij niet altijd. Écht niet! Die gouden momenten zijn hoge pieken in mijn 35 jarige leventje. Mijn leven dat ik zou kunnen bestempelen als ‘zeer oké’ en daar ben ik heel tevreden over. Ik zal je proberen uit te leggen (en misschien te inspireren) hoe ik state of being bereikt hebt. 

—————————-

STAP 1 > van GROOT naar klein

Wanneer je je ergens druk over aan het maken bent, je aan iets irriteert of je boos voelt, zoom dan eens uit en kijk naar jezelf: Is dit probleem nu echt zo erg? Is het het werkelijk waard om mijn kostbare energie aan te verspillen?

Relativeren kun je leren

En: Bedenk of je zelf iets aan de situatie kunt veranderen. Ja? Hup, regel het dan. Nee?

Let it go…. Let it goooooo…. 

Een voorbeeld:
Je kind heeft er vandaag of al dagen geen zin in. Niets is goed, alles is fout. We zouden het liefkozend een ‘Ongezellig Donderwolkje’ kunnen noemen. Of het nu een baby, dreumes, peuter, kleuter, pre-puber of puber is: alle kinderen hebben dit soort dagen wel eens. De een wat vaker dan de ander. Maar hé, guess what? Dat hebben wij zelf toch ook?! De één heeft op dat soort dagen behoefte aan lieve knuffels en de ander wil met rust gelaten worden, maar het is sowieso niet het einde van de wereld. Het hoort er gewoon bij. Laat het niet ook jouw humeur bepalen, want dan wordt het echt een onweersbui in de gehele familie.

– Jij bepaalt zelf je eigen stemming –

Natuurlijk kun je wel duidelijk grenzen aangeven, maar daarbinnen mag je kid heus wel eens in zijn of haar eigen sop (of jouw veilige armen gaarkoken). Part of Being a Human Being….. 

MOMspiration moederschap het komt goed

Adem in, adem uit. It is what it is en het komt goed. Echt.

STAP 2 > Van klein naar GROOT

En nu precies andersom. Ook voor deze stap geldt dat oefening kunst baart, maar op een gegeven moment gaat het heerlijk vanzelf. Dan kom je in een happy flow waarbij er weinig dingen zijn die jou van je stuk kunnen brengen. Stap 2 gaat op op den duur zó in je lijf en hoofd zitten dat ook de mensen om je heen dit op zullen merken. Hoe tof is dat??

Stap 2 is dus ontzettend leuk. Eerst moet je goed opletten, want je moet zelf op zoek gaan naar mooie momenten. Hoe klein ze ook zijn, ze mogen gezien en gewaardeerd worden. Ze zijn voor iedereen anders, maar ze zijn er wel. Ook voor jou. Echt!

De kunst is om zo op te gaan in deze kleine mooie momentjes dat ze uitgroeien tot ware geluksmomenten die je hart verwarmen.

Je moet jezelf aanleren om door een andere bril te kijken waardoor je deze momenten gemakkelijker herkent en uitvergroot. Op den duur gaat dat vanzelf.

geluksmoment

Mijn voorbeelden:

 • Pippa die een frietje met mij wilt delen
 • Een lekker liedje op de radio wanneer ik ’s ochtends naar m’n werk rijd
 • Een lief berichtje van the boyfriend waaruit spreekt dat hij nog helemaal verliefd op mij is (en ik op hem!!!)
 • M’n directrice op school die zo’n inspirerend verhaal verteld over waarom we het werk doen dat we doen
 • Een nieuwe MOMspiration collega die achter de schermen snoeihard werkt aan het verbeteren van de site en Social Media kanalen
 • Jools & Pippa die elkaar na een dag school zo gemist hebben en zo blij zijn om samen te kunnen spelen met de PlayMobil
 • Mijn schoonmoeder die een heerlijke avondmaal bereid heeft
 • M’n schoonzusje die na haar uitgerekende datum helemaal naar Lisse gereden komt om m’n verjaardag te vieren
 • M’n vriendinnen die de allerliefste kaartjes schrijven en stiekem met elkaar bekofstoofd hebben dat ze mij het diner niet gaan laten betalen
 • Een gedichtje van Tessa waar ik van moet huilen
 • Een lieve vriendin die juist door afwezig te zijn niets te doen heel veel doet (je weet wie je bent! ik ben zo trots op jou!)
 • Een bizar prachtige lucht
 • Een workout die gedaan is
 • Voorbijgangers die blij verrast reageren wanneer ik ze al voorbijrennend/fietsend/wandelend een: “FIJNE ZONDAG!” toewens

Zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik ben een enorm dankbaar mens en vier al deze heerlijke momenten groots in m’n hoofd en hart!

—————————

YOU.CAN.DO.THIS.

Wat vind je van deze twee stappen? Wil je je daaraan wagen? Laat je ons weten of je hier inspiratie uit kunt halen? Praat mee op Facebook, Instagram of laat een berichtje hieronder achter.

liefs,

Annette

 

Gepubliceerd door

Annette de Graaf

Annette de Graaf (17 augustus 1983) richtte in februari 2015 MOMspiration.nl op: een positieve online community voor perfecte imperfecte moeders. In februari 2020 gaf ze het MOMspiration stokje over aan medebloggers Anouk & Marjolijn en ging zelf verder met The Flying Dutch Family. Op Instagram gebruikt ze deze naam ook en het leek haar overzichtelijker om vanaf nu onder één naam te opereren. Onder de naam The Flying Dutch Family houdt ze hetzelfde doel voor ogen: gezinnen inspireren om positief in het leven te staan. Annette is de vriendin van manueel en sportfysiotherapeut Thaddeus Knops. Samen wonen zij sinds juli 2021 in Noorwegen en hebben zij twee dochters en een zoon: Jools (24 september 2013) en Pippa (31 maart 2015) en Sol (30 juli 2019). Zij werkt als juf op Haugesund International School en Thaddeus is hoofdtrainer bij CrossFit Verftet in Haugesund. Daarnaast runt ze haar bedrijf 'Opvoeden met een Growth Mindset' en schrijft een boek met dezelfde titel. Regelmatig heeft ze de eer om Harvard Graduate School of Education te representeren op (internationale) congressen. Leuk feitje over Annette en haar gezin: van juni 2017 tot en met juli 2018 reisden zij met z'n viertjes de wereld rond en hadden dat jaar 86 t(huisjes) in Zuid Afrika, Namibië, Botswana, Argentinië, Uruguay, Brazilië, Paraguay, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Wanneer je op haar account op Instagram @theflyingdutchfamily naar beneden scrolled, krijg je een kijkje in hun bijzondere avonturen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: